הבורסה נערכת למדדי המניות החדשים על רקע הסנטימנט החיובי בשווקים; מה צפוי?
חודש שני ברציפות שנתוני שוק העבודה משאירים אבק לתחזיות הקונצנזוס וחלק ממדדי המניות חזרו לרמות השיא. אז מדוע למרות הנתונים החזקים המשקיעים לא ממש מתמחרים העלאת ריבית בארצות הברית ומה גורם לשוק המניות להראות אטרקטיבי כל-כך?
עושה רושם שבתקופה האחרונה יותר ויותר נתונים אופטימיים מתפרסמים ותומכים בשוקי המניות שנהנים מהמגמה החיובית. כך למשל, מספר המשרות החדשות שנוצרו בארצות הברית בחודש יולי עמד על 255 אלף לעומת צפי קונצנזוס של 185 אלף בלבד. מלבד נתוני שוק העבודה המצוינים, התפרסמו בארצות הברית נתונים חיוביים נוספים שכללו עליה במכירות רכבים, גידול בהוצאה הצרכנית, שיפור ביצוא הסחורות ומדדי מנהלי רכש שנותרו ברמות גבוהות יחסית.
תחת נסיבות אלו ניתן היה לצפות לעלייה משמעותית בהסתברות שמעניקים המשקיעים להעלאת ריבית קרובה בארצות הברית ולעליית תשואות באיגרות החוב הממשלתיות. בפועל, זה ממש לא המצב. כיצד לדעתנו ייתכן שלמרות הנתונים הטובים בארצות הברית, המשקיעים לא מתמחרים העלאת ריבית ומדוע זה מצוין לשוק המניות?
ראשית נציין ששלושה בנקים מרכזיים בעולם נמצאים בעיצומה של הרחבה מוניטארית חסרת תקדים – בנק אוף אינגלנד, בנק אוףJAPAN והבנק האירופאי המרכזי. רק בשבוע שעבר הפתיע הבנק המרכזי של אנגליה כשלצד החלטתו להוריד את הרבית ב-0.25% ל- 0.25%, הודיע על תוכנית QE אגרסיבית הכוללת רכישת איגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות.
חשוב לציין שגם הנגיד מריו דראגי מדפיס כסף ורוכש איגרות חוב, והוא אף רמז שאם תהיה התדרדרות הוא מתכוון לבצע פעולות הרחבה נוספות. אם תרצו, סוג של אופציית פוט מוניטארית למשקיעי המניות.
במקביל, כדאי לבדוק מה קורה לתשואות הממשלתיות לחמש שנים כשהבנקים המרכזיים בעולם אגרסיביים כל-כך. אג"ח ממשלת גרמניה מציגה תשואה שלילית של 0.52%, יפן יורדת גם היא מתחת לאפס לתשואה שלילית של 0.2%, ספרד בתשואה אפסית של 0.13% ואנגליה מציגה תשואה נמוכה של 0.2%.
אחרי שרואים את זה, נראה כי לא מעט משקיעים מאבדים את החשק להשקיע באיגרות החוב של מדינות אלו. אם כך, לאן יותר נוח להפנות את הכסף כשבאיגרות חוב ממשלתיות בעולם יש בעיקר סיכון אבל מעט מאוד סיכוי?
התשובה היא כמובן - למקומות בהם יש תשואה, כמו למשל איגרות החוב בארצות הברית שם התשואה לחמש שנים עומדת על 1.13% עוד לפני העלאת הריבית. אולם זו גם הבעיה של הפד. הרי אם יעלו את הריבית, הדולר צפוי להתחזק וזה לא טוב לכלכלה האמריקאית. לכן, גם אם הפד יעלה את הריבית פעם נוספת, הצפי הוא שכל עוד האינפלציה נשארת ברמה נמוכה, הריבית תעלה מעט מאוד ותמשיך לתדלק את השווקים. המשמעות לדעתנו היא תנאי רקע מעולים לשוקי המניות ולכן השיאים.
הרפורמה במדדי המניות מתחילה להשפיע
במקביל למגמה החיובית באפיק המנייתי, בישראל נערכים לעדכון מתודולוגיית מדדי המניות שהבורסה עומדת לבצע כבר בחודשים הקרובים, ככל הנראה בינואר 2017. לכך מספר השלכות מיידות שכדאי להערכתנו לתת עליהן את הדגש.
כך למשל, מדד תל אביב 25 יהפוך למדד תל אביב 35 כאשר מגבלת המשקל תרד מ- 10% ל-7%, מדד תל אביב 100 יהפוך למדד תל אביב 125 עם מגבלת משקל של 5% ומדד תל אביב 75 יהפוך למדד תל אביב 90 עם מגבלת משקל של 2%.
חשוב להבין מדוע הבורסה בחרה לצאת למהלך דרמטי שכזה. מחקרים מראים שבישראל השקעות הציבור במניות עומד על כ- 34 מיליארד שקלים, אולם 53% מהסכום מרוכז ב- 10 מניות בלבד, ו-70% מסך ההשקעות מרוכזות במדדי תל אביב 25 ובמדד תל אביב 100. במילים אחרות, הפיזור כמעט ואינו קיים.
הבורסה הבינה את גודל הבעיה ובחרה לצאת במהלך נרחב לשינוי המדדים במטרה להגדיל את הפיזור בהשקעות הציבור, להפחית את הסיכון למנהלי מוצרי המדדים, לעודד משקיעים זרים, להגדיל באופן משמעותי את שיעור החזקות הציבור ולייצר סוף סוף מדד ישראלי כחול לבן אמיתי.
לאחר הרפורמה, משקל 10 המניות הגדולות במדד תל אביב 35 יעמוד על 62% לעומת 68% כיום, במדד תל אביב 100 משקל 10 המניות הגדולות יסתכם ב-46% לעומת 54% כיום, והשינוי הדרמטי במיוחד יעשה במדד תל אביב מאגר, כאשר משקל 10 המניות הגדולות עומד כיום על 55%, ולאחר הרפורמה יקרא המדד "ת"א תמר" ומשקל 10 הגדולות יהיה רק 5%.
במילים אחרות, יש למה לצפות ואנו מעריכים שהרפורמה תטיב עם שוק המניות, תהפוך אותו למגוון יותר, מפוזר יותר ובעל סטיית תקן נמוכה יותר. גם משקיעים זרים מבינים זאת, וכבר כעת מתחילים להגדיל את החשיפה לשוק המקומי בעקבות הרפורמה. להערכתנו, מי שישכיל להיערך לשינויים מוקדם ככל האפשר, יוכל גם ליהנות מפוטנציאל לתשואה עודפת בעקבות הרפורמה.
ניר קסטרו כפרי מכהן כמנהל תחום הקרנות המחקות במנורה מבטחים קרנות נאמנות בע"מ, והוא ו/או מנורה קרנות נאמנות או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי עניין אישי בנושאי הסקירה. שיווק השקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.אין לך מושג קלוש על מה אתה מדבר... (ל"ת)סוחר נוסטרו 10/08/2016 19:59הגב לתגובה זו0 1סגור