בדרך לאקזיט עוצרים בגלאפגוס? תכירו את מניית הביומד שטסה מעל 100% השנה - וזו עשויה להיות רק ההתחלה

בזמן שעיני המשקיעים בארץ מופנות לטבע, מיילן והסקטור הגנרי, בתחום תרופות המקור מתרחשים דברים גדולים
 | 

בשנים האחרונות אנו עדים למהפכה של ממש בטיפול בחולי סיסטיק פיברוזיס (CF). לצד תרופות המטפלות בתסמינים של המחלה, תרופות חדשות שאושרו לשיווק החלו לתקוף את הפגם בחלבון CFTR, שגורם למחלה התורשתית. פגם גנטי זה גורם להפרשות להפוך לצמיגות ולבסוף מביא לחסימה בדרכי הנשימה הגורמת לזיהומים חוזרים והרס של דרכי הנשימה והריאות, חסימה בלבלב שמונעת הפרשת אנזימים חיוניים לספיגת המזון במעי, וחסימה בצינור המוביל את הזרע עד למצב של עקרות.

עד לפני כמה שנים, תוחלת החיים הממוצעת של החולים בסיסטיק פיברוזיס הסתכמה ב-40 שנה. הודות למהפכה שנרשמה בשנים האחרונות, החולים במחלה יכולים כעת ליהנות מחיים תקינים יחסית ומתוחלת חיים כמעט רגילה.

מי שמובילה את מהפכת הסיסטיק פיברוזיס היא חברת ורטקס פרמסוטיקלס (סימול: VRTX) שמנייתה עלתה מעל 100% השנה לשווי של 37 מיליארד דולר. ב-2012 התרופה קלידקו (Kalydeco), שפיתחה ורטקס, אושרה לטיפול בחולים בהם אובחנה המוטציה G551D, שגורמת לתפקוד חלקי של החלבון CFTR.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

החומר הפעיל בתרופה, איבקפטור (Ivacaftor), משמש כמקדם (potentiator) חלבון המפעיל חלבוני CFTR, שאינם פעילים או שפעילותם נמוכה, ובכך מביא לשיפור משמעותי בתפקודי הריאה, עד כדי עצירה בהידרדרות תפקודי הריאות.

ניסויים קליניים שבוצעו בקלידקו הצביעו על שיפור של 10.6 נקודות ביחס למצב הבסיס במדד ppFEV1, הבוחן את תפקודי הריאה. לצערה של אוכלוסיית חולי הסיסטיק פיברוזיס, התרופה יעילה רק עבור 6,000 חולים כ-7.5% מכלל חולי ה-CF.

מתקנת את הפגם בחלבון

כשלוש שנים לאחר אישור התרופה קלידקו, ורטקס זכתה לאישור של תרופה נוספת אורקמבי (Orkambi). התרופה היא שילוב של החומר הפעיל שנמצא בתרופה קלידקו והחומר הפעיל לומקפטור (Lumacaftor), שמסייע בניוד חלבוני ה-CFTR אל פני התא. השילוב של שני החומרים הפעילים אפשר לראשונה לתקן את הפגם הספציפי בחלבון CFTR, שפוגם בהעברת מים וכלור בגוף ומביא לעלייה בצמיגות ההפרשות ולסיבוכים בחולים.

האישור שניתן לאורקמבי הביא כבר לקפיצת מדרגה משמעותית בכמות החולים הניתנים לטיפול בתרופה המהפכנית. התרופה אושרה לטיפול בחולי סיסטיק פיברוזיס בהם התגלו שני עותקים של המוטציה F508del - פגם גנטי המופיע בכ-24 אלף חולים.

על אף העובדה שאורקמבי היא כרגע התרופה היחידה המאושרת לשיווק שמתקנת (Corrector) את הפגם בחלבון, מבטחים רבים מחוץ לארה"ב לא השתכנעו להעניק לתרופה שיפוי ביטוחי. הסיבות: הטיפול באורקמבי הציג שיפור של 2.5 נקודות בלבד ביחס למצב הבסיס במדד ה-ppFEV1 שיפור זניח בהשוואה לביצועים שהציגה התרופה קלידקו; בנוסף, האורקמבי עלולה לגרום לתופעות לוואי, שלדעת חלק מהמבטחים, אינן מצדיקות את השיפור הזניח יחסית בתפקודי הריאה.

התרופה אורקמבי אולי מוכרת למשקיעים בחברת פרוטליקס (סימול: PLX). במסגרת הדיווח על תוצאות ניסוי שלב 2 בתרופה PRX-110, שמפתחת החברה מכרמיאל, פרוטליקס בחרה להציג השוואה בין ביצועי התרופה שלה שיפור של 3.4 נקודות ביחס למצב הבסיס במדד ppFEV1 - לאלו שהציגה אורקמבי בניסוי הקובע (שיפור של 2.5 נקודות).

כאן נדרשת הבהרה כללית לגבי השוואה בין תרופות שונות בניסויים שונים. השוואה נכונה בין שתי תרופות שונות תבוצע רק במסגרת אותו ניסוי, שייערך באותה אוכלוסיית חולים ובאותו גודל מדגם. לכן, אין לראות בהשוואה שביצעה פרוטליקס עדות ליעילות גבוהה מזו שהשיגה אורקמבי בניסוי שלב 3 שביצעה ורטקס.

עם זאת, סיסטיק פיברוזיס היא מחלה קשה לניהול, כשרוב החולים שמטופלים כיום בקלידקו ואורקמבי, מטופלים במקביל גם בתרופה פולמוזיים של רוש-ג'ננטק (סימול: RHHBY) התרופה לה פרוטליקס מפתחת גרסה משופרת (PRX-110). מכאן, שלא מן הנמנע שחולי הסיסטיק פיברוזיס ימשיכו להיות מטופלים בפולמוזיים (ואולי בעתיד בתרופה של פרוטליקס), גם לאחר אישורן של תרופות יעילות מאלו שאושרו עד כה.

הדור הבא כבר כאן

תרופה יעילה מהקלידקו והאורקמבי שקרובה לקבלת אישור היא התרופה טזקפטור (Tezacaftor) הניתנת בשילוב עם החומר הפעיל איבקפטור (החומר פעיל בקלידקו ואחד מהחומרים הפעילים באורקמבי).

התרופה טזקפטור היא דור חדש של מתקן חלבון, והיא פועלת לנייד את החלבון למקום המתאים על מעטפת התא. ברגע שהחלבון מגיע למקום המתאים, החומר הפעיל איבקפטור פותח את תעלות החלבון ומקל על הובלת הכלור והנתרן אל מחוץ לתאים מכניזם פעולה שמאפשר את הפחתת צמיגות ההפרשות.

ורטקס הגישה בקשה לאישור התרופה למנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ולסוכנות התרופות האירופית (EMA) לשתי קבוצות חולים: חולי סיסטיק פיברוזיס בגיל 12 ויותר, שבהם אובחנו שני עותקים של המוטציה F508del; וחולים להם עותק אחד של המוטציה F508del, בשילוב עם מוטציות נוספות שנמצאו מגיבות לטיפול בקלידקו.

הגשת תיק התרופה לאישור התאפשר לאחר שבניסוי קליני שלב 3, התרופה הביאה לשיפור של 4 נקודות ביחס למצב הבסיס במדד ppFEV1, בחולים בהם אובחנו שני עותקים של המוטציה F508del. בקבוצת החולים האחרת, נרשם שיפור של 6.8% לעומת חולים שטופלו בפלסבו.

בשונה מהאורקמבי, שמתקשה לזכות בשיפוי ביטוחי בחלק מהמדינות מחוץ לארה"ב עקב תופעות הלוואי להם היא גורמת, פרופיל הבטיחות של התרופה טזקפטור/איבקפטור טוב יותר. מאחר ומקרי תופעות הלוואי שהופיעו בחולים שטופלו בתרופה לא עלו על אלה שנצפו בחולים שטופלו בקבוצת הביקורת, פרופיל הבטיחות של התרופה תומך באישורה לשיווק ומגדיל את סיכויי קבלת השיפוי הביטוחי.

החלטת הרגולטור האמריקאי צפויה עד סוף פברואר, כשזו של הסוכנות האירופית תתקבל רק במחצית השנייה של 2018. אישור שיווק לתרופה טזקפטור/איבקפטור, יגדיל את אוכלוסיית חולי הסיסטיק פיברוזיס המתאימים לטיפול בדור החדש של התרופות (קלידקו, אורקמבי וטזקפטור/איבקפטור) לכ-44 אלף חולים.

טובים השלושה מהשניים

ורטקס לא קופאת על השמרים וביולי האחרון דיווחה על תוצאות מניסויים קליניים בשלב 2 שביצעה בשתי קומבינציות שכללו שלושה חומרים פעילים כ"א. המטרה: הגדלת כמות החולים הניתנים לטיפול בתרופה ב-50%.

שתי הקומבינציות שבחנה ורטקס סיפקו תוצאות מבטיחות, כשבחודשים הקרובים החברה צפויה להחליט מי מבין הקומבינציות יחלו בשנה הבאה בניסוי שלב 3. קומבינציות אלו כללו את החומרים הפעילים טזקפטור ואיבקפטור, כשבכל ניסוי נבחנו שני החומרים בשילוב עם מתקן חלבון CFTR חדש אחר: VX-440 ו-VX-152.

הקומבינציות נבחנו באוכלוסיות דומות לאלו שנבחנו בניסוי שלב 3 בתרופה טזקפטור/איבקפטור: חולי סיסטיק פיברוזיס שבהם אובחנו שני עותקים של המוטציה F508del, וחולים להם עותק אחד של המוטציה F508del. תוצאות הניסוי מפורטות בגרף הבא:

בתשעת החודשים הראשונים של 2017 הכנסות ורטקס ממכירות התרופות לסיסטיק פיברוזיס הסתכמו בכ-1.5 מיליארד דולר, עלייה של כ-26% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. לצמיחה הנאה במכירות קלידקו ואורקמבי תרמה בעיקר הרחבת ההתוויות לתרופות, שאפשרו לטפל באוכלוסיות חולים נוספות.

ביצועים אלו הביאו את הנהלת ורטקס להקפיץ את תחזית ההכנסות ל-2017 והיא כרגע צופה הכנסות בטווח של 2.15-2.1 מיליארד דולר צמיחה של עד 28% לעומת ההכנסות ב-2016. העלאת התחזית באה פחות משלושה חודשים לאחר שהחברה כבר העלתה את תחזית ההכנסות השנתית לעד 2.1 מיליארד דולר.

לא לעולם חוסן

בשנים הקרובות, ההכנסות של ורטקס צפויות להאמיר עם אישור התרופה טזקפטור/איבקפטור לשיווק, ומאוחר יותר עקב אישורן הצפוי של אחת או יותר מהקומבינציות של שלושת החומרים הפעילים. אישור הקומבינציות לשיווק, יקפיץ את פוטנציאל החולים שמתאימים לטיפול בכלל התרופות של ורטקס לכ-68 אלף חולים (90% מחולי ה-CF).

ורטקס מקווה שבעתיד היא תצליח לסייע גם ליתר החולים (10%) באמצעות טיפול גני (Gene therapy). בחולים אלו התגלתה מוטציית פסק (nonsense mutation), שמפסיקה את תרגום הצופן הגנטי, זאת בטרם הושלם ייצורו של החלבון CFTR. תוצר פגם גנטי זה הוא מולקולת חלבון קצרה שאינה מתפקדת.

פוטנציאל הצמיחה העתידי של ורטקס והישגיה הקליניים, הביאו להערכות כי החברה קרובה להירכש בידי ענקית פארמה. הערכות אלו סייעו להזניק את מניית החברה בכ-100% מתחילת השנה ואת שווי השוק של ורטקס לכ-38 מיליארד דולר מכפיל של 18 על ההכנסות הצפויות ב-2017.

אך לא לעולם חוסן. מאחורי ורטקס דולקות חברות נוספות שמפתחות תרופות, שמנסות לתקן את החלבון CFTR הפגום. האפשרות שוורטקס תאלץ להתמודד בעוד כמה שנים עם תחרות מצד מוצרים דומים או יעילים יותר, לצד מכפיל המכירות הגבוה בו נסחרת החברה, עשויים כרגע להניע את ענקיות התרופות מלפתוח את הארנק.

כל זה עשוי להשתנות בחודשים הקרובים, כשחברת גלאפגוס (סימול: GLPG), מתחרה פוטנציאלית ומשמעותית של ורטקס, תפרסם תוצאות מניסויים קליניים שהיא עורכת בתרופות שפיתחה לסיסטיק פיברוזיס.

כישלון בניסויים, יסלול את הדרך לעסקת ענק (לרכישת ורטקס). מנגד, אם גלאפגוס תציג תוצאות מבטיחות ועדיפות על אלו שהציגה ורטקס עד עתה, סיכוייה של ורטקס להירכש בשווי דומה לזה בו היא נסחרת כעת יתכווצו משמעותית.

עומק ועתודה

בספטמבר 2013 גלאפגוס וענקית התרופות אב-וי (סימול: ABBV) חתמו על שיתוף פעולה לפיתוח ומסחור טיפול קומבינציה בחולי סיסטיק פיברוזיס. בדומה לוורטקס, השתיים מפתחות טיפול המורכב משלושה חומרים פעילים שיתאים לטיפול ב-90% מהחולים במחלה התורשתית.

כדי להגדיל את סיכויי המיזם להשיג תוצאות עדיפות על אלו של ורטקס, גלאפגוס ואב-וי פיתחו צנרת תרופות רחבה, כשלכל מרכיב בקומבינציית המוצרים המשולשת, דאגו השתיים לעתודות בדמות מוצרים דומים אחרים.

הפיתוח הקליני של הקומבינציה המשולשת שמפתחות גלאפגוס ואב-וי, נמצא בשלבים מוקדם מזה של ורטקס. גלאפגוס תחל בניסוי קליני שלב 1 בקומבינציה אחת בשבועות הקרובים ובשתיים נוספות במהלך השנה הבאה. ורטקס כאמור, צפויה להתחיל בניסוי שלב 3 בקומבינציה אחת או יותר במהלך השנה הבאה.

תחרות ישירה בוורטקס

רמז ראשון ליעילות המוצרים של גלאפגוס יתקבל כבר בשבועות הקרובים, כשהחברה תפרסם תוצאות מניסוי שלב 2 במוצר המוביל של החברה, GLPG2222 המפותח כטיפול בודד ובשילוב עם התרופה קלידקו של ורטקס. תוצאות הניסוי עשויות לרמז על סיכוייה של גלאפגוס לזכות בנתח שוק בשוק הסיסטיק פיברוזיס, ומכאן על יכולתה להוות איום משמעותי על ורטקס.

התרופה GLPG2222 מנסה לתקן את החלבון הפגום CFTR, כך שהיא מתחרה ישירה בתרופה אורקמבי של ורטקס ובדור ההמשך של מתקני החלבון, שמפתחת ורטקס.

התוצאות הראשונות שגלאפגוס צפויה לפרסם הן מהניסוי אלבטרוס (Albatross), שהיא עורכת בתרופה GLPG2222 בחולים עם עותק אחד של המוטציה F508del, שכבר מטופלים בתרופה קלידקו. המדד העיקרי בניסוי הוא בטיחות ונסבלות התרופה. המדדים המשניים שנקבעו בניסוי, ביניהם תפקודי הריאה (על פי מדד ppFEV1) ומדידת כמות המלחים בזיעה, צפויים לרמז על יעילות הטיפול של גלאפגוס.

בתחילת שנה הבאה גלאפגוס צפויה לפרסם תוצאות מהניסוי פלמינגו (Flamingo) - ניסוי שלב 2 בתרופה GLPG2222 כטיפול בודד בחולים בעל שני עותקים של המוטציה F508del. יעדי הניסוי דומים לאלו של הניסוי אלבטרוס.

עוד ברבעון הראשון, גלאפגוס תפרסם תוצאות מניסוי פליקן (Pelican), שייבחן תרופה נוספת שמתקנת את הפגם בחלבון CFTR, אותה מכנה גלאפגוס GLPG2737. הניסוי הוא בחולים בהם אובחנו שני עותקים של המוטציה F508del וכבר מטופלים באורקמבי.

כאמור, עד סוף שנה הבאה גלאפגוס תחל בשלושה ניסויים קליניים שלב 1 בקומבינציות של שלושה מוצרים: GLPG2222 בשילוב עם GLPG2737 ומקדם חלבון בעל מכניזם פעולה דומה לקלידקו ומכונה בגלאפגוס GLPG2451; קומבינציה אחרת תבחן את המוצרים GLPG2222, GLPG2737 ומקדם חלבון אחר - GLPG3067; הקומבינציה השלישית תבחן את מקדם החלבון GLPG3067, מתקן החלבון GLPG2222 ומתקן חלבון נוסף - GLPG3221.

לגלאפגוס ואב-וי צנרת תרופות מבטיחה לטיפול ב-CF, אך היא אינה היחידה שמפתחת מוצרים לתיקון הפגם בחלבון עם מכניזם פעולה דומה לאלו שמפתחת ורטקס. בין החברות הנוספות ניתן למנות את ענקית התרופות השוויצרית נוברטיס (סימול: NVS) ופרוטאוסטסיס תרפיוטיקס (סימול: PTI).

חברה מעניינת נוספת שנמצאת בניסויים קליניים, היא פרו-קיור תרפיוטיקס (סימול: PRQR). פרו-קיור מנסה לתקן את הפגם בחלבון באמצעות טיפול רנ"א-שליח (mRNA) טיפול דומה לזה שמפתחת ורטקס בשיתוף עם חברת מודרנה (Moderna), במטרה לטפל בכלל אוכלוסיית חולי הסיסטיק פיברוזיס.

ה-mRNA היא מולקולה הנמצאת בתא ומעבירה את "המידע" הדרוש לבניית חלבונים מהדנ"א שבגרעין לריבוזומים (מבנה בתא האחראי ליצירת החלבונים בתא). פרו-קיור בודקת האם ניתן להעביר באמצעות mRNA את המידע הגנטי הנכון לתאים בריאות, ובכך לאפשר ייצור תקין של החלבון CFTR.

הכותב הוא שניר הנדלר, יועץ לקרנות גידור ולקוחות כשירים בתחום הביומד ומנהל הבלוג ביולוג

תגובות לכתבה(14):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    למה להסתכן ולקנות מניות קטנות של חברות קטנות
    טבע 16/11/2017 08:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    טבע לעומת זואת צריכה לצאת לתיקון טכני משמעותי ובנוסף לכך יש לה צנרת עשירה מאוד וכמה תרופות אינטואיטיביות שלקראת אישור.
    סגור
  • 9.
    שניר - תוכל לכתוב כמה מילים על קולפלנט מבחינת
    אחד 13/11/2017 18:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סיכויי הצלחה, חשיבות המוצרים וכניסה לנאסדק. תודה
    סגור
  • 8.
    וורטקס נראית לכאורה מענינת במיוחד
    אתי 12/11/2017 11:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למרות שבחודשיים האחרונים המניה רדומה ונמצאת בעמדת המתנה יתכן שהודעה חיובית תקפיץ אותה משמעותית.
    סגור
  • 7.
    תותח יופי של כתבה (ל"ת)
    מיקי 10/11/2017 09:37
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 6.
    מאיפה הכסף
    דוידוף 09/11/2017 15:16
    הגב לתגובה זו
    3 0
    איך מ 44,000 חולים עושים כל כך הרבה מיליארדים? משהו כאן הזוי
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    כבר 10 שנים לא מצליחה להוציא מוצר גם אותה שיבחו
    ביונדווקס 09/11/2017 14:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ותלו תקוות והיא רק יורדת כולה חיסון נגד שפעת וגם זה לא מצליח להם.
    סגור
  • 4.
    מתי פרוטליקס מדווחת על סיסטיק פיברוזיס? (ל"ת)
    דודו 09/11/2017 14:26
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • סיסטיק פיברוזיס
    שניר הנדלר 09/11/2017 14:46
    הגב לתגובה זו
    1 1
    שלום דודו, כרגע ממתינים לדיווח על הסכם לשיתוף פעולה עם חברת פארמה או עם גוף אחר, שיסכימו להשתתף במימון ניסוי קליני נוסף בשלב 2. לא ברור מתי זה יקרה, אם בכלל
    סגור
  • 3.
    תזהרו ממניות הביו. לא שווה להיסתכן איתם. (ל"ת)
    משה 09/11/2017 14:19
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    מה דעתך על דוחות פרוטליקס לרבעון 3?
    דן 09/11/2017 12:54
    הגב לתגובה זו
    2 0
    נשמח לשמוע
    סגור
  • פרוטליקס
    שניר הנדלר 09/11/2017 14:41
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אני חושב שהדוחות סבירים. התאכזבתי לראות שהמשלוחים לברזיל ייגלשו ל-2018. זה מטיל עננה סביב מועד ההזמנה הבאה והיקפה. נראה שקצב העברת החולים מהתרופה של סאנופי-ג'נזיים לתרופה של פרוטליקס איטי משציפו בחברה מכרמיאל. בנוסף, מועד פרסום התוצאות לקוליטיס כיבית, שתוכנן לסוף השנה, נדחה גם הוא לשנה הבאה. זה קורה. אין באמת יכולת לחזות במדויק את מועד גיוס החולים. נקודת האור בהסכם הייתה המשך המרת החוב למניות. ההסכם שחתמה פרוטליקס עם קייסי למסחור התרופה לפברי והתמורה שקיבלה במזומן, מעניק לפרוטליקס חופש פעולה בשרות החוב
    סגור
  • מצטרף לשאלה של דן:) (ל"ת)
    shimon machbubi 09/11/2017 13:38
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    DCIX
    יונית 09/11/2017 12:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אני יודעת שאתה לא אוהב שאלות על מניות מסוג זה, אך בכל זאת כאחת שעוקבת אחריהן (בעיקר כדי לדעת מה יכול לקרות כשמשקיעים במניות שאפשר להפסיד את כל הכסף בתוך ימים ספורים), מעניין אותי מאוד מה גורם למניה שעברה אינספור ספליטים ומחקה למשקיעים את כל הכסף ובזמן קצר, לטוס ביום אחד יותר מ-300 אחוז, ולמחרת עוד 100-150 אחוז, זאת אומרת נסיקה של יותר מ-1000 אחוז ביומיים, ואז כמובן מתחילה הנסיגה אחורה שלפעמים לוקחת זמן ולפעמים אף מהירה יותר מהעליה? אודה לך אם תסביר לי בכמה מילים מה בחברה גרם לספקולנטים להריץ אותה, ואבין אותך גם אם לא תענה...
    סגור
  • DCIX
    שניר הנדלר 09/11/2017 14:36
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הי יונית, המניה הזאת ידעה עליות וירידות (בעיקר ירידות). כרגע, המשקיעים מחכים לתוצאות רבעון 3 שיתפרסמו בשישי הבא. יתכן שהצפי לדוחות, הביא לתנופה המאוחרת בנייר. אני לא מודע לבסיס פנדמנטלי שמסביר את התנודות שם. מניה תנודתית ומסוכנת במיוחד
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות