במלאת עשור, מה עשה הביטקוין למערכת הפיננסית?

ביטקוין הוא שינוי קונספטואלי עמוק ועקומת הלימוד של התופעה היא תלולה, אך מרתקת. מבט מקרוב על הטכנולוגיה מסביר מדוע יש הרואים בה את עתיד הכלכלה 

 | 
telegram
(8)

למרות הירידות ולמרות המספידים, כבר כמעט עשור שביטקוין צובר תאוצה לתוך הכלכלה הבינלאומית. את ראשית ההיסטוריה של ביטקוין נהוג לסמן באוקטובר 2008, עם פרסומו של "המסמך הלבן" שהתפרסם ברשת תחת שמו של אלמוני העונה לשם סטושי נקומוטו. המסמך תיאר מערכת תשלומים מבוזרת שאפשרת מסחר שאינו תלוי בגוף מרכזי.

הניסיון לפתח מערכת תשלומים עצמאית שאינה כפופה למערכת הבנקאית חוזר אחורה לשנות ה-80 של המאה הקודמת כמדענים החלו לפרסם מאמרים בנושא. ד"ר דיויד צ'אום, מחלוצי התחום, החל באותה תקופה לעבוד על פרוטוקולים שיאפשרו תשלומים אנונימיים ואף פיתח מערכת תשלומים אלקטרונית שנקראה Ecash.

ניק זאבו, מדען מחשב ומשפטן שעבד אצל דר' צ'אום הכיר היטב את הבעיות שהיו ל-Ecash, במיוחד הבעיה של גוף ריכוזי ששולט ומנהל את הרשת ואנחנו חייבים לתת בו אמון. כמו שאנחנו יודעים ומכירים, כאשר גוף מרכזי מחזיק בכוח רב הוא בהחלט עלול לנצל אותו לטובתו ולא לטובת המשתמשים במערכת. מתוך ההנחה הזו פיתח ניק זאבו את הרעיון של מטבע מבוזר שלא נשלט על ידי גוף מרכזי תחת הכותרת ביטגולד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הרעיון של ביטגולד החל לצבור תאוצה בין המומחים השונים של התחום עד המאמר המפורסם של סטושי נקומוטו שלא במקרה יצא בזמן המשבר הכלכלי העולמי הגדול. להבדיל מכסף שהמדינה מדפיסה בתהליך מורכב שנסתר מעיני הציבור, ביטקוין מוגבל בכמות שלו והפרוטוקול שלו שקוף לכולם, כך שהוא חסין בפני הבעיות שאנחנו מכירים מגופים ריכוזיים.

ביטקוין הופך את המערכת מבפנים
בקרוב יחגוג ביטקוין עשור מאז שיצאו המטבעות הראשונים שהתחילו שנסחרו בערך כמעט אפסי. ביטקוין הוא תנודתי מאוד והמחיר שלו עולה ויורד כמו רכבת הרים. בכל פעם שנבנה סביבו גל תקשורתי נוצר ביקוש רב ומחירו מזנק בהתאם עד שבסוף הגל מתחיל לצנוח בחזרה כאשר כל גל גדול מקודמו. אבל המחיר של ביטקוין אינו לב העניין, ביטקוין מייצג מאחוריו מהפכה כלכלית-חברתית טכנולוגיה שמתאימה למאה ה-21. בעוד שיש מי שמחפשים לעשות מהפכה עם אפודים צהובים, ביטקוין הופך את המערכת מבפנים.

מכיוון שביטקוין הוא מטבע גלובלי שאין לו נקודת כשל בודדת שעליה יכול ממשל כזה או אחר ללחוץ באופן ישיר ומכיוון שאין חברה או אדם שעומדים מאחוריו, אלא כל האנשים והחברות ברשת הוא כמעט בלתי ניתן לעצירה ולא סביר שהוא פתאום יעלם או יפסיק להיסחר.

ביטקוין הוא שינוי קונספטואלי עמוק ועקומת הלימוד של התופעה היא תלולה, אך מרתקת. לכן, לכבוד עשור להולדתו של המטבע תומכיו חוגגים מסביב בעולם וגם פה בישראל מתקיימות חגיגות כמו מסיבת העשור שמארגנן איגוד הביטקוין וועידת הביטקוין הגדולה המתקיימת באוניברסיטת תל אביב בתאריך ה-8 לינואר.

לסיכום, למרות התנודתיות הגדולה של ביטקוין צריך לזכור שמדובר בשוק קטן הנתון למניפולציות של שחקנים גדולים. אבל, מעבר לניתוח הטכני, כאשר בוחנים את הטכנולוגיה מקרוב ניתן לראות מדוע יש הרואים בה את עתיד הכלכלה ומדוע היא מתאימה למציאות שבה ממשלות מנסות לצמצם את המזומן מסביב לעולם כדי לעקוב אחרי הפעילות הכלכלית. הרעיון שעומד מאחורי ביטקוין הוא לאפשר לאנשים לתקשר בינם לבין על עצמם ללא התערבותו של גורם שלישי.

 ** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.  

 הכותב הוא יועץ אסטרטגי בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    ביטקוין פה כדי להישאר
    דליה 27/12/2018 15:09
    הגב לתגובה זו
    1 0
    וכל מי שחושב אחרת פשוט לא מבין..
    סגור
  • 4.
    הטכנולוגיה מעניינת...
    איציק 26/12/2018 20:39
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אבל ערך הביטקוין יתכנס בסופו של דבר לאפס
    סגור
  • 3.
    ביטקוין זה הדבר הבא
    אמירם 25/12/2018 13:28
    הגב לתגובה זו
    4 1
    פושעים היו לפני ביטקוין ויהיו גם אחריו. זה לטיפול המשטרה ואין הצדקה לתת את כל המידע הפיננסי שלנו לבנקים על כל שטות.
    סגור
  • 2.
    בטקוין יצליח, סוף הבנקים קרב. (ל"ת)
    א 25/12/2018 12:48
    הגב לתגובה זו
    5 2
    סגור
  • 1.
    או שאתה לאממש מבין, או שאתה מדבר מתוך פוזיציה:
    אבי 25/12/2018 11:08
    הגב לתגובה זו
    6 7
    "...ומדוע היא מתאימה למציאות שבה ממשלות מנסות לצמצם את המזומן מסביב לעולם כדי לעקוב אחרי הפעילות הכלכלית." - הלו ???זה בדיוק מה שכל כך רע בביטקוין ומשאר המטבעות פיר טו פיר - הוא הרבה יותר גרוע ממזומן ומאפשר ביצוע פשעים נוראיים, העלמות מס ענקיות ושאר עברות, עסקאות נשק וסמים ללא כל פיקוח. הביטקוין הוא רע מאוד לכולם - למעט פושעים ועבריינים למינהם.
    סגור
  • טען עוד
  • :
    משה פייגלין 26/12/2018 05:22
    הגב לתגובה זו
    4 0
    פושע קטן עובר על החוק. פושע בינוני עוקף את החוק. פושע גדול משתמש בחוק. וזאת עובדה.
    סגור
  • משעשע
    גיא 25/12/2018 13:34
    הגב לתגובה זו
    5 1
    בינתיים הבנקים הם מלביני ההון הגדולים ביותר. הם מליבינים הון של קרטלי סמים ופשיעה בסכומי עתק וגם כאשר הם נתפסים ומודים לא מקבלים עונש כי הם מעל החוק בעזרת הלוביסטים שלהם. צר ולמד על בנק לאומי שלנו ועוד HSBC שלהבין הון עתק לקרטלים הענקיים של מקסיקו אף אחד אגב לא משלם מחיר על הפשעים הללו.
    סגור
  • תגובה
    ליה 25/12/2018 13:33
    הגב לתגובה זו
    2 0
    צריך רגולציה על כל התחום הזה כדי שלא יהיו עוד מלבינים וסחר לא חוקי
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות