השורה התחתונה לא מספרת את כל הסיפור

צריך לקחת את נתון הצמיחה בפרופורציה הנכונה: לא להתעלם מנורות האזהרה שהדליק, אך לא להסיק ממנו על האטה של ממש. מה המצב בהשוואה למדינות המפותחות?

 | 
telegram
(1)

את הכותרות של יום חמישי תפס – לא בטובתו – נתון צמיחת התוצר, שברבע השני של השנה התכווץ מ-4.8% ל-2.0%. כל מרכיבי הביקוש נחלשו, כולל הצריכה הפרטית, שלא גדלה כמעט, ההשקעה בענפי המשק (שירדה 7%) והייצוא. שורה תחתונה לא מרשימה, בלשון המעטה, אך היא לא מספרת את כל הסיפור: התמונה לא כזו שלילית. אסביר.

ראשית – לא יצאנו מכלינו כשהמשק צמח כ-5% ברבע הראשון, כי זה כלל הרבה מיסים מייבוא כלי רכב; בלעדיהם, צמח התוצר 3.6% "בלבד".  לפי חישוב זה, גדל התוצר 3.0% ברבע השני – נתון יפה למדי. שנית, גם לתוצר הכולל יהיה קשה לצמוח מהר כבעבר, כי האבטלה במשק נמוכה מאוד (פחות מ-4% ברבע השני) ולמעשה התעסוקה מלאה; לכן, כשהביקוש גדל, קשה יותר לתוצר להדביק את הקצב וצריך להתאים את הציפיות לכך. ושלישית – ביקוש גדול מבעבר מופנה לחו"ל (הייבוא האזרחי קפץ יותר מ-8%) על רקע הרכישות המקוונות מעבר לים. זה קורה בכל מקום בעולם.

מעבר לכך, צריך לזכור שנתוני התוצר נמדדים מדי רבע, אך מתוקנים בהמשך ולעיתים משנים לחלוטין את התמונה. לראיה, התוצר גדל 2.5% במחצית הראשונה של 2017, 4.3% במחצית השנייה ו-4.0% במחצית הראשונה של 2018 – תוואי "חלק" ונאה. ואם רוצים לחשוב קדימה יש נתונים אינדיקטיביים, כגון המדד המשולב למצב המשק, סקר החברות של בנק ישראל ומדדי סנטימנט, שמשרטטים תמונה חיובית גם להמשך.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מבחינת הסקטור העסקי – צמיחה איטית יותר אמנם תגביל את כוח התמחור שלו, בפרט היכן שהתחרות מוגברת, אך מאידך תגרום אולי לבנק ישראל להמתין עם עליית הריבית, עד שייווכח אם ההאטה נקודתית (מהסיבות שציינתי) או מתמשכת.

כמובן, איני בא לומר שהכול טוב. יש לעקוב אחר ירידת ההשקעה בנכסים קבועים, שאם תימשך תפגע בתוצר הפוטנציאלי ותגדיל לחצי מחירים; (בינתיים, נהנה המשק מהעליות המרשימות של ארבעת הרבעים הקודמים). ההשקעה בבתי מגורים יורדת חמישה רבעים ברציפות, מגבילה את היצע הבנייה ולא תקל על ריסון מחירי הדיור; ולגבי הוצאות הממשלה – שמדובר על הגדלתן (לאור העלאת דירוג החוב של המשק, צרכי הביטחון ושנת הבחירות שבפתח), אם תימשך ההאטה, יועמק הגירעון התקציבי במונחי תוצר ויקשה על המגזר העסקי לגייס אשראי.

בשורה התחתונה, צריך לקחת את נתון הצמיחה בפרופורציה הנכונה: לא להתעלם מנורות האזהרה שהדליק, אך לא להסיק ממנו על האטה של ממש. בינתיים, בטח בהשוואה למדינות מפותחות רבות אחרות, המצב "די בסדר".

** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. 

הכותב הוא רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה, מזרחי-טפחות

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    בכיר לשעבר ב-ARM טוען שסין תביס את ארה"ב בתחום השבבים
    לידיעת שלמה 20/08/2018 21:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ARM נרכשה ע"י סופטבנק היפנית ופועלת עכשיו בשיתוף עם סין בתחום השבבים לסלולאר. ARM נמצאת ב-90% מכל הסלולארים בעולם
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות