זוכי מחיר משתכן יאלצו לחכות שנים ארוכות
בשבועות הקרובים יפורסמו תוצאות ההגרלה הגדולה של מחיר למשתכן, ו-15,000 משקי בית, זוגות צעירים מחוסרי דיור, יזכו בהבטחה לדירה. המאמץ של הממשלה וההירתמות לתכנית הדגל הזו כמובן ראויות להערכה מאחר ואנו רואים ניסיון אמיתי שלא נראה זמן רב לפתור את משבר הדיור – וראייה לכך יהיו כל הזוגות המאושרים שיגלו כי המזל וההתמדה האירו להם פנים.
אמנם, פני הדברים מורכבים יותר. הבעיה היא מחד, מה יגידו כל אותם הצעירים כשיבינו שהדירות על הנייר יהיו על הקרקע רק בעוד כמה שנים טובות, ומאידך, מה יגידו כל אותם אנשים שלא זכו עדיין, או שלרוע מזלם אינם נמנים על 15% מהאוכלוסייה המוגדרים "מחוסרי דיור" ויכולים להשתתף בתכנית.
תהליך הבנייה של דירה בישראל עומד על כ-12 שנה. נתון מדהים, בעיקר בהינתן שהממוצע ביתר מדינות העולם המערבי נמוך בחצי ממנו. החלק הארי של התקופה מוקדש לתכנון ואישורים בוועדות, כאשר שלוש שנים הן הזמן שלוקח לבנייה בפועל. למה לוקח כל כך הרבה זמן לבנייה?
- משכנתא ל-40 שנה: פתרון כלכלי או מלכודת לכל החיים?
- זוג ממוצע קונה דירה ממוצעת ולוקח משכנתא ממוצעת - לא תאמינו מה קורה לו אחרי כמה שנים
הבעיה העיקרית נכון להיום היא המחסור המשווע בכוח אדם, בעיה שעל אף שהמדינה מכירה, היא נכשלת פעם אחר פעם בהבאת עובדים מיומנים לענף הבנייה. בניינים לא נבנים מעצמם, והיזמים והקבלנים, היינו שמחים לראות פועלים ישראלים נרתמים למקצוע. לצערנו זה פשוט לא קורה. לא משנה כמה אנחנו מנסים להקל ולקצר את מסלולי ההכשרה או להגדיל את השכר. השאלה האמיתית היא מדוע לוקח כל כך הרבה זמן לקבל אישורים בוועדות התכנון.
המדינה, בעיקר מאז המחאה החברתית, כבר מתחילה להתרגל לתפיסה שקרקעות המדינה שייכות לנו, ושכאשר יש אזרחים משלמי מיסים שאינם מצליחים לקנות בית, יש לעשות את המירב על מנת לאפשר להם, גם אם זה פוגע בהכנסות של המדינה. הבעיה המרכזית היא שמה שהוחלט ברמת המדיניות הממשלתית, אינו תמיד מיושם, או לפחות, מקבל רוח גבית ממי שעושה את העבודה בפועל, קרי – הרשויות המקומיות. היזמים והקבלנים היום נתקלים בקשיים עצומים בוועדות המקומיות, עם סחבת בירוקרטית שאין כדוגמתה, וקבלת אישורים שרירותית לחלוטין.
רבים ממשתתפי מחיר למשתכן מתלוננים, ובצדק, על כך שהתהליכים ארוכים מדי ושלוקח זמן רב מדי לקבל היתרים – אבל הכתובת לטענות איננה הקבלנים. אכן, כל אותם 15,000 זוכים בהגרלה הגדולה אינם יודעים מתי יוכלו לממש את זכייתם. אולם הקבלנים נמצאים באותה סיטואציה בדיוק. הרי להיכנס למכרזים בלי לדעת מתי ניתן יהיה להחתים זוכים על חוזה, זהו סיכון. וזה סיכון אצל כל היזמים בישראל, לא רק היזמים הפועלים במסגרת מחיר למשתכן.
ולכן גם כל יתר משתתפי תכנית מחיר למשתכן, וגם כל משפרי הדיור בישראל שמעוניינים בדירה המתאימה יותר לצורכיהם, נפגעים מהתהליך הבירוקרטי הארוך ומהמחסור בעובדים. אלה הן הסיבות ששוק הדיור היה ועודנו במשבר, ושהביקוש גובר בהרבה על ההיצע: כל עוד לא יעשה ניסיון אמיתי ומשמעותי מצד המדינה להביא עובדים זרים ולקצר תהליכים ברשויות המקומיות, לא רק שצעירי מחיר למשתכן ייאלצו לחכות שנים לדירה – גם לא תהיה היכולת לתת מענה לכלל האוכלוסייה לא תגדל, לא עם בנייה חדשה וכמובן שגם לא עם התחדשות עירונית.
- טראמפ שואג מי לא יירא - מהן ההשלכות על ישראל והאזור?
- לקראת פברואר קודר? מה מראים ארבעת היסודות של השווקים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לצד הסיסמאות הגדולות וההגרלות המרהיבות של המדינה, בהיעדר היסודות עליהם מבוסס ענף בנייה תקין, ההיצע לעולם לא יצליח לעקוף את הביקוש. עם תהליך אישורים מזורז יותר וכמות עובדים גדולה יותר, ההגרלה הגדולה של מחיר למשתכן הייתה יכולה להיות גדולה יותר.
הכותב הוא אלי רוזנטל, מנכ"ל ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו – בת ים
- 7.התמונה הנכונה 07/09/2017 17:16הגב לתגובה זולאחר 9 שנים של עלייה לא הגיונית במחירי הדירות. הקבלנים שהתרגלו לרווחים נאים, בוכים ולא מבינים שנגמרה התקופה הזאת - העולם רוצה לחזור לשפיות. הקבלים שלו יבינו זאת מהר - ישארו עם הרבה דירות - והריבית בבנק תעלה ותעלה - לכן ישנו לחץ , כי קשה להם להבין שאפשר לחיות עם קצת פחות אבל לטווח ארוך. הפראיירים נגמרו - עכשיו צריכים להבין את התמונה החדשה... הקבלנים שלא יבינו זאת, הם יהיו הפראיירים היחידים בשכונה.
- 6.כלכלן 07/09/2017 10:56הגב לתגובה זואם התכנית תצליח, אז לפי כחלון ויצחקי המחירים בעתיד יירדו באיזה 20% והשוק יתייצב. אבל אז הזוכים בהגרלות יפסידו, כי הם יוכלו לקנות בשוק החופשי לפי בחירתם וללא מגבלות באותו מחיר... לעומת זאת אם התכנית תיכשל, כל מי שדוחה רכישה ישלם בעתיד יותר...
- 5.שמואל 06/09/2017 12:25הגב לתגובה זוהזוגות הצעירים שקנו במחיר למשתכן חיכו עד עכשיו שנים ולא היה שום פתרון באופק, עכשיו כשיש להם דירה ויש תזוזה הכל נהיה יותר נסבל, החלק הקשה של חוסר הוודאות הוסר עם הזכיה לכן ההמתנה שווה את זה, מי שהיה לו בית על הנייר ב 2011 גם חיכה "שנים ארוכות" ומזמן כבר נכנס לבית שלו ושכח שחיכה. אז מספיק עם הכותרות המגמתיות
- 4.גיא 05/09/2017 09:27הגב לתגובה זובושה לביזפורטל לפרסם "כתבה" כזאת
- 3.דורון האדום 04/09/2017 16:56הגב לתגובה זובנתניה כבר התחילו בבניה ויש יסודות. זאת אומרת מקסימום תוך שנתיים נכנסים
- 2.פחחחחחחחחחחחחחחחחחחח 04/09/2017 01:58הגב לתגובה זוהכותב הוא אלי רוזנטל, מנכ"ל ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו – בת ים
- חושף 04/09/2017 15:27הגב לתגובה זואחרי שנתיים של תןכנית מחיר למשתכן מספר התחלות בנייה עומד על 4500 דירות. בקצב הזה אנשים יקבלו דירות בעוד עשר שנים, הגיוני ? קצב התחלות הבנייה יירד ...
- 1.סדרא א' 04/09/2017 00:06הגב לתגובה זוחבר, ב- 2009 מצאתם שלוב מנצח של ריבית אפסית, בנק ישראל שמנסה לחמם את הכלכלה ע"י תחושת עושר, מחסור זמני, כסף שחור במיליארדים. כל זה אפשר לכם למכור על קרקעות עבר בשולי רווח של 40-60% גולמית. 2017, רק עשירון 10 יכול לקנות משכר. למי שצריך אשראי ל- 20-30 שנים בשביל חוב של 1M ש"ח הריבית כבר 5% ויותר כמעט כפליים משכ"ד. הפרויקטים במחיר למשתכן לא זולים כלל אבל מעניקים 20-40% הנחה על מחיר השוק. ההמתנה זולה יותר בשכירות מאשר לשלם 5% לבנק כי עודף ההצע להשכיר גורם לתשואה של 2-3%. שום סכוי שהקונים יוותרו על דירה ב- 1.1M ש"ח לטובת לקנות מכם ב- 1.7M גם אם המשמעות היא עוד שנה-שנתיים בשכירות. הפרויקט הראשון של מחיר למשתכן בתוך כמה שבועות מוסרים מפתחות (שנתיים בצוע). ליזם אין שום אינטרס להעריך את הזמן כי כל הדירות מכורות מראש, אין אשראי בנקאי (יש מקדמות של קונים וחוק המכר כערבות), אין שווק - מטרתו של הקבלן היא לבצע ולקבל את ה- 15-20% רווח קבלני לגיטימי. כל הארץ מלאה במנופים. קרוב ל- 50,000 דירות לא מכורות בידי היזמים. עשרות אלפי דירות לא הושכרו עדין, מעל 100K דירות בבניה פעילה. משמע: החכם ימכור אתמול
- חושף האמת 04/09/2017 15:25הגב לתגובה זועד היום התחילו בבנייה של 4500 דירות לאחר שנתיים של תוכנית.הגרילו 27000 דירות אבל בין זה להתחלת בנייה המרחק רב מאוד..