הערת עסק חי לבורסה התל-אביבית
עונת הדוחות בבורסה התל-אביבית חשפה את הבטן הרכה ואת מצבן העגום של החברות הנסחרות בו. כאשר מספר החברות הציבוריות עם הערת "עסק חי" עמד בסיום שנת 2016 על יותר מ-60.
כ-40% מסך החברות הנושאות הערה זו בדוחותיהן מגיעות מענף הביומד - שיעור דומה לזה שנרשם בשנת 2015, 11% מסך החברות מגיע מסקטור הנדל"ן והבינוי, 16% מסקטור ההשקעה וההחזקות ו-13% מענף הטכנולוגיה. מנגד, תחומי הפעילות היציבים ביותר הינם הביטוח והבנקים, שם לא נרשמו הערות "עסק חי" בכלל, וגם ענפי המסחר והשירותים והתעשייה שומרים על חוסן יחסי עם 5% הערות "עסק חי" בלבד.
הערת "עסק חי" הוא מושג חשבונאי המבטא חשש משמעותי שהחברה לא תשרוד את השנה הקרובה, והיא מהווה תמרור אזהרה לבעלי המניות של החברה, למלווים ולכל מי שהחברה עומדת עמו בקשר עסקי.
במסמך זה ננסה לבחון כיצד ניתן לזהות חברה אשר קיים סיכון ממשי להמשך קיומה ונבחן את התייחסות הרגולטור למצב החברות הנסחרות: תזרים מזומנים שלילי וגרעון בהון החוזר. שני הנתונים הללו מציגים את התמונה של מצב המקורות העומדים לרשות החברה לתשלום התחייבויותיה השוטפות. כשהנכסים השוטפים ועודפי המזומנים מפעילות החברה נמוכים מההתחייבויות השוטפות שלה צריכה להידלק אצל ציבור המשקיעים נורית אזהרה. נדגיש כי גם כאשר תזרים המזומנים חיובי, יש לשים לב שהוא לא נובע מגידול באשראי ספקים או מקיטון באשראי לקוחות, מה שעשוי להצביע על קשיי נזילות.
דירוג האשראי ותשואות אגרות החוב: סוכנויות דירוג האשראי, מספקות מידע משמעותי לגבי האיתנות הפיננסית של החברות המונפקות. יחד עם זאת, ניסיון העבר מלמד כי פעילי אחוזת-בית לרוב מקדימים את חברות הדירוג ומתמחרים באופן מהימן יותר את הסיכונים הפיננסים הגלומים בחברה, ולכן חברה שאיגרות החוב שלה נסחרות בתשואות גבוהות תתקשה לגייס חוב לצורך מימון פעילותה השוטפת או בכדי למחזר את חובות הקיימים שלה.
אי עמידה באמות מידה פיננסיות: התחייבויותיהן הכספיות של החברות כלפי הציבור והבנקים כוללות אמות מידה פיננסיות המהוות התחייבות מצידן לעמוד בהתניות פיננסיות בתקופת פירעון האשראי (למשל, הון עצמי מינימלי ודירוג אשראי). חברות אשר המתקשות לעמוד בהתניות אלו מאותתות למשקיעים על קשיים פוטנציאליים, נדגיש כי הפרה של התניה פיננסית מובילה לסנקציות קשות מצד המלווים, לרבות דרישה לפירעון מיידי של החוב.
התייחסותם של קברניטי הבורסה לניירות-ערך למצבן הפיננסי העגום של החברות הנסחרות מעוררת תמיהה, מחד היא מעודדת חברות להנפיק בבורסה המקומית ומשאירים את בדיקת הנאותות בידי חתמים, רואי חשבון ויועצים משפטיים, מנגד היא חושפת את ציבור החוסכים, בעל כורכם, לחברות בעלות פרופיל סיכון גבוה. שכן עיקר המשקיעים הפרטיים נחשפים אל אפיקי המניות השונים באמצעות השקעה בתעודות סל ובקרנות מחקות.
על קברניטי הבורסה ליזום תקנות חדשות אשר יוציאו חברות המחזיקות בהערת "עסק חי" ממדדי המניות השונים, מהלך שכזה, עשוי לעודד את בעלי השליטה בחברות אלו, ליזום תכניות הבראה אשר יחזירו את החברות, לקו הצמיחה והרווחיות.
לסיכום: למעלה מ-11% מסך החברות המדווחות בבורסה נושאת בדוחותיהן הערת "עסק חי". לרוב, הערת "עסק חי" מגבירה את התדרדרות החברה, שכן איזה גוף ירצה לעבוד מול חברה שלא בטוח שתחזיר את חובותיה. מחקרים שנעשו בנושא הוכיחו כי מרבית החברות אשר נשאו בדוחותיהם הכספיים הערת "עסק חי" לא הצליחו לשפר את מצבן הפיננסי, ולכן אנו סבורים כי על הנהלת הבורסה להנהיג צעדים אקטיביים למען שמירת האינטרסים של ציבור המשקיעים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.הבורסה שלנו פושטת רגל כבר כמה שנים טובות (ל"ת)שוקי הון 26/04/2017 16:32הגב לתגובה זו0 0סגור