עצמאיים? אלו החידושים שצפויים לכם בשנת המס הקרובה בתחום הפנסיוני

ירון שמיר, המומחה הפנסיוני של Bizportal, ודודי צור, מנהל תחום הידע במיטב דש, על כל החידושים והשינויים שבוצעו בתחום החסכון הפנסיוני ב-2016
 | 
telegram
(1)

ומבלי שנרגיש נגמרת לה שנה נוספת ובנוסף על איחולי השנה טובה זוהי ההדמנות האחרונה לכל מי שלא הספיק עדין לנצל את ההטבות והאפשרויות הפנסיוניות לצורך הטבות מס כאלה ואחרות. שנת 2016 היתה שנה עמוסה בשינויים ולכל אלה שהפסידו ואולי לא שמו לב הציגה בפנינו מכשירים חדשים ורפורמות חדשות. וסוף השנה, איך לא, מציג בפנינו שתי רפורמות האמורות להשפיע על חלקנו, פנסיית חובה לעצמאים והפקדות לפיצויים.

קרן השתלמות
עצמאי זכאי להפקיד לקרן השתלמות לצורך הטבת מס עד לסכום של 7% מהכנסה שנתית של 261,000 שקל. כלומר עד 18,270 שקל. מתוך סכום זה, 6,525 שקל לא יוכרו ו-11,745 שקל יפחיתו את ההכנסה החייבת במס הכנסה וביטוח לאומי. להפחתה כזו קוראים ניכוי ממס, והמשמעות היא שהעצמאי ישלם מס הכנסה וביטוח לאומי על הכנסה נמוכה יותר- פחות מס ויותר חסכון. 

מצד אחד חסכון גדול יותר שבסופו של דבר ניתן למשיכה ללא מס, ומצד שני השתתפות של מס ההכנסה בהפקדה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה כדאי לעצמאי שהכנסתו גבוהה יותר? בכל מקרה התקרה לצורך הטבת המס מוגבלת ב-261,000 שקל.
האם ישנה כדאיות בהפקדה מעבר? הרבה פעמים התשובה היא חיובית אך זה כבר דורש התיעצות מותאמת אישית.
מה כדאי לעצמאי שהכנסתו נמוכה יותר? הטבת המס בהפקדה תגזר מ-7% מהכנסתו בפועל. יחד עם זאת, פעמים רבות יש כדאיות בהפקדה עד התקרה עקב הפטור ממס רווח הון הקיים בקרן ההשתלמות עד 18,270 שקל לשנה. גם במקרה כזה כדאי להתיעץ לגבי כל מקרה באופן ספציפי.
האם שכיר יכול לפתוח גם הוא קרן השתלמות עצמאית? התשובה היא שלא.

החל מהשנה הבאה, במסגרת רפורמת פנסיית החובה לעצמאים, תנתן לעצמאים הטבה נוספת ועל מנת לקבל את הניכוי האמור לא תהיה חובה להפקדה של 2.5% האחוז הראשונים אשר כאמור אינם נהנים מהטבות.

קרן פנסיה, קופת גמל או פוליסת ביטוח
עצמאי זכאי להפקיד לאחד מהמכשירים הפנסיונים המצויינים לעיל עד ל-16% מהכנסה של 208,800 שקל לשנה, כלומר 33,408 שקל. מתוך סכום זה כ-23,000 שקל יפחיתו את ההכנסה החייבת למס הכנסה וביטוח לאומי - ניכוי, הטבה שיכולה להגיע בהתאם לגובה ההכנסה של העצמאי גם ל-50% ועל היתרה כ-10,000 שקל הטבה מסוג זיכוי - החזר של 35% קבוע מההפקדה. בהכנסות גבוהות ניתן להגיע להחזר ממס של  13,400 שקל.

הסכומים שיתנהלו בקופות יהיו זמינים החל מגיל 60 בדרך של פנסיה חודשית או כסכום חד פעמי בדרך של היוון קיצבה (כפוף לתנאים מקדימים). הכספים ינוהלו בשוטף בפטור ממס רווח הון.

עצמאי שהכנסתו נמוכה יותר? התיקרה לצורך הטבות מס מוגבלת ב-16% מההכנסה.
האם ישנה כדאיות בהפקדה מעבר להטבות המס? מדובר על תכנון פנסיוני אישי שכדאי לכל אחד ואחד לעשות יחד עם זאת חשוב להבין שמבחינה פנסיונית מדובר על הגדלת הפנסיה החודשית שלנו וחשוב לדעת שאי קבלת הטבת מס בהפקדה מאפשרת קבלת פטורים בקבלת הסכומים. כאמור שווה בחינה אישית לכל אחד ואחד.
מי עוד יכול להנות מהטבת מס דומה? גם שכיר יכול להנות מהטבה כזו, בהנחה שיש לו שכר לא מבוטח (לרב השכירים יש כזה) וכי שכרו המבוטח עומד סביב ה-8,400 שקל הוא יכול להפקיד לקופה באופן עצמאי עד ל-16% משכר לא מבוטח של 104,400 שנתי, סה"כ 16,700 שקל ולהנות מהטבת מס של זיכוי וניכוי כמו העצמאי.
האם ישנה אוכלוסיה נוספת שיכולה להנות מהטבת מס כזו? גם אנשים המקבלים פנסיה חייבת במס יכולים להפקיד לאחד מהמכשירים הללו ולקבל הטבת מס על הפנסיה שלהם גם במקרה כזה דורש תכנון אישי.

הטבה נוספת לגימלאים, פוליסה פיננסית
במסגרת פוליסה פיננסית זכאית אוכלוסיה ספציפית לקבל הטבות של ניכוי ממס רווח הון שיכול להגיע עד ל-16,320 שקל לזוג לשנה. מדובר על אוכלוסיה שהגיעה לגיל 55 ב-1.1.2003.

אילו דברים נוספים כדאי לעשות השנה?

קופת גמל להשקעה
להזכירכם, במהלך נובמבר השנה נכנסה לעולמנו קופת הגמל להשקעה, קופה אשר נהנית מחלק מיתרונות קופות הגמל ומאפשרת קבלת קיצבה החל מגיל 60 ומצד שני מאפשרת משיכה בכל שלב במס רווח הון של 25%. חשוב לזכור כי הקופה רשאית לקלוט עד 70,000 שקל לשנה לכל תעודת זהות כך שמי שיפקיד עוד השנה יוכל לנצל את התקרה גם לשנה זו. חשוב לציין כי הקופה אינה נהניית מהטבות מס בהפקדה אך היא מכשיר חסכון בעל יתרונות רבים.

פיצויי פיטורים
כחלק מתהליכי החקיקה אמורה היתה לעבור חקיקה אשר קובעת כי הפקדת מעביד לפיצויים עבור עובד מעבר לתקרה תהיה חייבת במס בידי העובד בעת ההפקדה (מדובר על תקרה של 8.33% משכר של 32,000 שקל). חיוב זה מזכיר במקצת את החיוב במס על הפקדת תגמולי מעביד מעבר לפעמים וחצי השכר הממוצע במשק. בנוסף לכך, במסגרת חקיקה זו אמורה להיווצר מגבלה דומה גם להשלמות חוב וותק פיצויים בגין מי שמעבידו חייב לו סכומים לפיצויים.

גם כאן הפקדה של מעבר ל-32,000 שקל מוכפל בשנות הוותק בהפחתת הסכום הצבור יהיה חייב במס. לכל מי ששכרו מעבר ל-32,000 ש"ח מומלץ לבדוק באופן פרטני את מצבו טרום סיום שנת המס ולנצל את הימים הקרובים כדי לבקש לבצע הפקדה חד פעמית לקופה ללא חיוב במס.

 
הטור נכתב בשיתוף עם דודי צור, מנהל תחום הידע במיטב דש ובסוכנות הביטוח רימונים מבית מיטב דש

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/  או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ משפטי ו/או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.**   

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הנתונים והאינפורמציה מתייחסים לעצמאים מתחת ל 60
    עצמאי מעל 60 27/12/2016 12:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מעניין מה המלצתם לגבי כמוני. לפני הבנתי השקעותיי בקרן פנסיה , מזכה ניכוי מס מחד, וזמינה מיידית למשיכה למקרה ויידרש. האמנם?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות