כמה עולה להתגרש?
הליך גירושים דורש השקעה כספית בלתי מבוטלת. על מה לחסוך ואיפה להשקיע?
גם לגירושים צריך יועץ השקעות. שכירת עורך דין היא הצעד הראשון בהליך יקר מאוד. על מה צריך להוציא והיכן אפשר לחסוך?
א׳ נישא בגיל מאוחר, ומהר מאוד הפך אב לתינוקת תכולת עיניים. כחצי שנה לאחר לידת בתו, הוא הבחין כי התנהגותה של אשתו השתנתה, היא התרחקה ממנו ויחסיהם עלו על שרטון. א׳ היה נסער. מעבר לעובדה שחלומו התנפץ, הוא מצא עצמו בסחרחרה כלכלית. הוא נאלץ להיעזר בחוקר פרטי כדי לגלות את הבגידה של אשתו, לשלם עשרות אלפי שקלים כדי להגן על עצמו במסגרת הליכים משפטיים, בהם אשתו דרשה ממנו מחצית מכל רכושו, ולשלם מזונות על בתו. גם כיום, למעלה משש שנים לאחר הגירושים, א׳ מתמודד עם המצב הכלכלי אליו נקלע.
הליך הגירושים הוא באופן טבעי מלחיץ, בלתי צפוי וקשה. בין אם אנחנו בצד היוזם או לא, ברוב המקרים ישנה תחושה כאילו משכו לנו את השטיח מתחת לרגליים ואנחנו צריכים למצוא מחדש את שיווי המשקל. נוסף לקושי הנפשי, לרגשות האשם ולתחושת הפגיעה, יש להליך הגירושים השלכות כספיות גבוהות, ישירות ועקיפות.
אז כמה זה עולה לנו?
נתחיל מכך שמשפחה שחלקה משק בית אחד צריכה להתפצל לשני משקי בית. אם היה קושי לסגור את החודש לפני, אז אחרי הפרידה הדבר יהיה כמעט בלתי אפשרי. יהיה צורך לבחון מחדש את ההוצאות, את סגנון החיים ובעיקר לעשות התאמת ציפיות.
לאחרונה הליך הבחינה המחודשת של המציאות הכלכלית לאחר גירושים השתנה אף הוא, בעקבות הפסיקה התקדימית של בית המשפט העליון בבע״מ 919/15, שביטלה את חובת המזונות האבסולוטית שרבצה על אבות לילדים מעל גיל 6, והביאה למפנה לפיו מימון הוצאות הילדים יעשה בהתאם ליחס הכנסות ההורים ובהתאם לחלוקת זמני השהייה של הילדים עם ההורים.
ומה בעניין עלויות ניהול הליך הגירושים?
ההליך עצמו דורש השקעה כספית בלתי מבוטלת. שכר הטרחה של עורכי הדין נקבע לפי סוג ההליך ואורכו, ומעבר לייצוג המשפטי, עלולות להיות הוצאות נלוות כגון שכירת שירותיו של חוקר פרטי. כל זה לפני שהגענו למציאות החדשה של תא משפחתי שהתפרק לשניים. על מנת לא לפזר כסף מיותר, מומלץ להיוועץ מראש בעורך דין המתמחה בענייני משפחה על מנת להחליט מה הן המטרות ובהתאם לזה לקבוע את הדרך הנכונה להשיגן, לרבות האפיקים בהם כדאי להשקיע כסף.
חוקר פרטי או לחקור לבד?
הליך גישור יכול לצמצם את עלויות ניהול הליך הגירושים עשרות מונים. יתרונו של הגישור אינו רק בהיותו הליך זול יחסית, אלא בכך שהוא מאפשר קביעת מנגנונים יצירתיים, לרבות במובן הכספי, שלא יתאפשרו במסגרת הליך משפטי.
אם בכל זאת מתנהל הליך משפטי, עורך דין מומחה יודע מתי יש צורך בשירותיו של חוקר פרטי, ולא פחות חשוב, מתי הוצאה כזו מיותרת. גם כאשר חושדים שבן או בת הזוג לא נאמנים, לא תמיד כדאי להוציא כסף כדי להוכיח את זה. לעתים, גם אם נקבל הוכחות חד משמעיות לכך, המידע הזה לא ישנה את תוצאות ההליך המשפטי.
במקרים אחרים, ניתן למצוא ראיות בלי לפנות לחוקר פרטי. כך למשל, לקוח שלנו חשד שאשתו מנהלת רומן, ומשום שחשבון הטלפון שלה רשום על שמו, המלצנו לו לפנות לחברת הסלולר לקבל את תדפיסי השיחות. שם ראינו שהאישה משוחחת יום ולילה עם מאמן הכושר שלה. משם ועד לסיומו המוצלח של התיק הדרך הייתה קצרה.
לעתים המידע לו אנו זקוקים מצוי במרחק מקלדת. רשתות חברתיות הן כלי נהדר להוכיח מה מצבו של הצד השני. בעל שטוען שאין לו גרוש ומפרסם פוסט ב"פייסבוק" על חופשת הסקי עם בת הזוג החדשה? זו הוכחה לבית המשפט.
בתיק אחר נעזרנו באתר של רשם המשכונות כדי להוכיח שלעיזבון של מנוח יש זכויות במחצית הדירה, הרשומה על שם בת הזוג, לאור המשכנתא שהייתה רשומה על שמו בדירה. במקרה הזה אתר האינטרנט עזר יותר מחיפושים אבודים בלשכת רישום מקרקעין. בנוסף, אתרים כגון "הר הכסף" מאפשרים לנו לקבל מיידית מידע מלא על הזכויות הכספיות והסוציאליות הרשומות על שמנו, מידע הכרחי לניהול אסטרטגיה נכונה בהליך משפטי, בלי הפתעות ובלי בעיות.
הכרת האמצעים העומדים לרשותינו בטרם מתחיל הליך הגירושים ובמהלכו יכולה לחסוך הוצאות מיותרות. מי שיודע איפה להשקיע משאבים ומה צריך למצוא ולחפש, בסופו של דבר גם יוצר מציאות כלכלית טובה יותר לעתיד שלו.
הכותבת היא אלינה פינקלשטיין-להב, עורכת דין המתמחה בדיני משפחה ובדיני ירושה, בעלים משותפת של משרד שי-להב עו"ד
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.כתבה גרועה שלא מקיימת את המובטח בכותרתגרוש 23/08/2020 10:03הגב לתגובה זו0 0כמה עולה להתגרש?סגור
-
7.אני מקווה שלכל עורכי הדין לענייני משפחה לא יהיה אוכל (ל"ת)ממי 30/08/2018 14:05הגב לתגובה זו1 0סגור
-
הכתבה נועדה לפירסום משרדה של הכותבת , מלכודת זבובים (ל"ת)מת להתגרש 02/09/2018 09:36הגב לתגובה זו2 0סגור
-
6.גרושה זה לא מקצוע - חלק בגרוש 28/08/2018 21:57הגב לתגובה זו2 0כולנו (או לפחות רובנו) הגברים היינו מעדיפים למצוא זמן וחנך את ילדיך. רובינו, יודעים לבשל, לכבס, לטפל בענייני ביה"ס, לשבת עם הילד בהכנת שיעורים וכ"ו. על פני להפוך את הגברים לקופה רושמת. "המזונות" - הופכים את שווי המשקל טרם הנישואין ליתרון לצד האישה - אם טרם הנישואין היו לגברת 2 משכורות בבית - לאחר הגירושין הגב תביא גבר חדש הביתה וכעת יש לה 2 משכורות (היא לא צריכה להתחתן בעולם המודרני) ו"מזונות". ממצב בו הכתובה שהיתה להבטיח שהאישה לא תהיה קלב בעייני בעלה - הפכנו את הדין ל"כדאי לי להתגרש" ולהחליף גבר. גם לקבל 50% מהרכוש, גם לקבל כתובה (לא תמיד), גם לאפשר משמורת 50% לאבא (שיהיה לגברת גם זמן לעצמה ולמאהב החדש) וגם לדרוש מזונות לכיסה שלה. עד פסק הדין של ביהמ"ש העליון בשנה שעברה לאישה כדאי היה להתגרש כלכלית. לאישה חכמה במיוחד כדאי להוליד 3-4 ילדים כל אחד מגבר אחר - רצוי אמידים ולסדר לעצמה את משכורתה שלה באם קיימת וכ- 2-3 משכורות של "מזונות" ו- "מדור. מה הפלא שיש 30-40% גירושין בישראל? הרי ברור שזה משתלם לגברת ובעיקר לעו"ד מטעמה כלכלית.סגור
-
5.גרושה זה לא מקצועגרוש 28/08/2018 21:37הגב לתגובה זו4 0בתי המשפט לקחו את הדין העברי שנכתב בסיטואציה של תנאי חיים ומוסכמות חברתיות של תקופת המשנה והגמרא והמירו (עד לפסק דין של בית המשפט העליון לגבי ילדים מגיל 6) לעת המודרנית כאשר לוקחים חוק סוציאלי במהותו והופכים אותו למנגנון שעבוד הגבר. ע"פ הדין העברי ובתנאי חיים - נשים כמעט לא עבדו ולא החזיקו ברכוש - לאישה היתה ניתנת כתובה שלא תהיה קלה בעיני בעלה. כל שנצבר במהלך החיים, מה שהיה לבעלה והנדוניה היו שייכים לבעלה כולל הנדלן. מסכת כתובות היא הבסיס לחוקי פשיטת הרגל בישראל כי כתובה (אג"ח) בא לפני בעלי המניות. דהיום, הנשים דורשות לרשת מחצית מהרכוש ולדרוש משמורת על הילדים. ממצב שאישה חיה עם בעלה לשעבר - היא נמצאת במצב בו היא מקבלת מחצית הרכוש, לפעמים גם כתובתה, היא מקבלת "מזונות" ומדור וכעת אם היא מביאה את המאהב או בן זוג חדש הביתה יש לה 3 משכורות: משכורתה שלה, משכורת הגבר החדש ו"מזונות ומדור. בשלב מסויים לאישה משתלם כלכלית להתגרש ורבות עושות זאת. כמו ברב משחקי סכום אפס אם היא מרוויחה משהו מפסיד והמשהו הוא הגרוש שכעת נושא בנטל מזונות כאשר לרב היה מעדיף לקבל את הילדים 100% לחזקתו מבלי המשךסגור
- טען עוד
-
לא לשכוח בתקופה ההיא רק בנים זכו לקבל את הירושהאורי 30/08/2018 14:21הגב לתגובה זו0 0לכן כתובת האשה היתה אז כול רכושהסגור
-
4.להגיע להסכמהעובד 28/08/2018 18:18הגב לתגובה זו0 0בעזרת יחידת הגישור של בית משפטסגור
-
3.לא להתחתן, הכי פשוט (ל"ת)אחד 28/08/2018 16:47הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.חתונה זה מלכודת עבדותישראלי 28/08/2018 16:21הגב לתגובה זו2 0גבר חכם לא מתחתן. כל כך הרבה סבל אל תגיד לי זה לא יקרה פשוט תעשה הסכם ממון לפני שמתחתן או עובר לגור עם מישהי תחשוב עם הראש ולא עם הזין. אם אתה חרמן לך לזונה הרבה יותר זול וכיףסגור
-
1.אחיי הגברים היזהרו מלהתחתן , ובמיוחד מהמשרד של הכותבת (ל"ת)גבר גבר 28/08/2018 15:27הגב לתגובה זו6 0סגור