מורן מייק-בכר
צילום: כפיר סיון

אחרי תרזה מיי - מה יהיו השלכות על מסחר המטבע?

מורן מייק-בכר | (4)
נושאים בכתבה ברקזיט

מאז פרסום תוצאות משאל העם בבריטניה בו הוחלט על פרידה מהאיחוד האירופי (23.6.16), חל פיחות חד בליש"ט מול המטבעות העיקריים (כ-17% מול הדולר ומול השקל). השפעת ההערכות הפוליטיות לגבי אופי ועצמת התהליך ממשיכה להיות גבוהה כפי שניתן היה לראות גם בתקופה האחרונה. בשבוע שעבר תרזה מיי, ראש ממשלת בריטניה, התראיינה לכלי התקשורת וציינה כי תפעל ליציאה מהירה יחסית של בריטניה מהשוק האירופאי המשותף. הליש"ט הגיבה בפיחות לאורך מספר ימים, עד שהגיעה לשער הנמוך מזה 30 שנה, של 1.19 דולר לליש"ט.  

אתמול, נשאה ראש הממשלה נאום כדי להבהיר את אופן ביצוע הברקזיט. בנאום, מיי הביעה תמיכה בעזיבה מלאה של האיחוד האירופי המכונה "hard brexit". זו לא הייתה הפתעה, כיוון שמאז הועידה של המפלגה השמרנית באוקטובר, הוכרז מספר פעמים שעל בריטניה לפעול לעצמאות בסוגיות ההגירה והמשפט, מטרה שעולה בקנה אחד עם יציאה מהירה מהאיחוד האירופי.

אולם בנאום נאמר גם שבריטניה תבקש גישה לשוק האירופי באמצעות הסכם סחר חופשי, חדש ורחב היקף. מיי גם אישרה שהעזיבה של בריטניה תצטרך להתבצע בכפוף לאישור ההסכם הסופי על ידי שני בתי הפרלמנט הבריטי. כתוצאה מכך, גברו ההערכות שתהליך היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי יהיה מורכב וארוך, והוא עדיין תלוי בהכרעות פוליטיות. בתגובה לנאום, זינק שער הליש"ט אל מול הדולר, ובסיכום יום המסחר נרשם בו תיסוף חד של כ-2.6% מול הדולר.

להערכתנו, התמחור הנוכחי בשער החליפין נשען עדיין על הערכות שתהליך היציאה של בריטניה יהיה קצר ועוצמתי, כאשר בפועל התהליך יכול להיות מורכב וארוך יותר. על כן, ההסתברות לפיחות משמעותי נוסף בליש"ט הינה נמוכה. עם זאת, המסחר במטבע בטווח הקצר ימשיך להיות מושפע מהתפתחויות פוליטיות בבריטניה ובאיחוד האירופי.

לגבי שוק המניות הבריטי, מאז משאל העם ניתן לזהות מתאם גבוה בין תנודות במטבע ושינויים במדד המניות המרכזי (פוטסי 100), כאשר פיחות של הליש"ט בא במקביל לעליות שערים. שהערך הדולרי של מדד המניות הבריטי נותר דומה לערכו הממוצע במחצית הראשונה של 2016 (לפני משאל העם). אחת הסיבות למתאם זה הינה שחלק גדול מהחברות שמניותיהן רשומות במדד הן חברות גלובליות. שני שליש מההכנסות המצרפיות של החברות במדד מקורן מחוץ לבריטניה, ולכן חברות אלו נהנות מהחולשה בליש"ט. אנו מעריכים כי מתאם זה יימשך בטווח הנראה לעין.

מורן מייק-בכר היא אנליסטית בענף המחקר של מערך ייעוץ בהשקעות בבנק לאומי. 

*** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

כל הכותרות

 

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    בחורה נאה 24/01/2017 16:19
    הגב לתגובה זו
    מאוד מעניין
  • 2.
    1 22/01/2017 14:52
    הגב לתגובה זו
    לא הייתי מזלזל בניתוח היפה
  • 1.
    דני 19/01/2017 14:53
    הגב לתגובה זו
    האיחוד ובצדק מבחינתו, ימרר לבריטניה את החיים כ"כ בעזיבה שהכלכלה הבריטית מוטת השירותים לחלוטין תהיה במשבר חסר תקדים (בניגוד לכלכלה תעשייתית מאוד כמו הגרמנית שהיית מרוויחה מאוד מפיחות חד במטבע, זו גם הסיבה שגרמניה מרוויחה המון מהאיחוד למרות שבפועל היא זו שמממנת את כולו ואת כל הפרזיטים בו). בנקאות תעבור יותר ויותר לאירופה ותצא מבריטניה, שירותים ומסחר יפגעו אנושות, תהיה פגיעה אקדמית קשה מאוד באקדמיה הבריטית, מגזר הנדל"ן יפגע מאוד וכו'. וזה עוד לפני הסיכון הממשי של התפרקות הממלכה המאוחדת עקב חוסר שביעות הרצון המופגן של סקוטלנד ואירלנד מההחלטה ההזויה. אם זה היה אפשרי אפילו לונדון היית פורשת מבריטניה (ויתר אנגליה ללא לונדון זה כבר בממוצא לא רחוק מיוון, אפילו ביחד עם הערים הגדולות העיקריות האחרות).
  • שי 23/01/2017 18:08
    הגב לתגובה זו
    מה הקשר לאירלנד? הם לא חלק מה- UK אדוני