אם בנק ישראל לא יפעל - חלום ירידת מחירי הדירות עשוי להתברר כסיוט
לבנק ישראל יש לא רק את היכולת להוריד את מחירי הדיור בישראל, אלא גם את החובה לדאוג שהם יתחילו לרדת כבר היום. ועדיין, אני מאוד מתקשה להבין למה הוא ממשיך להתנהג כמו אב הבית האחראי להתקנת התמרורים ולא כמו איש החוק שמכוון את התנועה! הייתי מצפה שכיועץ הכלכלי לממשלה, בבנק לא רק יעמדו מהצד ויספקו תמונת מצב, אלא שיכווינו בפומבי את הממשלה ויידעו את הציבור מה צריך לעשות כדי שכיוון המחירים יתהפך, ויפה שעה אחת קודם.
רק לפני כשבועיים הכריז בנק ישראל כי שני אומדנים הבוחנים את רמת מחירי הדיור במדינה מצביעים על כך שהמחירים נמצאים ברמות שיא. גם קרן המטבע הבינלאומית הכריזה כמה ימים מוקדם יותר על ממצא דומה. אם לא יצא לכם לשמוע על שתי ההצהרות מצדם של שני גופי המחקר המכובדים הללו, אני יכול להבין אתכם, הרי הן תפסו כותרות במשך לא יותר ממספר שעות. מדוע אתם שואלים? כי הן פשוט לא חידשו לנו כלום. כל ילד ישראלי יודע היום לדקלם שמחירי הדיור במדינה גבוהים מאוד.
מזה שנים שלא מעט מומחים מכריזים כי אומדנים שונים הבוחנים את רמות המחירים בהשוואה לגורמים הנתפשים כמשפיעים עליהם מצביעים על כך שמישהו כאן איבד פרופורציה. ועדיין, על אף אינספור האזהרות, נבואות הזעם וההערכות ש"יותר גבוה מזה כבר לא יכול להיות", המחירים המשיכו לעלות והגיעו לרמות שגם על פי קנה מידה בינלאומי מעלים מאוד את החשש ששוק הדיור הישראלי נמצא במצב 'בועתי' (וזה אם להיות עדינים).
לעומת בנק ישראל, שבינתיים ממשיך לעסוק בקביעת רמות התמחור, אך לא נוקט עמדה לגבי השאלה - 'מחירי הדיור לאן?', במשרד האוצר כבר מזמן השכילו להבין שעליהם לנהוג אחרת. כלומר, שאם ברצונם להביא לשינוי כיוון של ממש עליהם ראשית לשכנע את ציבור 'צרכני הדיור' המקומיים כי מגמת השינוי במחירים נמצאת מעבר לפינה. אם נחזור לרגע אל בנק ישראל, ולקביעתו כי מחירי הדיור כאן גבוהים מדי, אציין כי ההערכה ניתנה על רקע סימונו של שוק הדיור כסיכון הגדול ביותר ליציבות המערכת הפיננסית המקומית. על-פי דוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל, לא זו בלבד שירידת מחירים חדה תפגע בנוטלי המשכנתאות, אלא היא צפויה לפגוע גם במחירי הנכסים הפיננסיים ובנוטלי האשראי הצרכני, שכן כל אלו בעלי מתאם גבוה עם ההתפתחויות בשוק הדיור. השלב הבא יהיה ככל הנראה עלייה ברמת האבטלה וחוזר חלילה.
ומכאן נשאלת השאלה האם הציבור הישראלי באמת שואף לירידת מחירים כה חדה?! אני אומר שכן, ושהיא חייבת להגיע היום!
בבנק ישראל מבינים את הסכנות ברמות המחירים הקיימות וגם מבינים שבמידה והמגמות הנוכחיות בשוק הדיור יימשכו (בעיקר חזרת העלייה ברמת הריבית על המשכנתא ושמירה על קצב התחלות בנייה גבוה), שינוי כיוון במחירים עשוי להיות בעל השפעות שליליות מאוד על המשק. לכן שינוי כיוון שכזה צריך שיתרחש כבר עכשיו. במשק שבו עדיין חסרות דירות רבות למגורים, כנראה שההצלחה בשכנוע 'צרכני הדיור' שירידת מחירים נמצאת בפתח תהיה בעיקר עצירה בקצב עליית המחירים עד ירידת מחירים קלה.
ועדיין, כדי שזה יתרחש, בבנק ישראל יהיו חייבים לנקוט עמדה וביחד עם משרד האוצר לשכנע את הציבור כי המחירים חייבים לרדת, משום שזו העת המושלמת לכך. לבנק ישראל יש את הכלים, האחריות ויכולת ההשפעה לעשות זאת. וזה הזמן הנכון להפעיל את יכולותיו בחוכמה ובעוצמה. אם בבנק יתמהמהו, הגשמת 'חלום ירידת המחירים' בתקופה מאוחרת יותר עשויה להתברר מהר מאוד כסיוט של ממש.
*הכתבה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לכותב אין עניין אישי בנושא הכתבה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.שבנק ישראל לא יתערב . השוק יפוצץ את הבועה בעצמו .רונן 11/07/2017 18:10הגב לתגובה זו2 0הבועה תתפוצץ עם הבנק או בלי הבנק . השוק ״סובל ״ מנזילות יתר כתוצאה מריבית אפסית והדפסת הכסף . אין בעיה של היצע ( לראיה שכר דירה ממותן ) יש ביקוש ספקולטיבי קיצוני בכל העולם. .הבועה תתפוצץ גם עם העלאת ריבית ( 2 אחוז מספיק ) וגם בלעדיה כאשר דירות חדשות ייכנסו בכמות מסיבית ולא ניתן יהיה להשכירם .הביקוש הספקולטיבי יתמתן (כפי שקורה עכשיו ) ובשלב הבא השוק יתקל במצב של מלכודת נזילות . בשלות מוכרים רבים שאינם פוגשים קונים אלא במכירה במחירים נמוכים ( מגבלת כספית ושינוי פסיכולוגי) כפי שקרה ביפן ובארלנד במובהק.סגור
-
2.בהחלט. עקומת ההיצע עולה מהותית בעוד עקומת הביקוש קורסת.מאקרו 09/07/2017 18:39הגב לתגובה זו23 0אם נבחן את המספרים נראה כי ההיצע של דירות חדשות מוכנות עומד על מעל 40 אלף , נבחין כי דירות יד 2 מתקרב לכ-90 אלף , דירות בבנייה מעל מאה אלף ושיווק למשתכן - 50 אלף בחצי שנה הקרובה. אין ספק שהשוק עומד לשנות כיוון להערכתי. למשק יש הרבה מה להפסיד עם כספים כה רבים ימשיכו להיקבר בבטון במקום שישמשו את המשק ויפרו אותו בעשורים הבאים. בנק ישראל נתן לכלכלה הישראלית להתחמם יתר על המידה וזו בדיוק הטעות שהפדרל ריזרב מנסה להימנע ממנה בכל מחיר.סגור
-
אתה טועה ומטעה.נתונים אלו לא פורסמו כבר חצי שנהחושף האמת 10/07/2017 19:10הגב לתגובה זו0 17נתון דירות על המדף לא פורסם כבר חצי שנה. למעשה הוא כל כך נמוך עד שכחלון פןחד לפרסם. מספר דירות ביד 2 הוא לא מדד בזמן שכל אחד יכול לפרסם עשרות מודעות לדירה אחת.בקיצור הטיעונים לא משכנעים. עכשיו בוא נדבר למה באמת חסרות פה דירות וכל אחד אומר את זה: לפי הלמס וזה פורסם לפני חודש כל שנה 58000 משקי בית מתווספים להיצע ואילו הרבה פחות בונים. אז ברור שחסרמסגור
-
1.זה מה שקורה שבראש בנק ישראל עומדת מומחית למחקר ולא נהולממי 09/07/2017 16:03הגב לתגובה זו16 0פולג בחייה לא ניהלה דבר, כל ההתנסות שלה היא אקדמאית ומחקרית בלבד. היא לא רואה את האנשים אלא רק את המספרים.סגור