יוסי פרנק
צילום: Bizportal

הסאגה בשקל - במקום לחפש מליצי יושר תתחילו לתפקד

כולם חוזרים לשחק נגד הבנק המרכזי. איפה בנק ישראל שהסביר שהוא פעיל גם בימי שישי וגם כשאין כאן מסחר?
יוסי פרנק | (10)

כמה אירוני היה לקרוא דווקא השבוע את דברי הסנגוריה של פרופסור רפי מלניק, לשעבר חבר הוועדה המוניטרית של בנק ישראל וכיום מרצה במרכז הבינתחומי בהרצליה בעניין התערבות בנק ישראל בשוק המט"ח. מדוע אירוני? כי דווקא השבוע הוכיח השוק לבנק ישראל שמדיניותו כשלה כישלון מוחץ, כושר ההרתעה שלו שואף לאפס והוא הופך את עצמו ללעג ולקלס בקרב כל הפעילים.

אחרי שנתיים בהם אני זועק כי התחזקות השקל היא הרבה מעבר למה שמשקפת עוצמתה הכלכלית של מדינת ישראל (גם על עצם עובדה זו ניתן להתווכח כשמנתחים קצת יותר לעומק את הנתונים היבשים של השנה החולפת אבל זו אינה הנקודה כאן), הודתה נגידת בנק ישראל בזיהוי הפעילות הספקולטיבית שגורמת להתחזקותו המוגזמת של המטבע הישראלי. כל בר דעת היה חושב כי החל מרגע זה תכנס הנגידה את הצוות הבכיר שלה ובראשם אנדרו אביר האחראי על פעילות המט"ח ורכישות הדולרים של הבנק ויחד עמם היא תטכס עצה כיצד לשנות את דפוסי הפעולה של הבנק שנכשל כבר שנתיים במלחמתו בספקולנטים.

לאחר שבתחילת השבוע צנח הדולר מתחת לרמת 3.40 שקלים לדולר, הופיעו לפתע ביקושים גדולים שהעלו את הצמד ל 3.455 שקלים לדולר ביום רביעי. מה גרם לכך? הערכות שונות שנעות בין התערבות הבנק בהיקפים משמעותיים לבין רכישת דולרים בעקבות מכירת מניות כיל על ידי פוטאש. כנראה שהאמת נחה היכן שהוא באמצע אבל זה ממש לא רלוונטי ובכול מקרה נפלה כאן הזדמנות פז לידי הבנק לשנות את המומנטום ופעם נוספת הוא כשל.

ראשית, אתייחס למדיניות העמימות בה נוקט הבנק בהחלטתו שלא לפרסם את דבר ההתערבות ואת היקפיה והאיסור אותו הוא מטיל על הבנקים להעביר מידע בנושא. זו החלטה מוזרה וטעות טקטית. קודם כל כי יש בקרב השחקנים כאלו שהחליטו שהבנק גמר את התחמושת שלו והוא ממעט להתערב כפי שקרה בחצי השנה האחרונה. ויתרה מכך כשחלק מההערכות בשוק היו שהביקוש נובע מפוטאש ולא מבנק ישראל, המתינו הפעילים עד לסיום הרכישה ושם החלו למכור דולרים. כך שבכול מקרה יוצא הבנק כשידו על התחתונה. כשבנק מרכזי מתערב, מן הראוי שהשוק ידע, גם למען יראו וייראו.

שנית, הבה נניח שאכן הביקוש נבע רק מעסקת פוטאש. אחרי מה שאמרה הנגידה האם לא זוהתה כאן הזדמנות פז להתערב, להכות במודלים ולחזור מהר מאד מעל לרמת 3.50 שקלים לדולר? בוודאי שכן. למה זה לא נעשה? תשאלו את אנדרו (אביר). ואם הביקוש נבע גם מהתערבות בנק ישראל כאן כבר התמיהות רבות. אם כבר התחלתם מדוע עצרתם? לא צריך להיות מומחה גדול במודלים ובניתוח טכני על מנת להבין מה שהוסבר לעיל. אבל נניח שאינכם עובדים בשיטה זו (וחבל שכך). היקף הרכישות על פי הערכות לא מבוססות עמד על כ-600 מיליון דולר. אתם רואים שהשוק מתחיל להגיב במכירות וכרגיל בשעות הערב במחזורים נמוכים - לא תשקיעו עוד קצת ותעצרו את הפארסה? עובדתית כנראה שלא. התוצאה ברורה: כולם חוזרים לשחק נגד הבנק המרכזי ותוך פחות מ 48 שעות הדולר חוזר לרמת 3.40 שקלים לדולר. גם כאן לא מגיב הבנק. והמודלים? הם לא מפסיקים לעבוד ביום שישי וגם כשהדולר מתחזק ביותר מחצי אחוז מול מטבעות העולם, מול השקל הוא נותר כמעט ללא שינוי. איפה בנק ישראל שהסביר שהוא פעיל גם בימי שישי וגם כשאין כאן מסחר? רק הביטו בגרף וכל מילה מיותרת.

אז ידידי הפרופסור מלניק. אני מסכים עמך לחלוטין שהתערבות בנק ישראל חיונית וכול הכלכלנים המקטרגים מדברים לא לעניין. אבל לצערי הבנק נכשל כבר שנתיים במקום בו הצליח יחסית במשך 8 השנים שקדמו להן. הבנק נכשל בהבנה בסיסית שתנאי השוק ואופי הפעולה השתנו לחלוטין והוא נלחם בדיוק באותם כלים בהם נלחם בעבר. תאר לך שמרצה שלך היה מעביר קורס אחרי קורס באותה מתכונת וכולם היו נכשלים. היית נותן לו לפעול באותה דרך? בנק ישראל לצערי משתמש באליבי שלך, כמו גם במחקר הפנימי שלו אותו פרסם בשנה שעברה שהוכיח שההתערבות יצרה פיחות (רק "שכח" לציין שהבדיקה הסתיימה ב 2015 ולא לקחה בחשבון את השנים 2016-7 בהן נכשלה התערבותו) וזה משמש לו עלה תאנה.

כל הכותרות

הגיע הזמן שהנגידה תבין שיש מקום לבדק בית רציני בנושא. הגיע הזמן שהתעשיינים ישלבו כוחות עם ההסתדרות ויעלו הילוך במאבקם הצודק כי היעד עליו הצבעתי כאן לא מזמן 3.37 שקלים לדולר מתקרב ומי שחושב שזו התחתית שיסתכל היטב על הגרף.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

יוסי פרנק- יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס לניהול סיכונים

[email protected]

*** החומר הכלול בסקירה זו ואפשרויות הפעולה המתוארות בה מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה במניות/מט"ח ו/או מכשירים פיננסיים נשוא סקירה זו בפרט או בתחום הנגזרים בכלל. סקירה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל העושה בה שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד ***

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    משה 22/01/2018 10:49
    הגב לתגובה זו
    שער הדולר ......כל השאר זה משחקי מילים
  • 9.
    אייל 22/01/2018 09:17
    הגב לתגובה זו
    זה האמת
  • 8.
    בני גור 21/01/2018 21:33
    הגב לתגובה זו
    הוא חוזה ירידות, הוא חוזה עליות, תמיד תעשו הפוך ממה שהוא ממליץ, רווח ודאי
  • 7.
    קותי 21/01/2018 19:14
    הגב לתגובה זו
    ותעיף הביתה את המינוי הלא מוצלח שעשית. אין לך מה לחשוש כי צעד כזה רק יוסיף לך אהדה בציבור.
  • 6.
    יוסי שקלים 21/01/2018 16:08
    הגב לתגובה זו
    ברגע האמת הכול יקרוס ההדולר ימרי על אל !
  • 5.
    כלכלן 21/01/2018 15:19
    הגב לתגובה זו
    כשלון מתמשך ובלתי מתקבל על הדעת !
  • 4.
    בובו 21/01/2018 15:14
    הגב לתגובה זו
    לבנק ישראל חד הם אסביר הספקולנטים מורידים תשער בנק ישראל לא מתערב נותן להם להוריד אחר כך במחירי נמוכים מופיע ב.ישראל וקונה את נמטח מידי המוכרים האמיתיים יצואניים וכו' ב.ישראל מחכה נותן להם להוריד לאחר מכן לוקח תסחורה מהמוכרים האמיתיים פשוט בנק עובד איתם יחד יחד
  • 3.
    אזרח 21/01/2018 14:25
    הגב לתגובה זו
    שהאמריקאים יעשו את העבודה שההסתדרות תתערב אולי זה יעזור
  • 2.
    דן 21/01/2018 13:20
    הגב לתגובה זו
    לצערי במדינתנו לא קיים העניין של אחריות אישית רק המחשבה שיותר ממאה מליארד דולר איבדו כ 10% מחלחלת. בממשלה נלחמים על פרוטות...... ובנק ישראל מפסיד סכומי עתק ! אבל מה שהכי מרגיז זה שלא רק שאין לקיחת אחריות אישית - אין גם הסקת מסקנות ורצון לשינוי ושיפור. ואם יש כוונות - מדוע אף אחד לא יודע על הכוונה ? נשאלת השאלה - האם יש כלים לאזרח הקטן - לדרוש דין וחשבון ? האם אפשר לעתור לבג"ץ?
  • 1.
    מספר סוחרי מט"ח היו פוטרים את בעיית השקל החזק! (ל"ת)
    אדם 21/01/2018 12:12
    הגב לתגובה זו