בתחום שהוא ללא ספק הכי מעניין כיום בעידן טראמפ - איך כדאי להשקיע?
כנראה שהנתון שהופיע לאחרונה ומיד "הועלם" מהתקשורת, שכ-90% מתושבי ישראל מרוצים ממצבם, אימתי אחרת למה לא משוחחים בו יותר בתקשורת? באירופה למשל, שאליבא מומחים עומדת בפני התפרקות/התרסקות/היפרדות ועוד יצא השבוע ה-Sentix research group's euro zone index שמראה שסנטימנט המשקיעים החיובי לגבי גוש האירו הגיע לשיא של עשור, 20.7 נקודות. מדד זה, שמקורו בפרנקפורט, נחשב כאמין ביותר ביבשת.
"the potential threat of a sudden halt to the economic recovery is off the table" אומרת הודעת Sentix וטראמפ, עד כמה שזה מרגיז כמה אנשים, עושה כול מאמץ, די בהצלחה, לעמוד מאחורי הבטחותיו. מה פלא לפיכך שהשווקים מסרבים לתקן? ואחרי מה שראינו ושמענו מהנכבדים כבל את יחימוביץ' אפילו נתניהו מתחיל להיראות טוב יותר. כל מה שאנחנו מנסים לומר, תבדקו כול דבר לבד, זה קל ואפשרי.
להשקיע בתשתיות בארה"ב
אין כרגע תחום מעניין יותר להשקעה בארה"ב מאשר ההשקעה בשדרוג התשתיות שם לסוגיהן, במיוחד תשתיות הבסיס כמו התחבורה (כבישים, גשרים ומסילות), התקשורת, התחזוקה, מערכות המים ועוד. למעשה, הדבר היחיד כך נראה שגם הרפובליקאים וגם הדמוקרטים בארה"ב מסכימים עליו הוא שמצב התשתיות שלהם נוראי, חייב שדרוג ומהר.
מי שהשתמש לאחרונה ברשת הרכבות מהסוג של ה–Long Island Expressway, מי שחצה גשרים ברחבי ארה"ב או העיף מבט על מערכות התקשורת בערים הגדולות ומי שטרח לבדוק את מערכות השינוע של המים והטיהור שלהם יודע שמצב התשתיות בארה"ב דורש מדיניות חירום לאומית. האיגוד הלאומי של המהנדסים האזרחיים, בתחזית המעודכנת ביותר שלו, ממאי 2016, קבע שבין 2016 ל-2025 תצטרך ממשלת ארה"ב לתקצב השקעה של 3.2 טריליון דולרים רק כדי לשמור על הקיים (בין השאר קבע האיגוד שצריך מידית לשדרג או להרוס ולבנות מחדש 50,000 גשרים ברחבי ארה"ב) ונכון לרגע זה "חסרים" לתקציב זה 1.4 טריליון דולרים שאותם, על פי התכנית שהתגבשה עוד בימי הנשיא אובמה, יגייס הממשל "ממשקיעים פרטיים".
- המכירות הקמעונאיות אכזבו בפברואר - המשקיעים לא מודאגים
- רינת אשכנזי על המגמות בכלכלה העולמית; ומה צפוי בארה"ב?
למה משקיעים ישמחו להשקיע סכומי עתק כאלו בתכנית שיפוצים ממשלתית? כי מדובר בהשקעה אידאלית למשקיע המוסדי, ההגיוני ולטווח הארוך. מדובר בסוג השקעות שפוטנציאל אי הוודאות, בהשוואה להשקעות אחרות, נמוך מאוד, בהשקעה שאינה קשורה למדדי מניות או אגרות חוב, שמשלמת דיבידנד גבוה יחסית להשקעות אחרות ושההיסטוריה מלמדת שיחס הסיכוי/סיכון של השקעות אלו גבוה.
שיפוץ ושדרוג התשתיות זו אחת ההבטחות המרכזיות של הנשיא טראמפ במסע הבחירות ולפי האנשים שמופקדים על העניין (כמו וילבור רוס וסטיבן מנוחין) הדבר יבוצע. כאשר הנזילות מציפה את השווקים וכל אלטרנטיבות ההשקעה הרציניות או שיקרות מידי או בלתי כדאיות כלכלית אז אין זה פלא שציבור המשקיעים מחפש השקעות מהסוג הזה.
המשקיעים לא המתינו לטראמפ כדי לקבל החלטות בנושא. נכון לסוף 2016 כבר היו בקרנות וסלי תשתיות מניות בשווי 2 טריליון דולרים, פי יותר מ-10 מאז תחילת המאה, הציבור, כרגיל, מבין את הצורך לפני מנהיגיו וב-2017 מצב התשתיות קריטי ומן הסתם הכסף ימשיך לזרום. אגב, 60% מהכסף מושקע בחברות שירות (גז, נפט, פחם) להפקת אנרגיה וכוח והיתרה, 40%, מפוזרת במניות בתחומי התשתיות מהסוג של "המשתמש משלם" כמו שיפוץ שדות תעופה, נמלים, כבישי אגרה, תשתיות לרכבות ועוד.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
נתון מעניין נוסף הוא ש-65% מכל הפרויקטים שהחברות שמיוצגות בקרנות נעשים מחוץ לארה"ב (קשה לדעת אם "ציבור המשקיעים מודע לכך או לא). מאותו רגע שממשל טראמפ יפרסם את תכנית עבודתו בנידון אין שום ספק שנראה תנועה אדירה של כספים נוספים לקרנות ולסלים שעיסוקם בנושא. התשתיות בארה"ב, למרות ששם ההזדמנות היותר מעניינת, מייצגות רק חלק מהצמיחה הצפויה בהשקעות תשתית גלובליות. לפי Ivestmentnews.com ערך ההשקעות הגלובליות בתשתיות, שבשנת 2015 הוערך ב-50 טריליון דולרים, יגיע, ב-2030, ל 110 טריליון.
איך להשקיע בתחום?
תתחילו בבקשה עם המאמר של שילה אולסון מה-16.2 באתר ה-Investopedia ותקבלו תמונה ברורה על המצב. הבעיה הכי גדולה שעומדת בפני משקיע התשתיות אינה שונה מזו שבשאר הסקטורים בכלכלה, לזהות במה בדיוק להשקיע, לזהות את המניות "הנכונות" שהרי מדובר בסקטור ענק ואמורפי.
האם אני, כמשקיע, מעוניין בתשתיות התקשורת ובוחר בסיסקו (סימול: CSCO) או אולי תשתיות התחבורה, כבישים וגשרים, מעניינות יותר ואז אני בוחר בקטרפילר (סימול: CAT) שהיא החברה הראשונה שעולה בראש כמייצגת בניית תשתיות (קשה לתאר פרויקט גדול בארה"ב, אפילו בעולם, ללא השתתפותה). האם עליי להתמקד דווקא בזכייני הפרויקטים הממשלתיים בתחום כמו Aecom (סימול: ACM), שנחשבת כחברה המובילה בתכנון, הקמה, מימון ותפעול של פרויקטים של תשתיות עבור הממשל והסוכנויות שלו או חברות ההנדסה והבניה של תשתיות כמו קבוצת ג'ייקובס (סימול: JEC) או Fluor (סימול: FLR).
חשוב כמובן להזכיר ענקית כמו GE שאין פרויקט תשתית ללא השתתפותה, בטח בארה"ב וחברות כמו סימנס (סימול: SIEGY בארה"ב) או Atlantia (סימול: ATL) האיטלקית ואולי שניידר אלקטריק (סימול: SBGSF בארה"ב) מגרמניה או, למי שמתמקד בתשתיות הטיפול במים, בויאוליה (סימול: VEOVY בארה"ב) שיוצאת ממשבר ואוספת פרויקטים של מים בכול רחבי העולם.
לצד בעיית הבחירה הנכונה ישנה כמובן "בעיית הכותרות" שכמובן אינה פוסחת גם על התחום הזה. תסתכלו לדוגמה מה קרה מאז קיץ 2014 עם CAT. במהלך 2014-2015 החליטו המומחים שצריך לברוח מהמניה הזו בגלל "ההתרסקות של הכלכלה הסינית וההאטה הגלובלית" ו"עזרו" בכך לחתוך מערכה כ-50%, מ-112 דולר ביולי 2014 ל-60 דולר בפברואר השנה (במהלך 2015 עבר הקונצנזוס לדעה שלילית על החברה ואז 15 מתוך 23 האנליסטים עברו לעמדת HOLD, חמישה להמלצת מכירה ורק שלושה עברו להמלצת קניה לקראת סוף 2015). אבל מאז תחילת השנה עלתה המניה בכ-60% והיום, במחיר של 95 דולר, 11 מתוך 23 אנליסטים ממליצים לרכוש המניה, 2 מהם עם "קניה חזקה" וזאת למרות ששום דבר דרסטי לא קרה לעסקי קטרפילר, היא אפילו לא הכתה את ציפיות הקונצנזוס.
אז מה גרם לעליות?
ההערכה שלנו היא שהסיבה לכך קשורה לציפיות להתפתחויות חיוביות בתחום התשתיות (גם קרנות וסלי תשתיות זכו לאותה עדנה וברובם CAT כלולה). אם תבדקו אצל המתחרות כמו Deere (סימול: DE) או Komatsu (סימול: KMTUY) או היטאצ'י (סימול: HTCMF), תגלו בדיוק את אותו המסלול. אחת החברות היותר מעניינות כרגע ושנמצאת באחד מתחומי התשתיות החשובים ביותר היא ויאוליה (סימול: VIE.PA) הצרפתית.
זו השקעה מעניינת כי ענקית המים הזו יוצאת ממשבר ומתהליך רה ארגון שהחל בסוף 2012 ודעתנו היא שהאנליסטים, במקום לעקוב אחרי ההתפתחויות בחברה שבויים בקונספציית "משבר האירו", הברקזיט (ויאוליה מטפלת בפרויקטים רבים בבריטניה) והעובדה שהחברה עדיין מפגרת אחרי הקונצנזוס ואנחנו אומרים לכם שהחברה כבר חצתה המשבר. תחום תשתיות המים הוא התחום החשוב בעולם לקיום המין האנושי והמפגר ביותר מבחינת הפתוח שלו ו-ויאוליה מובילה אותו.
אבל אסור למשקיע הסולידי/הגיוני שמחפש השקעה בתשתיות "לבנות" על חברות כמו CAT או VIE.PA. אנחנו מאמינים שכמו בכול סקטור אחר עדיפה, למשקיע מהסוג הזה, השקעה בסל או קרן בתחום ולפי ה U.S. News and World Report יש כרגע 89 סלים וקרנות שממוקדות בתשתיות.
הרי לכם 2 דוגמאות, של קרן נאמנות ושל סל, שנחשבות ראויות: הקרן של בית ההשקעות Lazard, ה-Global Listed Infrastructure Portfolio (סימול: GLFOX) שנבחרה כ"מוצלחת" ביותר על ידי העיתון וע"י אתר המורנינגסטאר וסל התשתיות הגלובלי iShares Global Infrastructure (סימול: IGF). אגב ולמרות העובדה שההשקעה בתשתיות בארה"ב מועדפת (בעיקר בשל ההחלטה שקיבל טראמפ) לא מצאנו קרן או סל "אמריקאים" נטו והסיבה פשוטה, במהלך השנים האחרונות עברו החברות האמריקאיות לפעילות גלובלית ענפה וברובן הפעילות הגלובלית (במיוחד במזרח ובאפריקה) גדולה מזו שבארה"ב.
GLFOX מנוהלת כאמור ע"י בנק ההשקעות Lazard ומנהלת כ-3.6 מיליארד דולרים ומשקיעה במניות של כל הסקטורים בתשתיות, מחברות שירותים דרך חברות כבישים, רכבות ותשתיות שדות תעופה ותקשורת. הקרן מושקעת כרגע ב-26 חברות בהובלת Atlantia (סימול: ALT) מאיטליה, CSX האמריקאית, Vinci SA (סימול: DG) הצרפתית, SES SA (סימול: SESG) מלוכסמבורג ו SNAM (סימול: SRG) האיטלקית.
לקרן מדיניות של בחירת חברות תשתיות ולא קבלני משנה. IGF זה הסל הגדול בתחום, מכיל 96 חברות ו-1.42 מיליארד בניהול. החברות המובילות בסל הן: Atlantia, ענקית כבישי האגרה והטיפול בהם Transurban Group (סימול: TCL), מקימת שדות התעופה מספרד Aena SA (סימול: AENA), ענקית תשתיות האנרגיה קינדר-מורגן האמריקאית (סימול: KMI) ו-Nextera Energy (סימול: NEE), ענקית מרכזי הכוח והשינוע בצפון אמריקה בעיקר ושמנייתה חצתה השבוע את שיא כול הזמנים שלה (אגב, רוב החברות המובילות בסל ובקרן נמצאות כרגע ברמות השיא).
לא תמצאו בסלים ובקרנות הללו מניות כמו CAT או VIE.PA כיוון שהראשונה נחשבת כקבלן משנה ומופיעה בקרנות והסלים שמייצגים חברות גלובליות מובילות ואילו השנייה אינה כלולה בגלל שיש סלי מים ממוקדים.
סיכום
לנו אין ספק כלל ש"פינת תשתיות" תתרום חיובית לתשואת תיק ההשקעות אבל מה שעשינו כאן הוא רק פתיחת צוהר לתחום, מכאן אתם לבד בשטח. והערה קצרה לסיום (שתסבך לכם החיים טיפה יותר): השבוע הודיעו AT&T (סימול: T) וג'נרל אלקטריק (סימול: GE) שלאור ההתפתחויות הטכנולוגיות והתזוזה לכיוון השקעות התשתית בארה"ב הן מתחילות בפרויקט ה-smart city infrastructure שיאפשר לערי ארה"ב ליהנות מ"פקוח על איכות האוויר, מעקב אחרי פעילות עולם תחתון (ירי ופריצות), חנייה אופטימלית ופקוח מלא על תנועה בעיר...".
GE, שגם תשקיע מיליארד דולר בפרויקט, הקימה חטיבה בשם Current שתרכז הפעילות מבוסטון. העיר הראשונה שכבר הופכת ל"עיר חכמה" היא סאן דיאגו בקליפורניה שם כבר מתקינים 3200 מערכות סנסורים שיחברו את כול מערכות החשמל והכוח בעיר ואילו בוסטון הודיעה שגם היא נרשמה. אז הרי לכם נישת ענק חדשה, smart city infrastructure שהפוטנציאל בה לא פחות מהמכונית האקולוגית.
- 28.הכול הפוך על הפוך 16/03/2017 09:17הגב לתגובה זוכשאנחנו רואים שהבנקים יורדים BAC C WFC VFH (וזה לא שהם עלו בימים לפני העלאה) ורואים את הזהב עולה 2 אחוז. מראה איך כול ניסיון לניתוח הגיוני לא שווה הרבה (לפחות בטווח הקצר). וזו העלאת ריבית שכולם ציפו לה וכול הסיפור היה על מה יופיע בהודעה ובמסיבת העיתונאים לגבי המשך השנה.
- שלמה גרינברג 16/03/2017 11:22הגב לתגובה זו(וזה לא שהם עלו בימים לפני העלאה) באמת? לא עלו? תבדוק שוב מה קרה למניות הבנקים בחמש השנים האחרונות ובמיוחד בחצי שנה האחרונה. הזהב עלה בגלל החששות מאירופה ואיזה ספור היה ? נכון, מאז 2008 אני מזהיר מפני התייחסות לטווח הקצר
- 27.שמואל 15/03/2017 16:26הגב לתגובה זומה קרה עם החברה האם באמת לא שווא כלום
- שלמה גרינברג 15/03/2017 17:15הגב לתגובה זוהחברה לא מצליחה להרוויח וגם המכירות אינן צומחות וכנראה אפילו הסיכויים שמישהו ירכוש אותה נעלמים, כך חושב השוק שלעיתים קרובות זו הסיבה הטובה לקנות
- שמואל 15/03/2017 21:45זה היה סתם כבדיחה
- 26.Winter Storm Stella 14/03/2017 21:22הגב לתגובה זוירידות מדהימות בימים האחרונים בהנל - התחיל עם צפי לרבעון ראשון חלש יותר והמשיך עם סופת השלגים - והכול במקביל לממש קריסה במחיר חבית נפט שהתרחשה בימים האחרונים (מ 55 ל 48 דולר)
- 25.שמואל 14/03/2017 17:35הגב לתגובה זושגם היא מפתחת תרופה לסרטן דומה לחברת KITE או שזו חברה שונה . תודה
- שלמה גרינברג 15/03/2017 08:25הגב לתגובה זוהפלטפורמה דומה אבל אסטרטגיית הלחימה בסרטן שונה בין החברות. להדיוט זה נראה דומה מאוד. ההתקדמות הטכנולוגית פותחת אפשרויות בתחום החיסונים ושתי החברות מנצלות זאת. "הבעיה" שלהן היא זמן, כסף ובמיוחד תחרות מול ענקיות כמו נוברטיס ו Celgene
- שמואל 15/03/2017 16:19אכן למדתי שוב דברים חדשים. אני מנסה לחשוב שאם החרות הקטנות יצליחו ערכן יעלה פלאים ואם החברות הגדולות יצליחו התשואה לא תהייה כזו גדולה. אולי אני טועה
- kite 15/03/2017 09:44לדעתי קייט נחשבה בעיני אנליסטים כאחת המועומדות לקבלת הצעת רכש ב 2017. אבל אחרי שעלתה ב 90 אחוז מתחילת השנה (והיא קרובה לשיא של כול הזמנים) - זה מקשה על הגדולות להצדיק הגשת הצעה בפרמיה שלא תאפשר לקייט לסרב.
- 24.שלמה, אשמח לדעתך על מנית TX (ל"ת)יוסף 14/03/2017 16:17הגב לתגובה זו
- לא עוקב (ל"ת)שלמה גרינברג 14/03/2017 17:46הגב לתגובה זו
- 23.שלמה מה דעתך על ננו דיימנשן (ל"ת)ירוחם 14/03/2017 15:23הגב לתגובה זו
- הפסקתי לעקוב ממזמן (ל"ת)שלמה גרינברג 14/03/2017 17:57הגב לתגובה זו
- 22.עמית 14/03/2017 09:26הגב לתגובה זושוקל זמן רב/מחכה לתיקון כדי לרכוש את אינטל כעת העסקה "טרפה את הקלפים" לא יודע עם המחיר אסטרונומי ששולם או שהפוטנציאל כעת של אינטל עלה
- שלמה גרינברג 14/03/2017 10:57הגב לתגובה זואינטל, לדעתי, עשתה הצעד הנכון מבחינתה, עולה ורטיקלית בנישה החדשה של המכונית שיצרה מהפכת הטכנולוגיה וכדי להיכנס למשחק הזה המחיר אינו אסטרונומי כלל, אסביר זאת בעתיד.
- אביחי 14/03/2017 12:3515 מיליארד $ זה לא מחיר אסטרונומי? מניין בכלל הבטחון שאינטל תתפוס נתח מרכזי בשוק החדש הזה? והכי חשוב - השוק (מבחינת אינטל) לא אוהב את העסקה - ירדה אתמול 2% במחזור גדול! זה לא אומר משהו?
- 21.גדי 14/03/2017 09:14הגב לתגובה זועדיין אופטימי? או שכבר לא?
- תוכל להראות לי היכו?? (ל"ת)שלמה גרינברג 14/03/2017 10:53הגב לתגובה זו
- מ 3.2016 14/03/2017 09:33הגב לתגובה זוהמניה שהתרסקה ב-90% והציתה טלטלה ענקית בוול סטריט - הנה הסיפור המלא פרשן וול סטריט של Bizportal מתייחס השבוע לחברה הענקית שבפתאומיות פשוט התרסקה שלמה גרינברג | 26/03/2016
- 20.פורסם אחרי המסחר 14/03/2017 09:06הגב לתגובה זוAckman’s Pershing Square cuts losses by selling entire stake in Valeant Mar 13, 2017,
- זה שאקמן מכר לא אומר מאומה (ל"ת)שלמה גרינברג 14/03/2017 10:58הגב לתגובה זו
- 19.שמואל 13/03/2017 22:49הגב לתגובה זוהעליות החזקות או זה סתם הרצה פרועה.
- שלמה גרינברג 14/03/2017 11:06הגב לתגובה זוהעליות באו בעקבות ההודעה על התקדמות ה - axicabtagene ciloleucel, קולטן אנטיגן שהיא מפתחת כנגד non-Hodgkin lymphoma (סוג סרטן דם) באמצעות תאי דם לבנים T-CELLS. הצלחה כאן זה ספור גדול אבל הדרך עדיין ארוכה מאוד.
- שלמה .תודה על הארתך.כן ב א (ל"ת)שמואל 14/03/2017 15:50
- 18.דרור 13/03/2017 18:12הגב לתגובה זומצאתי אותה בגוגל פייננס אבל לא ברשימות של הברוקר - מופיעים רק BONDS של חברה זו
- שלמה גרינברג 13/03/2017 19:19הגב לתגובה זוהמניה נסחרת בכול בורסה מרכזית בעולם
- veoey (ל"ת)עמית 14/03/2017 09:19
- 17.רועה צאן 12/03/2017 15:19הגב לתגובה זוהי שלמה, מה דעתך על חב' מדטרוניק כיום והאם לדעתך היא מהווה הזדמנות? כנ"ל לגבי פריסייל לעומת אקספידיה? תודה מראש!
- דגן 13/03/2017 16:57הגב לתגובה זוחכה לתיקון וקנה טאואר\מלנוקס\טסלה.
- אתה לא חושב שאתה מגזים? תוסיף עוד כמה (ל"ת)שלמה גרינברג 12/03/2017 15:37הגב לתגובה זו
- 16.משה ראשל"צ 12/03/2017 06:29הגב לתגובה זוועוד יותר חשוב אמר שלמה שהתשקורת מיהרה להעלים נתון חשוב זה כי הם יצטרכו שוב ל"האשים" את נתניהו במצב נוראי זה מערכת ביזפורטל תמשיכו להשתדל להיות אובייקטיים אחרת תאבדו את הרלוונטיות שלכם כמו ידיעות של נוני וערוץ 10 המזוהם
- ותיולים באולם 12/03/2017 09:25הגב לתגובה זורס"ר יפרח ממליץ על פנסיה תקציבית, דירות להשקאה מקינוסים ותיולים באולם עם דרקון צרפתי היום בקבע על 25 שנות עבודה ניתן לקבל 70 שנות פנסיה. 25שנות עבודה (מגיל 21 עד 46). 40 שנות פנסיה (גיל 46 עד 86). 30 שנות פנסיה נוספות לפיליפינית הצעירה יחסית שמתחתנים איתה (קיצבת שארים). אין סוף לקומבינות
- כרגיל החיים דבש לכול "המחוברים" למיניהם (ל"ת)לא מחובר 12/03/2017 12:14
- 15.ומה בתחום המתכות, שקשור בחלקו לתשתיות? (ל"ת)יוסי 12/03/2017 01:29הגב לתגובה זו
- מה אתו? (ל"ת)שלמה גרינברג 12/03/2017 14:21הגב לתגובה זו
- האם אינטל לא שילמה הרבה מידי על מוביילאיי..? (ל"ת)כפיים למוביילאיי! 13/03/2017 21:43
- הגיוני שהברזל למשל, יעלה עם התשתיות, לא? (ל"ת)יוסי 13/03/2017 21:40
- 14.רפול 11/03/2017 22:33הגב לתגובה זולא מפסיקה לעלות.דעתך עליה אם יש?
- שלמה גרינברג 12/03/2017 13:57הגב לתגובה זומדובר בחברה לביטוח ושירותי בריאות כמו AET או HUM או MGLN שגם הן "לא מפסיקות לעלות ובמיוחד לאור הניסיון לביטולך האובמה קר
- 13.אבי 11/03/2017 18:25הגב לתגובה זובראיה היסטורית נסחרת נמוך מאד.
- מה בדיוק קנית...מניה או תעודת סל? (ל"ת)שמת בכספת? 13/03/2017 21:45הגב לתגובה זו
- 12.המועמד לראש ה fda 11/03/2017 10:08הגב לתגובה זוScott Gottlieb, Trump's FDA pick, explained Mar 10, 2017, Gottlieb favors speeding up generic approvals to bring down the cost of drugs Gottlieb favors faster drug approvals
- 11.ומה עם התחום הביטחוני שפורח גם הוא? (ל"ת)יוסי 10/03/2017 19:04הגב לתגובה זו
- דגן 11/03/2017 08:35הגב לתגובה זו.
- 10.יוספי 10/03/2017 17:14הגב לתגובה זושלמה שלומות...אפשר דעה על gild האם יש לה תרופות נוספות בקנה עם פוטנציאל... בנוסף להפיטיטיס ואיידס. ? אשמח לדעתךthanks
- הארכתי על כך וכן, יש לה הרבה מעבר לאלו שהזכרת (ל"ת)שלמה גרינברג 12/03/2017 14:01הגב לתגובה זו
- בכתבה המצורפת מפורבס 10/03/2017 21:14הגב לתגובה זוNASH Is Todd Hagopian's Top Biotech Sub-Sector For 2017 FEB 24, 2017
- 9.שמואל 10/03/2017 13:37הגב לתגובה זונושא מעניין ויחד עם זה מרוב עצים לא רואים את היער. אבל רציתי לשאול VEOVL לא מצאתי את המניה האם טעיתי. תודה
- שלמה גרינברג 12/03/2017 14:05הגב לתגובה זוהוא VIE.PA וזה בכתבה.
- שמואל הסימבול הוא veoey בהצלחה (ל"ת)Amit 11/03/2017 13:09הגב לתגובה זו
- 8.טעיתי. התכוונתי ל PKB (ל"ת)אבי 10/03/2017 12:43הגב לתגובה זו
- אכן, גם הוא (ל"ת)שלמה גרינברג 12/03/2017 14:08הגב לתגובה זו
- 7.אבי 10/03/2017 12:34הגב לתגובה זושלמה שלום, האם הסל הז איננו מוטה תשתיות אמריקאיות? תודה
- 6.לכול המתלהבים 10/03/2017 09:14הגב לתגובה זובדיוק 4 חודשים מאז הבחירות (ב 8 לנובמבר) - אחרי שכול העולם ואחותו קנו מניות של חברות תשתיות בעקבות בחירת דונלד דאק - אתם קוראים כתבה (מעולה) של שלמה על תחום התשתיות ורצים (כמו מסוממים) באיחור של 4 חודשים לקנות בטירוף מניות תשתיות.תסריט אפשרי הוא שחכשדונלד דאק יוציא את התוכנית שלו זה יתפרש כמעט מידי ויצאו כתבות שהכול כבר מגולם במחירי חברות התשתיות.
- ל-6 כמה כסף נוני ודרקר שלמו לך כדי להרעיל בארות פפחחח (ל"ת)משה ראשל"צ 12/03/2017 06:31הגב לתגובה זו
- מה לעשות (ל"ת)ששלמה רוצה למכור... 12/03/2017 00:21הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 12/03/2017 14:11שביכולתו של שלמה וכול הקוראים יחד להשפיע על הסלים
- יש הרבה היגיון במה שכתבת... (ל"ת)מצא את ההבדלים 10/03/2017 17:16הגב לתגובה זו
- 5.לוי 10/03/2017 05:37הגב לתגובה זותודה שלמה על עוד טור מאלף..נראה לי שהצדק לגמרי איתך...השקעה בתשתיות נראית לי ההחלטה הכי "קלה" וקונסנסוסיאלית שטראמפ יכול לקבל ולישם,מבין שלל תוכניותיו הגרנדיוזיות.. האם היית מכליל את:DHR JCI ETN במסגרת אותו היגיון?
- כולן בתשתיות (ל"ת)שלמה גרינברג 10/03/2017 09:22הגב לתגובה זו
- 4.zzz 10/03/2017 05:27הגב לתגובה זוגם מהסיבה שבחשיפה העולמית יש חשיפה למטבעות...פיזור של מניות שכולן מוזכרות בכתבה וכולן לדעתי או רובן לפחות ממילא צריכות להיות :CORE HOLDINGS: GE CAT JEC CSCO
- 3.מרדכי 10/03/2017 00:32הגב לתגובה זומה ההגיון לישראלי להשקיע במדדים\גופים\ מניות וכו' אמריקאיות?, שהשקל כ"כ חזק ולא צפוי להשתנות בטווח הנראה לעין. האם יש אפשרות לגידור בהשקעה במדדים\סלים אמריקאים?
- בהחלט ראוי לבדוק (ל"ת)שלמה גרינברג 10/03/2017 09:24הגב לתגובה זו
- בחיאתק 10/03/2017 09:22הגב לתגובה זותעודות סל מנוטרלות מטבע קרנות נאמנות מנוטרלות מטבע
- 2.einatcn 09/03/2017 21:06הגב לתגובה זושלום שלמה תודה על מאמריך והשקעתך. מה דעתך על IXU כהשקעה בתשתיות ארה"ב? תודה
- שלמה גרינברג 10/03/2017 09:30הגב לתגובה זותקרא על הקרן ומטרותיה ב https://www.etfchannel.com/etfs/?symbol=XLU חלק קטון מ 29 החברות שבסל עוסק חלקית בשירותים.
- 1.מקס 09/03/2017 13:14הגב לתגובה זונראית לי כאלטרנטיבה לא רעה לתעודות שהצגת ( שמעניינות כמובן גם הן!)
- שלמה גרינברג 09/03/2017 19:08הגב לתגובה זוVPU זה סל UTILITIES נטו, לא תשתיות, חברות אספקת חשמל, גז וכוח וגם שירותי מים