הסדקים הבאים בגוש האירו - לו"ז ידוע מראש

גיל הוד | (2)

הסדקים המתהווים בגוש האירו דומים לתהליכים המרחיבים את החור באוזון. ניתן להילחם בזה, לנקוט באמצעים ואפילו להצליח לעכב במעט, אך בסופו של דבר התהליך נמשך. לאחר כל אירוע משמעותי אנחנו בודקים את ההשלכות הכלכליות והמדיניות והפלא ופלא, מדד הדאקס התנהג נפלא והפוטסי לא מאד ניזוק , אף עובד לא פוטר (בינתיים) בשל הצבעה כזו או אחרת ועולם כמנהגו נוהג.

הפרישה הצפויה של אנגליה בעוד כשנתיים מהאיחוד האירופי מהווה זרז להתפתחות כוחם של הארגונים הלאומנים הקיצונים במדינות אירופה ומעיבה על שרידותו של גוש האירו והאיחוד האירופי בטווח הארוך. "היורו סקפטיות" שעיקרה אי אמון בתועלת ההשתייכות לאיחוד מצויה בתנופה במדינות כמו איטליה, אוסטריה, מדינות סקנדינביה והולנד.

החלטת העם הבריטי על פרישת אנגליה מן האיחוד האירופי, הראשונים ליישם את היורו סקפטיות, התניעה את המהלך הבדלני, "הבריטיש סקפטיק", בו יש הזדמנות לסקוטלנד וצפון אירלנד לערוך משאל עם לצורך היפרדות מבריטניה ולהישאר חברות באיחוד האירופי.

לא מכבר נכשל משאל עם על החוקה באיטליה. אף שהכישלון היה די צפוי, הפתיע עוצמת ההתנגדות לרפורמות ובנוסף התפטרות ראש הממשלה האיטלקי רנצי,  אלו הגבירו את אי הוודאות לעתיד גוש היורו. הדרך עוד ארוכה להחלטת  איטליה להיפרד מהגוש, כשלפניה בחירות בסוף 2017 או אף ב-2018. יתרה מכך, בקלפי, שיעורי התמיכה במפלגת 5 הכוכבים לא יספיקו להקמת קואליציה בעלת אידאולוגיה יורוסקפטית  ויקשו על השגת רוב להכרזת משאל עם חדש שנושאו עזיבת הגוש . אבל איטליה סימנה את המגמה.

תוצאות המשאל באיטליה הן המשך ישיר למגמה הבדלנית הנשענת על טיעונים פופוליסטיים אשר שוטפת את העולם כיום. סביר להניח שהמגמה הזו תאפיין גם את מערכות הבחירות שצריכות להיערך באירופה במהלך 2017 בה צפויים מספר אירועים אשר עלולים להגביר את אי הוודאות, כולל בחירות בהולנד ב-15.3, בחירות בצרפת ב-23.4 ובחירות בגרמניה ב-27.8.     מפלגת החירות בהולנד, מפלגה יורו סקפטית, בהנהגת חירט וילדרס, מובילה כרגע בסקרים לבחירות המיועדות לחודש מרץ הקרוב. מפלגת החירות רוכבת על גל הפחד מההגירה וההתפשטות האסלאמית וכאמור על הרצון בהיפרדות מהגוש האירופי. גם במקרה ההולנדי שיעורי התמיכה במפלגת החירות לא יספיקו להקמת קואליציה בעלת אידאולוגיה יורוסקפטית מובהקת ויקשו על השגת רוב להכרזת משאל עם חדש שנושאו עזיבת הגוש.

הבחירות בצרפת המתוכננות ל-23.4.17 הן אבן בוחן משמעותית להיקף הסדקים באחדות הגוש האירופי, כאשר אם אף מועמד לא ישיג 50% מהקולות יתחרו שני המועמדים בעלי מספר הקולות הרבים ביותר בסבב שני ב-7 במאי. פרנסואה פיון, המועמד המפתיע של המפלגה השמרנית בצרפת מוביל כרגע בסקרים, בעוד שבשמאל הצרפתי (המפלגה הסוציאליסטית) הנשיא פרנסואה הולנד שנמצא בשפל חסר תקדים בסקרים, הודיע שלא ירוץ לכהונה נוספת.

כל הכותרות

ראש הממשלה מנואל ואלס עשוי להכריז על מועמדותו כמו גם שר הכלכלה לשעבר עמנואל מקרון. מול כל אלה מתמודדת מנהיגת הימין הקיצוני מארי לה-פן. הסקרים בצרפת חוזים ללה פן העפלה לסיבוב השני בבחירות לנשיאות, אך בסיבוב השני חוזים לה הפסד.  מארי לה פן, בדומה לעמיתיה באיטליה ובהולנד, מתבססת על אידיאולוגיה יורו סקפטית ופחד מן המהגרים בדגש על האיסלאם.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

מפלגת החירות באוסטריה בראשות נורברט הופר, מפלגה יורו סקפטית, נמצאת אף היא בתנופה. אמנם הבחירות באוסטריה צפויות לנובמבר 2018 אך היא כבר מובילה בסקרים (האם הפעם להאמין לסקרים ?). המפלגה תומכת כמובן במשאל עם על המשך החברות בגוש האירופי  ומהווה איום נוסף על עתידו. ההתעוררות באוסטריה מנוגדת , גם היסטורית , להלך הרוח בשכנתה הגדולה גרמניה, שם קיימת תמיכה מוצקה באיחוד האירופי, ומשם מתנהלת המערכה על אחדותו ושרידותו של הגוש האירופי.

האירועים האחרונים בארה"ב ובאירופה, ברובם פוליטיים אך בעלי השפעה ניכרת על הכלכלה, ימשיכו את הלחץ לפיחות ביורו אל מול הדולר. הפיחות ביורו משרת מדינות בעלות אוריינטציה של יצוא ובראשן גרמניה. הניסיונות לאושש את הצמיחה באירופה באמצעות מדיניות מרכזית נתקלים בסבך אינטרסים של מדינות האיחוד המוביל את הציבור בהן חזרה לתחושות הלאומנות של המאה ה-20. הקונפליקט הכלכלי לצד אי הוודאות החברתית-ביטחונית יביאו לרצף מרתק של אירועים פוליטיים אשר יערערו את בסיס קיומו של האיחוד האירופי ולהרחבת הסדקים אותם אנו חווים כיום. 

מאת: גיל הוד, מומחה לשווקים עולמיים ויועץ לחברות בינ"ל

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    הכותב סימן את המטרה ואח"כ צירף את הטקסט (ל"ת)
    גו'גו' 19/12/2016 14:30
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    או שהמאמר ממוחזר 18/12/2016 11:18
    הגב לתגובה זו
    הולנד כבר הודיע לפני שבועיים שהוא לא רץ לקדנציה נוספת