בפתחו של אתגר - אלו התנאים שיזניקו את אמיר ירון

שעה שהסביבה הביטחונית מתוחה, בחירות הוכרזו לחודש אפריל והגירעון התקציבי חורג מיעדיו, הנגיד נכנס בתקופה טובה דווקא הן מבחינת המשק והן מבחינתו // דעה

 | 
telegram

אתמול נכנס לתפקידו נגיד בנק ישראל החדש, פרופסור אמיר ירון. רבים אומרים שתנאי הפתיחה לתחילת כהונתו מאתגרים ביותר נוכח סימני האטה בחלק מכלכלות העולם, ירידות חדות של שוקי ניירות הערך ברחבי העולם ובארץ, צניחה של מחירי הנפט ושורת חששות – שטרם יושבו; בראשן – מחלוקת הסחר בין סין לארה"ב.

לתפיסתי, הנגיד נכנס בתקופה טובה דווקא הן מבחינת המשק והן מבחינתו. לגבי המשק – דרוש מבוגר אחראי, שעה שהסביבה הביטחונית מתוחה, בחירות הוכרזו לחודש אפריל והגירעון התקציבי חורג מיעדיו. בסופו של יום בנק ישראל הרי היועץ הכלכלי לממשלה. לגבי ירון, הדבר משתקף בדברים שאמר בטקס המינוי, שביטאו גישה שקולה ומאוזנת, הפרדה נכונה ומינון מאוזן בין משימות לטווח הקצר ויעדי מדיניות לטווח הארוך, ורתימת תחילת כהונתו לצורך כך. אתן ארבע דוגמאות:

1. חתירה ליעד אינפלציה לאזור 2%. כך, לפי חוק ישראל; עד לאחרונה שידר בנק ישראל כי יסתפק בהתבססות מעל הרף התחתון של היעד (1%) וכעת יש לעלות מדרגה נוספת. זה היעד, אך למעשה, תעלה הריבית הדרגתית ובשיעורים מדודים, על מנת למזער זעזועים בשוקי המניות; זו הפרקטיקה. אם נרצה לזהות את אחד היתרונות בעיתוי כניסתו - נצביע על יכולתו להשקיף וללמוד מהתנהלות ה-Fed, לה זוקפים מומחים חלק מהירידות האחרונות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

2. אפשור לכוחות השוק לקבוע את שער החליפין. אכן כך צריך. רבים חוששים ומציינים את רכישות המט"ח רחבות ההיקף של בנק ישראל בעשור האחרון. אכן כך, אלא שהנגידים הקודמים הקפידו לחזור ולציין, כי הדבר לא נעשה על מנת להשפיע על עצם תיסוף השקל, אלא לטפל בהתנהגויות חריגות מזדמנות (לשיטתם). בשלב זה יש יותר סיבות להעריך כי פני השקל לפיחות, לא לתיסוף, מה שיקל על הנגיד ליישם אמירה זו ולהפוך את השאיפה לפרקטיקה. כמובן, אם המציאות תכתיב פיחות "מהיר מדי", יש לבנק ישראל די יתרות מט"ח על מנת לרסנו – נקודה נוספת, שתקל עליו.

3. הקפדה על עצמאות בנק ישראל. לא שהיה על זה ויכוח אמיתי, בשנים האחרונות (גם אם אקח בחשבון את המחלוקות בין שר האוצר לבין הנגידה הקודמת), אך גם הפעם פועלת תחילת כהונתו של ירון לטובתו ולטובת המוסד שעומד בראשו. שוקי ההון "הענישו", בשנה האחרונה, מדינות כגון טורקיה וארגנטינה, שמנהיגיהן ניסו להגביל את הבנקים המרכזיים שלהן ולהשפיע על מהלכיהן. המקרה של ארה"ב מסובך יותר, אך מותיר את הנושא על סדר היום. במציאות של היום, יש קו דק בין עצמאות לטענות על ניתוק, לכאורה, וחזקה על ירון שידע לא לחצותו.

4. רתימת העלאת דירוג החוב של מדינת ישראל. גם כאן פועל העיתוי לטובת הנגיד החדש. שהרי, סטנדרד אנד פור'ס הבהירה כי הדירוג ירד, אם מגמת הקיטון של הגירעון התקציבי והחוב הציבורי תתהפך. ירון שואף ליציבות פיננסית ואזהרה זו תשמש אותו לתבוע מהממשלה החדשה זהירות פיסקאלית וטיפול בגירעון המתרחב במחצית השנייה של 2019.

לא נותר לי אלא לאחל הצלחה לבנק ישראל ולפרופסור ירון ולקוות שתנאי הפתיחה, כפי שפירטתי כאן, עשויים לשמש אותו לצורך כך. הצלחתו, במיוחד בימים שעוד נכונו לנו, היא הצלחתנו.

** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. 

הכותב הוא רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה, מזרחי-טפחות

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות