בדרך לבלוקבסטר? בלובירד מציגה 3 תרופות חדשות

בשנה האחרונה מניית החברה זינקה ביותר מ-150% ומוערכת בשווי שוק של כ-8.4 מיליארד דולר; כל אחד מהמוצרים עשוי להניב הכנסות שנתיות של יותר ממיליארד דולר

 | 

באוגוסט האחרון ענקית התרופות גיליאד סיינס הסכימה לשלם עבור קייט פארמה 11.9 מיליארד דולר – המחיר הגבוה ביותר ששולם עבור חברה שהמוצר שלה טרם אושר לשיווק. נכון להיום, שיא זה טרם אותגר, אולם זה עשוי להשתנות כבר בחודשים הקרובים, אם אחת מענקיות הפארמה תחליט לרכוש את בלובירד ביו (סימול: BLUE), המפתחת טיפולים גניים לחולים הסובלים ממחלות גנטיות, מחלות נדירות וסרטן.

בשנה האחרונה זינקה מניית בלובירד ביותר מ-150% וביום שישי האחרון נקבע שווי השוק של החברה בבורסת נאסד"ק על כ-8.4 מיליארד דולר. ברקע לזינוק: ההייפ סביב הטיפולים מסוג CAR-T, כמו זה שמפתחת בלובירד, ומאפשר למערכת החיסונית לזהות את התא הסרטני ולתקוף אותו.

לא בכדי בלובירד נסחרת בשווי זה למרות שהיא עדיין אינה נהנית מהכנסות. החברה צפויה להגיש עד סוף 2019 בקשות לאישור שלושה מוצרים שונים, כשכל אחד מהם עשוי להתברר כבלוקבסטר. בנוסף, לחברה מזומנים והשקעות לטווח קצר בהיקף של 1.6 מיליארד דולר, שיאפשרו לה להתמקד בהבאת המוצרים שהיא מפתחת לשוק ולבצע השקעות נוספות להרחבת צנרת התרופות של החברה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

התרופה הראשונה שבלובירד מקווה להשיק היא לנטי-גלובין (LentiGlobin), לטיפול בחולי תלסמיה מסוג בטא (β-thalassemia) הנדרשים לעירויי דם. מדובר באחת מהמחלות הגנטיות הנפוצות בעולם, כשמדי שנה נולדים 60 אלף ילדים עם המחלה.

באדם בריא, כדוריות הדם האדומות נעזרות בחלבון ההמוגלובין לשאת את החמצן לתאי הגוף. ההמוגלובין מורכב מתת יחידות ביניהן בטא גלובין. במחלת תלסמיה מסוג בטא, ייצור הבטא גלובין נפגע, כך שהגוף אינו מייצר מספיק כדוריות דם אדומות תקינות. התוצאה: אנמיה מסכנת חיים.

גרף מניית BLUE בחודשים האחרונים:

בקשה ראשונה לאישור עד סוף השנה

מכיוון שתאי הדם האדומים חיים כשלושה עד ארבעה חודשים בלבד, החולים בתלסמיה מסוג בטא נדרשים לעירויי דם רבים. אלא שעירויי דם תכופים, עלולים להביא להצטברות ברזל בגוף, דבר שעלול להזיק לאיברים חיוניים, בעיקר ללב ולכבד, ולגרום לבעיות נוספות כמו כאבי בטן, חולשה, עייפות וכאב. לכן, חולים המטופלים בעירוי דם, נאלצים לקבל טיפולים לפינוי הברזל העודף – טיפולים המאופיינים בתופעות לוואי הפוגעים באיכות החיים של המטופל.

נכון להיום, קיים טיפול יחיד במחלה – השתלת מח עצם, במסגרתו מושתלים תאי גזע של התורם לגוף החולה, שם הם מייצרים אספקה של תאי דם חדשים עם בטא גלובין מתפקד. עם זאת, ישנתם סיכונים הקשורים להשתלה כמו זיהום חמור, כישלון בהשתלה ומחלת השתל נגד מאכסן (GVHD) – חלקם עלולים להיות קטלניים.

במסגרת טיפול הלנטי-גלובין שבלובירד בוחנת כיום בניסוי קליני שלב 3, היא מוציאה תאי גזע מהחולה, מחדירה להם גן בטא גלובין מתפקד, ומחזירה את תאי הגזע המשופרים למערכת הדם של החולה באמצעות עירוי. בלובירד מקווה שהטיפול בלנטי-גלובין יקטין משמעותית את הצורך בעירויי דם, ואף ירפא את החולים – לתמיד.

כמעט 200 מוטציות שונות התגלו בחולי תלסמיה מסוג בטא, כך שאבחון החולה תלוי בסוג המוטציות שירד מהוריו. נהוג לחלק את המוטציות לשתי קבוצות: מוטציות שמונעות את תפקוד הבטא גלובין (β0) ומוטוציות שמביאות לפגיעה חלקית בתפקוד הבטא גלובין (β+). עד סוף השנה בלובירד מקווה להגיש את תיק התרופה לאישור באירופה של הטיפול לנטי-גלובין בחולי תלסמיה מסוג בטא ללא מוטציה מסוג β0. קודם לכן, באמצע 2018, בלובירד צפויה לפרסם תוצאות סופיות מניסוי קליני שלב 3 ב-15 חולים.

היעד המרכזי בניסוי הוא שיעור החולים שטופלו בלנטי-גלובין ושרמת ההמוגלובין שלהם עמדה על לפחות 9 גרם לדציליטר (g/dL), ללא צורך בעירוי דם במשך 12 חודשים או יותר.

השותפה המושלמת

בדצמבר האחרון זכתה בלובירד לתשומת לב רבה לאחר שדיווחה שטיפול CAR-T שהיא מפתחת בשיתוף עם סלג'ן (סימול: CELG) ומכונה bb2121, הביא לשיעור תגובה של 94% בניסוי קליני שלב 1 חולי מיאלומה נפוצה. יתרה מכך, הטיפול, שמתמקד בחלבון BCMA, שמבוטא ברמות גבוהות בתאי מיאלומה נפוצה, הביא להפוגה מלאה ב-56% מהחולים שטופלו ב-bb2121.

מיאלומה היא סרטן של תאי הפלסמה (חלק מתאי הדם הלבנים המייצרים נוגדנים במטרה להגן על הגוף מפני זיהומים), ומדי שנה מאובחנים בארה"ב 30 אלף מקרים חדשים של המחלה בארה"ב. במיאלומה, תהליך ייצור תאי הדם יוצא משליטה ותאי פלסמה לא תקינים ממשיכים להתחלק ללא בקרה. תאים אלו ממלאים את מח העצם ומפריעים לייצורם התקין של תאי הדם (אדומים ולבנים) וטסיות הדם.

בימים אלו השתיים מבצעות ניסוי פיבוטלי בתרופה. תוצאות הניסוי צפויות להתפרסם במחצית השנייה של 2018, ואם אלו יצביעו על יעילות דומה לזו שנצפתה בשלב 1, סלג'ן ובלובירד מקוות להגיש למנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), בקשה לאישור התרופה במהלך השנה הבאה.

בלובירד וסלג'ן אינן היחידות שמפתחות טיפול CAR-T למיאלומה נפוצה. נוברטיס (סימול: NVS), גיליאד (סימול: GILD), ג'ונו (סימול: JUNO) וחברות נוספות מפתחות טיפולי CAR-T הנמצאים כעת בניסויים קליניים לטיפול בהתוויה, כך שמדובר בשוק צפוף במיוחד.
התוצאות שהציגו בלובירד וסלג'ן מלמדות שתקיפת החלבון BCMA יעילה בטיפול במיאלומה נפוצה, כך שלשתיים עשוי להיות יתרון על פני חברות אחרות שמנסות לתקוף חלבונים אחרים בניסיון לרפא את המחלה.

נכון להיום נראה שהאיום המשמעותי על השתיים יגיע מכיוונה של ג'ונו, שמבצעת כעת ניסוי שלב 1 בטיפול CAR-T שפיתחה ותוקף גם הוא את החלבון BCMA. בחודש שעבר רכשה ג'ונו מענקית התרופות האמריקאית אילי לילי (סימול: LLY) ומהמכון לחקר הסרטן פרד האצ'סון, טכנולוגיה המאפשרת להגדיל את ביטוי החלבון BCMA.

ג'ונו מקווה להתחיל במהלך השנה הקרובה ניסוי קליני של טיפול CAR-T בשילוב עם הטכנולוגיה שנרכשה, במטרה להגדיל את יעילות טיפול ה-CAR-T ולהציג תוצאות טובות מטיפול של בלובירד. לזכותה של בלובירד עומדת העובדה שבשונה מג'ונו, החברה כבר פרסמה תוצאות קליניות מבטיחות והיא נמצאת בשלב הקליני המתקדם ביותר. בנוסף, לבלובירד השותפה המושלמת לשיווק הטיפול למיאלומה נפוצה.

סלג'ן מחזיקה בנתח הגדול ביותר בשוק המיאלומה הנפוצה ומייצרת בשנה הכנסות של יותר מ-10 מיליארד דולר ממכירות התרופות שפיתחה לטיפול קו ראשון וקו שלישי בחולי מיאלומה נפוצה. לכן, אם המוצר של בלובירד יזכה באישור שיווק, סיכויו לזכות בנתח שוק משמעותי כטיפול קו רביעי, גבוהים במיוחד.

ריפוי גני למחלת מוח קטלנית

אדרנולויקודיסטרופיה (adrenoleukodystrophy) או בקיצור ALD, היא מחלה נוירולוגית נדירה, שגורמת לחולים בה (בעיקר בנים) נכות קשה ולמוות בתוך כמה שנים. המחלה, התוקפת אחד מכל 21 אלף ילדים, נגרמת כתוצאה ממוטציה בגן ABCD1.  נכון להיום, רק השתלת מח עצם עשויה לבלום את התפשטות המחלה, אך היא עלולה כאמור, להביא לתוצאה קטלנית למטופלים בשיטה זו.

בלובירד מציעה שיטה חדשנית לתקיפת המחלה – ריפוי גני. במסגרת הטיפול המכונה Leni-D, מוחדר לחולה גן תקין, שמביא לשינוי גנטי של תאי המטופל, זאת במטרה להביא לבלימת הידרדרות המחלה.

בארה"ב ילדים עם סיכון ל-ALD יכולים לעבור בדיקת MRI מיד עם לידתם, כך שניתן לאבחן את המחלה עוד בטרם הופעת תסמיני המחלה. אם הטיפול של בלובירד יימצא יעיל, הדבר יאפשר לבלום את המחלה עוד בטרם תירשם פגיעה כלשהו בתפקוד החולה.

בינתיים, התוצאות של בלובירד נראות מבטיחות: באוקטובר האחרון דיווחה החברה על תוצאות ראשוניות מניסוי 2/3 ב-17 חולים. מהתוצאות עולה כי 15 מ-17 הילדים (88%) שטופלו בטיפול Lenti-D, נותרו בחיים ולא סבלו מנכויות – היעד המרכזי של הניסוי. כמו כן, לא התגלו מקרים של מחלת השתל נגד מאכסן (GVHD) או זיהומים שהיו עלולים להביא לסכנת חיים.

תוצאות ניסוי סופיות צפויות להתפרסם עד סוף השנה, כך שבמקרה של תוצאות חיוביות, בלובירד תגיש בקשה לאישור התרופה במהלך 2019.

לסיכום, כל אחת מהתרופות שנסקרו כאן עשויה להניב הכנסות שנתיות של יותר ממיליארד דולר. הערכה זו ותוצאות הניסויים שפורסמו עד עתה, עשויים להסביר את אופטימיות המשקיעים שהזניקו את בלובירד לשווי של 8.4 מיליארד דולר. עם זאת, כישלון באחד הניסויים הקובעים עלולים להביא לצניחה חדה במחיר מניית החברה.

** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

הכותב הוא שניר הנדלר, יועץ לקרנות גידור וגופים מוסדיים בתחום הביומד ומנהל הבלוג ביולוג.

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    אודה לדעתך על רדהיל (ל"ת)
    1 17/01/2018 10:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    כתבות כאלו רואים תמיד שבוע לפני שהמניה נופלת לתהום
    טסטס 17/01/2018 07:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אחרי 10 פעם בסוף גם המוח העייף שלי הצליח ללמוד את הטריק.
    סגור
  • 5.
    דווקא הערב בלובירד יורדת חזק
    עינב 16/01/2018 21:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אולי הציפיות ירדו פתאום?
    סגור
  • בלובירד ביו
    שניר הנדלר 17/01/2018 08:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בלובירד ירדה כמו חברות רבות הפועלות בתחום, אך במסחר המאוחר המניה זינקה. ברקע: דיווחים בוול סטריט ג'ורנל על כך שסלג'ן במגעים לרכישת ג'ונו (סימול: JUNO)
    סגור
  • דווקא הערב הכי כיף להסתכל על העולם דרך קשית
    עולב 16/01/2018 23:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מניה אחת בודדה ירדה ולא אלפי מניות ביוטכנולוגיה ביחד עם תעודת הסל xbi שירדה יותר מ 3 אחוז.
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    CLOVIS ONCOLOGY
    דוד 16/01/2018 18:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אפשר לקבל חוות דעת שלך. תודה
    סגור
  • CLVS
    שניר הנדלר 17/01/2018 08:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קלוויס כמו טזארו הפועלות בתחום ה-PARP סובלות מחולשה רבה בחודשים האחרונים. הירידות האחרונות באו על רקע אישור התרופה המתחרה של אסטרה זנקה לטיפול בסרטן השד. להערכתי קלוויס וטזארו עדיין מועמדות לרכישה. אין באמור המלצה.
    סגור
  • 3.
    קמהדע - מה דעתך
    יוסף - קמהדע 16/01/2018 12:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    על החברה. איך אתה רואה את שנת 2018
    סגור
  • קמהדע
    שניר הנדלר 17/01/2018 08:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ראה תשובה שניתנה לתגובה 2
    סגור
  • 2.
    קמהדע - שאלות
    יוסי משקיע 16/01/2018 11:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שניר - לאור העליות האחרונות בקמהדע, האם לדעתך הפיכת קרן ברוש לבעלת עניין שמה את החברה על המדף (למכירה)? מה דעתך על שנת 2018 עבור קמהדע.
    סגור
  • קמהדע
    שניר הנדלר 16/01/2018 13:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני מעריך שהחברה תודיע בקרוב על תוכנית אסטרטגית כלשהי. אני בספק אם קרן ברוש מתכוונת לשים את החברה על המדף. לגבי 2018, הייתי שמח לראות שהחברה חותמת על הסכם למסחור המוצר לסוכרת ו/או מתחילה בניסוי שלב 3 באינהלציה בחולי AATD
    סגור
  • 1.
    מיליונים נפלו בהשקעות בסוג כזה של חברות?
    מתי 15/01/2018 15:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בשלב השלישי והמכריע כולם קרסו... מי כן מצליח? אלו שלא כותבים עליהם.
    סגור
  • 1- צודק בגלל הכתבה הזו החברה לא תצליח כי כתבו עליה
    די לחירטוטי חירטוטים 15/01/2018 16:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ודרך אגב יש את תעודת הסל על תחום ה car-t שמחזיקה 30 חברות במשקל של בערך 3 אחוז כול אחת (בין 30 החברות גם מספר חברות ענק כמו גילעד)
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות