בזמן שהאינפלציה משפיעה, כל אירוע כלכלי בשווקים הופך לשולי
מסמנים רבים בשווקים מסתמן כי 2017 תיזכר כשנה שבה האיץ תהליך השחיקה בערך הכסף שלנו. במצב כזה כל אירועי המאקרו בשווקים הפכו לשוליים בלבד- הכל עולה ולא מהסיבות הנכונות. מבט על החודש האחרון מתמצת את האופן בו השווקים בעולם איבדו קשר לאירועים כלכליים: יו"ר הבנק המרכזי בסין טען שחלקים שלמים בכלכלה הסינית הפכו לפירמידות "פּוֹנזִי", כישלון מסתמן של מרקל בהרכבת ממשלה וסיכויים גבוהים לבחירות חוזרות, ובשבוע הקודם הזהיר הפד' כי "מספר משתתפים הביעו דאגה לחוסר איזון פיננסי בשווקים". בשוק נורמלי, כל אחד מהאירועים הנ"ל היה אמור להפחיד את המשקיע הממוצע, אך במקום זאת השווקים ממשיכים בזינוק מעלה ונראה ששום דבר לא יכול לעצור זאת.
מי שמוביל את המגמה החיובית הם מדדי וול סטריט: מדד הנאסד"ק זינק 28% מתחילת השנה, מדד הדאו ג'ונס הוסיף 19%, ומדד ה-S&P 500 "נותר מאחור" עם עלייה של 16%. אמנם היו שנים שהמדדים ביצעו עליות דומות, אך הדרך בה המדדים עולים השנה-ללא תיקונים, צריכה להדליק נורות אדומות למקבלי ההחלטות. הדאו ג'ונס רשם בשישי האחרון את היום ה-70 ברציפות ללא ירידה תוך יומית של מעל 1% שיא כל הזמנים! והסיבה היא פשוטה: האינפלציה היא זו שמדברת השנה בשווקים.
מבט על מדד השווי של שווקי המניות של בלומברג חושף תמונה מדהימה – עלייה בצורה כמעט אנכית מתחילת השנה.
Global stocks resumes upward trend. Gained $1.1tn in mkt cap this week to $93.5tn, just shy of a fresh record, driven by solid global econ data outside China, culminating in upbeat PMIs, combined w/dovish Fed & ECB minutes, meaning that benign macro narrative remains in place. pic.twitter.com/LGuoo7GXKv
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 25 בנובמבר 2017
רגע הנתונים הרשמיים מראים כי אין אינפלציה, איך זה ייתכן?
נכון להיום, הבנקים המרכזיים לא מצליחים לפענח את תופעת האינפלציה. ג'נט יילן, יו"ר הפד' טענה מוקדם יותר השנה כי טרם הבינה מדוע הנתונים עדיין לא מראים שיש אינפלציה על אף שוק העבודה החזק. כמו כן, נתוני האינפלציה תלויים בסל שמודדים. גרף מעניין במיוחד שרץ ברשתות לאחרונה מראה באופן מדהים את השוני בין המחירים של מוצרים שונים בין 2016-1995, נראה כי בעוד מחירי מוצרי החשמל ירדו בצורה ניכרת, סל אחר זינק בצורה חדה. המסקנה העיקרית היא שהאינפלציה לא מאוזנת בין הסקטורים השונים.
המחירים בארה"ב ב-2 העשורים האחרונים: אין אינפלציה? תלוי את מה מודדים
מדינה נוספת שרושמת אינפלציה אפסית בניכוי סקטור מסוים (בדומה לישראל). אין אינפלציה?
— Andreas Wallström (@anwallstrom) 4 באוקטובר 2017
הסיבה: חגיגת אשראי שלא ניתן לעצור
המשותף להתפרצויות אינפלציוניות לאורך ההיסטוריה, היה שימוש במדיניות מוניטרית מקלה לטווח ארוך מידי. לאחר 9 שנים של מדיניות מוניטרית אולטרה מרחיבה שבמהלכן החוב של כלל הפרטים במשק גדל, מתחילת השנה מורגש זינוק אדיר בקצב גידול החוב. כמעט בכל השווקים בעולם כמויות החוב שוברות שיאים. הבנקים המרכזיים מהווים שחקן מרכזי, למעלה מ-2 טריליון דולר הוזרמו השנה לשווקים ותרמו להורדת הריביות (לשם השוואה, באף שנה מאז 2008 לא הוזרם כל כך הרבה כסף ע"י הבנקים המרכזיים, למרות רצונם המתמיד לקצץ).
הסיטואציה בשווקים הפכה "גדולה מכדי ליפול" והדבר שבה את מקבלי ההחלטות לשוק. למעשה, הבנקים חייבים להמשיך לנפח את הבועה ובקצב מהיר יותר (כמו הבנק המרכזי בסין, שהזרים בשבועיים האחרונים קרוב לטריליון יואן למערכת הפיננסית במדינה). כלל השחקנים בשווקים בטוחים (ובצדק) כי אם יהיה חשש לחדלות פירעון של גוף גדול, מיד יהיה מי שייקנה את החוב, וכשיש כרית הגנה כזו אין סיבה שלא להגדיל את החוב. ע"פ קרן המטבע, 60% מהחברות במדד האנג סאנג הסיני מוגדרת כ"חברות זומבי" (המתקיימות רק בזכות הגדלת החוב) ובסה"כ מנהלות למעלה מ-450 מיליארד דולר. באירופה, כ-10.5% מהחברות מוגדרות ככאלה ובארה"ב עוד פחות כ- 9.5% (לעומת 2008 בה הוגדרו רק כ-5% כחברות זומבי). נתונים אלו לא משאירים ספק: לא ניתן לעשות צמצום מוניטרי אמיתי במצב החובות הנוכחי.
מדד התנאים הפיננסים של הפד': קבע בשבוע שעבר שפל חדש, מעולם לא היה קל יותר לקחת הלוואות.
המצב באירופה הוא אולי המרתק ביותר. מדדי מנהל הרכש שפורסמו בשבוע שעבר ובמיוחד נתון בטחון העסקים בגרמניה שפרסם מכון IFO (לכתבה המלאה), מצביעים על התחממות הכלכלות ביבשת הישנה ואלו אינן חדשות טובות למקבלי ההחלטות. התחממות זו מגיעה במקביל לירידה חדה בריביות מתחילה השנה, דבר המאפשר לחברות באיחוד לגייס הון והרבה הון.
הנתון ביום שישי האחרון בגרמניה: הגבוה ביותר מאז 1969, והריביות על 0.3% בלבד
The German IFO index is at its highest level since October 1969. Expectations highest in 7 years ‘only’. pic.twitter.com/Mp6zokKuP1
— Frederik Ducrozet (@fwred) 24 בנובמבר 2017
איך עוצרים את זה? כנראה שאי אפשר
בניגוד לשאר שווקי האג"ח בעולם, תוכנית הרכישות של ה-ECB בשנים האחרונות הייתה כל כך קיצונית עד שלמעשה חיסלה את שוק האג"ח המשני. במילים פשוטות: אם הבנק יפסיק להזרים כסף לשווקי האג"ח, לא יהיה קונה לחובות (הבנק הודה מוקדם יותר השנה כי הוא לא יודע אם השוק המשני יוכל להחזיק את השוק במידת הצורך) וייווצר מצב חריג שהבנק המרכזי יחויב להמשיך לתמוך בכלכלה אם ירצה בכך או לא. בעוד שנתוני הצמיחה בגרמניה ובארה"ב זהים, הריבית על אג"ח 10 שנים של ארה"ב עומדת על 2.3% והריבית על אג"ח גרמניה נסחרת בתשואה עלובה של 0.3% בלבד. במילים אחרות, הבנק המרכזי באירופה מאחר בגדול בתזמון העלאת הריבית, ובגדול!.
הזמן של הסחורות מתקרב?
בעוד האינפלציה התרכזה השנה בעיקר במחירי הנכסים בשווקי המניות, צריך לעקוב אחר מחיר הנפט שמצטרף לאחרונה למגמה ומזנק לשיא של שנתיים. במבט טכני נראה כי הפריצה שהתרחשה החודש יכולה בקלות להטיס את מחיר הסחורה לרף ה70-80 דולר. אם זה יקרה, האינפלציה תתפשט לסקטורים נוספים.
הנפט בעשרים שנה האחרונות: בדרך למעלה למרות כל השיפורים הטכנולוגים?
מחירי הזהב והכסף נמצאים גם הם בנקודה מעניינת מבחינה טכנית. יהיה מעניין לעקוב אחרי המתכות שנשלטות כמעט לחלוטין ע"י הבנקים המרכזיים בשנים האחרונות.
זהב
כסף
מטבעות וירטואליים
כאשר מסתכלים על 2017, אי אפשר להתעלם מהזינוק האדיר במטבעות הוירטואליים. הביטקוין נסחר (נכון לכתיבת שורות אלה) בקירוב ל-9,700 דולר לאחר שבתחילת השנה היה מתחת ל-1,000 דולר. האת'ריום נסחר גם הוא בשיא במחיר של 480 דולר לעומת 6 דולר בלבד בתחילת השנה. למרות העלייה הנוכחית שנראית כבועה, זילות הכסף ומטבעות הפיאט שמתבטאת בחלוקת אשראי שלא יוחזר, מניעה את מחיר מטבעות אלו לשיאים חדשים וכל עוד זה המצב - המחירים ימשיכו לטפס ובקצב מהיר.
ביטקוין ב-2017: אי אפשר לנתק את מה שקורה בשוק זה משאר השווקים
והתחזית ל-2018? רק ההתחלה
בשבוע שעבר פרסמנו באתר כי משבר הפנסיות באירופה עולה שלב, כאשר מהשנה הבאה צריכה ממשלת ספרד לגייס כ-2% מהתמ"ג רק לצורך תשלום פנסיות (לכתבה המלאה). לכסף שיגויס (אם יצליחו לגייס) יש סיכוי אפסי להיות מוחזר כיוון שלא יושקע בדבר. למעשה מדובר בגרסה החדשה של "הליקופטר כסף"- ייווצר כסף חדש במערכת שיופנה ישירות לאזרחים וכאשר מחולק כסף בצורה כזו, מה הפלא שערך הכסף שלנו יורד?!
המצב החריג בשווקים הפך את הסוחרים למאושרים במיוחד השנה, והמושג "כל מטאטא יורה" הפך לשגור בפיהם של סוחרים רבים. חשוב לנצל את המצב הנדיר שנוצר לשווקים, ובו בזמן להשאיר עין פקוחה על הריביות. קפיצת הריביות ב-2018 בניסיון לעצור את האינפלציה מלהתרומם נראית כרגע כבלתי נמנעת וברגע שזה יקרה, מי שיישאר בשוק יהיה זה שיצטרך לכבות את האורות במסיבה.
,
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.אם היינו שומעים לכתבים כאלה היינו רק מפסידיםמישהו 01/12/2017 11:47הגב לתגובה זו0 2כל כמה חודשים ניתוח שלא מעניין אף משקיע. העניין הוא מה האלטרנטיבה לכסף... וכשאין כזאת מגמת העליות תמשךסגור
-
4.כל הכבוד!!!! שאפו רציני על כתבה ממצה (ל"ת)ניר 30/11/2017 10:05הגב לתגובה זו2 0סגור
-
3.אחלה כתבה תודה! (ל"ת)אסף 29/11/2017 15:23הגב לתגובה זו3 0סגור
-
2.הלו, זה ביזפורטל?אבנר 29/11/2017 09:49הגב לתגובה זו4 1פתאום כתבות איכות? לשפשף את העיניים.סגור
-
1.עמית מרתק כרגילמורן 27/11/2017 22:41הגב לתגובה זו9 0כל כתבה בצבע!!!! לא לעולם חוסןסגור