
כך תשקיעו בהתאם למודל העסקי החביב על וורן באפט
בדיוק כפי שאין ספורטאי חובב שלא יודע מיהם יוסיין בולט, ליאו מסי או מייקל פלפס, מעטים המשקיעים שלא יודעים מיהו וורן באפט. המנהל האגדי של הקונגלמורט ברקשייר הת'אווי (סימול: BRK) נחשב לאחד ממשקיעי הערך המוכרים והמוצלחים ביותר בעולם, עם תשואה של למעלה מ-20% בממוצע מדי שנה בשווי החברה אותה הוא מנהל כבר למעלה מ-50 שנה. משקיעים רבים גם מכירים את ההחזקות הבולטות בתיק ההשקעות של באפט – קוקה קולה, IBM, וולס פארגו ווולמארט. אך עם כל הכבוד להשקעות אלו, באפט עצמו התוודה לא אחת שהוא חב את הצלחתו לסקטור אחד – ביטוח.
במכתביו השנתיים למשקיעים כתב באפט פעמים רבות על אהבתו למודל העסקי של חברות הביטוח, שכל כך קוסם לו בתור משקיע. המודל פשוט מאוד – החברה מוכרת פוליסת ביטוח חיים, בריאות, רכב או כל סוג אחר, ומקבלת סכום כסף מדי חודש בתמורה ללקיחת הסיכון מרוכש הפוליסה. כל עוד החברה מקבלת לידיה יותר פרמיות ממה שעליה לשלם בגין אירועי ביטוח, נוצר רווח אותו היא שומרת אצלה.
עם זאת, לחברות הביטוח מקור רווח נוסף – הכסף אותו משלמים המבוטחים יכול להצטבר במשך שנים עד לאירוע שמצריך תשלום למבוטחים, וחברת הביטוח יכולה להשקיע את הכסף הזה כאוות נפשה כל עוד היא עומדת בהתחייבויות שלה. חברות ביטוח רבות משקיעות את כספי ה-Float (כסף צף – הכסף ש"שוכב" אצל חברת הביטוח עד לאירוע ביטוח בו עליה לשלם אותו למבוטחים) באפיקים סולידיים, בעיקר באגרות חוב. לעומת זאת, חברות הביטוח של וורן באפט משקיעות את עשרות מיליארדי הדולרים ששוכבים אצלן בעיקר במניות ערך, וכך ממנפות את השקעות הערך שלהן כמעט בחינם. כך תוכלו להרוויח כמו חברת ביטוח
בעוד שחברת ביטוח היא עסק יקר מאוד להקמה ולתפעול, ניתן לעשות שימוש במודל העסקי של חברות הביטוח גם ללא הון רב. למעשה, כל שעליכם לעשות הוא לפתוח חשבון מסחר עם כמה אלפי שקלים כהתחלה (כמובן שאפשר יותר). בכסף תוכלו להשקיע במספר אפשרויות, אותן נפרט כעת:
1. מניות חברות ביטוח – קניית מניות של חברות ביטוח תהפוך אתכם לשותפים בחברה, אך ללא יכולת להשפיע באופן ממשי על התנהלות החברה. רוב חברות הביטוח בארץ מנהלות תיק נוסטרו גדול יחסית אותו הן משקיעות בשוק ההון, וברבעונים בהם נרשמות עליות בשווקים בדרך כלל ירשמו חברות הביטוח רווחים מתיק ההשקעות. לצד הפשטות שבדרך זו, היא שקולה להשקעה בתעודת סל העוקבת אחר שוק המניות אך עם רגולטור שמעמיס תקנות חדשות מדי שבוע. מי שבאמת מעוניין למנף את השקעתו במודל של חברות הביטוח עשוי למצוא את מבוקשו באחת מהדרכים הבאות.
2. SHORT VIX – רבים מכם ודאי מרימים גבה ברגע זה. הרי מה הקשר בין מדד ה-VIX האמריקאי, הידוע בכינויו "מדד הפחד", לחברות ביטוח? ולמה למכור את ה-VIX בחסר? ובכן, התשובה לשאלות אלו פשוטה. מדד ה-VIX מייצג את סטיית התקן הגלומה במחירי האופציות על מדד S&P 500. בכך, מדד זה מייצג את רמת הסיכון הנתפשת בכל רגע נתון בשוק המניות האמריקאי. אם כך, על ידי מכירת חוזים על מדד זה אנחנו למעשה מוכרים פוליסת ביטוח כנגד ירידות בשווקים. הצד השני של העסקה הזו, כלומר רוכש פוליסת הביטוח, הוא משקיע המעוניין לגדר את השקעתו בשוק ולכן קונה חוזים על ה-VIX. באמצעות מכירה חוזה על מדד ה-VIX אנו יכולים לקחת על עצמנו את הסיכון לירידות בשווקים ממשקיעים שמעוניינים לגדר את עצמם, ולהרוויח על פני זמן מאפקט ה"קונטנגו (תופעה בה החוזה לחודש הבא יקר יותר מהחוזה לחודש הנוכחי, כך שגלגול החוזה בשורט מביא לרווח).
הבעיה היא, שמכירת חוזים על מדד ה-VIX דורשת מאיתנו לפתוח חשבון מרג'ין אצל ברוקר זר, ולא כל משקיע מעוניין בכך. למזלנו, אפשר לעשות בדיוק את האסטרטגיה הזו באמצעות קרנות סל. קרן הסל XIV מיישמת את האסטרטגיה הזו בכך שהיא מאפשרת חשיפה הפוכה ל-VIX. מנהלי הקרן מוכרים בכל חודש חוזים על מדד ה-VIX הפוקעים בחודש הקרוב. בסוף כל חודש, כל עוד לא התרחשה מפולת בשווקים ומדד הפחד ירד או נשאר יציב מנהלי הקרן מגלגלים את הפוזיציה לחודש הבא ברווח. אסטרטגיה זו הביאה לרווח של יותר מ-450% ב-5 השנים האחרונות, אך עם לא מעט מהמורות בדרך. סטיית התקן של קרן סל זו עומדת על לא פחות מ-61% ב-5 השנים האחרונות, כך שהרווח בא עם מנה גדושה של סיכון.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לטעמנו, הדרך העדיפה ליישם את האסטרטגיה הזו היא באמצעות קרן הסל ZIV. קרן זו דומה במהותה ל-XIV אך מנהלי הקרן מוכרים חוזים הפוקעים בעוד 4-6 חודשים בממוצע. שינוי קל זה באסטרטגיה הפחית את סטיית התקן ל-29% בלבד על פני 5 השנים האחרונות, והרווח למחזיקי הקרן עמד על כ-330% בתקופה זו - עדיין נתון מרשים מאוד.
חשוב לזכור, שבאסטרטגיות מהסוג הזה מחזיקי הקרן לוקחים על עצמם את הסיכון של מפולת בשווקים עם מינוף גבוה, ולכן בתרחישי "ברבור שחור" בהם מדד ה-VIX עולה בחדות לרמות של 30 נקודות ומעלה עלולים מחזיקי הקרן לספוג הפסדים כבדים.
3. כתיבת אופציות – משקיעים מעט מנוסים יותר עשויים למצוא את הדרך הזו כשימושית ביותר. כאשר אנו קונים אופציות מכר (PUT) על מדד המעו"ף הנמצאות מעט מחוץ לכסף אנו למעשה קונים ביטוח כנגד ירידת המדד. אנו משלמים פרמיה עבור הביטוח הזה, כאשר אם המדד נותר ללא שינוי או עולה אנו נפסיד את הפרמיה ששילמנו במלואה. מצד שני, אם המדד יורד אנו נרוויח מעליית שווי האופציה שרכשנו, מה שינטרל את ההפסד מהמדד.
אם אנחנו רוצים "להיות חברת הביטוח" עלינו לעבור לצד המוכר, או כותב, את האופציה. כותב האופציה לוקח על עצמו את הסיכון לירידות בשווקים, כאשר ההפסד המקסימלי שהוא עלול לספוג כמעט אינו מוגבל. בפועל, עם מדיניות ניהול סיכונים קפדנית ניתן להרוויח סכום קבוע מדי חודש רק מכתיבת אופציות מעו"ף, ממש כמו חברת ביטוח.
על מנת להמחיש את הפוטנציאל באסטרטגיה מהסוג הזה ביצענו סימולציה בשנה האחרונה של מכירת אופציות PUT מדי חודש, על פי כללים מוגדרים מראש. מכיוון שברוב חודשי השנה מדד המעו"ף לא ירד בחדות, הפרמיה שקיבלנו בתחילת החודש נשארה אצלנו כרווח נקי. בחודש האחרון ירד שווי האסטרטגיה שביצענו באופן חד בגלל קריסת מניית טבע והירידה במדד שנבעה מכך, אך למרות זאת הניבה האסטרטגיה תוך שנה 8% לעומת ירידה של כ-4% במדד המעו"ף.
כפי שניתן לראות בגרף, אסטרטגיה זו תנודתית בהרבה מאחזקה פשוטה של נכס הבסיס, ולכן אינה מתאימה לכל משקיע. עם זאת, הקצאה של אחוזים בודדים מתיק ההשקעות לאסטרטגיה מסוג זה עשויה לתרום גם למשקיעים שמרנים יותר.
ובחזרה לוורן באפט – שלא במפתיע המשקיע האגדי נחשב לאחד מכותבי האופציות הגדולים ביותר בעולם. בין השנים 2004 עד 2008 כתב באפט אופציות PUT ארוכות טווח על כמה מדדי מניות מרכזיים בעולם, וקיבל לידיו פרמיות בסך 4.5 מיליארד דולר. בעוד שבזמן המשבר הפיננסי נרשם הפסד (על הנייר) משמעותי מאוד על הפוזיציה הזו, היום כבר מדובר על רווח של עשרות אחוזים לטובתו. באפט הסביר שלכתיבת האופציות יתרון מובנה לאורך זמן, מאחר שהצטברות רווחי החברות מביאה לעלייה כמעט ודאית במדדי המניות על פני תקופות ארוכות. כאמור, קבלת הפרמיה מראש ותשלום עתידי המותנה בקטסטרופה כלשהי הופכים את כותב האופציה לסוג של חברת ביטוח של אדם אחד, בדיוק כמו אותן חברות שבאפט כל כך אוהב.
- 14.חנני 06/09/2017 00:19הגב לתגובה זוכל הפעולות שתוארו הינם רמת השקעה מסוכנת אך מתאימה למקצוענים שעובדים עם ניהול סיכונים ידוע מראש לכן כל אלו שאומרים שזה הימור לא מבינים דבר וחצי דבר במכשירים פיננסים לגיטימיים, שנכון שאינם מתאימים לכולם הרי גם לעצמאי שמשקיע הרבה מאד כסף בעסק שלו,אפשר לקרוא מהמר,,,,,,,אבל שם הכסף הגדול מי שרוצה להגיע לפנסיה עם 5000 שח במקרה הטוב שימשיך לעבוד כשכיר זוטר
- 13.אמנון 03/09/2017 17:20הגב לתגובה זואגב, כותבים אחיתופל ולא החיתופל. אבל יתכן ואתה כל כך וותיק בשוק הון שאתה ממש מכיר אותו אישית...
- 12.אמנון 03/09/2017 12:24הגב לתגובה זוכותב המאמר סיפק מידע ואפשרויות שלא מוכרות לציבור הרחב. ההקשר לוורן באפט נעשה רק דרך השימוש בנושא הביטוח, מי שלא הבין זאת כנראה שיש לו הבנה מילולית בלבד. כמובן שהתחום מסוכן וכל אחד אחראי למעשיו, אבל לתקוף את כותב המאמר על מתן מידע זה ילדותי. אגב, לנושא עצמו, אני משקיע/סוחר כבר שנים באמצעות XIV, מבין את הסכנות, וכמובן שכל מה שנכתב במאמר תקף. כאשר קונים XIV מיד לאחר עליה ב VIX זו ההדמנות נהדרת. כמובן ש ZIV מתון יותר. כל מה שנדרש זה לעקוב אחר עקום ה CONTANGO. (ניתן לראותו באתר VIXCENTRAL.COM ) הכל בזהירות.
- לאמנון 03/09/2017 16:28הגב לתגובה זושלו או יותר טוב לך תהמר בקזינו ,לידיעתך יש לי הבנה מילולית העולה בהרבה דרגות על שלך וגם ידע וותק בשוק ההון שרק עוד הרבה זמן תגיע עליו . כנראה כמו כולנו אתה צריך ללמוד בדרך הקשה
- 11.יוסף 01/09/2017 17:15הגב לתגובה זוהצעות ההחיטופל שלך יגרמו בהסתברות גדולה יותר למשקיעים להפסדים יותר מהסיכוי לרווחים . לך תשקיע את הכסף של עצמך בשיטות הספיקולטביות שלא מתאימות בכלל למשקעים פרטיים שאין להם מידע פנים כמו למוסדיים ורובוטיים משוכללים וממון רב .
- 10.צפוני 31/08/2017 21:11הגב לתגובה זוהפסדתי 300 אלף ש"ח באופציות אופציות הן למקצוענים ולאלה עם כיסים עמוקים אסור בתכלית להתקרב ראו הוזהרתם
- יוסף 01/09/2017 17:56הגב לתגובה זוהסטטיסטיקה עגומה מראה 95 אחוז הפסד לטווח הארוך למשקיע הפרטי שאין ברשותו יכולת של אלגו טריידינג וממון רב. ודרך אגב ספו של כל רובוט הוא להפסיד בסוף מכוון שתמיד יקום רובוט מהיר ממנו וחכם ממנו .
- 9.אילן 31/08/2017 12:28הגב לתגובה זומי שמך ומי הקנה לך הזכות והסמכות להוליך שולל ולגרום להפסדים למשקיעים תמימים. לא לשמוע ולא לפעול בהתאם להמלצות הכתב.ומה הקשר לוורו באפט?!?
- 8.נפתלי 31/08/2017 11:45הגב לתגובה זוהימורים כמוך,אם הוא כותב אופציות זה כדי לגדר את עסקיו ולא לעשות מכה חברות הביטוח בשנה וחצי האחרונות לא היו הצלחה כזאת גדולה קודם אתה מתאר לנו את באפט כמשקיע ערך עם חברות ענקיות שמחזיק בהם לאורך זמן.....אחר אתה ממליץ לנו להמר בכתיבת אופציות. אני מקווה שאתה לא מייעץ לאנשים באופן פרטי
- צודק לחלוטין שישקיע את הכסף שלו בהימור הזה (ל"ת)יוסף 01/09/2017 17:16הגב לתגובה זו
- 7.יוסי 31/08/2017 11:12הגב לתגובה זולסכן המון במקרה של נפילות (לא גבוהות במיוחד), בשביל רווח שולי ומינורי באופן יחסי. חבל שביזפורטל נותנים במה לכתבות בסגנון זה ללא שום הסתייגות.
- יוסי 31/08/2017 12:32הגב לתגובה זוהכותב פוסט לא יכול להיות אחראי על כל מטומטם. בכתבה ציין כמה פעמים שדברים מסוכנים מאד. אם יהיו רק כתבות סטריליות , או מוזמנות(אני מנחש שזה מה שהיה אתמול עם ברק קפיטל)- לא יהיה מה לקרוא. נ.ב. בבקה מ -bizportl: עוד כתבות על מינופים, על אופציות spy, dia וכו'. וכמובן לציין, לסייג שדברים מסוכנים מאוד למשתמש.
- יוסף 01/09/2017 17:17שם הסיכוי שלהם אולי טוב בחלק מהמשחקים היה טוב יותר
- 6.תודה. (ל"ת)יוסי 31/08/2017 10:48הגב לתגובה זו
- 5.' 31/08/2017 10:32הגב לתגובה זועשרות מיליארדי דולרים בעקבות סופת הארווי.
- 4.במקום להמר, לקנות מניות של ווארן בפט ברקשיר (ל"ת)יצו 31/08/2017 09:54הגב לתגובה זו
- 3.החתול שאול 31/08/2017 09:14הגב לתגובה זולהכניס אותך לחובות. אדם עם חשבון נמוך אסור שיכנס לזה. לקחת פעילות כה מחושבת ומורכבת של וורן ומזה לגזור שזה שווה ערך לכתיבת אופציות זה לא במקום.
- יוסי 31/08/2017 11:10הגב לתגובה זוקצת אחריות מצד כותב המאמר לא תזיק, למעשה בעד רווח מינורי ושולי אתה מסכן המון כסף (באופן יחסי). חבל שנותנים במה למאמרים כאלו ללא הסתייגות
- 2.יהודה 31/08/2017 09:05הגב לתגובה זוכל מה שאתה מציע כאן הוא בדיוק הפוך לאסטרטגיה של וורן באפט, אתה מציע כאן השקעות סיכוניות במיוחד הקשורות לקפיצות של מדד ה VIX שאני בטוח שוורן באפט בכלל לא מכיר ובטח שלא משקיע בהן . העיקר לכתוב ולערבב משהו שלא מהעניין . אתה גם מסכן את הקוראים שעוד עלולים לשמוע לעצות שלך .
- יוסף 01/09/2017 17:20הגב לתגובה זוספקולטיביות ששוות להימור בקזינו בתחפושת של משקיע ערך שקול ולא ספיקולנטי
- 1.באפט 31/08/2017 08:46הגב לתגובה זודולר שהוא לא יודע היכן להשקיע אותם בגלל שהכל מנופח.. שכחת להזכיר..
- יוסף 01/09/2017 18:02הגב לתגובה זואת כספו ומגדיל פוזיציות ברוב המקרים שהבורסות בעולם נופלות זה בין האסטרטגיות העיקריות שלו "קנה שיש דם ברחובות ומכור שכולם קונים ". נכון להיום התיקון קרוב בהסתברות גבוה .
- עם 100 מלירד הייתי שורף חופשי עד המוות בלי להשקיע (ל"ת)חוזליטו 31/08/2017 12:35הגב לתגובה זו
- יוסף 01/09/2017 17:21במקרה שהית שורף חופשי כמו שאתה טוען ולא מיצר כסף נוסף