יהונתן שוחט
צילום: יח"צ

למה יש לחץ על מחירי הנפט למרות פגישת OPEC המתקרבת?

יהונתן שוחט, אנליסט אנרגיה ואגרוכימיה בלידר שוקי הון, מסביר את הלחץ על מחירי הנפט למרות פגישת OPEC בווינה שמייצרת ציפיות מחודשות בנוגע להקפאת התפוקות
יהונתן שוחט | (6)
נושאים בכתבה OPEC אופ"ק נפט

ב-30 בנובמבר יפגשו המדינות החברות ב-OPEC בווינה וידונו במכסות הנפט של כל אחת מהמדינות, יחד עם ציפייה להצטרפותן של מדינות נוספות למהלך. למרות הירידה במחירי הנפט בשלושת החודשים האחרונים, נראה כי השוק מחפש סיבה לאופטימיות. בשבוע שעבר היתה זו הציפייה המחודשת להקפאת תפוקות המדינות החברות ב-OPEC, שהובילה לעליה שבועית מסוימת במחירי הנפט.

נפט WTI נסחר ב-45.69 דולר לחבית, נמוך ב-11.4% ביחס ל-51.6 דולר לחבית שנרשם ב-19 באוקטובר. נפט ברנט  נסחר ב-46.86 דולר לחבית, ירידה של 11.8% ביחס למחיר של 53.14 דולר לחבית שנרשם ב-10 באוקטובר.

השינוי במחיר הנפט הגולמי ב-3 החודשים האחרונים
מקור: Bloomberg ונתוני לידר שוקי הון
  ישנם מספר גורמים אשר לוחצים את מחיר הנפט לרמתו הנוכחית, וזאת למרות הציפיות לקביעת תפוקות לכל אחת מהמדינות החברות ב-OPEC בסוף החודש. להערכתנו, הסיבה העיקרית היא תופעת ה"זאב-זאב" והסקפטיות בשוק. בשנתיים האחרונות שמענו פעמים רבות את מדינות OPEC מדווחות על ניסיון להגיע להסכמה על הקפאה ו/או קיצוץ של תפוקות הנפט שלהן. המדינות אינן מצליחות להגיע להסכמות והשוק סקפטי בנוגע להקפאה. בפועל, התפוקות נמצאות במגמת עליה והגיעו לשיא היסטורי של מעל 33.8 מיליון חביות ליום!
תפוקות הנפט של אופ"ק (Mbpd)
מקור: Reuters OPEC Survey
נמשכת מגמת התחזקות הדולר. בתקופה האחרונה ההתחזקות מתגברת במקביל לעליית תשואות. בדומה להשפעת התחזקות הדולר על סחורות אחרות הנקובות בדולר, דולר יקר יותר הופך את הסחורה ליקרה יותר במונחי מטבע מקומי. נזכיר כי בחירתו של טראמפ לנשיאות תרמה להתחזקות הדולר וללחץ על הנפט, שכן המדיניות שלו היתה להגדיל את תפוקות הנפט של ארה"ב. 

מקור: Reuters   
 
גורם נוסף שלוחץ את מחיר הנפט הוא הגידול במספר אסדות הקידוח בארה"ב. בשבוע שעבר נרשם הגידול החד ביותר במספר אסדות הקידוח בצפון אמריקה מאז אפריל 2014. נזכיר כי פרק זמן קצר לאחר מכן החלה הירידה החדה במחירי הנפט הגולמי. הגידול השבועי (תוספת של 20 אסדות), היא המשך מגמת הגידול מאז תחילת השנה. עם זאת, חשוב לציין שמספר האסדות הפעילות, 588 על פי הדיווח האחרון, נמוך בכ-60% ביחס למספר האסדות בתחילת 2014.
השינוי השבועי במספר אסדות הקידוח בצפון אמריקה
מקור: Baker Hughes Rig Count
    כמו כן, ישנם נתונים המצביעים על גידול במלאי הנפט בארה"ב, ואלה מספקים רוח פנים למחירי הנפט. מלאי הנפט הגולמי עומד כיום על כ-490.2 מיליון חביות, גידול של כ-16 מיליון חביות מתחילת החודש. התרשים הבא מציג את הגידול המתמשך במלאי הנפט הגולמי בארה"ב, ללא עתודות הנפט האסטרטגיות (SPR).
מלאי הנפט הגולמי בארה"ב (מיליון חביות) מקור: EIA  
מנגד, האם ניתן לומר בוודאות שאנחנו קרובים מתמיד לקביעת מכסות הפקת נפט של המדינות? בשבועות האחרונים בהחלט הוסרו מספר חסמים. להלן העיקריים:
  • איראן. שר הנפט האיראני אמר בשבת כי איראן אופטימית בנוגע להסכמות, וכי להערכתו מחיר שיווי המשקל לנפט צריך להיות 55-60 דולר לחבית. להערכתנו, ברמת התפוקות הנוכחית של האיראנים, כ-3.65 מיליון חביות ליום, הם בהחלט יכולים להסכים על הקפאת התפוקות.
  • סעודיה. שר האנרגיה הסעודי אמר בשבוע שעבר בראיון לרשת אל-ערביה, שהוא אופטימי בנוגע להסכמה על תקרה לתפוקות. הוא אף נקב במספר של 32.5 מיליון חביות ליום, קיטון של 1.3 מיליון חביות ליום ביחס לתפוקה הנוכחית של החברות בארגון.
  • לוב וניגריה אשר להן תפוקות נפט משותפות של כ-2.05 מיליון חביות ליום, כנראה מוחרגות מההסכם ולא יצטרכו לבצע קיצוצים, כל עוד "ינהגו באחריות".
  • רוסיה. שר האנרגיה הרוסי אמר כי הוא משוכנע שמדינות OPEC יגיעו להסכמה על התפוקות ושרוסיה מוכנה להגביל את התפוקות לרמה מסוימת. 
בשורה התחתונה, העיניים נשואות לווינה, לפגישת מדינות OPEC. בניגוד לפעמים קודמות, נראה הפעם כי גם הצדדים הניציים בקרטל מציגים קו פייסני בנוגע להקפאה ו/או קיטון בתפוקות. החלטה ויישומה בפועל, תוכל בהחלט להוביל לעליה במחירי הנפט. עם זאת, OPEC אחראית על הפקת כ-30% בלבד מתפוקות הנפט בעולם ולכן יש לקחת בחשבון משתנים אחרים כגון יתר המפיקות הגדולות, כולל רוסיה וארה"ב שם הנשיא הנבחר טראמפ התבטא בעבר בעד תעשיית הפצלים יחד עם הסקפטיות בשוק בנוגע לקיצוץ בפועל של התפוקות.

 

 
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    ניר אלמגור 24/11/2016 08:51
    הגב לתגובה זו
    כל הכבוד למדתי הרבה
  • 5.
    אופ"ק 23/11/2016 22:50
    הגב לתגובה זו
    המחיר הנוכחי רע לכל היצרניות
  • 4.
    אהבתי (ל"ת)
    כלכלי 23/11/2016 22:49
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    מעניין מאוד, נחכה לסוף החודש (ל"ת)
    guy fawkes 23/11/2016 10:14
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    מלאני כחולת העיניים 21/11/2016 14:05
    הגב לתגובה זו
    האם לדעתך יש סיבה שבטווח קצר הנפט יעלה מעל ל-60$ לחבית?
  • 1.
    מאוד מעניין (ל"ת)
    מיצי 21/11/2016 13:42
    הגב לתגובה זו