האם מדינות אופ"ק צפויות להסכים על הקפאת התפוקות בפגישתן?
בסוף חודש ספטמבר צפויה להתקיים פגישה בין המדינות החברות באופ"ק. על פי חלק מהערכות בשוק, צפויות המדינות להסכים על הקפאה ואולי אף קיצוץ בתפוקות. עם זאת, ישנן לא מעט סיבות שאינן תומכות במהלך של הקפאת התפוקות, כשם שקרה מספר פעמים בשנה האחרונה:
- הנפט הגולמי ממשיך לעלות
- המגמה החיובית נמשכת, ומאז תחילת השנה עלה הנפט הגולמי מסוג נפט ברנט (ינו) +1.16% נפט ברנט (י 75.09 +1.16% סגירה:74.23 פתיחה:74.29 גבוה:75.42 נמוך:73.51 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: בכ-34% ו נפט WTI (ינו) +1.54% נפט WTI (ינו) 71.18 +1.54% סגירה:70.1 פתיחה:70.18 גבוה:71.51 נמוך:69.29 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: בכ-28%.
- עליות חדות נרשמו בחודש אוגוסט. מתחילת החודש, עלו ה-Brent וה-WTI בכ-17% ובכ-14% בהתאמה.
זינוק במחיר הנפט הגולמי בחודש אוגוסט
הסיבות האפשריות לעליות במחירי הנפט מתחילת השנה
הירידה במלאי הנפט הגולמי בארה"ב נמשכת. ב-17 באוגוסט פרסם ה-EIA את דוח המלאים השבועי אשר הצביע על ירידה של 2.5 מיליון חביות במלאי הנפט הגולמי ל-521 מילוין חביות. מלאי הנפט
הגולמי בארה"ב (מיליון חביות). מקור: EIA
סיבה אפשרית נוספת לעליות החודש, היא הציפייה להודעת המדינות החברות באופ"ק על הקפאת התפוקות או אולי על קיצוצן. החלטה זו יכולה להתקבל בפגישה הצפויה להתקיים בין המדינות החברות בארגון בסוף חודש ספטמבר, אולם להערכתנו הסבירות לכך נמוכה.
תפוקות הנפט של מדינות אופ"ק (bpd). מקור: Bloomberg
למה אנחנו מעריכים שהסבירות להקפאה או לקיצוץ בתפוקות נמוכה?
ראשית, נבחן את הצהרת הסעודים מהשבועות האחרונים בנוגע למדיניות התפוקות שלהם: "אנחנו מסתכלים כל עת על השוק ואם תידרש נקיטת עמדה מכיווננו כדי להחזיר את השוק לשיווי משקל, נעשה זאת בתנאי שיהיה שיתוף פעולה מיתר המדינות החברות ב-OPEC וממפיקות הנפט הגדולות שאינן חברות בארגון".
התבטאות זו זהה כמעט לחלוטין להתבטאות הסעודים טרם הפגישה הקודמת של OPEC, שכאמור הסתיימה ללא החלטה על הקפאת התפוקות. בנוסף, סעודיה שומרת על רמות שיא בתפוקת הנפט שלה. אם ננסה לפרש את כוונת הסעודים בנוגע לשאר מדינות אופ"ק, אנו סבורים שהכוונה היא לאיראן. איראן מצידה אמרה לא אחת כי אין בכוונתה לצמצם את התפוקות וכי ברצונה לחזור לרמה שקדמה להטלת הסנקציות. נכון לנתוני ההפקה של חודש יולי, איראן חזרה לקצבי ההפקה שקדמו לסנקציות.
תפוקות הנפט של איראן (Mbpd). מקור: רויטרס (Eikon)
באשר לתרומתה של רוסיה למהלך, הסעודים מצפים גם ממפיקות משמעותיות אחרות להצטרף למהלך. סביר להניח כי הסעודים מתכוונים בעיקר לרוסיה, שהביעה בעבר נכונות להצטרף למהלך שכזה, אולם בפועל התפוקות ברוסיה שומרות על רמות גבוהות מאוד במטרה לשמר את נתח השוק שלהם ולא סביר שהיא תצטרף למהלך.
שנית, ההתבטאות של שר האנרגיה הניגרי שהוא גם נשיא אופ"ק. בכובעו כנשיא הקרטל אמר כי למרות מחיר הנפט הנוכחי, נראה כי השוק מתקרב לשיווי משקל. הוא הוסיף וטען כי הביקוש הם צופים גידול בביקוש לנפט גולמי ברבעון השלישי של 2016 וכן ברבעון האחרון, ומצפים לעליית מחירים. האם התבטאות זו מרמזת על רצון להקפיא/לקצץ בתפוקות?
טיעון נוסף הוא קצב הצמיחה בתפוקות של המדינות שאינן חברות באופ"ק. הירידות בקצבי ההפקה של המדינות שאינן חברות באופ"ק נבלמות ובמדינות שונות אף נרשם גידול. קצב ההפקה בארה"ב ממשיך לגדול, ונרשמת עליה במספר אסדות הקידוח. שבוע שעבר היה השבוע השמיני ברצף בו היה גידול במספר אסדות הקידוח בצפון אמריקה. ביום שישי נרשמה ירידה של 2 אסדות בלבד.
ב-Jeffries מציינים כי מתוך 45 חברות E&P שהם בחנו בתקופת הדוחות האחרונה, שסך השקעותיהן ל-2016 היו צפויות להסתכם ל-35.5 מיליארד דולר, 24 חברות ציינו עם פרסום דוחות הרבעון השני של 2016 כי ההשקעות שלהן יהיו גבוהות מהצפי המקורי לשנה, בעוד שרק 15 מתוכן מוסיפות אסדות קידוח. המשמעות היא, שהחברות יעילות מבעבר וממקסמות את התפוקות מבארות קיימות, וזה אומר שהקפאת התפוקות תוביל לעליה בנתחי השוק של המדינות שאינן חברות באופ"ק על חשבון נתחי השוק של אופ"ק, שכן התחזיות למחצית השניה של השנה מצביעות על גידול בביקוש לנפט. מדינות שאינן חברות באופ"ק, כאמור אינן מקטינות את קצבי ההפקה שלהן, רק להיפך.
אם תתקבל החלטה על הקפאת התפוקות – מה אפשר ללמוד מכך?
ראשית, זה יאותת לשוק שמדינות אופ"ק קרובות מאוד לקצה גבול יכולת ההפקה שלהן. שנית, יסיר את החששות שסעודיה ו/או איראן יוכלו "להציף" את השוק בנפט נוסף.
מתחילת השנה נרשמו עליות משמעותיות במחיר הנפט הגולמי. ישנם מספר סימנים מעודדים אשר להערכתנו מצביעים על התקרבות לאיזון בשוק. בין הסימנים ניתן למנות את גידול במספר אסדות הקידוח, השקעות קפיטליות גבוהות מהמתוכנן של חברות בענף החיפוש וההפקה ותחזיות לגידול בביקוש לנפט.
למרות הטיעונים והציפיות להקפאה/קיצוץ בתפוקות OPEC בסוף חודש ספטמבר, אנו מעריכים כי מהלך זה לא ייצא לפועל. הטיעון העיקרי שלהערכתנו יוביל לכך שלא תהיה הקפאה הוא דרישת הסעודים להירתמות כוללת של מדינות הארגון למהלך (הקפאה). הסעודים כבר הוכיחו בעבר שהם לא מוכנים "לספוג את המכה" עבור יתר מדינות הקרטל וזה מה שצפי גם הפעם. בנוסף, לאור הגידול בקצבי ההפקה של המדינות שאינן חברות באופ"ק, נראה כי מדינות אופ"ק לא ירצו לאבד נתחי שוק.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.מעניין מאוד (ל"ת)guy fawkes 30/08/2016 15:01הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.יפה מאודצח 30/08/2016 12:49הגב לתגובה זו2 0אחלה כתבהסגור
-
3.הג'ונגל של יצרניות הנפטכלכלן 30/08/2016 11:22הגב לתגובה זו2 0בכלכלה חופשית אמתית התחרות , ההיצע והביקוש אמורים לקבוע את המחירים . אופק שהוא קרטל שבמהותו מנוגד לכללי הכלכלה החופשית ומפיקות נפט גדולות אחרות מתקוטטים כיום ביניהם ויוצרים ג'ונגל של אי וודאות ושל תנודתיות גדולה של מחירי הנפט שלא לצורך . המצב הזה הוא מכרה זהב לספקולנטים שגם הם פועלים למעשה בניגוד לכללי הכלכלה החופשית . רוב העולם , החברות והאזרחים נהנים כיום ממחירי נפט נמוכים וסך הכל הכלכלות משתפרות . אם זה המצב אז מוטב שמפיקות הנפט ימשיכו להתקוטט ביניהם לנצח ושלא נחזור למחירי העבר הגבוהים .סגור
-
2.מעניין. כל הכבוד יהונתן (ל"ת)אחד 30/08/2016 11:20הגב לתגובה זו2 0סגור
-
1.יפה (ל"ת)יפה 30/08/2016 11:16הגב לתגובה זו2 0סגור