המשק האמריקני יכול לשאת את עליית הריבית

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי במיטב דש, על דוח התעסוקה האחרון בארה"ב והשלכותיו על הכלכלה האמריקנית
 | 
telegram
(5)

דוח התעסוקה האחרון בארה"ב אמור להכריע את הויכוח לגבי מצב הכלכלה האמריקנית. הצד המודאג בוויכוח משחרר מדי תקופה נבואות לפיהן הכלכלה האמריקאית גולשת למיתון חדש ומקבל כל נתון או סימן חלש כעדות לצדקתו.  האופטימיים, לעומת זאת, טוענים שהנתונים השליליים המתפרסמים מדי פעם הם לא מעבר לתנודתיות סטטיסטית והכלכלה האמריקאית ממשיכה לשעוט קדימה.

צריכים להודות שעד עתה האופטימיים צודקים. החששות לגבי שוק העבודה האמריקאי שהופיעו עם ירידה די פתאומית בכמות המשרות החדשות בחודשים אפריל-מאי ואף גרמה לדחיית עליית הריבית בחודש יוני, נעלמו עם הנתונים המרשימים שהכו את התחזיות בחודשים יוני ויולי. המשק האמריקאי נמצא ברצף שיא של יצירת משרות חדשות שנמשך מתחילת שנת 2010 במהלכו העסקים בארה"ב הוסיפו כ-15 מיליון משרות.

גידול של 186 אלף משרות בממוצע מדי חודש בשנת 2016 מרשים במיוחד נוכח העובדה שהאבטלה במשק האמריקני מאוד נמוכה ועומדת מתחת ל-5%. היחס בין מספר המובטלים למספר משרות פתוחות ירד מתחת לרמת מינימום שנרשמה לפני המשבר בשנת 2008. במצב זה קשה למצוא עובדים ובדרך כלל כמות הגיוסים יורדת, אנו ממשיכים לראות קצב גבוה מאוד של יצירת משרות חדשות. כדי לשמר את שיעור האבטלה ברמה הנוכחית, המשק האמריקאי צריך להוסיף כ-80 אלף משרות בלבד בחודש. בפועל הוא מייצר יותר מפי 2, מה שיוביל להמשך ירידה באבטלה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ירידה נוספת באבטלה תגרום לעלייה יותר משמעותית בשכר. כבר היום השכר בענפים שדורשים עובדים מיומנים, בהם רמת השכר גבוהה יותר, עולה בקצב גבוה משמעותית מהשכר הממוצע. כתוצאה משיפור בתעסוקה ובשכר הצריכה הפרטית שצמחה ברבעון השני בקצב גבוה של מעל 4%, תמשיך להוביל את המשק האמריקאי. עם העלייה בשכר ובצריכה, לחצי האינפלציה עשויים להתחזק.

גם התחומים בהם המצב היה הרבה פחות טוב מאשר בזירה הצרכנית מתחילים להראות שיפור. היצוא שרשם ירידה עקבית מסוף שנת 2014, התייצב מתחילת השנה ואף עלה בהדרגה. השקעות החברות אכן ירדו, אך לא בטוח שכל הסיבות שהובילו לירידה בהשקעות היו רק שליליות. הירידה בהשקעות בעקבות הירידה במחירי הנפט פוגעת כמובן בפעילות בטווח המיידי, אך לאורך זמן למחירי האנרגיה הזולים תהיה השפעה חיובית על המשק האמריקאי. הצורך בהשקעות בכלל ירד גם בגלל השינוי במבנה הכלכלה. החברות הגדולות ביותר בכלכלה האמריקאית שייכות היום לענפי הטכנולוגיה בהם הצורך בהשקעות כבדות קטן הרבה יותר מאשר בתעשייה של פעם. נוסיף גם שמוצרי ההשקעה כגון מחשבים וציוד אלקטרוני, זולים היום הרבה יותר מאשר בעבר, מה שמוביל לירידה בהשקעות.

התפתחויות אלו אמורות לשכנע גם הפסימיסטים שמצבו של המשק האמריקאי די טוב והוא לא עומד על סף מיתון או האטה חריפה. התחום החם ביותר במשק האמריקאי הם השווקים הפיננסיים בהם מרבית הנכסים נסחרים בשיא או קרוב לשיאים רב שנתי.

התמונה בצד הריאלי והפיננסי בתוך המשק האמריקאי לא יכולה להשאיר את הבנק המרכזי אדיש. הוא צפוי להגיב על ידי עוד עלייה בריבית. אולם, התמיכה בצעד זה מכיוון הכוחות הפנימיים מתנגשת עם רוחות נגדיות שמנשבות מבחוץ. הסיכונים בעולם לא חסרים. המכשול הנוסף בדרך לעליית הריבית הנה העובדה שלאחר הצעד האחרון של הבנק המרכזי בבריטניה, שלושה מתוך ארבעת הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם מנהלים מדיניות מוניטארית מקלה בצורה אקטיבית, מה שמקשה על ה-FED לפעול בכיוון נגדי.

יחד עם זאת, צריכים לזכור שהאירועים השליליים בזירה הבינלאומית שהתרחשו בשנים האחרונות, כולל המשבר הקשה באירופה, ירידה בצמיחה בסין ובשווקים המתפתחים לא גרמו נזק משמעותי לכלכלה או לשווקים בארה"ב. בהתחשב בנתונים אלו גם הכוחות החיצוניים לא אמורים לעצור את ה-FED.

התמונה המצטברת תוביל להמשך עליות הריבית בארה"ב שבהיעדר אירועים חריגים עשויות להיות חזקות יותר ממה שהשווקים צופים.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    הנתון נראה לא נכון
    נפתלי 14/08/2016 08:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    "המשק האמריקאי צריך להוסיף כ-80 אלף משרות בלבד בחודש"-הנתון נראה ללא נכון ,אשמח לדעת על מה מבוסס ,לפי הערכות שלי לא מבוססות- כמות האוכלוסייה,אחוז העובדים מכוח העבודה,בניקוי ילדים סטודנטים וקשישים.-המשק האמריקאי צריך להוסיף לפחות 160 אלף בחודש מקומות עבודה. כמו שאמרתי הערכה גסה, אשמח לדעת על חישובים מדוייקים
    סגור
  • 3.
    מה עם העקום תשואה ?
    חי מעמלות 08/08/2016 16:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מדוע הוא שטוח אם לא צופים מיתון? מה אפשר לצפות ממוסדי החי מעמלות. השוק אמריקאי מורץ על ידי הפד. והבנקים שלו. שוק העבודה מיצר משרות של זבנים וברמנים.
    סגור
  • הייתי מעדיף להיות זבן
    כנס דוקטור 09/08/2016 09:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הייתי מעדיף להיות זבן או מלצר אמריקאי מאשר פועל יצור סיני. אבל זה רק אני אתה לא חייב. דרך אגב מה שמאפיין משק מפותח זה שהוא מתבסס על משרות בתחום השירותים (זבן, מלצר) לעומת משק מתפתח שמבוסס על יצור או ברמה היותר תחתונה חקלאות (רחמנה לצלן).. רק שיהיה לבריאות דוקטור.
    סגור
  • 2.
    הביקוש למט"ח רק יגדל הודות למצב הביטחוני
    טולנסקי 07/08/2016 21:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הסיבות למהפך וריסוק השקל רבות.
    סגור
  • 1.
    גם הכותב בטעות בסיסית
    ג'סי 07/08/2016 16:43
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הנתון של דורשי העבודה לא מלמד דבר יש מיואשים שהפסיקו לחפש הרבה שיצאו מהמעגל. הנתון הנכון הוא " כח העבודה"שכולל כל מי שמסוגל לעבוד גם אם לא דורש עבודה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות