על החגיגות באירופה אחרי הבחירות בצרפת, והסיכון להנגאובר

מקרון עלה לסיבוב השני. מדד הקאק הצרפתי טס 4%, האירו מזנק 1.3%. האם כדאי להצטרף לחגיגה?
 | 
telegram
(6)

תוצאות הסיבוב הראשון של הבחירות בצרפת הן חדשות טובות לשווקים לא רק מפני שהן שמות את עמנואל מקרון המתון והפרו-עסקי בפוזיציה מצוינת להיות הנשיא הבא של צרפת אלא גם בגלל שהן מלמדות יותר מכל שאחרי כל הרעש והמהומה מתברר שהסקרים דווקא עובדים ושהאנשים פועלים רוב הזמן באופן רציונלי.

שתי טענות חזרו ונשמעו בשבועות האחרונים בהקשר של הבחירות בצרפת. האחת: בדיוק כמו במקרה של הברקזיט וטראמפ, גם אם לה פן תנצח זה לא ביג דיל. השניה: בדיוק כמו במקרה של הברקזיט וטראמפ, לסקרים אין שום משמעות. שתי הטענות האלו שגויות.

ראשית, שתי הטענות מתבססות על ההטיה הפסיכולוגית להאמין שמה שהיה הוא שיהיה. שנית, בגלל החברות בגוש האירו והיעדר מטבע עצמאי, יציאה של צרפת מהאיחוד האירופי היא ממש לא כמו היציאה של בריטניה. יציאה של אחת מהמדינות הגדולות בגוש האירו (צרפת, איטליה או ספרד) היא בעייתית במיוחד בשל הקשיים שעלולים להיערם בתשלום החובות הנקובים אירו של המדינה שיוצאת מהגוש ומאמצת מטבע עצמאי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בניגוד למקרה של בריטניה בו הפגיעה הפוטנציאלית היא בעיקר בכלכלה הריאלית, תרחיש כזה עלול להידרדר במהירות לכדי משבר פיננסי עולמי נוסף. לכן, השילוב בין חזרתה של הרציונליות והיכולת להסתמך נתונים וסקרים כדי לנהל את הסיכונים לבין התוצאות החיוביות במערכת הבחירות החשובה ביותר השנה באירופה הוא לא פחות מחדשות מצוינות לשווקים שנכון לכתיבת שורות אלו אכן מגיבים בחיוב ועולים.

עם זאת, כדאי אולי כבר עכשיו לצנן מעט את ההתלהבות. השווקים הפיננסיים לא ממש תמחרו את התרחיש הרע לפני הבחירות כך שהחגיגה צריכה להיות מוגבלת. החדשות שצרפת תישאר כנראה באיחוד האירופי הן חדשות בהחלט טובות אבל אם המשקיעים לא חשבו אחרת מלכתחילה אז לא מדובר בכלל בחדשות. בסופו של דבר שוקי המניות באירופה מתומחרים כיום באופן יקר יחסית לכלכלה המדשדשת של גוש האירו כך שהם לא ממש אטרקטיביים מלכתחילה ובוודאי אם ירשמו מהלך חד של עליות.
 

יתרה מכך, יש להיזהר להערכתנו מהערכת יתר לגבי יכולתו של מקרון לשנות את הכיוון של הכלכלה הצרפתית. אמנם מקרון קידם בקמפיין שלו לא מעט שינויים ורפורמות פרו-עסקיות באופן מובהק אבל בין הרצוי למצוי הפער כידוע גדול.

בדומה למה שקרה בארה"ב עם טראמפ, ייתכן שהשווקים יפנימו בשלב כלשהו שמבנה הכלכלה הצרפתית ובעיקר שוק העבודה שלה הוא קשיח מדי בכדי ליישם שינויים מרחיקי לכת כפי שמקרון מתכנן. תרחיש כזה יביא לכך שלאחר שהשמפניות יפתחו והמשקיעים יחגגו, המוסיקה במסיבה תפסק מוקדם מהמתוכנן ומי שלא יעזוב בזמן יסבול מהנגאובר קשה במיוחד.

מאת: אורי גרינפלד, כלכלן ראשי בפסגות

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    דווקא כתבה מקצועית (ל"ת)
    מוטי 25/04/2017 07:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    גיבוב של קשקוש
    בוריס 24/04/2017 13:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ניתוח יהיר ולא מבוסס\מנומק. לפי מה אתה קובע את הקביעות שאתה קובע? זה מאמר דיעה ממדור רכילות של מעריב... זה לא שאני לא מסכים עם חלק (קטן) מהדברים שנכתבו פה, אבל פשוט לא כותבים בסגנון כזה - זה מראה על חוסר רצינות.
    סגור
  • 4.
    כותרות וקישקושים
    גוגו הטברייני 24/04/2017 12:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בסביבת ריבית 0 ושאי הוודאות מיתפוגגת, נו במה משקיעים, BIZ PORTAL. אבל תמיד, יש סופה בדרך, לא ?
    סגור
  • 3.
    בסוף הארוחה משלמים
    co007 24/04/2017 12:09
    הגב לתגובה זו
    4 1
    לאחר רצף עליות במשך 7 שנים , יבוא התשלום . זה יהיה כואב .......................
    סגור
  • 2.
    כשתעלם תרועות הפסטיבלים ... (ל"ת)
    אופריה 24/04/2017 11:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    תראו ...איזה חכם אני ....!!! כתבתי הכל !!!!! (ל"ת)
    איציק מנדל 24/04/2017 11:42
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות