תשואה מול דמי ניהול: מודל קרנות ברירת המחדל מזעזע את השוק
מכרז קרנות הפנסיה ברירת המחדל קבע כללים חדשים בשוק הביטוח הפנסיוני, שגם קודם לכן לא ידע שקט רב גועש ורועש יותר מתמיד. אבל האם אין אנו מפספסים משהו? האם דמי הניהול הם מהות הכל?
ראשית, חשוב לציין כי גם הממונה על שוק ההון ביצעה את המכרז שבמסגרתו נבחרו הקרנות בשביל לעזור לאותם עובדים מוחלשים עם משכורות נמוכות, אשר למרות השינוי שחל בשוק הפנסיוני בשנים האחרונות עדין שילמו את דמי הניהול המלאים של 6% ו-0.5%. יחד עם זאת, אני מניח שאם חלק מקוראי טור זה יפתחו את האישור השנתי שלהם הם יגלו שדמי ניהול אלו אינם נחלתם כבר זמן רב, וחלקם משלם היום דמי ניהול נמוכים בהרבה מדמי הניהול המקסימליים. בנוסף, אני מניח שחלק מאותם קוראים שיפנו לקרנות הפנסיה שלהם היום יזכו בהנחה נוספת על דמי הניהול.
המחיר הוא הכל: קרן פנסיה כמוצר מדף
כמה שזה נשמע תלוש מהמציאות, קרן פנסיה שמשווקת כמוצר ברירת מחדל היא מוצר מורכב, ומורכב יותר משאר המכשירים הפנסיונים מעצם העובדה שהיא ביטוח הדדי ומעצם העובדה שהיא מושפעת מגורמים חיצוניים כמו ריבית במשק.
אם אתם עמיתים בקרן פנסיה של הראל לדוגמה, האם החברה המבטחת שלכם היא הראל? אז זהו, שממש לא - אתם מבטחים את עצמכם. בכל קרן פנסיה מי שמבטח אלו העמיתים עצמם, ואם יש תביעות עודפות על פני פרמיות שנגבו - מי שמשלם אותן הם העמיתים עצמם דרך הפחתה בכסף הצבור שלהם. דרך אגב, אם זה הפוך העמיתים יקבלו חזרה חלק יחסי מהפרמיות אותן שילמו.
לדוגמה, בחודש אחד נגבו פרמיות ביטוח של 100,000 שקל, ובאותו חודש נגרמו תביעות של 150,000 שקל. אותם 50,000 שקל נחשבים כגרעון ביטוחי והם יילקחו באופן יחסי מהיתרות הקיימות באותה קרן.
בפועל, עקב ההפחתה בתעריפי הביטוח בקרנות, חלק גדול מקרנות הפנסיה סובלות מגרעון דמוגרפי המתבטא בעלויות נוספות היורדות מהעמיתים, ועוד לא התחלנו לדבר בכלל על השפעות בריבית, תוחלת חיים ועוד.
היתרון הגדול של קרנות הפנסיה נובע היום בעיקר מעצם העובדה שמדובר על מוצר מובנה וברור, מוצר מקיף שמבטיח קצבת שארים וקצבת נכות במחירים נמוכים מהאלטרנטיבות הקיימות.
אבל האם לא נותר מקום לתכנון ספציפי? התשובה היא בוודאי שכן. תכנון פיננסי ופנסיוני נכון אשר יינתן על ידי איש מקצוע שידע לבנות את הצורך הביטוחי האמתי של הלקוח, הרי ביטוח עולה כסף, ידע לבצע את ההתאמה הפנסיונית הנכונה וידע להתחשב בסיכון הן בתחום ההשקעות והן בתחום הביטוחי, שווה כסף, ולעתים כסף רב.
קרנות הפנסיה הנן מוצר שנותן לנו תשובה טובה מאד לשכבת ההגנה הראשונה, אך חשוב להבין כי פרט לכך אנו זקוקים לאנשי מקצוע שידעו להסתכל על התמונה המלאה ולהתאים את כל הרכיבים. הסתכלות ובקרה כזו יכולים לתת ערך מוסף גדול מאד ללקוח – ערך מוסף שמתבטא בהגנה נכונה מפני אירועים ביטוחיים וחסכון לגיל פרישה.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ משפטי ו/או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.**
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.מבטח משנהמשה 14/09/2016 15:54הגב לתגובה זו0 0להבנתי, קרנות פנסיה מסויימות (קטנות יותר ?) עושות ביטוחים אצל גורם חיצוני כדי למנוע גרעון ביטוחי. זה משפיע לרעה על התשואות אבל מנטרל את התנודות ביתרות הקרן.סגור
-
3.אתה רציני ?אחד שיודע חשבון 14/09/2016 15:44הגב לתגובה זו0 0אם בראיה של 10 שנים אחרונות, קרנות ברירת המחדל הרוויחו בממוצע 3% פחות בשנה. איך 0.5% שווה יותר אתה צוחק עלינו ?סגור
-
ההסתברות שהם יעשו זאת היא קטנה מאוד .............יוסף 14/09/2016 20:13הגב לתגובה זו0 0על פי מחקרים מעמיקים יש תסוגה לממוצע קרן לא תציג תשואה עודפת מעל 5 שנים (מעל זה נדיר מאוד מתחת לזה שכיח מאוד ) ולאחר מכן תציג בהסתברות גבוה מאוד תשואות נמוכות לאחר ההצלחה שלה ותתקשה לחזור על זה עם בכלל לכן דמי ניהול נמוכים זה רווח בטוח בעוד תשואה עודפת היא הימור לכן הוא צודק מבחינה הסטטיסטיתסגור
-
2.ירון,אז האם עדיפה קרן ברירת מחדל על קרן אחרת?תוהה 13/09/2016 16:14הגב לתגובה זו1 0האם לאחר שיקול של תשואה מול מי ניהול, לדעתך עדיפה קרן ברירת מחדל עם דמי ניהול נמוכים שלפחות ישאירו משהו לפנסיה?סגור
-
1.מלל רב ללא תוכן מענין..סליחה (ל"ת)מלל 12/09/2016 09:20הגב לתגובה זו2 0סגור