הירידות באג"ח - 31 מיליארד שקל מחפשים כתובת
שילוב של צבירות חיוביות גבוהות אצל המוסדיים לצד פירעונות שוטפים באג"ח קונצרני ב-2018 של מעל ל-30 מיליארד שקל יביאו להמשך המומנטום בשוק ההנפקות
הירידות בשווקים בימים האחרונים, הן בשוקי המניות והן באפיקים הסולידיים, יביאו לעצירה בשוק ההנפקות עד שיעבור זעם והערפל יתפזר. השווקים בארץ ובעולם חוו תקופה ארוכה מאוד של מגמה בכיוון אחד - למעלה, וברמת תנודתיות נמוכה מאוד.
הציבור, מנהלי ההשקעות והיועצים כבר שכחו ששווקים יודעים גם לרדת, ולכן כשסוף סוף הגיעו הירידות, הן מלוות בפאניקה רבתי. אך מי שמצפה שהשווקים יעצרו - טעות בידו. שילוב של צבירות חיוביות גבוהות אצל הגופים המוסדיים לצד פירעונות שוטפים באג"ח קונצרני ב-2018 של מעל ל-30 מיליארד שקל יביאו להמשך המומנטום בשוק ההנפקות, גם אם החברות יאלצו לגייס אג"ח בריביות מעט יותר גבוהות.
31 מיליארד שקל שמחפשים כתובת
כלל החברות אשר הנפיקו לציבור אג"ח קונצרני צריכות לפרוע קרן בסך של כ-31 מיליארד שקל. סביר מאוד להניח שמרבית החברות ישאפו למחזר את החובות האלו על ידי גיוס של חוב חדש בשוק ההון. בחלוקה ענפית, בולטים ענף הנדל"ן עם פרעונות של כ-11 מיליארד שקל, הבנקים עם 6.3 מיליארד שקל וחברות ההחזקה עם 3.1 מיליארד שקל. באופן טבעי, ענפים מסוימים גם מאופיינים ברמות דירוג חוב שונות. כך, הבנקים וחברות הביטוח (כ-8 מיליארד שקל) מאופיינים בדירוגי חוב גבוהים בקבוצת ה-AA. חברות הנדל"ן מאופיינות ברמת דירוג ממוצעת של -A וחברות האחזקה בדירוג +BBB. בסך הכל, מרבית החוב שבא לידי פירעון נמצא בדירוג השקעה, כאשר חוב ללא דירוג או בדירוג נמוך מהווה חלק זניח יחסית.
תזמון זה עניין של טיימינג
מבין החברות שצפויות לפרוע סכומים גדולים, היו כאלו שניצלו את הביקושים הגבוהים להקדים ולגייס טרם הגיעה הפאניקה לשווקים. בכך, חברות כגון קבוצת עזריאלי, אלוני חץ, ריט 1, מגה אור וסלע נדל"ן גייסו מיליארדי שקלים - מתחילת 2018. גיוס בריבית נמוכה מאפשר לחברות להקטין את עלויות המימון ולהרחיב את הפער בין התשואה על הנכסים להוצאות המימון, להגדיל את ה-FFO (הרווח התזרימי המייצג) ובכך לייצר ערך לבעלי המניות בפעולה מימונית. מי שחשב להמתין לגיוס לאחר פרסום הדוחות הכספיים לשנת 2017 , ייתכן ויגלה כי יצטרך לגייס בריבית מעט גבוהה מזו שתכנן.
יושבים על הגדר
אין זה סוד שהמשקיעים המוסדיים טובעים בכסף - העברות לפנסיה, קרנות השתלמות, ביטוחי מנהלים, קופות גמל להשקעה - הופכות את המוסדיים למועמדים טבעיים לספוג את ההיצעים הצפויים בשוק. חלק גדול מגופים אלו ישבו בתקופה האחרונה על הגדר והמתינו לשעת כושר, שככל הנראה הגיעה. אנו מעריכים כי כבר בימים הקרובים יחלו רכישות בשוק של אג"ח ומניות ע"י אותם גופים, אשר אינם תלויים במצב הרוח בציבור ויכולים לנצל הזדמנויות שנוצרות בשווקים. הנחת היסוד היא כי הריבית בארץ תמשיך להישאר ברמה נמוכה בטווח הנראה לעין, וכי בסופו של דבר השווקים ימצאו נקודת שיווי משקל חדשה.
השורה התחתונה
למרות שברגעים אלו נראה כאילו סוף העולם הגיע, יסודות הכלכלה עדיין חזקים: הריבית עדיין נמוכה (גם אם תעלה בקצב מהיר ממה שנתפס בעבר), הצמיחה הכלכלית סבירה, יחס החוב-תוצר של ישראל במגמת ירידה, האינפלציה עודנה מתחת ליעדי ב"י והמשק בתעסוקה מלאה. יסודות אלו תומכים ברמות ריבית נמוכות, מרווחים נמוכים באג"ח הקונצרני ומכפילי רווח סבירים בשוקי המניות. המנפיקים לא ייעלמו – באביב ישובו חזרה.
הכותב הוא סמנכ"ל בחברת ווליו בייס חיתום וניהול הנפקות בע"מ
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.כתבה מטעם החתמיםהזקן 19/02/2018 08:11הגב לתגובה זו0 0אני לא זוכר פעם אחת שחתם אמר ש"השוק גמור" או "שיש עודף היצע". אבל הפעם זה בטח אחרת ואת תדאגו - יודיעו לנו מראש מתי השוק בבעיה.סגור
-
5.צודק!!!שחקן 15/02/2018 10:19הגב לתגובה זו0 0שוק ההנפקות לא מור ולא בטיח! מי שהיה חכם גייס בזול לפני חודש. מי שלא ישלם עוד חצי אחוז ריבית.. לא אסון בכלל!!!תמשיכו לראות עוד ועוד הנפקות חדשות ומיחזורים במהלך השנה... תראו את הביקושים שהגיעו בגזית למשל! חוץ מזה - ווליו-בייס חתמים מקצועיים ורציניים. לא מביאים זבל לשוק!סגור
-
4.השוק גמרבני גור 14/02/2018 21:13הגב לתגובה זו2 0הוא פשוט נתקע, עם כמה הנפקות, ומפסיד כסף כל יום.סגור
-
3.מעניין ומלמדמוסדי 14/02/2018 09:33הגב לתגובה זו0 0ניתוח חד ומקצועי וכתוב בצורה טובה. ווליו-בייס ומורן - מקצוענים!סגור
-
2.מגמת בירידה באל על לקראת סיוםרוני 13/02/2018 18:16הגב לתגובה זו0 2מחזורים קטנים וכמעט התיישרות של המגמה. כמעט אין מוכרים (מחזור נמוך בעשרות אחוזים מהממוצע החודשי/רבעוני) וירידה סימלית של 1% או פחות ביוני. מתישהו זה ייעצר או יעלה חזק למעלה לבדוק נקודות התנגדות וכולי והמחזורים יתחילו לגדול ל5-8 מיליון ש"ח ממוצע. שווה למעקב ולקניה לטווח של 6-9 חודשים או 30%-40% רווח או בדיקת רמת התנגדות משמעותית באזור ההוא...סגור
- טען עוד
-
1.מדויק מאודשמוליק 13/02/2018 16:40הגב לתגובה זו1 0שוק ההנפקות לא קרוב לסיוםסגור