לכל שבת יש מוצאי שבת, על הצפוי בבורסה ביום שאחרי רפורמת המדדים
לכל שבת יש מוצאי שבת, ואנו מתקרבים לכך עם הרפורמה במדדים ב-9 לפברואר (יום ה' הקרוב). יש לציין שלאור היקף החגיגה, ובפרט בולמוס הזלילה של מניות יתר מחד, ומאידך עיוותים מובנים וקשים למדי של מבנה המדדים החדשים, בפרט בשל מגבלות המשקל העודפות והמוזרות. שביזות יום א' עשויה להיות קשה במיוחד.
בטור פה אתייחס בעיקר לחלוקה של תא25(35) – תא75(90/96) – יתר50 (SME60) – שאר היתר (מאגר תמר/תא-צמיחה). יש גם עיוותים בתא-נדלן (הרבה מניות חדשות, ומגבלת משקל נמוכה, על אחזקות ציבור לא זניחות) אך ברוב שאר הסקטורים עיקר המהלך נובע משינוי מדדי הדגל. אני אתעלם משינוי מגבלות המשקל ההדרגתי, שכן בשל נפילת טבע וסקטור הפארמה הוא הפך להרבה פחות משמעותי מהצפוי לפני שנה, וכן מהשלכות המיזוגים והמשקולות באבנר, חנ"ל, נפטא, דלק קידוחים, וישראמקו (יש פה עניין, אך הוא מאוד טכני).
מה הגורם לעיוותים הצפויים? קודם כל תעודות הסל שנצמדות ממש למדדים ובהם יש תת-משקל לאחזקות ציבור בתא-25, עודף משקל לתא-75, ואז תת-משקל הולך וגדל ביחס ליתר-50, יתר-מאגר (אקס 50), ושאר היתר שלא קיים כלל. בנוסף יש השפעות של גורמים סמי-פסיביים הנצמדים למדדי ייחוס (למשל תא100/תא125) אך שלאו דווקא יבצעו את השינויים שלהם בימי המעבר אלא עשויים להקדים או לאחר מכיוון שהם לא מתחייבים להצמדה באופן מלא.
עודף אחזקות הציבור בתא75 (תא90 עם 96 מניות לאחר הרפורמה) גורם לכך שכל מניה שנכנסת לתא-75 זוכה לביקוש גדול לאורך שנים. ביקוש זה מתעצם כעת בשל מגבלות המשקל המאוד נמוכות בתא-90 (2%) והנמוכות בתא-125 (5%). תת המשקל בתא25 (תא35) גורם לכך שמניות שנכנסות לשם נוטות לקבל היצעים, עניין שמתעצם הפעם בשל הרחבת המדד. ליתר-50 (SME60) יש עדיפות בינונית על יתר-מאגר (תא-צמיחה), וכמובן עדיפות על יתר המניות והמירים שפשוט הינו שיממון גדול היום.
ועל כן בשנה האחרונה התפתחה בועת מחירים גדולה למדי בחלק מהמניות בתל-אביב. הסקטור הבולט בהקשר זה הנם מניות יתר-50 שנכנסות בחלקן הגדול לתא-96, ואלו שלא נשארות כתור מניות גדולות (לעומת היותן מניות קצה) ב-SME60 החדש. האסטרטגיה הפופולארית בתל-אביב בשנה האחרונה הייתה לקנות יתר-50 כאילו שאין מחר.... עניין שגרר עלייה של כ-40% במדד (תלוי איך סופרים)... אך כעת הגיע המחר.
אומר, שמי שמחזיק אחזקה לא-נזילה במניות יתר אז מחזור הנעילה ב-9 לפברואר זה הזדמנות טובה לשחרר סחורה על השוק, שכן יהיו ביקושים אגרסיביים. כמובן שצריך להיזהר, שכן אלו נכסים לא סחירים.
מה יקרה במסחר לאחר הרפורמה?
בהסתכלות פוסט-רפורמה, חלק גדול מתא35 ישתחרר מלחץ היצעים של השנה האחרונה, תא90(96) יהיה עם מרכיבים רבים שיהיו בבועת מחירים, המצב בSME60 יהיה פרטני יותר, ובתא-צמיחה יהיו מניות רבות שלעולם לא היו במדד, ואשר יקבלו ביקושים לא קטנים, באופן יחסי למחזור הטיפוסי, ב-9 בפברואר. עיוותי מחירים, בסופו של דבר, נוטים לעבור תיקון. זה עשוי לקחת זמן, אך זה יגיע.
מבחינת השפעות מחיר שוטפות, אז ברפורמה יש עיוות אחד משמעותי הוא מגבלות משקל משמעותיות על שורה גדולה של מניות, ואשר בהשוואה בין-לאומית למדדים זרים הינם חריגים ביותר. אם עד כה מגבלת המשקל בעיקר השפיעה על כ-3-5 מניות שהיו במשקל של 10% בתא25, ובתא100, הרי שפוסט רפורמה של מגבלות משקל אפקטיביות על יותר ממאה מניות, ובמדדים שונים. השינוי מ10% ל-7% ו-5% בתא35 ותא125 הינו בעל השפעה מסוימת, אך השינוי בתא-90, בSME60, ובתא-צמיחה למגבלת משקל של 2%(!!!!), ובתא-נדלן ל3% (!!!) מכניס מניות רבות שאינן סחירות יותר מדי לתוך משטר של מגבלות משקל. השפעת משטר הינה בעלת עוצמה מכיוון שהיא תופעל חודש בחודשו (בכל יום חמישי ראשון בחודש).
התוצאה תהיה ביקושים/היצעים באותן מניות בניגוד למגמת המחירים החודשית. מניה שעולה (ויש עליה מגבלה) תחטוף היצעים, וזו שירדה תקבל ביקושים. בנוסף, גם מניות ללא מגבלות יקבלו היצעים/ביקושים על-פי הביקוש/היצע מצרפי על המניות עם המגבלות. התוצאה הולכת להיות עיוות די גדול לרעת ביצועי המדדים החדשים ("אפקט מדד"), ובפרט, בשל מגבלת משקל בשילוב סחירות נמוכה טבעית, בתא-90, SME-60, ותא-צמיחה לעומת אחזקה ללא התאמות שוטפות באותן מועדים כמו המדד הרשמי. בצד החיובי, ההיצעים/ביקושים הללו יהוו נקודת כניסה/יציאה נוחה בכל יום חמישי בחודש על כל מניות המאגר החדש (תמר).
מבחינת נזילות, המסחר בשנה האחרונה התנהל בצל אסטרטגיית קנה יתר-50 (ומניות לא סחירות אחרות) כאילו שאין מחר.... אסטרטגיה זו הגדילה מאוד את המחזרים השוטפים במניות השורה השנייה, השלישית, והרביעית בתל-אביב, וזה הולך להפסיק. עם זאת, ייתכן שהנזילות, תהיה גדולה יותר מהעבר. וזאת גם משום שהשוק "התרגל" לראות נזילות במניות אלו, וכן במניות שעוברים לתוך מאגר תמר לראשונה נראה ציטוטים שוטפים ומסחר שוטף גדול יותר מבעבר.
התוצאה השנייה הבולטת של אסטרטגיית המסחר הפופולארית בשנה האחרונה הייתה שרוב פעילי הנוסטרו פעלו עם מסגרות חנוקות על כל פלח שוק שאינו קשור למניות שורה-2/3/4. הון רב רותק לצורך דגירה על פוזיציה מתה מבחינת מחזורים. שחרור הון מרותק זה (לאחר המשחק המתבקש, וההפוך בכיוונו, של התנפצות הבועה) עשויה להגדיל נזילות בנגזרי מעו"ף, אג"חים, ומניות נכס בסיס תא35, ככל שהון זה ינותב לפעילות בתל-אביב.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.סליחה ומחילה - לא הבנתי שום דבר - אפשר בבקשה להסביר ? (ל"ת)אבנר 11/02/2017 21:13הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.זה אמנם מסובך אבל העברית העילגת מאזנת את הקושי. (ל"ת)יד הנפץ 09/02/2017 01:28הגב לתגובה זו5 0סגור
-
5.בכל חילוף מדדים הציבור משלם!כמה נזק לכספי ציבור 08/02/2017 10:22הגב לתגובה זו3 0הרצת מניות שנכנסות ויוצאות כבר מתבצעת תקופה ארוכה.מדדי הבורסה המשתנים עולים כסף לכולםסגור
-
רק למי שמושקע בתעודות (וסמי-פסיביים). האקטיביים חוגגים.סוחר סחור 08/02/2017 12:00הגב לתגובה זו2 0העיוות הזה מאפשר למי שמנהל פוזיציה אקטיבית (אפילו קרנות הנאמנות לעיוות ממש גדול, :-)) לעשות תשואה עודפת. לא סתם כל מי שהבין דבר וחצי, או אפילו רק חצי, קנה יתר-50 (בהקשר זה, הספיק רק תעודה, ללא השקעה ישירה) לפני יותר משנה - כשרק התחילו לדבר על ה"רפורמה".סגור
-
4.We are not worthyבוט 08/02/2017 08:39הגב לתגובה זו2 1תוכן מעולה תודה.סגור
- טען עוד
-
3.כדאי שהכותב יכבד את קוראיו ודי לחכימא ברמיזה (ל"ת)בקשה 07/02/2017 17:30הגב לתגובה זו4 0סגור
-
2.כולם אומרים את זהגיא 07/02/2017 16:22הגב לתגובה זו1 0אבל אם כולם בחוץ כי הם מצפים לתיקון אז מי יגרום לתיקון? בתעודות הסל היו פדיונות של מיליארדים בגלל הרפורמה, איך הם יצליחו להיכנס חזרה בלי לגרום לעליה משמעותית? נ.ב. סגנון הכתיבה שלך השתפר מהפעם הקודמת (אבל לא חייבים להוסיף סוגריים לכל משפט).סגור
-
יש עדיין את בום הביקושים של חמישי בערב... חכה....סוחר סחור 07/02/2017 16:43הגב לתגובה זו0 1חמישי בערב הולך להיות ביקושים גדולים מאוד (כאשר אנו מדברים על יתר-50 ומניות דומות). חלק אל מול סחורה שאספו (לא ברור שאספו מספיק) בחוץ. חלק אולי ירוץ.... תיקון סביר שיתחיל רק לאחר אירוע הביקושים.... מה יצית אותו? מעבר לאפשרות הפחות סבירה של עודף איסוף (והצורך להיפטר מהסחורה אל מול שוק מת) - התאמה לעסקים של החברה. בסופו של דבר מניות מתכנסות לערך הטבעי שלהם לפי הדוחות. זה יכול לקחת הרבה זמן.... או זה יכול לקחת מעט זמן אם השוק מבין שהמניות גבוהות בשל אירוע נזילות חיצוני כמו "רפורמת המדדים".סגור
-
1.יש את זה ביותר מסובך ולא ברור?A 07/02/2017 15:25הגב לתגובה זו6 0עיוותים עצומים בשל כניסת מניות שעולות ללא המדד כשיחס הכיסוי בהם זה עשרות או מאות ימי מסחר.. וירידה במשקל גדול במורידות משקל.. אחר כך הכל יתהפך וימשיך להעיק על המדד...סגור
-
זה נכון נקרא גריעת תשואהסוחר 07/02/2017 19:44הגב לתגובה זו2 0זיו פניני הסביר את זה פעם. זה קורה בכול עדכון משמעותי של כניסה ויציאה של מניות אבל הפעם זה מוגזם. המניות שעלו חזק ללא המדד ירדו אחרי כך עם המדד והיורדות עם המשקל הגדול יעלו חזרה אחר כך עם משקל קטן.סגור