מני רוזנפלד
צילום: גלעד אילוז, Bizportal

הפיצול הדרמטי בביטקוין - מה באמת קרה שם?

יו"ר איגוד הביטקוין מתייחס לפיצול הדרמטי של המטבע - ומסביר מה צפוי כעת בהמשך הדרך
מני רוזנפלד | (2)

הכותרות באתרים הכלכליים בישרו ביומיים האחרונים על "פיצול ברשת הביטקוין". "המטבע הדיגיטלי נחלק לשניים" היו מי שאמרו. אבל מה בעצם קרה? הנה ההסבר.

בשנים האחרונות ניטש ויכוח על הגדלת היכולת של רשת הביטקוין לתמוך ביותר ויותר פעולות. הרשת, שתוכננה בתחילה לעמוד במספר גדול מאוד של פעולות - 3000 העברות בערך בכל עשר דקות, מגיעה בחודשים האחרונים לנפח הפעילות הזה, מה שגורם לעתים לעיכוב בפעולות ועלייה של עמלות פעולה. לאור המצב הזה, החלה להתבסס הנחה כי יש להרחיב את היכולת של ביטקוין לשאת ביותר ויותר פעולות.

אך ביטקוין אינו מטבע ריכוזי. אין נגיד, אין בנק מרכזי המחליט על עתיד המטבע. ולכן, גם ההחלטות על שינויים טכניים וטכנולוגיים, חייבות להיעשות תוך דיון והסכמה על הדרך בין עשרות אלפי השותפים- כורים, מתכנתים ומשתמשים בביטקוין. הדיון במקרה זה הסתכם בקונצנזוס רחב ביותר. המפעילים של למעלה מ-90% מכוח המחשוב ברשת החליטו על פשרה שתאפשר את שידרוג הרשת באופן מתון. אולם, לשאר היו תכניות אחרות, והם הציעו פרוטוקול חדש, תוכנה אחרת, שתיצור שינוי מהותי יותר ברשת. וכך, כאשר הרוב המכריע החליטו לבצע שידרוג מסוים, קבוצה קטנה החליטה לבצע שידרוג אחר, ולקרוא לו בשם Bitcoin Cash, או בקיצור BCH.

למעשה, הביטקוין לא התפצל. פיצול הא חלוקה שווה פחות או יותר של המטבע לשתי סיעות שאיש לא יכול באמת להכריע מיהי המקורית ומיהי החיקוי. במקרה שלנו, לאור העובדה כי הרוב המכריע של הפעילות נמצא בביטקוין, אפשר להסתכל על המצב כיצירה של מטבע חדש, המפעיל תוכנה דומה לביטקוין ומתבסס על ספר החשבונות של ביטקוין. השוני היחידי בין  BCH ליצירה של מטבע חדש לחלוטין הוא העובדה שכל מי שהחזיק מטבעות ביטקוין טרם ההיווצרות של BCH זכה מיידית באותה היתרה ב-BCH.

אז מה צפוי בעתיד?

ראשית, צפויה תנודתיות רבה בשערים של המטבע החדש. הביטקוין, ככפי הנראה, לא מושפע מהצעד ומבחינתו הדבר דומה לכל יצירה של מטבע חדש, שכמוהו נוצרו מאות בחודשים האחרונים. עבור BCH, הימים הקרובים יהיו קריטיים. האם יהיו מי שיהיו מוכנים לשלם עבורו כסף? האם יופעלו תוכנות ארנק אשר יתמכו במטבע? האם בורסות המסחר השונות יכניסו אותו למסחר ויצרו לו בכך לגיטימציה? כל אלא שאלות שיתבררו בקרוב והתשובות עליהן ישפיעו על שער המטבע - לחיוב או לשלילה.

ומה כדאי לעשות?

הדבר החשוב ביותר הוא להתנהל בזהירות- לשים לב כי הארנקים בהם עושים שימוש הינם ארנקים מוכרים, של מפתחים עליהם ניתן לסמוך, להמשיך לשמור בצורה בטוחה על המפתחות הפרטיים שלכם והעיקר, להתעדכן בהתפתחויות.  

הכותב הוא מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי ומשקיע הון סיכון בתחום   

כל הכותרות

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    מוטי 06/08/2017 00:48
    הגב לתגובה זו
    עד היום לא הבנתי מי המטומטם שקונה את המטבע .ככל שקראתי על המטבע, עד עכשיו לא מצאתי מקום אמין שנותן להמיר את המטבע לכסף אמיתי (לדוגמא שקל) .ברגע שיהיה כזה מקום אשמח לדעת .ככל שידוע לי מה שאפשר לעשות היום עם המטבע הוירטואלי זה לספר סיפורים כמה גדול יש לי, או לקנות באתרים ברשת (שזה לא מעניין, וודאי לא מקומות ברמה במיוחד בישראל) .אשמח אם אתה מני רוזנפלד תתן כתבה/מאמר מה אני יכול לעשות עם הביטקוין .
  • קונים בביט סחורה ואם מתעקשים (מוטי)ניתן להמיר לכסף רגיל (ל"ת)
    משה משה 13/08/2017 13:20
    הגב לתגובה זו