האם מוצדק העליהום התקשורתי על חברות הנדל"ן האמריקניות?
יזמי נדל"ן אמריקאים זיהו סימנים של גיאות בשוק האג"ח התל אביבי ויכולת להנפיק אג"ח בריביות נמוכות יחסית והלכו על זה. למה כולם התעוררו?
התנפלות כלי התקשורת על האג"ח שהנפיקו חברות נדל"ן אמריקניות בתל אביב היא בבחינת "חוכמה בדיעבד". היכן היו כל הפרשנים והאנליסטים כאשר גויס חוב מצרפי של עשרות מיליארדי שקלים בשנים 2015-18? ההתייחסות העיתונאית לכל הסקטור כמקשה אחת מחטיאה את המטרה, בבחינת "האחד חטא ועל כל העדה תקצוף".
כדאי לזכור כי יזמי נדל"ן אמריקנים, בעיקר מניו יורק, שאינם נהנים מ"פינוק" יתר מצד גופי המימון הגדולים בארה"ב, זיהו סימנים של גיאות בשוק האג"ח התל אביבי ויכולת להנפיק אג"ח בריביות נמוכות יחסית לחו"ל ו"הלכו" על זה. הם לא הבינו את מנטליות המשקיעים בישראל לפיה כל חברה המגייסת הלוואה בריבית גבוהה מהמקובל בשוק המקומי - חשודה כחברה במצוקה.
החברות המנפיקות פרסמו תשקיף שאושר על ידי רשות ניירות ערך. שתי חברות הדירוג "מעלות" ו"מידרוג" בדקו את המידע והעניקו למנפיקים דירוג שנע במרבית ההנפקות בין A מינוס ל-A. יועצי ההנפקות ביחד עם החתמים הקפידו על "רוד שואו" בקרב נציגי הגופים המוסדיים בו תוארו תנאי ההנפקה ופורטה יכולת החברה לשרת את החוב.
במשך תקופה ממושכת נסחרו האג"ח באורח סדיר בבורסה. המגייסים עמדו בתנאי ההלוואות, שילמו את תמורת הריביות וחלק מקרן ההלוואות כסדרן.
הטריגר לתחילת העליהום התקשורתי המקיף היה בסתיו האחרון כאשר חברה קטנה בשם ברוקלנד, שאינה נמנית עם הגדולות, נקלעה לקשיים. מאותו רגע ואילך החלו העיתונים, המוספים הכלכליים והאתרים לכסות את המתרחש בסקטור "הנגוע" בכתבות ביקורתיות קשות. כותרות כמו: "המשקיעים איבדו אמון באג"ח האמריקניות" או לגבי אחת החברות נכתב " צפויה תספורת של 50%".
עד כה ידוע על קשיים בקרב 2-3 חברות בלבד. כידוע, ניירות ערך הנסחרים בשווקים מושפעים מאווירה ובמקרה דנן היו ציפיות שהגשימו את עצמן. במרבית הכתבות היתה הכללה של כל הסקטור מבלי להבחין בין לווים גדולים ואיתנים או הנפקות מגובות בביטחונות נאותים בבחינת "האחד חטא ועל כל העדה תקצוף".
קבוצת התל בונד גלובל, בה נכללות האג"ח נשוא הכתבה, איבד בחודשים האחרונים עשרות אחוזים. אירוע בורסאי שלילי שכזה המתמשך לאורך שבועות וחודשים נוצל על ידי מקצוענים לפתיחת פוזיציות "שורט" שהניבו להם רווחים גדולים.
ייאמר מיד כי רישומן של מרבית החברות המנפיקות ב"איי הבתולה" בעייתי ומהווה סיכון שעלול להקשות על התדיינות משפטית מול החברה. כמו כן, בחלק קטן מהחברות לא הקפידו בעלי השליטה על כללי ממשל תאגידי הנהוגים אצלנו והתנהגו כבעלי פירמות פרטיות. אבל מכאן להתנפל בשיטתיות על כולם - לא הוגן.
חשוב לציין כי בחלק מהאג"ח שנפילת שעריהן הביאה אותן לתשואות גבוהות, מתקבלים דיווחים על רכישות עצמיות בעקביות בשוק. נראה כי סיטואציה זו קורצת גם למשקיעי לונג שרוכשים לתיקים לאחר בדיקה מקצועית ומעמיקה.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב מכהן כיו"ר ועדות השקעה, כיועץ פיננסי וכדירקטור בתאגידים בורסאיים ואחרים
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.אם אתה כבר כותב אז תהיה ספציפי ו..מוטי 15/01/2019 21:39הגב לתגובה זו0 0תמליץ על אג״ח כזה או אחרסגור
-
4.נקמת הסאטמרים ?אנונימי 15/01/2019 08:46הגב לתגובה זו0 0שהם כידוע לא בדיוק מאוהבי מדינת ישראל.סגור
-
3.מעניין איפה הבחור משמש בועדת השקעות שהוא מסנגר כךלייזרקה 14/01/2019 23:20הגב לתגובה זו1 0אנא בידקו ותהנו חחחחסגור
-
2.מי שתי החברות?חי 14/01/2019 20:47הגב לתגובה זו0 1מה עם אקסטל ומה עם אואיארסי?סגור
-
1.בעל השליטה בווטרסטון רוכש מכספו אג"ח ב-75 אגורות.מחזיק רציונלי 14/01/2019 20:09הגב לתגובה זו0 0לפני כשבועיים ווטרסטון פירסמו שחברת נדל"ן שוקלת לקנות את כל הנכסים שלהם בפרמיה על המחיר בספרים, מה שיאפשר להם לפדות במחיר מלא את מלוא הסדרה (אם ירצו). היום האג"ח ב-70 אגורות, ותשואה שנתית של 18.5%. תעשו עם המידע הזה מה שאתם רוצים.סגור