הסיכון שלוקחים מנהלי ההשקעות בכספי הפנסיה שלכם
מאחורי הקלעים מחזיק מנהל ההשקעות משקל גבוה של נכסים מסוכנים בעוד עמיתי הפנסיה נחשפים למידע חלקי בלבד
פרסום תשואות הכספים הפנסיוניים בלי להתייחס לרמת הסיכון הינו חלקי בלבד ועלול להטעות.
כיום מנוהלים בישראל כספי עמיתים בסכום מדהים של 1.6 טריליון שקלים, מתוכם 750 מיליארד שקל בקרנות פנסיה, 450 מליארד שקל בגמל לסוגיו ו-400 מיליארד שקל בפוליסות ביטוח חיים.
באחרונה אנו עדים לגל פרסומים בכלי התקשורת על תשואות העבר שהשיגו מנהלי הכספים הפנסיוניים, בתקופות שונות. עיקר הדגש מופנה לרווחיות הקרנות. פרשנים מסבירים זאת ברמה המקצועית של צוותי ההשקעות וכן באיכות הקצאת הנכסים ("אלוקציה") על פי אפיקי השקעה בתיקים השונים.
ברם, קיים גורם מרכזי, לא פחות חשוב, בסקירת הישגי הקרנות שהוא "רמת הסיכון", דהיינו איזה סיכון נטלו מנהלי ההשקעות בתיקים כדי להשיג את התשואות.
גורם הסיכון לא מופיע בפרסומים השונים מכיוון שניסיונות אגף שוק ההון באוצר להסכים עם הגופים המוסדיים השונים על מדד סיכון שיופיע בפרסומים לציבור לצד התשואה - נכשלו. לכל גוף המנהל השקעות פנסיוניות היו השגות בקשר למתודולוגיה, שיטת קביעת המשקלות היחסיים של כל אפיק השקעה.
כך מקבלים עמיתי המסגרות הפנסיוניות מידע חלקי בלבד ואין להם כל מושג על רמת הסיכון שנטלו מנהלי ההשקעות בהשיגם את רווחיות העבר. מיותר לציין כי העולם הפיננסי כיום הוא גדוש תהפוכות ומאד עצבני. אנחנו עדים לתקופה של שינוי תפישתי לגבי ביטויים כמו סולידי, מסוכן , נזיל, לא סחיר. העולם מצוי בתקופת מעבר של ריביות הולכות ועולות לאחר שנים ארוכות של "סביבת" ריבית אפסית.
בימים כאלה קשה להסכים על מדד סיכון שיחייב את כל הגורמים. למרות זאת, על האוצר, כרגולטור הממונה על שוק ההון, מוטלת החובה לחדש את המגעים לגיבוש מודד לסיכון. מאז שהאוצר הפסיק את המו"מ עם מנהלי הכספים הפנסיוניים חלפו כ-10 שנים. בתקופה זו גדל המשקל היחסי של הנכסים האלטרנטיביים בתיקים.
חיוני מאד למדוד את רמת הסיכון בקרנות הפרייבט אקוויטי שאינן נזילות לתקופה ממושכת, כמו גם את תחייתו מחדש של ענף פרובלמטי בעבר הקרוי קרנות גידור, שגם הן בעלות נזילות חלקית בלבד. ומה עם פרויקטים של השקעות ישירות בנדל"ן לסוגיו השונים בארץ ובחו"ל?
ניהול תיקי קרנות ההשתלמות
להבדיל מרוב המסגרות המנהלות כסף לתקופות ארוכות, קיים סקטור שאופק השימוש באמצעיו המנוהלים הוא טווח קצר עד בינוני: קרנות ההשתלמות. ניהול תיקי השתלמות מחייב גישה אחרת, עם נזילות גבוהה.
לקרנות אלה רלוונטי המודד הקרוי "סיכון שוק" להבדיל מסיכון עסקי, היינו היכולת לממש השקעות במהירות יחסית, כדי לקדם פדיונות. סיכון השוק מבטא סחירות נמוכה או התנהגות שערי ניירות סחירים בעידן של השתנות הריבית.
כל העוקב מקרוב אחרי נפח הפעילות באג"ח קונצרניות או במניות של מרבית הפירמות הנסחרות בתל אביב, להוציא אגח ממשלתיות, מגלה כי קיימים ימי מסחר לא מעטים בהם למוכר פוטנציאלי "אין עם מי לדבר".
לסיכום, שלמותו ואמינותו של המידע המפורסם או הנשלח לעמיתי הפנסיה, במיוחד למבוגרים שביניהם, היא צורך חיוני. אי אפשר להתגאות בתשואה עודפת כאשר מאחורי הקלעים מחזיק מנהל ההשקעות משקל גבוה של נכסים מסוכנים.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
הכותב מכהן בדירקטוריונים, בוועדות השקעה ומספק ייעוץ פיננסי לגופים ציבוריים
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.צודק מאוד, צריך להתייחס לסיכון (ל"ת)דניאל 15/05/2018 07:46הגב לתגובה זו0 0סגור