קיבלתם אופציות מהעבודה? תתחילו לשלם מס גבוה

אופציות לעובדים ימוסו כהכנסת עבודה לפי שיעור מס גבוה, ולא כפי שמוסו בעבר בשיעור מס נמוך של 25%. איך זה עובד?

אופציות לעובדים שהבשלתן תלויות אירוע אקזיט או הנפקה בבורסה ימוסו כהכנסת עבודה לפי שיעור מס שולי של העובד (שיכול להגיע לכדי 50%) ולא כפי שמוסו בעבר בשיעור מס נמוך בגובה 25% כעל רווח הוני. כך עולה מחוזר מקצועי שפרסמה רשות המסים ב-6 לדצמבר השנה (להלן – "החוזר החדש") המשנה את מדיניות המס שהייתה נהוגה עד כה.   אחת ממטרותיו של התגמול ההוני היא שימור העובדים לטווח ארוך. מטרה זו מושגת על ידי כך שבעיקר בחברות הייטק, נוהגים לקבוע תקופות עבודה, אשר במהלכן גדלה הזכאות לעובד להפוך לבעל מניות מן המניין, בכפוף להתקיימותם של תנאים מוגדרים וברורים, תקופות אלה נקראות "תקופות הבשלה" (vesting periods).

הרציונל העומד בבסיסו של סעיף 102 לפקודה והכללים מכוחו, הקובע את אופן המיסוי בעת הקצאת המניות לעובדים (כהגדרתן בסעיף), הוא זהות אינטרסים בין הבעלים לעובדים למען הצלחת החברה ושאינו כרוך בהוצאת מזומנים.

מהאמור עולה כי ככל שהעובד יחזיק את התגמול ההוני למשך זמן ארוך וייקח על עצמו את הסיכון וחוסר הוודאות במימוש הזכות שהוקצתה לו בתגמול ההוני, תנפק החברה לעובד עם מימוש הזכות מניות מימוש. אלו יקנו לו את הזכויות הצמודות במניות כיתר בעלי המניות הרגילות, כאשר העובד במועד המימוש יוכל ליהנות משיעור מס נמוך בשיעור של 25% במידה שההקצאה היא באמצעות נאמן בהתאם למסלול רווח הון שבסעיף 102 לפקודה.   לפי החוק, החברה המעבידה רשאית לקבוע תנאי הבשלה לפי שיקול דעתה. המחוקק קבע תקופה מינימלית של שנתיים, שהחל מתחילתה ועד סופה של תקופה זו התגמול ההוני צריך להיות מופקד בידי נאמן. זאת על מנת שהעובד יוכל ליהנות משיעור המס המוטב ביחס למניות המימוש.

בדרך כלל נהוג, נהוג כי תקופת ההבשלה של התגמול ההוני המוענק לעובדים, תלויה בתקופת עבודתו של העובד בחברה, והיא מתפרסמת על פני תקופה מסוימת, כאשר בסיום כל אחד מחלקי התקופה אותו חלק מהתגמול ההוני שהוקצה ומיוחס לתקופה זו מבשיל, והופך להיות קניינו של העובד. יש מקרים בהם תנאי הבשלה אינם מותנים רק בתקופות זמן, אלא גם או רק בהתקיימותם של יעדים מסוים הנסמכים על יעדי ביצוע של העובד או תנאי שוק. רק בהתקיימם של תנאים אלה יבשיל התגמול ההוני והזכויות המוקצות יהפכו לקניינו של העובד, וכך תיקבע כמות מניות המימוש המוקצות לעובד.

בחוזר החדש, פורטו הוראות לקביעת תנאים ומועדי הקצאה לפי סעיף 102 לפקודה לעובדים שהבשלתן תלויות ביצועים ושלפי הסעיף תיחשב ההקצאה כמזכה בשיעור המס הנמוך. חברות אשר לא עומדות בהוראות יכולות לפנות לרשות המסים בתוך 180 יום מפרסום החוזר בהודעה על אימוץ הסדר מס להענקה חדשה על גבי הנספח שצירפה הרשות לחוזר. במקרה כזה יראו ביום ההודעה כיום הענקה חדשה של האופציות, אשר ממנו תחל מחדש תקופת החסימה בת השנתיים הקבועה בסעיף 102 לפקודה.

עיקר הדגש הוא להבהרתה של רשות המסים כי בכוונתה לשלול את שיעור המס הנמוך כאשר תנאי ההבשלה כאמור לעיל הם אקזיט או הנפקה של החברה, והיא תראה בתמורה ממימוש המניות במקרים אלה ככסף מזומן שיקבל העובד מעבודתו שייחשב כהכנסת עבודה לפי סעיף 2(2) לפקודה.   אין ספק שהחוזר החדש מטיל נטל גבוה יותר על דירקטוריון של חברה בבואו לאמץ מסלולי הבשלה שעומדים בכללי החוזר וגורם לצמצום משמעותי בשיקול הדעת העתידי לאפשר הבשלה של אופציות.

כל הכותרות

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    בסוף חוץ מהמושחתים בכנסת אף אחד לא ישאר פה (ל"ת)
    תום 20/12/2018 14:14
    הגב לתגובה זו