כלכלת ישראל: אפשר לשלוח מבט אופטימי קדימה
ערב יום כיפור, כלכלת ישראל ושוק המניות שלה נמצאים, לדעתי, במצב מעודד ומבטיח.
לא זו בלבד שהריבית הנמוכה מקלה על החברות לגייס הון, אלא שפער הביצועים הכלכליים לטובת המשק הישראלי בהשוואה לרוב המשקים המפותחים ולבטח בהשוואה לאלו המתעוררים מספק את הגושפנקה הכלכלית לעליות שפקדו, עד כה, את שוקי המניות ולאלה המסתמנות להמשך הדרך.
נוסיף לכך גורמים כמו העלאת דירוג החוב של ישראל ע"י מדרגת האשראי S&P שבכפיפה אחד שופכת אור חיובי על ביצועי המשק הן אלו הכלכליים והן אלו התקציביים. לכל אלו הצטרפו גם המניות הדואליות – אלו שנסחרות בד בבד בארץ ובחו"ל, ומניות הפרמצבטיקה בראשן – שאשתקד הסיגו את מדדי המניות וכעת מושכים אותן קדימה.
לא בכדי נאמר כי חשיפה מנייתית תשתלם יותר ככל שתכליתה תהייה לטווח ארוך יותר, מה שיסייע לשערי המניות של החברות השונות לשקף את התהליכים והמחזורים הכלכליים עסקיים שעוברים עליהן.
כאן המקום להדגיש גם לאחר נתוני צמיחת התוצר לרבע השני של השנה, שהצביעו על האטה כלשהי מצבה הכלכלי של ישראל עדיין טוב ומרשים. לומר שהתוצר גדל 4.1% במחצית הראשונה של השנה בטון חמצמץ משהו – זו זכות יתר שמשקים מפותחים רבים יתקנאו בה. לא סתם עומד שיעור הבלתי מועסקים היום על 4.2% מכוח העבודה ומשקף למעשה תעסוקה כמעט-מלאה.
אין זה פלא ששער החליפין של השקל שרד, בשנים האחרונות, מספר גלי-פיחות ועדיין שוהה בבטחה מתחת לשער של 3.60. נכון, למאגרי הגז הטבעי שהתגלו ומפותחים אצלנו היה תפקיד חשוב בהתעצמות השקל, אך כך גם לאותן חברות הזנק – פרי פיתוחינו – שנרכשו ברצון ע"י הגדולות שבחברות העולמיות ויש לקוות שהזרוע עוד נטויה.
אם אתבקש להצביע על אחד מהישגיו האיכותיים יותר של המשק אצביע על תנועות ההון לתוכו. לאחר עשורים רבים, החלו תושבי החוץ לקחת בחשבון את ביצועינו הכלכליים ואת הפוטנציאל ההשקעתי הטמון בנו, ביכולותינו ובהון האנושי והטכנולוגי המשובח שלנו - הרבה לפני השכונה הלא נחמדה בה אנו נמצאים. על הדבר הזה יש לשמור היטב.
עתה עלינו לדאוג שהמדיניות הכלכלית תמשיך להיות אחראית. הדבר יזכה אותנו בנקודת זכות דווקא לקראת שנת הבחירות הקרבה ובאה ובפרט לנוכח האתגרים הביטחוניים העלולים להיקרות בדרכנו. יש להבטיח כי התוצר הגדל מתועל להכנסתם האישית הפנויה ולרווחתם של משקי הבית. יש להפנות משאבים לחינוך – הלכה למעשה – בצורה שיטתית ועקבית. ויש לחתור להגדלת השקעות הסקטור העסקי בנכסיהם הקבועים של ענפי המשק – אלו שתגדלנה את התוצר הפוטנציאלי ותסייענה לספק יותר ביקושים – של תושבי ישראל ותושבי חו"ל – עם פחות לחצי מחירים.
עם צמיחה טובה, תעסוקה גבוהה ואינפלציה מדודה כפי שיש לנו היום – אפשר לשלוח מבט אופטימי קדימה. רוב הדברים – תלויים, כיום, בנו. הייתי מאחל לנו ולקברניטי המשק לנהוג אחריות וענווה: הישגינו הכלכליים בעשור האחרון – שהוליך מדינות רבות – מפותחות ומתפתחות כאחת – אל עברי פי פחת, אינם דבר של מה בכך. לא היה קל להגשים אותם – אך קשה פי כמה לשמר אותם.
משכך, כלכלית לפחות, יכולה מדינת ישראל לצפות, השנה, לחתימה טובה, אך בה בעת עליה להביט קדימה נכוחה, אל האתגרים שמזמנת לה תשע"ט, ולתכנן את דרכי ההתנהלות שיאפשרו לה לקוות לחתימה טובה גם ערב יום כיפור תש"פ.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.כתבת נהדר. שתי משאלות לשנה הקרובה-דגן 18/09/2018 08:47הגב לתגובה זו1 01. הורדת מס בורסה. 2. הכנסת יותר חברות טכנולוגיות למדדים בישראל.סגור
-
כאשר האנליסטים מתחילים להיות מרוצים זאת סיבה לדאגהישראל 22/09/2018 18:07הגב לתגובה זו0 0העלאת דרוג האשראי והתחזיות האופטימיות של האנליסטים מזכירים את האופוריה שלפני מלחמת יום כיפור. בעיקר שאנחנו לפני שנת בחירות וכחלון הוא שר אוצר , שצריך לשחד את הציבור אחרת יתרסק בבחירות. תקראו את כתבות האנליסטים בגרוש משנת 2006, 2007 ותבינו כמה מסוכן ליחס חשיבות לתחזיות שלהם.סגור