החברה המובילה במרוץ לתרופה לצליאק נכנסת לבורסה בדלת האחורית
ניתוח מיוחד על המירוץ לפיתוח תרופה לאחד התחומים המעניינים ביותר עבור משקיעי הפארמה
העלייה במודעות למחלת הצליאק בעשור האחרון ולתסמינים המאפיינים את המחלה, הביאה לשיפור משמעותי בחייהם של חולים רבים. עם זאת, רוב החולים במחלת המעי, שנובעת מרגישות לחלבון גלוטן המצוי בחלק מהדגנים, טרם אובחנו.
צליאק (דגנת או כרסת בעברית) היא מחלה אוטואימונית שבה מערכת החיסון, שתפקידה להגן על הגוף מפני זיהומים, מזהה את הגלוטן כחומר זר ותוקפת אותו. מתקפה זו גורמת לדלקת במעי הדק, שמונעת מהגוף לספוג חומרים חשובים ממזונות שונים. הסימפטומים משתנים בין חולה לחולה. חלק סובלים מתת-תזונה, אחרים יסבלו מכאבי בטן, עייפות, שלשולים, ובמקרים קשים - הפרעות בגדילה ובהתפתחות.
מחלה שקטה
בקרב חולים רבים, המחלה נטולה בתסמינים, כך שהם אינם מודעים למחלה. כשתסמינים אלו מתחילים להופיע בשלב מאוחר, הרופאים מתקשים לקשר אותם לצליאק ולא אחת מאבחנים את החולה במחלה אחרת.
לפי הערכות, 1 מ-133 אמריקאים חולים בצליאק - כמעט 1% מכלל אוכלוסיית ארה"ב. מתוך אוכלוסייה זו (כ-3 מיליון חולים), רק 17% אובחנו במחלה. הטיפול היחיד כיום לחולה צליאק הוא דיאטה נטולת גלוטן, אך דיאטה שכזו מאתגרת ויקרה. כמה יקרה? אנליסטים מעריכים שהיקף המכירות בשנת 2020 של מוצרי מזון ללא גלוטן יסתכמו בכ-7.6 מיליארד דולר. שוק זה צפוי לצמוח עם העלייה הצפויה באבחון החולים. הפוטנציאל, כאמור, ענק.
העובדה שאין כיום טיפול תרופתי למחלה והתחזית להמשך הצמיחה בשוק עם העלייה באבחון החולים, ממצבת את הצליאק כאחד התחומים המעניינים ביותר עבור משקיעי הפארמה.
אחד המנגנונים הראשונים שנבחנו לתקיפת המחלה הוא פירוק החלבון גלוטן. חברת אלווין (Alvine), שפיתחה את התרופה ALV003, ניסתה לתקוף את חומצות האמינו (יחידות המבנה הבסיסיות של החלבון) גלוטמין ופרולין, המגנות על הגלוטן מפני מנגנוני חיתוך חלבונים. באופן זה, התרופה מנסה לרסק את חלקיקי החלבון לפני שאלה נתקלים במערכת החיסון.
כריך עם תרופה
התרופה של אלווין נחשבה בעבר לתקווה הגדולה של חולי הצליאק. מאחר והתרופה ניתנת דרך הפה, והייתה צפויה להינתן במקביל לאכילת מזון, אלווין קיוותה שניתן יהיה לשלב אותה כבר במוצרי המזון עצמם.
הממשל האמריקאי כבר מעודד הכנסת חומצה פולית ללחמים, אז מדוע שהוא לא יאשר לשלב בעתיד במאפים גם תרופות דומות לאלו שניסתה אלווין לפתח ושיאפשרו לחולי צליאק ליהנות ממזון רגיל בלי ליטול תרופה?
אלווין נכשלה בניסוי, כך נראה שהממשל האמריקאי לא יידרש לעסוק בסוגיה זו בשנים הקרובות. כישלון זה, הביא את אלווין למכור את נכסי התרופה לחברת אימיונוג'נקס (ImmunogenX) הפרטית. אימיונוג'נקס בוחנת את התרופה, המכונה כעת IMGX-003, בחולי צליאק הנמצאים בדיאטה נטולת גלוטן, אך עדיין סובלים מאי-נוחות וכאבים.
נסיונה הכושל של אלווין להביא לפתרון שיאפשר חיים ללא דיאטה נטולת גלוטן הוא כישלונה של קונספציה. דיאטה ללא גלוטן אמנם יקרה ומגבילה את החולים, אך ברוב המקרים היא פתרון – הן לחיים ללא תסמינים והן לטיפול בתסמינים.
לא רק דיאטה
במאי האחרון התפרסמו בכתב העת "גסטרואנטרולוגיה ותזונה לילדים" תוצאות ממחקר שבוצע ב-513 ילדים מבוגרים חולי צליאק. המחקר, שבוצע באוניברסיטת שיקגו בשנים 2015-2002, בחן את השפעת דיאטה נטולה בגלוטן על הסימפטומים למחלה.
מהמחקר עלה כי שנתיים לאחר שאובחנה המחלה והחולים עברו למשטר תזונה נטול גלוטן, רק 34% מהילדים המשיכו לסבול מתסמיני המחלה, לעומת 62% מהילדים שלא הקפידו על דיאטה. בקרב מבוגרים, השפעת הדיאטה על התסמינים הייתה קטנה יותר, כש-52% מהחולים המבוגרים המשיכו לסבול מתסמינים, גם לאחר שנתיים של דיאטה נטולת גלוטן. לשם השוואה, 70% מהמבוגרים שלא הקפידו על דיאטה, המשיכו לסבול מתסמינים.
מהמחקר עולות שתי מסקנות משמעותיות: אבחון בגיל מוקדם ומעבר לדיאטת נטולת גלוטן עשויים להביא למזור לילדים חולי צליאק; כמו כן, ברוב המבוגרים נדרשת התערבות תרופתית נוספת לטיפול בתסמיני המחלה. במילים אחרות, דיאטה נטולת גלוטן מהווה פתרון משמעותי לטיפול בצליאק, כשמדובר בילדים. עם זאת, במבוגרים ובחלק מהילדים, נדרשים טיפולים תרופתיים שעדיין לא בנמצא.
אם מוסיפים לאוכלוסיות אלו גם ילדים ומבוגרים שאובחנו בצליאק, אך לא מקפידים על אכילת מזון ללא גלוטן, או כאלו שנחשפו לגלוטן בטעות, מדובר כבר בטיפולים עם פוטנציאל מכירות שנתי של מיליארדי דולרים.
בדלת האחורית
נכון להיום, רק 9 תרופות המפותחות לצליאק נמצאות בניסויים קליניים, כאשר 8 מהן מפותחות על ידי חברות פרטיות. החברה הציבורית היחידה היא רוש (סימול: RHHBY), שמפתחת את המוצר RG-7625 למחלות אוטואימוניות הנמצא כרגע בשלב קליני 1 ואולי יבחן בעתיד בחולי צליאק.
משקיעים שמעוניינים להיחשף בהשקעה ישירה במניות חברה המתפתחת תרופה לצליאק, יוכלו לעשות זאת בקרוב מאוד, כשאינובייט ביופרמסוטילקס (Innovate Biopharmaceuticals), תהפוך לציבורית. אינובייט ויתרה על ביצוע הנפקה ראשונית (IPO) ובחרה להיכנס לבורסה באמצעות מיזוג לשלד הבורסאי מונסטר דיגיטל (סימול: MSDI). בעלי המניות של מונסטר אישרו מוקדם יותר החודש את המיזוג והוא צפוי להיסגר בחודשים הקרובים.
עד סוף השנה צפויה אינובייט להתחיל בניסוי שלב 3 בתרופה לרזוטיד (Larazotide) – התרופה המובילה במרוץ. המחקר שעל בסיסו מנסה אינובייט לתקוף את הצליאק מתמקד ב"צומתי חסימה" – חלבונים המחברים את תאי המעי הדק, ומווסתים מעבר של חומרים אל מחוץ לדפנותיו.
מי ששולט בצומתי החסימה האלו הוא החלבון זונולין, שאותו התרופה לרזוטיד מנסה לעכב. החלבון זונולין, המופרש ברקמת המעי, שולט בצומתי החסימה האלו ובכך משפיע על חדירות המעי, כך שנוזלים, תאי מערכת החיסון ומולקולות גדולות יכולים לצאת דרך דופן המעי אל מחוצה לו.
שיפור בתסמינים
הגלוטן מגביר את הפרשת הזונולין, ובכך מאפשר דליפה של הגלוטן עצמו אל מחוץ למעי. בקרב אנשים בריאים דליפה כזו אינה מעוררת תגובה חיסונית משמעותית. אצל חולי צליאק, לעומת זאת, מערכת החיסון רגישה לגלוטן, וכשהוא דולף אל מחוץ למעי היא מפעילה תגובה דלקתית שפוגעת ברקמה בריאה.
אינובייט מנסה להוכיח בניסויים קליניים שנטילת התרופה לרזוטיד לפני האוכל, תמנע את פתיחת צומתי החסימה ולא תאפשר מעבר של גלוטן אל מחוץ למעי. בניסוי שלב 2b שביצעה אינובייט ב-342 חולי צליאק שסבלו מסימפטומים של המחלה, למרות שהקפידו על דיאטה נטולת גלוטן, הצליחה התרופה לרזוטיד להשיג יעילות קלינית מובהקת סטטיסטית על פני חולים שטופלו בפלסבו.
המדד העיקרי בניסוי שבחנה אינובייט, היה השיפור בסימפטומים של מערכת העיכול לפי סקר GSRS (ר"ת Gastrointestinal Symptoms Rating Scale). הסקר שנבנה על ידי אסטרה-זנקה (סימול: AZN), מוסכם על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לשימוש בניסויים קליניים.
אינובייט מתכוונת להשתמש בסקר GSRS, שבוחן בין היתר את השיפור בכאבי בטן, הופעות ריפלוקס, שלשולים ועצירות, גם בניסוי שלב 3, שאותו היא מתכוונת להתחיל עד סוף השנה.
חשיפה עקיפה
עד לאחרונה משקיעי טבע הישראלית יכלו להיות חשופים להשקעה בתרופה לרזוטיד. בפברואר 2016 רכשה אינובייט את התרופה לרזוטיד מחברת אלבה. העסקה בוצעה כחמש שנים לאחר שאלבה העניקה לספלון האמריקאית (שאותה רכשה טבע באוקטובר 2011) אופציה לרכישת הנכסים הקשורים לתרופה. טבע נותרה עם האופציה גם לאחר רכישת ספלון, אך כיום אין לה זכויות כלשהן בתרופה לרזוטיד.
אינובייט היא אמנם החברה הציבורית היחידה שמפתחת תרופה לטיפול בצליאק ונמצאת בניסויים קליניים, אך ניתן להיחשף בעקיפין להשקעה בשתי חברות נוספות שמפתחות טיפול למחלה, באמצעות השקעה במניות ענקית התרופות היפנית טקדה (סימול: 4502).
החברות הן: קור פרסמוטיקלס (Cour pharmaceuticals), שנמצאת בניסוי קליני שלב 1 ומנסה להפחית את תגובת המערכת החיסונית לגלוטן; וחברת פי.וי.פי ביולוגיקס (PVP Biologics), שבדומה לאימיוניג'ניקס, מנסה לפרק את הגלוטן. לקור ו-PVP הסכמי מסחור עם טקדה, שמשתתפת במימון הניסויים הקליניים.
הכותב הוא שניר הנדלר, יועץ לקרנות גידור ולקוחות כשירים בתחום הביומד ומנהל הבלוג ביולוג
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.Blue אשמח לגעתךDavid 25/11/2017 12:15הגב לתגובה זו0 0לאחר רכישת Kite האם אתה צופה אפשרות לתרחיש דומה עבור blueאו שישנם מועמדים אחרים בתחום תודהסגור
-
בלובירד ביושניר הנדלר 27/11/2017 15:02הגב לתגובה זו1 0בלובירד קשורה בחבל הטבור לסלג'ן, כך שרכישת החברה שלא על ידי סלג'ן תהיה מאתגרת במיוחד. לדעתי בתחום יש חברות מעניינות נוספות כמו סלקטיס (סימול: CLLS), סלייד (CYAD) וזיאופרם (ZIOP). מקווה לפרסם בקרוב ניתוח על עתיד טיפולי ה-CAR-Tסגור
-
4.כתבה מעניינת תודה! (ל"ת)אילן 23/11/2017 13:16הגב לתגובה זו2 0סגור
-
3.מה דעתך על החברה? למה היא לא מגיעה להישגים למרות מענקיביונדווקס 21/11/2017 23:06הגב לתגובה זו0 1שקיבלה?סגור
-
ביונדווקסשניר הנדלר 22/11/2017 10:21הגב לתגובה זו1 0הבעיה של החברה היא בעיקר ניהול ציפיות של ההנהלה מול המשקיעים. בשנים האחרונות ההנהלה שידרה למשקיעים שהחברה תוכל לחתום על הסכם מסחור כבר אחרי תוצאות ניסוי שלב 2. כמו המשקיעים, גם ההנהלה התאכזבה לגלות שהחברות לא עומדות בתור לחתום על הסכם שכזה. מבחינת החיסון עצמו, הרעיון המדעי מעניין מאוד, אך מוקדם לדעת מה סיכויי הצלחתו וזה יתברר רק לאחר ניסוי שלב 3. הכסף בקופתה של ביונדווקס יאפשר לה להתחיל בניסוי שלב 3, אך זה לא יספיק כדי לממן את הניסוי כולו והיא תידרש להון נוסף.סגור
- טען עוד
-
2.שניר - תוכל לכתוב כמה מילים על קולפלנט מבחינתאחד 21/11/2017 22:55הגב לתגובה זו1 0סיכויי הצלחה, חשיבות המוצרים וכניסה לנאסדק. תודה מראשסגור
-
קולפלנטשניר הנדלר 22/11/2017 10:14הגב לתגובה זו1 0מתנצל, אך יש לי עניין אישי בחברה ולכן לא יהיה זה ראוי שאתייחס אליהסגור
-
1.יופי של כתבה. נהדר. תודה (ל"ת)ג 21/11/2017 12:25הגב לתגובה זו4 1סגור