שי ג'רבי
צילום: כפיר סיון

רמת הסיכון במניות עלתה. האם להישאר בשוק?

התגברות אפשרית של הסיכונים ל"פספוס" תחזיות הרווח בעונת הדו"חות הבאה עלולה להביא ל"ענישה" מהירה באפיק המנייתי 
שי ג'רבי | (4)

בשנים האחרונות המלצנו, ואנו עדיין ממליצים, על השקעה באפיק המנייתי כרכיב הסיכון העיקרי של תיק ההשקעות. זאת, לנוכח שיפור מתמשך בכלכלה הגלובלית (שאף האיץ במחצית השנה האחרונה), עלייה ברווחי הפירמות, וכן לנוכח אטרקטיביות נמוכה יחסית של שוק האג"ח. אולם, בחודשים האחרונים חלה עלייה מסוימת ברמת הסיכון באפיק זה.

העלייה בסיכון באה במקביל לזינוק שנרשם בתשואות אגרות החוב הממשלתיות בארה"ב (ובמדינות נוספות) בעקבות עלייה בציפיות האינפלציה שם. זאת, בנוסף ללחץ כלפי מעלה על תשואות אגרות החוב הנובע בין היתר מהיערכות להמשך תהליך העלאת ריבית בארה"ב, צמצום מאזן הפד וציפייה לעלייה בגירעון הממשלתי בשנים הקרובות על רקע הרפורמה במס. נושא נוסף שתופס כותרות לאחרונה הוא העלאת מכסים על ייבוא פלדה ואלומיניום לארה"ב, העשויה לתרום גם היא לגידול בלחצים האינפלציוניים שם.

אחת הדרכים לבחון את ההשפעה של רמת תשואות גבוהה יותר בשוק האג"ח (מעבר להשפעתן על עלויות המימון של הפירמות והצרכנים) היא בהיבט של אלטרנטיבות השקעה. השוואה אפשרית בין מניות לאג"ח יכולה להיעשות באמצעות בחינת התשואה השנתית הגלומה בשוק המניות, מול תשואת אג"ח ממשלתית ל-10 שנים.  בהקשר זה, ככל ששוק מניות יקר יותר בהיבט של מכפיל רווח, התשואה השנתית הגלומה בו נמוכה יותר.

מהתרשים המצורף עולה כי בשנים האחרונות נרשמה ירידה מתמשכת בתשואה השנתית הגלומה הנגזרת ממדד מניות ה-S&P 500 בארה"ב (בשל עלייה במכפיל). מנגד, תשואות אגרות החוב הממשלתיות בארה"ב טיפסו לאחרונה לרמת שיא של השנים האחרונות. כתוצאה מהתקרבות התשואה הגלומה בשוק המניות בארה"ב לתשואת אג"ח ממשלתית ל-10 שנים שם, ניתן לומר כי הפיצוי על הסיכון בהשקעה בשוק המניות בארה"ב, נמוך כיום ביחס לרמתו בשנים האחרונות.

במילים אחרות, במידה ותשואות אגרות החוב הממשלתיות בארה"ב יוסיפו לעלות, תתחזק אטרקטיביות האלטרנטיבה האג"חית על חשבון זו המנייתית, בהיבט של תמחור. זאת, במקביל להשפעות פוטנציאליות שליליות אחרות על האפיק המנייתי (פגיעה אפשרית בביקושים, עלייה בעלויות המימון ועלייה בשיעורי ההיוון).

מצד המניות, התגברות אפשרית של הסיכונים ל"פספוס" תחזיות הרווח בעונת הדו"חות הבאה (שלעת עתה משקפות אופטימיות גבוהה מצד החזאים), עלולה להביא ל"ענישה" מהירה באפיק המנייתי על רקע השיפור המסוים שחל בתמחור האפיק האג"חי. יחד עם זאת, במידה ורווחיות הפירמות תוסיף לעלות בקצב מהיר, הדבר צפוי למתן את הלחצים להתחזקות האלטרנטיבה האג"חית כאמור.

כל הכותרות

במבט קדימה, תשואות אגרות החוב בארה"ב צפויות להמשיך לעלות בגין הסיבות שהוזכרו מעלה. כתוצאה מכך, פער התמחור בין שוק המניות לשוק האג"ח עשוי להמשיך ולהצטמצם, דבר העלול לתרום לעלייה בתנודתיות השווקים הגלובליים ביחס לזו לה היינו עדים במהלך השנים האחרונות.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

הכותב הוא  אנליסט אג"ח, אסטרטגיית השקעות בבנק לאומי

 ** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל 

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    פנקסון 14/03/2018 09:47
    הגב לתגובה זו
    מוזר. אף מילה.
  • 3.
    נו טוב אף אחד לא יכול לדעת מה יהיה המדדים יכולים גם לע (ל"ת)
    אריאל 13/03/2018 20:16
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    תשואה 4% 13/03/2018 11:01
    הגב לתגובה זו
    ובעיקר כאשר תשואות אגח עלולות לעלות 4%סה מכפיל 25 גבוה מאוד בשוק המניות ואם מדובר במכפיל שילר רק עלייה ברווחיות החברות תתן רוח גבית אבל כאשר התשואות עולות הריבית עולה הוצאות מימון גבוהות יותר לחברות הקטנת הרווח מה שנראה הסיכון גבוה מאוד
  • 1.
    כאשר התשואה 13/03/2018 10:56
    הגב לתגובה זו
    כ3% אין מה לעשות להחזיק מדד אולי מניות ספציפיות אבל לא מדד הפער 1% אינו מצדיק החזקת המדד הסיכון במניות עצום המכפילים תשואה זה רק חלק מכדאיות החזקה במניות יש גם יחסי הון הלוואות שווי שוק לעומת הון עצמי הרבה גורמים להערכת שווי המנייה אגח ארהב רק תשואה על האגח