האם ניתן להרוויח כסף ממעקב אחרי תנועות בעלי-עניין?
שנת 2016 מסתמנת כאחת השנים המאתגרות ביותר של שוק המניות המקומי, לראשונה מזה ארבע שנים רשם מדד ת"א 25 תשואה שלילית של כ-5%. מנגד, מניות השורה השנייה והשלישית הציגו תשואות מרשימות: מדד ת"א-75 עלה בכ-16% ומדד מניות היתר-50 נסק ב-25% בקירוב.
המרוויחים הגדולים של שוק ההון הינם בעלי השליטה אשר ניצלו את העלייה בשווי אחזקותיהם והפיצו לציבור מניות בהיקף של 6 מיליארד ש', נתון המשקף עלייה של יותר מ-80% ביחס למכירות בעלי עניין שבוצעו בשנת 2015. במסמך זה, נסקור את הסיבות שהניעו את בעלי העניין למכור מניות ונבחן האם ניתן לתרגם את פעולות אלו, לתשואה עודפת בתיקי ההשקעות:
רפורמת המדדים
חלק ניכר מגל המימושים מיוחס לרפורמת המדדים שמקדמת הנהלת הבורסה. מלבד הגדלת מס' המניות המאכלסות את המדדים, נבחן פרמטר נוסף אשר מודד את חלקו של הציבור המחזיק בהון המניות. כך לדוגמה נתח החזקות הציבור הנדרש היום ממניות הכלולות במדד ת"א 25 עומד על 25%, בעוד שכללי הרפורמה קובעים כי היכללות במדד המוביל החדש - ת"א 35 - דורשים שיעור החזקות ציבור של 30%.
בחודש מרץ האחרון דווח כי עזריאלי, בעלת השליטה בחברת הנדל"ן, מכרה כ-5% מהון החברה בתמורה כוללת של כ-900 מיליון ש', זאת כחלק מהיערכות לקראת הרפורמה במדדים.
מכירה מתוך אילוצים רגולטוריים
הוראות חוק הריכוזיות קובעות כי קבוצות שיש להן שליטה בתאגידים פיננסיים וריאליים גדולים במיוחד יידרשו למכור את אחד מהנכסים הללו. דרישה זו הפכה את צדיק בינו לאחד המממשים הגדולים של השנה החולפת, (930 מיליון ש' במניות פז-נפט), לאחר שהוא נאלץ לבחור בין שליטתו בחברת הדלקים פז-נפט ולבין אחזקתו בבנק הבינלאומי.
מכירה לצורך מימוש רווחים
זוהי למעשה הסיבה הקלאסית ביותר להסבר פעולת מכירה של ניירות ערך, קרנות השקעה וגופים מוסדיים יודעים לנצל מומנטום במהלך המסחר הרציף בבורסה לצורך מכירה או קנייה מהירה של ני"ע. ולהבדיל מהפצות מתוכננות, פעולות אלו מאופיינות בהיקפים כספיים נמוכים יחסית. הן מתבצעות לרוב ללא דיסקאונט ולעיתים לא נדרשת היערכות מראש בגינן. כך לדוגמה, מתיו ברונפמן ושלום פישר מכרו בשנה האחרונה מניות שופרסל בהיקף המתקרב ל-300 מיליון ש'; חברת ההשקעות DBSI מכרה 18% מאחזקתה; מניות חב' טלדור מכרו תמורת 46 מיליון ש' וקרן פימי, בעלת השליטה בחב' אינרום, הפיצה לגופים מוסדיים מניות בהיקף של 200 מיליון ש'.
תנועות של בעלי עניין מרמזות על העתיד לבוא, כך שמעקב אחרי בעלי העניין עשוי ליצור לציבור המשקיעים רווח או לפחות לסייע להם להימנע מהפסד עתידי. אמנם, הנחת המוצא גורסת כי בעלי-עניין מנצלים את היכרותם עם החברה, והם יודעים מתי המניה יקרה ומתי היא זולה. אך מחקרים שנעשו בנידון גורסים כי יש להבדיל בין פעולת קנייה לפעולת מכירה. מסחר לפי רכישות של בעלי העניין מוביל לרווח עודף על פני השוק - אך מכירות של בעלי עניין לאו דווקא מבשרות על עתיד שלילי למניה. מחקר אחר טוען כי שילוב של קנייה על ידי בעלי-עניין ומכפיל הון נמוך של מניות החברה הנרכשת, מהווה אינדיקציה מנצחת להשקעה בעלת תשואה עודפת.
סיכום
מימוש אחזקות על ידי בעלי עניין הינה תופעה טבעית לאחר תקופה ארוכה של שוק עולה. חשוב לזכור, מכירת מניות על ידי בעלי גרעין השליטה מגבירה את הסחירות במנייה, מגדילה את ההון הצף ואף מחזקת את בעלי מניות המיעוט מול הנהלת החברה. קשה מאוד לחזות האם אנו קרובים לסיומו של הראלי הנוכחי. סביבת הריבית הנמוכה, ההוזלה הפוטנציאלית במס החברות והעדר אלטרנטיבות השקעה ימשיכו להעניק רוח גבית לשוק המניות, ולייצר לבעלי-העניין הזדמנות אטרקטיבית להמשיך ולממש את האחזקות שבשליטתם.
מסמך זה הוכן על ידי צחי קלמין..מסמך זה אינו מהווה הזמנה לקנות או למכור ניירות ערך או נכסים פיננסיים כלשהם. צחי קלמין, אינו לוקח על עצמו כל אחריות להפסד ישיר או נסיבתי או לאי רווח כלשהו הנובע משימוש במסמך זה. צחי קלמין, עשוי, בהתאם למגבלות החוק, להיות בעלים, להחזיק, להשקיע או להתעניין, לקנות ולמכור במסחר בניירות ערך או בנכסים פיננסיים הקשורים במישרין או בעקיפין לנושא הדוח הזה. ידוע לקוראי המסמך כי אין הוא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בצרכים המיוחדים של כל אדם, ולצרכיו האישיים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.צחי - אינרוםדוד 12/01/2017 15:34הגב לתגובה זו0 0צחי שלום, האם אתה מזהה עדיין את ההשפעה של הפצת מניות אינרום ע"י קרן פימי בירידות האחרונות?סגור
-
שאל אותו משהו שהוא מבין בו..משה 17/01/2017 20:08הגב לתגובה זו1 0כמו למשל למה רק עכשיו ביבי הולך בדרך הבטוחה הביתה...סגור