
5 סיבות להתרסקות הביטקוין - האם מדובר בבועה?
בשבועיים האחרונים צנח שווי שוק מטבעות הקריפטו ונכון לעכשיו מחק כ-700 מיליארד דולר מהשיא של תחילת 2018. הנה הסיבות המרכזיות לקריסה
לאחר שלושה חודשי מסחר שהתאפיינו בתנודתיות נמוכה, הביטקוין שבר את אזור התמיכה של 6,000 דולר למטבע ומאז התרסק ל-3,640 דולר שמהווים ירידה של כ-35%. היסטורית, שווי השוק של הביטקוין הוא כ-50% מסך כל שוק המטבעות הדיגיטליים, בשבועיים האחרונים צנח שווי שוק מטבעות הקריפטו מ-200 מיליארד דולר ל-120 מיליארד דולר ונכון לעכשיו מחק שוק המטבעות הדיגיטליים כ-700 מיליארד דולר מהשיא של תחילת 2018.
הכתבה שפורסמה ב-Bizportal בתחילת 2018: 5 סימני אזהרה למשקיעים במטבעות הדיגיטליים
מספר סוחרי קריפטו שאיתם שוחחתי מרגישים מרומים ולטענתם הסיבה העיקרית (ואולי היחידה) להתרסקות השוק היא מכירה של "לוויתנים" – גופים מוסדיים וציבוריים גדולים ששולטים בפועל בשוק ויכולים לתמרן אותו לטובת האינטרסים האישיים שלהם והגדלת הונם.
דעתי היא שאותם "לוויתנים" מיתיים שמנווטים את הכלכלה העולמית הם מיתוסים בדיוק כמו סיפורי המיתולוגיה היוונית שסופרו על ידי אנשים שחסרו את הידע בשביל להסביר את מקור הברק ולכן המציאו את זאוס כאל שמעניש באמצעות שליחת ברקים. נכון שהתיאום והאגרסיביות בירידות מרמזות אולי על גוף גדול שעומד מאחוריהן אבל צריך לזכור שבתנאים של חוסר וודאות גם קהל של מיליוני סוחרים יכול להתנהג כמו יחידה מאורגנת.
- על סף מיתון בארה"ב: "משקיעים מחפשים יציבות, לא חברות חלום"
- יניב בנדר מונה למנכ"ל וואליו קפיטל ולמנהל עסקים ראשי של פסגות
במאמר זה אמנה 5 סיבות ממשיות להתרסקות החדה בשוק הקריפטו:
1. צמצום נזקים של חוות הכריה בתורת המשחקים "משחק סכום אפס" מתאר מצב שבו רק שחקן אחד יכול להרוויח. בעבר הסברתי כיצד כורי המטבעות הדיגיטליים שרויים במלכוד 22 שבו מחיר הביטקוין שווה פחות או יותר לעלויות הכריה שהוערכו בכ-6,000-9,000 דולר (בדיוק רמות הדשדוש בשנה האחרונה). לכן החוות נמצאות במשחק סכום אפס שבו יצטרכו להחליט בסוף האם להפסיד מעט עכשיו או להפסיד הרבה אחר כך.
ברגע שחוות כריה רבות הבינו שהסיכויים שמחיר הביטקוין יחזור לרמות של 5 ספרות אפסיים, הם העדיפו למכור עכשיו בהפסד מוגדר מאשר לחכות שהמחיר ימשיך לרדת. ההחלטה הזו הביאה לכדור שלג של עוד חוות ועוד סוחרים ש"נפטרים מהסחורה" כל עוד הם יכולים לרשום הפסד מוגבל. כבר היום חוות כריה רבות סגרו את הפעילות ומכשור כריה נמכר במחירי רצפה. שתי החברות הבולטות ליצור מעבדים גרפיים (שמשמשים לכריה) ירדו ב-50% בפחות מחודשיים, סימן לתקופה הקשה שעוברת על שוק הכרייה. 2. רגולציה "זקני הסוחרים" בטח זוכרים שלפני 2018 כל כתבה שרמזה כי הביטקוין יכול להוות מכשיר תשלום לגיטימי הביאה לעליה (או ירידה) של עשרות אחוזים במחיר. כיום לעומת זאת, דווקא התקדמות טכנולוגית או חקיקתית ברגולציית המטבעות הדיגיטליים גוררת ירידות חדות במחיר.
הפעם הטריגר היה החלטה של הרשות לני"ע האמריקאית (SEC) שגרסה כי הנפקת מטבע דיגיטלי (ICO) תצריך תהליך גיוס זהה לחברות ציבוריות (IPO). לאחר 10 שנים בהן שוק הקריפטו שימש טרוריסטים, פיראטיים, עבריינים ומלביני הון נאמנה, התהדקות הרגולציה האמריקאית מקשה על גיוס והעברות כספים.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
באופן מפתיע התברר שהמשתמשים העיקריים במערכת חילופי כספים מבוזרת ואנונימית הם דווקא הגופים שיש להם מה להסתיר, בדיוק אלו שרשויות ברחבי העולם סוגרות נתיב מרכזי להלבנת כסף עבורם.
3. ניפוח מעבר לשווי הכלכלי חוקי ההיצע והביקוש שאמורים היו לקבוע את מחיר הביטקוין כשלו הפעם. מחירי ביטקוין שערורייתיים בהפרזתם נזרקו לאוויר - 10,000/ 100,000/ 1,000,000 דולר. זכור לרעה במיוחד היה ממציא האנטי וירוס הסדרתי הראשון ג'ון מקפי שהבטיח לפני שנה לפגוע בעצמו (ואני אשאיר לטוקבקיסטים את הזכות לפרט כיצד) במידה ומחיר הביטקוין לא יגיע ל-1,000,000 דולר. כמו בכל בועה גם הפעם הבטיחו שהפעם זה שונה, אבל זה לא וגם אם בעתיד ימצא שימוש כלכלי שיצדיק ערך נותר עדיין לחכות ולראות מה יהיה שוויו. אייל גורביץ על הביטקוין בסוף חודש יוני 2018
4. חוסר שימושיות בשיאו השוק הגיע לשווי של 2,000 מטבעות דיגיטליים בשווי של 800 מיליארד דולר ועדיין המשותף להם - כולם הושוו לדולר. בשביל שימוש יעיל במטבעות דיגיטליים צריך שלכולם יהיה ארנק דיגיטלי, צריך מהירות סליקה כמעט מידית וצריך שערך הכרייה יהיה סביר וכדאי ומעל לכל צריך שהמחיר יהיה יציב.
אז נכון שישנם מקומות שבהם ניתן לקנות מכוניות ובתים בביטקוין אבל אני די בטוח שאם נבדוק הערך יוצמד לשווי הביטקוין בדולר כך שמדובר בלא יותר מגימיק שיווקי. 5. עיקר המסחר באלגוריתמים עיקר הפעילות בשוק ההון בכלל ושוק הקריפיטו בפרט מנוהלות על ידי אלגוריתמים למסחר. מדובר בפקודות מסחר אוטומטיות שמוכרות וקונות בהתאם לתנודות ותנאי שוק ספציפיים.
במקור התפתח השימוש באלגוריתם על מנת לנטרל את החסרונות שברגשות האנושיים (פחד ותאוות בצע). כיום האלגוריתמים משוכללים בהרבה ויכולים לקנות ולמכור אלפי פקודות בשניה ממספר בורסאות במקביל ועל ידי כך להרוויח את פערי הארביטראז' (הפער במחיר המטבעות) שבין הבורסות השונות.
המשמעות היא שגם כאשר מחיר המטבע בירידה הרציונל של האלגוריתם הוא להמשיך לבצע פעולות אפילו אם הן ימשיכו להוריד את המחיר. במילים אחרות, אלגוריתמים טובים יכולים להרוויח גם בשוק יורד משום שהם סוחרים על הפערים בין המטבעות ולא על השווי של מטבע ספציפי ולכן המטרה שלהם היא לא להחזיק במטבע שיעלה אלא במטבע שירד הכי פחות נכון לנקודת זמן ספציפית. למרות כל הסיבות שפרטתי כאן עדיין מוקדם מכדי לקבוע שענף המטבעות הדיגיטליים בכלל והביטקוין בפרט הוא בועה. במאמר הבא אקשור את הקצוות ואפרט כיצד השוק בוול סטריט מושפע משוק הקריפטו.
** הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות בקרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.
הכותב הוא משקיע וסוחר עצמאי, עובד בחברת מיטב דש ומייצג את דעותיו האישיות בלבד
- 9.א 27/11/2018 15:33הגב לתגובה זוהבטקוין לא הולך לשום מקום, יעלה וירד. לא לאנשים עם לב חלש. זה מה יש. ככול שתבינו יותר מהר כך יהיה יותר קל לכולנו. אני מאמין לפי הסטורית הבטקוין שבעליה הבאה יעבור את ה20000 דולר. ומי ש לא מאמין לא חייב להגיב , ואין צורך שהכנס לכתבות על בטקוין . שישקיע בזהב , שיבדוק עם השיניים שזה אמיתי.
- 8.אורי 25/11/2018 20:47הגב לתגובה זואין למטבעות ערך שימושי חזק מספיק. השימוש היחיד הוא להעברה של כמות כסף גדולה בלי הצורך בהמרה. זה לא מצדיק עלות כזאת גבוהה למטבע
- 7.לא מהמר 25/11/2018 18:19הגב לתגובה זותכלס אנשים מכורים להימורים וריגושים. זה היה אחד מהם. הבאות בתור זה מניות הטכנולוגיה. בתקופה של העלאות ריבית מזומן דולר הכי טוב
- 6.רוני מקרוני 25/11/2018 17:25הגב לתגובה זולפני שאתם מחפשים סיבות למה הביט ירד . אז אתם לא קרובים . הסיבה שירד כי ככה המטבע הזה מתנהג .אנחנו עדיין במגמת עלייה מאוד ברורה . לאורך השנים כל שנתיים הביט עושה שיא חדש ואז יורד 80 אחוז ממוצע מהשיא . וזה קורה כל שנתיים 2017-2019 שיא חדש ואז ירידה חזקה . מעניין אותי מה שיקרה ב 2019 הביט אמור לפי שנים קודמות להכפיל את עצמו מהשיא הקודם . וברגע שיהיה שיא חדש לדעתי שיא של 100000 דולר לביט אז שוב הביט ירד לכיוון 20000 אלף דולר לביט . ככה הביט מתנהג . אין לראות באמור שום המלצה . לא ממליץ על כלום נקודה .
- עודד 25/11/2018 22:43הגב לתגובה זואם ככה הוא מתנהג, אז הוא לא יכול להיות מטבע. כל הרעיון של מטבע זה ייצוג של ערך כלשהו, שיכול לשמש בסחר חליפין. אז אם זה לא באמת מטבע, מה זה בעצם? נטו ספקולציה. אז מי שאוהב לעסוק בספקולציות, שיילך על זה. אבל תפסיקו לזי.. את המוח על הביטקוין כמטבע שאוטוטו יהיה שווה הרבה, כי אתם חלק מהספקולציה.
- אורי 25/11/2018 20:43הגב לתגובה זולא הבאת שום ניתוח כלכלי או אפילו הגיוני. סתם טכני יבש. אני בטוח שאם אתה סוחר, או שסחרת בעברך כנראה שיצאת מופסד לרוב
- 5.כתבה יפה מאד (ל"ת)חיים 25/11/2018 15:53הגב לתגובה זו
- 4.מתגלה (ל"ת)השקר 25/11/2018 15:03הגב לתגובה זו
- 3.הנפילות 25/11/2018 15:00הגב לתגובה זובגלל פיצוץ בועות שקריות שנוצרו עי הבנקים המרכזיים הבורסה בשיא המטבע היה בשיא פיצוץ ירידות בורסות ירידות מניות הדיכאון התחיל להשתלט שורטיסים צוהלים לונגים דיכאון אחד שמח שני עצוב
- 2.רועי 25/11/2018 14:32הגב לתגובה זואין דבר כזה יש מאין, וזה בדיוק מה שעשו עם ה״מטבעות ״ האלה. הכסף בעולם הוא וירטואלי כבר מזמן ואין בביטקויין ובכל התחום הזה משהו חדש, אני אוהב שאומרים בלוקציין אבל בתכלס אף אחד לא יודע מה זה או מה לעשות עם זה עדיין .. פשוט יצרו מטבעות ומכרו אותם לאנשים שרצו נטו לעשות כסף על זה שזה תמיד עולה ובחיים לא יכול לרדת. זו בועה ועכשיו היא מתפוצצת.. והגיע הזמן. זה קרה בעבר ויקרה שוב בעתיד (זה קרה עכשיו עם מניות הקנאביס.. אז ברור שזה קורה תמיד)
- 1.אבי 25/11/2018 14:31הגב לתגובה זוזה שוק לא מפוקח, ויש א-סימטריה מובנית באינפורמציה בין שחקנים קטנים לשחקנים גדולים. תנאים קלאסיים למניפולציות.