על המהלך הצודק וההגון שביצעה רשות המיסים
המהלך עליו החליטה רשות המסים בתחילת השנה להפחתת המס על משיכת רווחים מחברות עסקיות לרמה של 25% הוא אחד המהלכים הנבונים, השקולים והנכונים אותו היא קיבלה לאחרונה. יש הקוראים למהלך זה 'מתנה לעשירים', אך אין דבר שגוי מכך. זו אינה מתנה לעשירים. הבה נבין את המצב לאשורו.
התארגנות עסקית במסגרת של חברה בערבון מוגבל מונהגת מאות שנים במסורת הכלכלה של העולם המערבי. זה היה אחד הרעיונות המשפטיים שהעניקו צמיחה אדירה לכלכלות העולם. מבנה משפטי המאפשר ליחיד להקים עסק שלא בסיכון אישי ישיר שלו אלא במסגרת של תאגיד משפטי כשתחומי האחריות האישית של בעל העסק מוגבלים. כך, יכולים יחידים ליזום עסקים בידיעה שהם לא מסכנים את כלל נכסיהם וגם אלו העושים עמם עסקים יודעים את גבול האחריות.
בישראל, כמו במרבית העולם, המיסוי על רווחי החברות מתחלק לשניים: תחילה מס על רווחי החברה עצמה. בעבר נהגו בישראל שיעורי מס גבוהים של 36% אולם עקב מדיניות כלכלית נכונה אותה הנהיג בזמנו שר האוצר בשנת 2004, בנימין נתניהו, הופחת מס החברות לרמה של 23%. ברור כי לאחר תשלום מס החברות חלק גדול מרווחי החברה עדיין נשארים בקופתה, וכאן, בא השלב השני של המיסוי, שהוא המס על משיכת רווחים.
את הרווחים מקבלים יחידים שהם בעלי החברה. אם מדובר בחברה פרטית - בהתאם לחלוקת הבעלות בעת רישומה של החברה. ואם מדובר בחברה ציבורית הנסחרת בבורסה - בעלי המניות שרכשו את מניותיה.
שנים רבות היה מקובל במדינת ישראל שהמס על משיכת רווחים הוא בשיעור של 25%, גם בחברה פרטית וגם בחברה ציבורית. אולם, בעקבות המחאה החברתית של שנת 2011 והרבה פופוליזם בו תקפו ללא צדק את כל רוחב המגזר העסקי, הוחלט לעלות בקפיצה חדה אחת את המס על משיכת רווחים לבעל מניות מהותי בחברה פרטית מ-25% ל-30%, או 33% לבעלי הכנסות גבוהות במיוחד.
זו הייתה העלאת מס בלתי נכונה ובלתי מוצדקת. היא בעצם יצרה מחסום מובן שמנע מבעלי חברות למשוך רווחים על פי שיקול ענייני ומאוזן. המס הגבוה של 30% או 33% היווה חסם אמת פסיכולוגי מובן לחלק את רווחי החברה.
מה שהתפתח היה תהליך של יצירת ביצה נוספת במשק של רווחים כלואים. הרווחים שכבו בקופות החברות, לא הוזרמו מחדש לכלכלה ובעלי המניות היו אמורים לתמרן כיצד להפיק תועלת מרווחים אלה מבלי לחלקם בדרך הפשוטה והישרה. כך גם נפגע אוצר מדינה שהמס על משיכת רווחים אלה לא הגיע במלואו לקופתו.
מה שעשתה רשות המסים היה לאמיתו של דבר תיקון זמני של מצב אבסורדי ולא רצוי זה – היא אפשרה בהוראת שעה משיכת רווחים בשיעור המס המקובל לתקופה זמנית עד 30.09.17. היא בעצם חזרה לתקופת ביניים, למצב ששרר קודם ההעלאה החדה של המס על משיכת רווחים מ-25% ל-30% או 33%. שימו לב, קפיצת מיסוי בשיעור של לפחות 20%.
במקום שהכסף ימשיך לשכב בקופות החברות ובעלי החברות יוגיעו את מוחם כיצד לנצל רווחים אלה מבלי למשוך אותם - שחרור לתקופה זמנית של האפשרות לבעל החברה המהותי, זה שנוטל על עצמו את האחריות והסיכון בניהול החברה, למשוך את הרווחים בשיעור המס המקובל שהיה קיים בעבר.
אוסיף כי בתוקף תפקידי, מיום שהועלה המס על משיכת רווחים בצורה כה חדה הזהרתי את רשות המסים ואת משרד האוצר שאנו ניצור ביצה חדשה של רווחים כלואים שאינם שבים לכלכלה. אין לערבב בין חברה עסקית רגילה לחברות ארנק – יש לדון בשני אלה באופן מובהק בנפרד.
בישראל למעלה מחצי מיליון עסקים. חצי מהעסקים מנוהלים במסגרת התארגנות משפטית של חברה בערבון מוגבל. מרביתן אינן חברות ארנק מלאכותיות אלא חברות רגילות המבצעות עסקים של אמת במדינה – הן מנוע הצמיחה האמיתי. המהלך של רשות המסים היה מהלך של הגינות כלפי בעלי החברות הפרטיות וגם מהלך המאפשר להזרים כסף אל קופת האוצר ואף אל הכלכלה.
הכותב הוא אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.הניסון מוכיח שהורדת מיסים לעשירים מעשיר רק אותםועכשיו לאמת 25/10/2017 10:21הגב לתגובה זו1 0תאוריית "החלחול" שבה נתניהו כל כך דוגל הוכחה כשגויה. בשנים האחרונות עם ההורדה במיסי חברות ומיסי עושר , המשכורות של רובנו קפאו במקום וריאלית נשחקו מאחר ויוקר המחיה עלה. לעומת זאת העושר שצברו המאיון העליון רק הלך וגדל . רוב העושר מרוכז אצל 5% מהאוכלוסיה, וזה אומר הכל.סגור
-
2.משה אשר מנהל לדוגמהרוני 24/10/2017 08:11הגב לתגובה זו1 0כל המלעיזים הם בעלי אינטרסים: או שהם מקנאים, וראו לדוגמה את פקידי האוצר שאוכלים את הלב שנכנס כסף לקופת המדינה, או כאלה שלא נהגו לשלם מס וכעת נאלצים לעשות זאת. לגבות מידי שנה במשך 4 שנים ברציפות מיליארדים של שקלים מעבר ליעדים - זה לא מקרה ולא פעולה חד פעמית. זו עבודה קשה ויום יומית שנותנת את אותותיה לטובת המדינה ולטובת כולנו. חבל שמשה אשר עוזב את התפקיד. ההפסד כולו שלנו.סגור
-
1.משה אשר מוקיון הסברים בפניםHojkins 23/10/2017 20:51הגב לתגובה זו0 1משה אשר מנהל רשות המסים במכירת חיסול מבצעים של 1+1 הכי קל לצאת במבצעי סוף עונה כדי ליצור מצג שווא של הכנסותמדינה וזאת במקום לבצע גביה סלקטיבית איכותית כמו במדינת חוק משה אשר לקראת סיום הקדנציה מנסה להציג הכנסות על חשבון אזרחי מדינת ישראל וכאילו אין לרשותו 8000 עובדים לטובת ביצוע המשימה נתן כותרת כאילו המדובר במלחמה בחברות הארנק אך בפועל חברות בינוניות משכו דבוידנטים כל זה הוליד כספים רבים מידי בשוק , ומאחר והכספים הפנויים לא יכולים להשאר באוויר הם מופנים לנדלן , או במילים אחרות שוק הדיור , או במילים אחרות מדניות המוקיון בראשות רשות המסים היא בניגוד מוחלט למדניות השר הממונה עליו אשר עושה הכל כדי להוריד את מחירי הדיור . משה אשר אפס מוחלט בניהול אפס מוחלט ביישום כישלון קולוסאלי!!!!!סגור