הסקטור שיהפוך להיות חלומו של כל משקיע
שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, על פוטנציאל התשואה להשקעה בתחום הבריאות
כמה מאלו שראו את AAPL ב-50 דולר (כולל כמה אנליסטים) מעלים כעת רעיון לפיו כדאי לאפל לקנות את טסלה. למה? זה עדיף על רכישה מסיבית של מניות עצמה שהחברה מבצעת ועל הר המזומנים הגדל בקופתה וזה גם רעיון עסקי טוב, "יש התאמה טכנולוגית ומסחרית", הם אומרים. כיוון שכבר הזכרנו רעיון זה עוד בימים כשהמניה התדרדרה אז נתייחס לכך בעתיד, בינתיים תחשבו על כך.
סקטור הבריאות מאכזב?
אם כן זה לא קשור לעובדות: מה צריך המשקיע בסקטור הרפואי (או בכול סקטור אחר) ללמוד מאישור ה-FDA לתרופת ה-Ocrevus של ענקית התרופות השווייצרית Roche (סימול: RHHBY בניו יורק או ROG.VX בשווייץ)?
ה-FDA אישר לאחרונה את התרופה, כרגע היחידה בעולם, שמטפלת בשני סוגי הטרשת הנפוצים בעולם, טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית (primary progressive), שה-Ocrevus היא הראשונה שאושרה לטיפול בסוג זה של טרשת, וטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית (Relapsing-remitting).
האישור הזה, שהעולם הרפואי ציפה לו בכיליון עיניים ו-וול סטריט בחוסר הסבלנות האופיינית שלה, נותן לנו הזדמנות להבין טוב יותר את מערכת היחסים המסובכת שבין עולם הרפואה, המדיה ועולם ההשקעות, מערכת יחסים שמעורבים בה חוסר הבנה שהולך וגדל, תאוות בצע שמתודלקת ע"י כותרות שעניינן ברייטינג ולא ברפואה ושמייצרת חלומות שווא ומאפשרת לפוליטיקאים פרסום חינמי. מישהו אולי יטרח פעם ויעשה את החשבון כמה עלתה מערכת יחסים זו למשקיעי העולם בניסיונותיהם להשקיע בסקטור בצורה הגיונית.
- אחראי החיסונים ב-FDA התפטר - מודרנה נופלת ב-12%
- תוכנית הקיצוצים ב-FDA: חשש כבד בתעשיית התרופות הגלובלית
ננסה לנצל את אישור התרופה החדשה כדי להשתמש בתחום הטרשת כדוגמה "קטנה" אחת למערכת היחסים המטורפת הזו.
טרשת נפוצה (multiple sclerosis או "התנוונות רבת שלבים") היא מחלה כרונית שמקורה במרכז העצבים במוח. המחלה פוגעת בתפקודם התקין של תאי העצב במערכת העצבים המרכזית מה שפוגע בתפקוד הגוף כולו. מדובר בתהליך מתמשך שגורם לפגיעה באיברים שונים, חוט השדרה, המוח ועצב הראיה. טרשת היא המחלה הכרונית השנייה בגודלה לאחר אי ספיקת לב. הטרשת היא המחלה הנוירולוגית, ש"מנטרלת" (disabling) את החולה, הנפוצה ביותר בעולם. המחלה פוגעת בכל גיל ובעיקר בגילים 20 עד 40, קשה מאוד לחזות את כיווני התפתחותה.
התרופות הקיימות, שהחלו להופיע בשוק רק בתחילת שנות ה-90, הולכות ומשתפרות, בעיקר בשל ההתקדמות הטכנולוגית, ומאפשרות לחולים רבים לחיות עם המחלה שנים רבות. ההערכה היא שיש בעולם 2.5 מיליון חולים שאובחנו במחלה, 400,000 מהם בארה"ב. עקב שיטות אבחנה משופרות והתפשטות האינפורמציה גדל מספר המקרים החדשים שמאובחנים, במיוחד בארה"ב, במהירות.
קשה להעריך את הנזק הכלכלי של המחלה אבל ב-2015 חישבו את עלות מחלות מרכז העצבים בארה"ב בסכום של 1.5 טריליון דולרים, כ-8.8% מהתוצר. קשה לקבוע כמה מזה הולך על טרשת אבל מדובר בנזק משמעותי. גלובלית, המספרים גדולים פי כמה שכן עלות הטיפול במערב יקרה בהרבה מזו בארה"ב (העלות בצרפת למשל כפולה) ומספר החולים, עקב המודעות הגדלה עם מהפכת האינפורמציה וההתאוששות הכלכלית הגלובלית, גדל בקצב מהיר בהרבה.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מיגור המחלה הוא עדיין חלום רחוק וזאת בשל העובדה שעל מנת להגיע למקור המחלה ולהבינה צריך, פשוטו כמשמעו, "לתקן את הפעילות במרכז העצבים במוח" וזה סיפור שידרוש התקדמות טכנולוגית ומדעית אדירה. מרכז העצבים הוא "הגביע הקדוש" של עולם הרפואה והניסיון "לתקן" אותו הוא התערבות ישירה ב"מעשה הבריאה" מה שמין הסתם יעורר חמתו של השוכן במרומים. בינתיים מסתפקים ב"ניהול המחלה" שהולך ומשתפר.
בגדול יש היום שני סוגי תרופות. הסוג הראשון פותח על בסיס ביולוגי באמצעות תרבית תאים (Interferon beta-1A) שמזה צמחו תרופות רבות, והסוג השני מבוסס על תרכובות כימיות והוא הבסיס לתרופת הקופקסון של טבע (סימול: TEVA). נציין ששני הסוגים החלו דרכם המעשית בישראל. האינטרפרון נולד במעבדות מכון וייצמן על ידי הפרופ. מישל רבל (זוכרים את אינטרפארם ואת ביו טכנולוגיה כללית, משם צמח האינטרפרון "והתגלגל" לביוג'ן ארס סראנו ועוד). הקופקסון נולד גם הוא במכון וייצמן על ידי הפרופסורים מיכאל סלע ורות ארנון וד"ר דבורה טייטלבאום, במימון חברת טבע ועקשנותו של אלי הורוביץ ז"ל שבלעדיו ובהתאם לתרבות האקזיט הכל כך אהובה עלינו, גם את זה היו "מוציאים" מארץ הקודש ובנזיד עדשים (כפי שהוציאו את האינטרפרון או "דברים" כמו וייז, טיפול במים, דיסק און קי ועוד).
תרופת האינטרפרון הראשונה אושרה ב-1993 ואילו הקופקסון אושר ב-1998. עד כה ה-FDA אישר 14 תרופות כנגד המחלה כאשר 6 חברות מובילות את מכירות תרופות הטרשת בעולם. ביוג'ן (סימול: BIIB) שמובילה מבחינת הסכום באמצעות 4 תרופות, ה-Avonex, ה-Tecfidera, ה-Tysabri (ביחד עם המפתחת ELN) וה-Plegridy. טבע (סימול: TEVA) שהקופקסון היא עדיין התרופה המובילה בעולם וישנן Merck KgaA (סימול: MKGAY בארה"ב) עם ה-Rebif, נוברטיס (סימול: NVS) עם ה-Gilenya, באייאר (סימול: BAYRY בארה"ב) עם ה-Betaseron/Betaferon וסנופי (סימול: SNY) עם התרופות Aubagio ו-Lemtrada. לצד אלו יש "מתמודדות" רבות אחרות, כמו Celgeneו- AbbVie וכעת נכנסת ובגדול ROCHE עם ה Ocrevus.
מחירי התרופות הללו גבוהים יחסית. בוולמארט (סימול: WMT), שמשווקת את כל התרופות הנ"ל, תמצאו חודש אספקה של Avonex ב-4877 דולר (58,524 דולר לשנה), את תרופת הקופקסון לפי 5057 דולר (60,684 לשנה) ואת הראביף לפי 5150 לחודש (61,800 לשנה). צריך כמובן להוסיף למחיר התרופה את מחיר הטיפול כך שהמחיר הממוצע לטיפול שנתי בטרשת בארה"ב הוא היום כ-81,000 דולרים.
ההחלטה באיזו תרופה להשתמש תלויה בגורמים כמו ההתאמה למצבו של החולה, ההתאמה של התרופה לגוף החולה (יש חולים שגופם דוחה או מפתח פריחות ודלקות מתרופות שונות), המלצת הרופא וכמובן העצמה השיווקית של היצרן. לאחר כול אלו החלו להיכנס התרופות הגנריות של תרופות העל הנ"ל, שמספרן גדל במהירות לנוכח פקיעות הפטנטים ושלוחצות המחיר מטה ומכניסות לתחרות עוד חברות בעלות עצמת שיווק גדולה. לבסוף מגיעות, בעזרת הטכנולוגיה, התרופות החדשות, כמו ה-Ocrevus של רוש, יש עוד רבות בשלבים שונים של הבדיקות הקליניות.
הפוטנציאל העסקי למשקיע כל ההקדמה הארוכה הזו באה כדי להדגיש לקורא את גודל הפוטנציאל העסקי, פוטנציאל הרווחיות ואת גודל החלום שהולך ונפרש למשקיע. התמונה חוזרת על עצמה בכל מחלה, לבטח מהמובילות כמו סרטן, מחלות לב ועוד. התקשורת הפיננסית "מתה" על דברים כאלו ואז נחשף המשקיע לכותרות בומבסטיות אודות פיתוח זה או אחר שיוצרות הילת חלום סביב הסיפור והמניה, תלוי בעצמת הסיפור ובחברה שקשורה בו, נישאת לחלל וללא קשר להערכה הכלכלית/עסקית. זה קורה למרות שכל משקיע יכול לבדוק ולהפריד בין ההיתכנות לברבור והוא גם יודע שהסיכוי להגיע להצלחה מסחרית הוא, בערך, 1:100 ואח"כ מתפלאים שהחלום נשבר.
אבל הדבר החשוב ביותר לגבי הסקטור הזה הוא שהביקוש בו עולה בהרבה על ההיצע ומוגבל רק בעלויות. המצב הריאלי כרגע הוא שהעלות פחות קובעת והסיבה לכך היא שהביקוש, מצד אותו סגמנט באוכלוסייה שמוכן לשלם מחירים גבוהים עבור התרופות, כל כך גדול שמאפשר לתעשייה לדרוש את המחירים שהיא דורשת. מה גם שהסגמנט הזה הולך ומתרחב עם ההתאוששות הכלכלית. לכן, כאשר באים פוליטיקאים, אפילו ברמת נשיא ארה"ב ומאיימים בהענשת החברות על המחירים שהן גובות, הדבר אינו רציני ומשפיע רק על מחירי מניות החברות ורק בטווח הקצר.
המצב הזה יימשך. אבל הציבור לא קונה את הברברת. שימו לב שסל הבריאות האמריקאי, ה-XLV, הגיע לאחרונה לשיא כל הזמנים וזאת לאחר שבמהלך 2016 ובגלל איומי המועמדים בראשות הגברת קלינטון, ירד מהשיא הקודם שנקבע בקיץ 2015. חברות הבריאות המובילות תמשכנה לשגשג. הדרך היחידה להילחם במחירי התרופות היא בהגדלת ההיצע ואת זה אפשר לעשות אך ורק באמצעות "תמיכה" ממשלתית בהורדת עלויות הפתוח, הייצור והפחתת הרגולציה, זה נכון בתרופות בדיוק כמו בנדל"ן או מזון.
הבעיה כמובן היא בחירת ההשקעה. נחזור לשם כך לטרשת. כעת נכנסת Roche למשחק כשהיא מדברת על עלות טיפול שנתי של 65,000 דולר, כ-20% מתחת למחיר הממוצע הנוכחי. חברת הייעוץ השיווקי הרפואי המובילה, EvaluatePharma, שבחרה ב-Ocrevus כ"אישור ה-FDA החשוב ביותר של השנה" מעריכה שב-2020 תהפוך התרופה לתרופת על עם מכירות של כ-4.1 מיליארד דולרים אבל העובדה שהתרופה מכסה טיפול בשני סוגי המחלה הפוטנציאל הוא ל 19 מיליארד.
"הם כנראה ישלטו בשני הסגמנטים ובסכומי העתק שמתגלגלים שם". הערכה כזו סבירה כי לרוש יש את כול הדרוש לעשות זאת. היא חברת תרופות המרשם השלישית בגודלה בעולם עם מכירות של תרופות מרשם בסך 38.7 מיליארד ב-2015 (אחרי פייזר ונוברטיס ולפני מרק, סנופי ו-JNJ. לפי האנליסטים רוש תעלה, ב-2022, למקום הראשון עם 52.6 מיליארד לפני נוברטיס, פייזר, סנופי, JNJ ומרק. רוש היא גם החברה המובילה בעולם בפתוח תרופות חדשות לפני נוברטיס, אסטרא זנקה, אילי-לילי, AbbVie , פייזר וסנופי.
רוש גם מובילה בעולם בתחום האונקולוגיה פי 3 מ-Celgene שהיא שנייה. את 2016 סיימה החברה עם הכנסות של 50.58 מיליארד דולרים ורווח נקי של 9.58 מיליארד. המנייה, שהגיעה לשיא כל הזמנים בקיץ 2015 התדרדרה מאז (גם בעקבות הפטפטת) אבל בסוף דצמבר 2016 החלה לטפס ומאז החזירה לעצמה כ-% 26 מתוך ה-% 36 שהפסידה בהתדרדרות.
המניה נסחרת לפי מכפיל 2016 של 23 פעם וקונצנזוס האנליסטים מעניק לחברה מכפיל של 16.6 ל-2017. תשואת הדיווידנד כ-3.17%. המתחרים הגדולים הם NVS, GSK ו-SNY אבל היא מתחרה ישירות גם בענקיות האמריקאיות והיפניות. השווייצרים ומשקיעים רבים באירופה מתייחסים למניה (שאינה כלולה ב XLV) כאל סל השקעות מניב בתחום הבריאות ואכן, מבחינת התשואה לטווח הארוך עשתה המניה לא פחות מסל ה XLV ויותר מה-SPY או הסל הטכנולוגי XLK.
הטענה שלנו היא שתחום הבריאות הוא סקטור מועדף למשקיע הסולידי/הגיוני ומציע פוטנציאל תשואה גדול אלא שהוא מוקף/טובע באינפורמציה מטעה שהיא חלק בלתי נפרד מהעולם הטכנולוגי החדש ולכן הדרך הטובה יותר להשקעה בסקטור היא להתמקד בסלים/קרנות שמייצגים את הסקטור.
אם רוצים להתמקד בארה"ב יש XLV שכולל בהובלה את JNJ, PFE, MRK, UNH ו-AMGN והדומים לו, ואם גלובלית יש את ה-IRY בראשות NVS, RHHBY, SNY, GSK ו -Bayer AG או ה-IXJ שהוא תערובת גלובלית בראשות JNJ, NVS, PFE, RHHBY ו- MRK. ה-XLV, עד כה, הוא הסל המנצח לטווח הארוך והבינוני. לגבי "פינת מציאות", זו מחויבת מציאות אמנם אבל במידה הנכונה, מינימלית.
**אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
- 15.דוד 09/04/2017 13:53הגב לתגובה זומדהים איך בארץ כולם סוציאליסטים. אפילו פרשנים כלכליים.הדרך היחידה להוריד את מחירי התרופות היא באמצעות תחרות! גם הורדת רגולציה עודפת תסייע אבל לא בצורה משמעותית. אבל תמיכה ממשלתית? מה קרה לך?!הרי החברות הללו, כפי שכתבת בעצמך, רווחיות מאוד. כלומר, זה לא שהן לא יכולות לעמוד בעלויות הפיתוח. מה שכן, הן גובות מחירים גבוהים בכדי להרוויח יותר. למה נראה לך שאם תהיה תמיכה ממשלתית הם יגבו מחירים נמוכים יותר?!רק אם תהיה תחרות אמיתית בין חברות הביטוח הרפואי כך שהם ייאלצו לקצץ הוצאות ותשלומים שבסוף מגיעות לחברות התרופות, רק אז יירדו המחירים.
- שלמה גרינברג 09/04/2017 16:51הגב לתגובה זואין ענפים שהתחרות בהם גדולה מכפי שהיא ברפואה ולראייה הטרשת, 14 תרופות מאושרות וכמה עשרות בדרך. אתה מדבר על משהו שונה. ממשלות קפיטליסטיות תומכות ומסבסדות תחומים שתוצרתם חשובה להם מאז ומעולם ולכך אין שום קשר לגבי החלטת החברות לגבי המחיר שהן גובות עבור מוצריהן. בעולם שבו הביקוש גבוה בהרבה מההיצע וזו התחזית גם לעתיד אין אפשרות ריאלית להוריד מחירים, בטח לא כאשר סיכויי הצלחת המוצר הם 1:100 במקרה האופטימי ומחיר הפתוח ייצור עולה בהתמדה. החברות עושות חשבון לגבי הסיכוי לפתח והסיכוי שהפיתוח יצליח ולכן הן חייבות במרווחי רווח גבוהים מאוד. זה שהן רווחיות ברובן אינו אומר שהן יכולות לקצץ מחירים יש גם דברים אחרים שמשפיעים על החלטות מסוג זה ואם רווחיותן תרד גם החלטתן לפתח תקטן. אין שום ממשלה בעולם שיכולה להכריח חברות להוריד מחירים אלא לטווח קצר מאוד ולבטח לא בתחום הרפואי. אני מדבר על "סבסוד קפיטליסטי" אתה מדבר על "סבסוד ישראלי" ותחרות אמתית בין חברות הביטוח? אין דבר כזה בשוק קפיטליסטי
- 14.טמיר 09/04/2017 13:16הגב לתגובה זותכלס - טבע 32$ השקעה טובה או לא ?תודה שלמה
- לא דברתי הרבה? בחייך (ל"ת)שלמה גרינברג 09/04/2017 14:29הגב לתגובה זו
- 13.ניר 09/04/2017 11:35הגב לתגובה זומה דעתך עליהם לטווח ארוך? מסוכן. או שבהשערה שהזהב יירד יהיה מזה רווח נאה
- איני עוקב (ל"ת)שלמה גרינברג 09/04/2017 14:29הגב לתגובה זו
- 12.shira100 09/04/2017 10:24הגב לתגובה זושלמה שלום, האם לדעתך הפיזור הרחב יותר ב VHT לא עדיף יותר על XLV ?
- שלמה גרינברג 09/04/2017 14:24הגב לתגובה זוזה כמו לשאול אם השקעה ב SPY שמייצג את ה 500 S&P עדיפה על DIA שמייצג את 30 מניות הדאו ג'ונס, תבדוק לתקופה ארוכה ותראה בעצמך
- 11.שמואל 09/04/2017 10:14הגב לתגובה זוvrx לפי רבים , טובים וחושבים שווה אפס - אשמח לתשובתך בעקבות ההתייחסות האחרונה שלך לחברה- כן מצאת ערך ...
- שלמה גרינברג 09/04/2017 14:19הגב לתגובה זוווליאנט (אני מדבר על החברה ולא על המניה) נקלעה למצב שבו הלחץ שנוצר מכיוון וול סטריט מקשה עלייה לבצע "ניקויי אורוות". קח למשל את חברת הבת iNova האוסטרלית שהיא מנסה למכור והקונים (רבים מעוניינים בחברה הזו) אינם מוכנים לשלם המחיר שווליאנט כי שהלחץ שבא מהכיוון של וול סטריט יעזור להם לקבל מחיר נמוך יותר, זו התמונה. יש לחברה הרבה ערך בצנרת ויש בבעלותה הרבה נכסים טובים אבל כפי שקורה תמיד, ה"קונים" מריחים דם וזה לוחץ הערך שמצאתי לא השתנה, עדיין קיים. אבל כפי שכתבתי, זה לא משחק למשקיע הסולידי וההגיוני, יש מספיק אלטרנטיבות
- 10.כל מאמר לגזור ולשמור. תודה רבה שלמה ופסח שמח! (ל"ת)yossi 09/04/2017 06:40הגב לתגובה זו
- 9.ירין 08/04/2017 19:18הגב לתגובה זושלמה תודה על המאמר.מה דעתך על העמדה של gme בעולם המשחקים... מכפילים נמוכים, דיבידנד גבוה ולא מצליחה לעלות במחיר המניהתודה רבה
- שלמה גרינברג 09/04/2017 14:07הגב לתגובה זומדוע שלא תקרא את הודעות החברה עצמה ותבין למה המניה יורדת. הבעיה העיקרית. תחרות
- 8.Goni 08/04/2017 14:04הגב לתגובה זושלמה תודה על המאמר..ידוע לך משהו לגבי טויוטה, לאחרונה יורדת לאט אבל בעקביות.דיבידנד 3% ומחיר קרוב לנמוך של כמה שנים. תודהנרבה
- לא עוקב (ל"ת)שלמה גרינברג 09/04/2017 14:04הגב לתגובה זו
- 7.תקווה 08/04/2017 11:57הגב לתגובה זולגבי הטרשת . האם לטיפול התאי (פלוריסטם) יש לדעתך סיכוי ... ובכלל מה דעתך על ההתקדמות בפלוריסטם ?ומדוע מתומחר כה נמוך ? תודה חג שמח
- שלמה גרינברג 09/04/2017 14:03הגב לתגובה זולא ידוע לי שפלוריסתם בניסיון למגר MS באמצעות תאי גזע אבל אולי אני טועה. תאי הגזע, שבניסיונות שונים הוכיחו "יכולות מרפא" מדהימות עדיין רחוקים מלהפוך לתרופות שהרפואה משתמשת בהם. זה תחום שהוא אחד החלומות הגדולים של האנושות ומתקדם באמצעות ההתקדמות של מהפכת הטכנולוגיה, במיוחד האינפורמציה. יש אלפי חברות שמנסות להגיע לתרופות או תהליכי "שיפוץ" אבל עד שזה יתקבל ברפואה יעברו שנים והמון כסף. פלוריסתם אמנם מתקדמת יפה בתחומים שלה והמפעל שהקימה זה מהמתקדמים שיש אבל עד להכנסות ייקח זמן ורב. כרגע המצב שהכנסות אין, יש בקופתה, נכון לסוף 2016, 21 מיליון דולר שבקצב ההפסדים הנוכחי (החברה לא מוכרת) יספיקו בקושי לסיים את השנה כך שתצטרך לגייס. בעבר החלום לבדו הוא שהעלה המניה, כפי שהעלה עשרות חברות דומות. החשש היום מהכסף ומהמרחק לאישורים הוא שקובע את ההערכה ובנוסף יש חשש שהגדולות, שרבות מהן נכנסו לתחום, יצליחו לפני החברות הקטנות שלמעשה נאבקות על קיומן. התמחור אינו נמוך. מניות מהסוג הזה מתאימות ל"פינת המציאות" בלבד
- משקיע ערך 09/04/2017 21:36bcli גם עובדת על תאי גזל. למחת הals ומתקדמת יפה. גם היא קטנה. דינה כדין פלוריסטם?
- 6.אייל 07/04/2017 15:21הגב לתגובה זושלום שלמה , הכתבות שלך מאד מעניינות, אשמח לחוות דעתך על חברה שמתקדמת לקו הקדמי של חברות הסייבר ftnt
- שלמה גרינברג 07/04/2017 15:48הגב לתגובה זוFortinet, Inc נמצאת בתחרות עזה כאשר המתחרות העיקריות שלה הן סיסקו, אינטל (באמצעות מאקאפי), צ'קפוינט ופאלו אלטו אבל לא רק. קשה מאוד לבחור "מנצחת" כאן, במיוחד לאור השינויים התכופים בטכנולוגיות. היא מניבה, פחות או יותר, כמו סל ה HACK
- 5.אבי 07/04/2017 10:45הגב לתגובה זוקלינטון הייתה הראשונה ש"איימה" על הסקטור. טראמפ, מדבר על הגדלת התחרותיות (ואני דווקא מאמין לו בעניין זה). אנו עדים תקופה ארוכה בת למעלה משנה של שחיקה במחירי התרופות הגנריות בצפון אמריקה. האם לדעתך, לפחות משיקול של פיזור סיכונים, לא עדיף ה IRY או ה IXJ שאותם הזכרת בכתבה? תודה
- החלטה שלך (ל"ת)שלמה גרינברג 07/04/2017 15:39הגב לתגובה זו
- 4.משקיע ערך 07/04/2017 10:19הגב לתגובה זושלמה, קראתי כמה פעמים את המאמר. כי נשמע לי נורא מעניין. לא יצא לי ברור, מה מסקנתך? מעבר להמלצה כללית להשקיע בסלים. האם אתה חושב שהטררם מוצדק. ויש כאן באמת פונטציאל כזה אדיר? האם באמת מתחבא כאן משהו? או שהכל מניפולציה תקשורתית, ודגש יתר על החלומות?
- תקרא שוב, הדברים ברורים, במיוחד לגבי "הטררם" (ל"ת)שלמה גרינברג 07/04/2017 15:39הגב לתגובה זו
- 3.סקרים כמו בושם 07/04/2017 10:05הגב לתגובה זואיך היה אומר פרס "סקרים הם כמו בושם, אפשר להריח אותם אבל לא כדאי לשתות." - אחרי שראינו מניות של חברות פאר קורסות GILD TEVA אחרי שראינו את הנהלת טבע הורסת את החברה עם רכישה אחת מיותרת - איך אומרים "אל תנסו את זה בבית" [השווייצרים ומשקיעים רבים באירופה מתייחסים למניה (שאינה כלולה ב XLV) כאל סל השקעות מניב בתחום הבריאות ואכן, מבחינת התשואה לטווח הארוך עשתה המניה לא פחות ]
- להשוות את רוש לטבע וגיליעד?? (ל"ת)שלמה גרינברג 07/04/2017 15:38הגב לתגובה זו
- 2.אהוד 07/04/2017 09:35הגב לתגובה זוהעצבים' זהו התרגום המקובל ל central nerve system
- 1.חיים 06/04/2017 20:23הגב לתגובה זותקופה ארוכה שיש בעיות בסקטור,לא ברור מה טראמפ יעשה ולכן,צריך להיות מאד זהירים,גם בחברות שבכתבה.
- הבעיות לא בסקטור אלא בכמה מהמניות (ל"ת)שלמה גרינברג 07/04/2017 15:26הגב לתגובה זו
- דגן 07/04/2017 08:27הגב לתגובה זוהמים".
- שלמה גרינברג 07/04/2017 15:26הסלים הללו, XLV במיוחד, היכו, לאורך זמן גם את ה SPY וגם את ה XLK.