טראמפ והשווקים העולמיים – מה חשוב למשקיעים לדעת?
2016 הייתה שנה מלאת הפתעות. גולות הכותרת שלה היו ההחלטה על הברקזיט, ותוצאות הבחירות בארה"ב. השנה שהסתיימה סימנה את מעבר הדומיננטיות מהבנקים המרכזיים אל הדרג הפוליטי.
המציאות החדשה מאופיינת באי-וודאות פוליטית, יחד עם היחלשות אחיזת הבנקים המרכזיים בשווקים, תופעה שעלולה לייצר תנודתיות גדולה יותר מזו שראינו ב 2016. לפני שנצלול ונבחן את שטף האמירות המגיעות מכיוונו של הנשיא הנבחר - נבדוק את נתוני הבסיס של המשק האמריקאי. קצת מספרים: יחס החוב לתוצר בארה"ב נמצא ברמה של -104%. האבטלה בארה"ב קרובה לשפל ועומדת על 4.7% - יו"ר הפד התייחסה לכך, וציינה כי המשק האמריקאי מתקרב לתעסוקה מלאה. הגרעון התקציבי עומד על 3.1%.
כמשקיעים, אנו מנסים לא פעם להעריך כיצד ואם בכלל תיושם מדיניות כזו או אחרת. במילים אחרות, עד כמה צריך להאמין להצהרות של מנהיגים פוליטיים או לחלופין של ראשי בנקים מרכזיים? התשובה עשויה להיות המפתח להשקעה מוצלחת בשנה הקרובה. את המדיניות הצפויה נפרק לשלוש נקודות עיקריות:
הרחבה פיסקאלית הכוללת השקעה בתשתיות והפחתות מיסים
עלות המדיניות המוצעת של טראמפ מוערכת במספרים דמיוניים. רק ההשקעה בתשתיות מוערכת בכטריליון דולר לעשור הקרוב, וזאת מבלי להתייחס להבטחות על הפחתות מסים לחברות ולמשקי בית - אלו מוערכים אף הם בטריליוני דולרים. טראמפ אמנם נבחר תחת הכובע הרפובליקני, אך צריך לזכור כי תחילת דרכו ביחסיו עם המפלגה הרפובליקנית, שניסתה לדחות אותו, לא הייתה סוגה בשושנים. כמו קודמו בתפקיד, טראמפ שנבחר תחת המפלגה הרפובליקנית עלול להיתקל בסנאט וקונגרס לעומתיים. בשמונה השנים האחרונות הורגלנו בסנאט לעומתי לנשיא דמוקרטי, מגמה שאינה צפויה להשתנות גם כעת, ועל אף העובדה שהבית הלבן והקונגרס נשלטים ע"י רפובליקאים.
כבר עכשיו עולים קולות הסתייגות ממדיניותו של טראמפ, בעיקר מכיוונה של "תנועת מסיבת התה". הם אומנם תומכים בתכנית הפחתת המיסים של טראמפ, אך מגלים התנגדות נחרצת להגדלת התקציב הממשלתי, מה שמעמיד בסימן שאלה את יכולתו של טראמפ להעביר בסנאט תקציבי עתק שיופנו להשקעות בתשתיות, במיוחד כשצד ההכנסות בתקציב צפוי לספוג מכה אם וכאשר יופחתו המיסים - בעיקר מס החברות.
השאלה המרכזית בקשר למדיניות טראמפ, היא באיזו מידה יצליח ליישם את תוכניותיו. לפי תגובת משקיעי האג"ח והזינוק בתשואות הארוכות, החשש מזינוק באינפלציה עלה מדרגה, ולכן אנו פחות ממהרים לקבוע שהאינפלציה פתאום תרים ראש. הסיבה היא שהסנאט והפד ישמשו כמצננים עבור התוכניות הגרנדיוזיות של טראמפ, כשהסנאט לא יאפשר לו לפרוץ מסגרות תקציב, והפד יהיה עם האצבע על הדק הריבית.
עידוד הפעילות הכלכלית באמצעות הפחתת רגולציה וצעדים תומכי עסקים
טרמאפ יכול להוות Game changer גם ללא הגדלה משמעותית של ההוצאה הציבורית, על ידי הגברת הביטחון העסקי של החברות באמצעות הקלה ברגולציה ומדיניות פרו-עסקית, גם ללא הפחתת מיסוי גבוהה. אחרי ממשל שנחשב יחסית קשה לעסקים, אשר הגביר את הרגולציה בעיקר בתחום משאבי הטבע, מגיע כעת נשיא חדש עם אוריינטצייה ברורה לטובת החברות ולשוק המניות.
הגדרה מחדש של מדיניות הסחר הבינלאומית
בנוגע להסכמי הסחר הבינלאומיים, מהתייחסות בכותרות בתקשורת ניתן לחשוב כי ארה"ב סוגרת את הייבוא-ייצוא. אך האמת שונה ממה שמצטייר בתקשורת. במידה והסכמי סחר כמו נפט"א יוחלפו בהסכמים בילטרליים, מעמדה החזק של ארה"ב יאפשר לה לצלוח את המעבר בלי זעזועים מיותרים.
בשורה התחתונה, לטראמפ צפויים קשים פוליטיים להעביר את כל הרפורמות אותן הוא מבקש, אך גם שינויים צנועים במקומות הנכונים יכולים לייצר תפנית. לפעמים מספיקה רוח המפקד כדי לחולל שינוי, ורוח המפקד בהחלט השתנתה.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.מאמר מאלףאחד שמבין 09/01/2017 14:07הגב לתגובה זו0 0חד, ברור, מדויק, מקורי והכי חשוב - נכון!!!סגור
-
2.למה לא בטוויטר?סופגי 05/01/2017 11:17הגב לתגובה זו1 0הבחור כותב לעניין, איך עוקבים אחריו בטוויטר?? בשנת 2017 כל אנליסט שמכבד את עצמו פותח את הבוקר עם סקירה קצרה בטוויטר......סגור
-
1.דונלד דאקמיכאל 05/01/2017 09:39הגב לתגובה זו4 0הנשיא החביב הזה הולך למוטט את השווקים הגלובליים, כיסו חשוב לו יותר מכלכלת ארה"ב. הוא מבטיח הבטחות של מיסים ועוד שעלולים למוטט את ארה"ב שהחוב שלה גדל. הכלכלה האמריקאית לקראת טלטלה עזה, לשים קסדות ולהיכנס לבונקר!סגור