רויאל דאץ' מקדימה את הסקטור האנרגיה
סקטור האנרגיה נמצא בפני השינוי המשמעותי ביותר מאז המהפכה התעשייתית - לא פחות! מאז פיתוח מנוע הבעירה הפנימית, ומעבר הצי הבריטי משימוש בפחם להנעת הצי באמצעות נפט, לא חווה הנפט ירידה בביקושים, למעט במיתונים חריגים בעוצמתם דוגמת 2008. השינוי היחיד בביקושים לנפט התבטא בנגזרת השנייה, כלומר בקצב העלייה בביקושים. כעת אנו עומדים בפני שינוי משמעותי.
אחת התיאוריות שאפיינה את שוק האנרגיה עד פריצת הדרך עם ההפקה האופקית וה-Fracking הייתה שיא תפוקת הנפט שעיקרה חיזוי הנקודה בזמן בה תפוקת הנפט תגיע לשיא ולאחריו תתחיל לרדת. המצב כיום השתנה, וכיום ההתמקדות היא בניסיון לחזות את נקודת הזמן בה הביקוש יגיע לשיאו. כלומר, ההנחה היא שהעלייה בביקוש לנפט שתמיד הייתה קשורה לצמיחת התמ"ג העולמי, תתנתק ממנו – התמ"ג ימשיך לצמוח אך העלייה בביקוש לנפט תיעצר.
למעשה, מאז שנקדחה באר הנפט הראשונה בפנסילבניה בשלהי 1850 על ידי קולונל דרק, שוק האנרגיה חווה זינוק בביקושים לנוזל השחור. גם הפעם לטכנולוגיה השפעה משמעותית המתבטאת בפריצות דרך משמעותיות בתחום הסוללות, ומנועים תחליפיים למנועי בעירה, מובילים למסקנה שהנפט צפוי לאבד את המלוכה, וכעת הוויכוח הוא על העיתוי. כאן מגיעה הפתעה נוספת והיא שדווקא חברות הנפט האירופאיות הן הראשונות לאמץ את השינוי, בעוד שחברות הנפט האמריקאיות לא ממהרות לאמץ את הנרטיב הירוק.
בעונת הדו"חות הנוכחית חברות האנרגיה התייחסו לאופק הרחוק של התעשייה. רויאל דאץ' של הדהימה את השוק עם תחזית קודרת יחסית לשאר המתחרות שלה. בשיחת הוועידה לאחר הדו"חות של הרבעון הנוכחי, חשפה ההנהלה כיצד היא רואה את השוק. נזכיר כי לאחר המגה רכישה של BG בסך 50 מיליארד דולר, הייתה עסוקה רויאל דאץ' של, בעיצוב מחדש של עסקי החברה, תוך משמעת תקציבית חזקה והיא כיום החברה הגדולה בעולם ל- LNG.
בשיחת הוועידה אחרי המעבר על התוצאות הרבעוניות הטובות, פרס המנכ"ל Ban van Beurden את משנתו בנוגע למחירי הנפט העתידיים, באנגלית זה נשמע טוב יותר: "Shell Has a 'Lower Forever' mindset". האמירה היא למעשה חידוד והקצנת האמירה הקודמת של מנכ"ל BP והיא "Lower for longer".
מאז קריסת מחירי האנרגיה בשנים 2014-2016, תעשיית האנרגיה הייתה עסוקה בחיתוך אגרסיבי של הוצאות התפעול וההשקעות ההוניות, ובמובן הזה "של" הייתה מעל כולם. נזכיר כי בשנים הקודמות למשבר רויאל דאץ' של פעלה עם רמת השקעות הוניות גבוהות לענף, שהגיעו לשיא ב- 2013 ל- 40.15 מיליארד דולר. לשם השוואה אקסון מובייל הגיעה לשיא בהוצאות ההוניות באותה תקופה של 34.2 מיליארד דולר. "של" לא רק קיצצה בהשקעות ההוניות אלא ביצעה מהלכי התייעלות שבאו לידי ביטוי בחיתוך משמעותי בהוצאות התפעול (ירידה של 20% מ-2014).
בגרף המצורף ניתן לראות את השיפור המשמעותי בתזרים המזומנים, שהגיע לרמה דומה לתקופה בה נסחר בהנפט באיזור המאה דולר. "של" מצליחה לשמור על תזרים מזומנים דומה כאשר מחיר הנפט נחתך במחצית.
הכותב הוא אוהד חיים, אנליסט אנרגיה, חדר עסקאות ני"ע זרים בלאומי שוקי הון
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.Number oneמוסדי לשעבר. 10/08/2017 13:14הגב לתגובה זו1 1The best commodity anayst ever.סגור
-
3.אוהד מה דעתך על חברת Transocean האם אתהגיל 09/08/2017 12:34הגב לתגובה זו0 0עוקב אחרי מידי פעם מה דעתך עליה איך להערכתך היא תתקדם מכאן בתנאי השוק של מחירי נפט באיזור 50 דולר פלוס מינוס 5דולר תודהסגור
-
2.אני מעוניין בחשיפה לנפט האם רויאלדלקן 08/08/2017 20:57הגב לתגובה זו0 0האם רויאל דאטש של מועמדת טובה יותר מאקסון או שברון? שואל בשיא הרצינותסגור
-
1.אנליסט האנרגיה הכי טוב שאני מכיר (ל"ת)נר היפוך 08/08/2017 17:58הגב לתגובה זו0 0סגור