שלמה גרינברג
צילום: Bizportal
הטור של גרינברג

מה דחף שלוש ענקיות רפואה להיכנס לריפוי גנטי?

התיאבון להשקעה בחלומות עולה מדרגה ובמיוחד בתחום הרפואי. לאחרונה שוב קפץ התחום לכותרות בעקבות חברות פורצות דרך בתחום הביו. איך משקיעים בסקטור?

הריפוי הגנטי (Gene therapy) עולה שלב. הביו טכנולוגיה החלה לככב בוול סטריט בתחילת שנות השמונים. זה התחיל עם הנפקת Genentech (היום חלק מ-Roche Holding השווייצרית), שיצאה במחיר 35 דולר והמסחר התחיל על 88 דולרים. אחריה הונפקה Cetus (היום חלק מנוברטיס השוויצרית, NVS) בהצלחה גדולה אפילו יותר.

בנקאי ההשקעות הבינו שמתפתח תיאבון ענק להשקעה בחלומות ובהערכות מדהימות ובמיוחד בתחום הרפואי וכמנהגה מאז ומתמיד סחטה וול סטריט את הלימון עד תומו. היו ביניהן כמה ישראליות כמו אינטרפארם וביו טכנולוגיה כללית. רק חלק קטן מהחברות שהונפקו אז שרד אבל המעטות שהצליחו ובמיוחד אמג'ן (סימול: AMGN), שהונפקה בקיץ 1983, הפכו את הביוטק לתחום השקעה לוהט וזאת למרות "החללים" הרבים.

AMGN הונפקה ב-18 דולר למניה או במונחי היום 25 סנט, נפתחה על 34 סנט והיום נסחרת ב-192 דולרים. תעשיית הביוטק (שעדיין קטנה ביחס לתעשיית הפרמקולוגיה) יוצרת, במיין סטריט, מהפכה של ממש והצליחה בוול סטריט כיוון שהמשקיעים האמינו ועדיין מאמינים שבאמצעות הביוטק יגיע המרפא לחלק גדול מהחוליים בעולם, מחלות שעד לביוטק נחשבו כמחלות ללא מרפא.

למרות  המימון, הטיפול הגנטי לא מתרומם הטיפול הגנטי היה תמיד אחד ההבטחות הגדולות של תעשיית הביו הרבה לפני שוול סטריט התעוררה לנושא. הכניסה של וול סטריט עזרה לסקטור בשל המימון האדיר שתרמה לחברות השונות אבל, עובדתית עד כה ולמרות ההתקדמות העצומה במחקר, ההצלחה במיין סטריט מינימלית. יחד עם זאת, התחום עדין נחשב כאחת מגיזות הזהב של הרפואה.

ישנן שתי בעיות מרכזיות לחוסר ההצלחה עד כה: האחת, הבעיה הטכנולוגית שעדיין קשה להכניס "גן מתקן גן פגום" לתוך תא-גוף ולוודא שהגן החדש אכן ימשיך לבצע המשימה לאורך זמן. וישנה הבעיה הפיננסית שקשורה בעובדה שהטיפול הזה מיועד, ברוב המקרים, ל"מחלות נדירות". מה סיכוייה של חברה שמפתחת ריפוי גינטי, בעלויות אדירות, להרוויח ממחלות שמספר הסובלים מהן קטן ולא יכסה ההוצאות.

מספר התרופות שאישרה חטיבת הרקמות והריפוי המתקדם ב-FDA עד כה עומד על 16. כל האישורים, עד כה, לא גרמו למהפכות בתחום הרפואי כיוון שברוב המקרים מדובר באישור לתרופה שעוזרת אבל שאינה "משנה סדרי בראשית" ברפואה (תרופה שלמשל  תמגר את ההמופיליה). דוגמה לאישורים עד כה היא ה-Azficel-T (בשמה המסחרי, LAVIV) שאושרה עוד ב-2011. התרופה פותרת בעיה גנטית שגורמת לקמטים בעור הפנים ופותחה על ידי חברה בשם Fibrocell Science (סימול: FCSC) מפנסילבניה.

בעקבות תחזיות האנליסטים על "שוק של מאות מיליונים" שממתין לחברה לאחר האישור, הגיעה המניה אז ללמעלה מ-800 דולר בהתאמה להיום (המניה היום על 2 דולרים). אבל הסתבר שתיקון הקמטים אינו פרמננטי וגם נוצרו תחליפים שעשו אותה עבודה בעלות נמוכה בהרבה והמקרה של FCSC אינו יחיד. בשורה התחתונה, שום פרוזאק או ליפיטור לא יצאו מהתעשייה הביו טכנולוגית, עדיין.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

הטיפול הגנטי הפנים-גופי נעשה באמצעות וירוס מהונדס שאינו נושא מחלות שעליו מורכב "הגן המתקן" שאמור להחליף או לתקן את הגן הפגום וכן פיסת DNA של האזור בו נמצא הגן הפגום מה שמבטיח שה"רכב" הזה ינווט עצמו, דרך מערכת הדם, לאותו אבר. קחו לדוגמה את ההמופיליה, מחלה תורשתית המתבטאת בתפקוד לקוי של מנגנון הקרישה של הדם. ה"רכב" מוזרק לתוך וריד ומנווט עצמו לכבד (כיוון שהוצמדה לו פיסת DNA מהכבד) שם הגן מחליף גן לקוי. 

הבעיה הגדולה היא היכולת לוודא שה"מתקן" אכן ימלא תפקידו נאמנה באבר החולה כי בדרכו לביצוע יש מספיק תקלות שמפריעות וגם קשה להבטיח שה"תיקון" יחזיק מעמד לאורך זמן.

בסוף שנות ה-90 סיפרנו לקוראים על Neurologix, חברה שהקים פרופסור יהודי צעיר בניו יורק שפיתח מתקן כזה לטיפול בפרקינסון. המתקן הוזרק לוריד ועשה דרכו למוח שם "תיקן" גנים ש"עזרו" לפתח פרקינסון. המתקן של Neurologix אושר כ"ציוד רפואי" על ידי ה-FDA ונתמך על ידי מדטרוניקס (סימול: MDT) בהשקעה של 2 מיליון דולרים.

ה-FDA אישר להם לטפל בחולי פרקינסון ו-18 הניסויים הראשונים הסתיימו בהצלחה גדולה (נכחנו בהדגמה במרכז הרפואי של קורנל אז), מה שהפך המניה לסנסציה - ואז נפטר החולה ה-19. מדוע? למי זה חשוב? החברה נמחקה וב-FDA העדיפו לשכוח וזו הייתה הפעם האחרונה שניתן אישור מסוג זה. עד היום אגב, הפרופסור הצעיר לא זיהה את הסיבה ומבחינתה של וול סטריט ההתלהבות מהנושא הצטננה.

וול סטריט מתעוררת, 3 ענקיות רפואה פורצות דרך אבל לאחרונה שוב קפץ התחום לכותרות כאשר 3 ענקיות רפואה מהמובילות גלובלית וידועות כפורצות דרך בתחום הביו, רכשו חברות קטנות שמתמחות בריפוי גנטי בהערכות חלל ובסכומי עתק כאשר הרכישות נעשו (ובזה החשיבות) כחלק מאסטרטגיה להיכנס לתחום הריפוי הגנטי. החברות הן שתי הענקיות השווייצריות נוברטיס (סימול: NVS) ו-Roche Holding AG (סימול:RHHBY בארה"ב או ROG.VX בשווייץ) והשלישית, ביוג'ן (סימול: BIIB) האמריקאית.

כאשר שלישייה כזו מכריזה על עניין אסטרטגי בתחום רפואי מסוים וול סטריט מתעוררת. "החברות האלו", אמר פרשן מרקטווץ' השבוע, "לא היו משלמות  סכומים כאלו אם לא היו מאמינות שהטכנולוגיה מאפשרת  לפתור את הבעיות שעצרו עד כה את הטיפול הגנטי". Roche הודיעה שתרכוש את Spark Therapeutics (סימול: ONCE) האמריקאית ב-4.8 מיליארד דולרים, פרמיה של 122% ביום ההודעה. Spark סיימה את 2018 עם מכירות של 64.7 מיליון, הפסד תפעולי של 193.3 מיליון והפסד של 2.1 דולר למניה, הפסדים שאליבא האנליסטים ימשיכו לפחות בשנתיים הבאות ואפילו יגדלו.

"מחיר מטורף"? לא בטוח. מי שמכיר את רוש כמונו יגיד לכם שהחברה הזו, מעיר הולדתו של הרצל, לא עושה צעדים מטופשים ובאמת נחשבת לאחת מחברות הרפואה היוקרתיות בעולם במאה השנים האחרונות. רכישת Spark, שמתמחה ב"תיקון" גנים תורשתיים, מציבה את רוש, שעד כה לא נכנסה לתחום הריפוי הגנטי, בקדמת התחרות בתחום וכנדוניה למחיר ששלמה היא מקבלת את התרופה הגנטית שאישר ה-FDA, ה-Luxturna לטיפול במומים גנטיים ברטינה בעין ועוד שתי תרופות גנטיות שמתקדמות במסלול האישור למחלת ההמופיליה.

הצלחות כאן מבטיחות "תרופות-על". הטיפול בתרופת ה-Luxturna למשל, שתגיע לשוק ברבעון השלישי של השנה, יעלה כ-850,000 דולר למטופל. מה הפוטנציאל? בארה"ב לבדה יש למעלה מ-2,000 חולים רשומים שמתוכם נרשמו לקבלת התרופה למעלה מ-1,000, תעשו החשבון. נוברטיס (סימול: NVS), שאגב רכשה מ-Spark את הזכויות למכירת ה-Luxturna מחוץ לארה"ב, נחשבת גם היא לאחת היוקרתיות בעולם ובכל תחומי הרפואה.

בקיץ שעבר רכשה את AveXis, חברה אמריקאית אחרת, שנוסדה ב-2010 ושאין לה מכירות כלל ב-8.7 מיליארד דולרים. AveXis מובילה בתחום ניוון שרירי עמוד השדרה, ה-SMA. "יקר"? נוברטיס פרסמה החודש שעלות הטיפול לחולה ב-SMA תהיה "בין 4 ל-5 מיליון דולר" ויש למעלה מ-1,000 חולים ממתינים, תעשו חשבון. השבוע הודיעה ביוג'ן, שגם היא מהמובילות הגלובליות בביו, שרכשה את Nightstar Therapeutics (סימול: NITE) הבריטית, ב-877 מיליון דולרים וזאת על מנת להיכנס לריפוי הגנטי בעיקר בתחום האופטומולוגיה, שם ביוג'ן כבר מהמובילות. לחברה הבריטית 2 מוצרים בשלב האחרון של הבדיקות הקליניות.

win-win: גם הענקיות וגם החברות הקטנות מרוויחות מדוע הסכימו בעלי מניות Spark, AveXis או Nightstar למכור את התרנגולות שעומדות להטיל ביצי זהב? בגלל הפרמיה? גם אבל לא בעיקר. הסיבה העיקרית קשורה בקושי של החברות הקטנות להגיע למטרה גם מבחינת העלויות וגם מבחינת השיווק. שלושת הרכישות מייצגות מצב של Win-win גם לענקיות ויותר לחברות הקטנות. הגדולות חוסכות מו"פ ואת ה-TTM (ר"ת Time To Market) והקטנות מקבלות את הגיבוי הדרוש להגעה למטרה (החלום של המייסדים) כאשר בעלי מניותיהן יוצאים ותאוותם בידם, מקבלים מחיר שאפילו בחלומותיהם לא האמינו שיקבלו.

כל שלושת החברות ימשיכו בדרכן כיחידות נפרדות ברוש, בנוברטיס ובביוג'ן כך שההנהלה, שמורכבת בעיקר מהמייסדים, תשתתף בהגשמת החלום. זה נושא ותהליך שכדאי למשקיע בחלומות לנסות ולהבין. ככלל אצבע, הדבר הפחות חשוב בקבלת ההחלטה להוסיף חברה קטנה ל"פינת חלומות הביו" הוא החלום שהחברה מציגה. ההחלטה צריכה להתקבל לאחר שבודקים ומגיעים למסקנה לגבי הצורך הריאלי ב"חלום" ויכולתו לעניין את ענקיות הרפואה.

במילים אחרות, כשממליצים לכם לרכוש חברת חלום, החלום אינו סיבה לרכישה. צריך להבין מה בדיוק מנסה החברה לפתח, מה תרומת הפיתוח לרפואה ואם הצלחה עשויה לעניין רכישה של חברה גדולה (כי רוב הסיכויים שחברת החלום לא תגיע בעצמה למימוש החלום). לרכוש חברת חלום "בגלל שהיא מפתחת פתרון לסרטן" כדוגמה זו טעות.

פרופסור Kevin Curran מאוניברסיטת קליפורניה פרסם מאמר בחודש שעבר תחת הכותרת," סקטור הריפוי הגנטי חווה האצה". הפרופסור מצביע על כך שבארה"ב, באיחוד האירופי ובסין גובר קצב האישורים של מוצרי ריפוי גנטי. Curran כותב שבמהלך 40 השנים האחרונות מנסים מדענים לעצב לפתח ולייצר ריפוי גנטי שיוכל בצורה אפקטיבית ובטוחה לטפל במחלות (מהקשות שיש) ועד כה זה לא הצליח, "נראה לי", הוא כותב, "שזה עומד להשתנות". וזה, לדעתנו, מה שדחף את רוש, נוברטיס וביוג'ן להיכנס לתחום ובמחיר כזה. אם הם נכנסים כדאי לכל משקיע רציני לבדוק את הנושא כי פריצות דרך אמיתיות בריפוי הגנטי במחלות תורשתיות זה סיפור ענק.

איך משקיעים בסקטור? בעוד אנחנו כותבים הגיע אלינו מאמר מעניין שתוכלו לעיין בו, "חמש מניות ריפוי גנטי להעשיר בהן את הפורטפוליו שלכם", כותבים מומחי אתר המחקר Zacks. המניה המובילה מבחינתם היא RHHBY שכניסתה לתחום עוררה את כולו. שאר החברות המוזכרות הן חברות חלום שמוכרות לנו היטב, SLDB, RGNX, EDIT ו-QURE. מחירי מניותיהן בשמיים אבל כולן מועמדות לרכישה.

יש המלצות על חברות כמו VYGR שהולכת על מחלות נוירולוגיות או KDMN של הד"ר  Harlan Waksal שהוביל את סיבוב הביו הענק בשנות ה-90, כששימש מנכ"ל ImClone שנרכשה ע"י בריסטול-מאייאר ועוד. הבעיה היא שכל אחת מהן יכולה לסיים כמו FCSC או חלילה כ-Neurologix.

חוזרים לפיכך לסלים ולקרנות. והאמת? אין כאלו. המומחים ממליצים לאתר סלים או קרנות ביולוגיים רפואיים מהסוג של IBB שכולל בתוכו 224 מניות ביו כולל חלק גדול מהמתמחות בריפוי גנטי וכנ"ל XBI ואחרים. בעיה אחרת היא ש-Roche Holding אינה מופיעה בסלי הביו הגדולים. אנחנו מאמינים ש"פינת הביו" בתיק, פינה בהחלט חשובה, צריכה להיות הצירוף בין XBI, RHHBY והסל SBIO (חדשנות רפואית) וזה יכסה, פחות או יותר, את התחום אבל מכאן תחליטו לבד לאחר שתלמדו הנושא ותתייעצו.

** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(66):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 30.
    plx כמובן 14/03/2019 10:12
    הגב לתגובה זו
    אין סחפו אותנו בשנים 2004-2012 "אנחנו מייצרים תרופות מגזר" "ברגע שתרופה אחת מאושרת ניתן יהיה לתקוף אין סוף תרופות שיש להם שוק ענק" שווי החברה היה אז גם פי 10 מהיום . [מתוך כתבה משנת 2004 - חברת הביוטכנולוגיה פרוטליקס פיתחה תשתית להפקת תרופות בתאי צמח עד כה השתמשו בעולם בתהליכי פיתוח התרופות החלבוניות בעיקר בתאים של יונקים, בדרך כלל אוגרים 07.06.2004 פרוטליקס מפיקה מרצף גנטי (DNA) את הגן האחראי על ייצור החלבון. לאחר מכן היא מחדירה את הגן לתא הצמחי, שעובר כתוצאה מכך תהליך של שינוי גנטי כדי שיתחיל לייצר את החלבון הנדרש. פרוטליקס כבר רשמה פטנט על היכולת לגדל תאי צמח בתרביות בתנאי מעבדה במתקנים (ריאקטורים) סגורים. בנוסף יש לה הגנת פטנט על היכולת לייצר בהנדסה גנטית תאי צמחים שהיא עובדת אתם כך שניתן יהיה להחדיר להם מקטע גנטי אנושי. בשלב זה משתמשת החברה בתאי גזר כתומים כתאים מארחים, בהם ייוצרו החלבונים שישמשו תרופות בהזרקה.]
  • 29.
    באסטון 12/03/2019 18:33
    הגב לתגובה זו
    מה? אין תיק רציני בלי בואינג? גם באפטוש חושב ככה על אפלה ובואינג ותיקו חוטף. אבל אדוני זהיר ואף לא מתרשם מקשקשנים שפה ושם מנסים לתקוע מקל בגלגלים בצורה מכוערת ולא מכובדת. סך הכל ציון אדוני כמעט טוב מאד +..
  • שלמה גרינברג 13/03/2019 10:35
    הגב לתגובה זו
    תקרא הכתבה הבאה ומלבד זאת כקורא ותיק אתה הרי יודע שבמחיר של 400 דולר פלוס צריך היה למכור חלק מהאחזקה בבואינג
  • 28.
    יוסי 11/03/2019 17:26
    הגב לתגובה זו
    זה הביטוי האמיתי מהתנ"ך...
  • 27.
    נחום 11/03/2019 05:13
    הגב לתגובה זו
    על הכתבות בכלל ועל תגובתך בפרט
  • 26.
    שי 10/03/2019 17:12
    הגב לתגובה זו
    מה דעתך על החברה וגלולת האקורדיון ? המון תודה
  • שלמה גרינברג 11/03/2019 08:21
    הגב לתגובה זו
    עדיין חלום די רחוק clinical stage biopharmaceutical company מתקדמת יפה בבדיקות הקליניות עם כול הבעיות שכרוכות בכך, בעיקר מימון. נוברטיס התחילה לבדוק לפני כשנה ועד כה לא ראיתי תוצאות.
  • 25.
    הביולוג 10/03/2019 10:04
    הגב לתגובה זו
    ה ETF לא משקיע בגדולים כמו נוברטיס ורוש אבל מכילה חברות שעוסקות בהנדסה גנטית ואפילו מכילה את ILLUMINA שיש לה כבר הכנסות של מליארדים
  • שלמה גרינברג 11/03/2019 08:29
    הגב לתגובה זו
    הקבוצה הפיקה מספר סלים של חדשנות. לצד ARKG שמכסה חדשנות בסקטורים שונים ישנן0 ARKK ARKW, ו- ARKQ. סלים מעניינים שמתמקדים בחדשנות אבל נא לבדוק המטרה המדוייקת של כ"א מהם
  • 24.
    מאיר עיניים,תודה. (ל"ת)
    איתן 10/03/2019 08:20
    הגב לתגובה זו
  • 23.
    יובל 10/03/2019 07:31
    הגב לתגובה זו
    חברת rv קראוונים רכבי שטח .עוד חברה שנפגעת מהפחד שארהב הולכת למיתון קרוב ו מניה ירדה 50%הנתונים הפיננסים מראים חברה איכותית ויציבה... מה דעתך שלמה? תודה
  • שלמה גרינברג 10/03/2019 11:38
    הגב לתגובה זו
    מכיר אבל לא עוקב מקרוב
  • 22.
    יובל 10/03/2019 07:15
    הגב לתגובה זו
    expr חברת ביגוד (לצעירים בני 20-30משנה אסט' מחנויות פיזיות בקניונים לאון ליין ומרכזי קניות קטנים. ירדה 65% מה52 שבועות, נסחרת ב50% הנחה.פיוטרוסקי 8 מעיד שהיא פונדמנטלית בסדר..גם נמכפילים האחרים נמוכים ביחס לסקטור... מה דעתך? תודה
  • שלמה גרינברג 10/03/2019 11:44
    הגב לתגובה זו
    מכיר היטב ואפילו אעשה כתבה על תחום ה specialty apparel בקרוב. לגבי מכפילים נמוכים זה בגלל החששות מהמשך הרווחיות תשווה עם המתחרה ULTA שם הציפיות הפוכות ועל כול השאר בכתבה הקרובה
  • תודה שלמה (ל"ת)
    יובל 10/03/2019 16:02
  • 21.
    תודה שלמה על כתבה מרתקת (ל"ת)
    אריה 09/03/2019 20:23
    הגב לתגובה זו
  • 20.
    נחום 09/03/2019 19:57
    הגב לתגובה זו
    כשקראתי לה מה שאמרת שעוצמת הדולר נשאבת מהאמונה בבורא עולם, בכתבה הקודמת. אנחנו חבדניקי"ם ואני עוקב אחריך כעשרים שנה ואתה הגדול מכולם. 2 שאלות: האם הכניסה של טאואר לתחום בדיקות הדם טומן בחובו פוטנציאל אדיר? ומה קורה עם מגל, הם לא רוצים לפרסם דוחות לרבעון הרביעי ולשנה כולה?המנכל החדש ממש מזלזל במשקיעים... מה דעתך?
  • IN GOD WE TRUST 11/03/2019 03:07
    הגב לתגובה זו
    ראיתי כתבה עם הסברים על הדולר והקשר ליהודי ש"צייר" אותו. ואכן נראה שמעולם לא זכו היהודים כעם וכאנשים לעושר כה רב...כמו מאז שחיברו גורלם עם ארה"ב
  • נחום 11/03/2019 10:34
    in g-d we trust, all uther pay cash חחחח
  • שלמה גרינברג 10/03/2019 11:47
    הגב לתגובה זו
    לגבי טאור הכניסה היא לתחום המעגלים שישמשו לבדיקות כך שההוכחה תבוא עם הצלחת המכירות (אם וכאשר) לגבי מגל, איני עוקב
  • המורה שלמה 11/03/2019 17:50
    בעברית טאואר
  • 19.
    שלמה היקר מכיר את VKTX ? (ל"ת)
    rsi 69.10 09/03/2019 19:08
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 10/03/2019 11:50
    הגב לתגובה זו
    מכיר את תחומי העיסוק, מלהיבים אבל במקרה זה מדובר עדיין בחלומות
  • 18.
    שלמה שלום . מה לדעתך קורה עם פלוריסטם ? (ל"ת)
    מיואש 09/03/2019 10:32
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 10/03/2019 11:51
    הגב לתגובה זו
    אסכם המצב הנוכחי כך" עננים ורוח וגשם אין
  • 17.
    גולן 08/03/2019 21:52
    הגב לתגובה זו
    שלמה מה קרה לשתי אלו ? אמנם קצת חוב, אבל חברות איכותית, מגדילות מכירות.. מה קרה החודש למחירים שלהן? תודה
  • שלמה גרינברג 10/03/2019 11:55
    הגב לתגובה זו
    הירידות קשורות בחששות ליכולות "הבליעה" של ענקית הבטוח הרפואי Aetna. כתבתי על הנושא לאחרונה
  • 16.
    יהודה 08/03/2019 21:13
    הגב לתגובה זו
    מאחר שגידול בקר לבשר צורך משאבים עצומים מכדור הארץ מתפתחת תעשייה מעניינת של גידול "בשר" צמחי ושל תחליפי חלבון שונים ומשונים (למשל מחרקים) שאמורים להזין את אוכלוסיית העולם הגדלה והולכת. שלמה, שקול בבקשה לסקור את הנושא הזה. תודה.
  • אכן אבל הדרך ארוכה (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/03/2019 11:56
    הגב לתגובה זו
  • 15.
    אבי 08/03/2019 15:41
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום, אני עוקב זמן רב אחרי ההמלצות והדרוג שהם מספקים בדגש על ETF'ים. עפ"י התרשמותי מהניוזלטרים שאני מקבל מדי יום, הם לוקים באופטימיות יתר. אשמח לשמוע את דעתך. שבת שלום
  • שלמה גרינברג 09/03/2019 09:41
    הגב לתגובה זו
    אחת מהחברות הרבות שמספקות מחקר עצמאי למשקיעים. הם הצליחו להתפרסם בגלל שהמייסד, לן זאקס, הצליח לשכנע רבים בזמנו ששינויים בהערכת הרווחיות הם גורם מאוד משפיע על מחיר המניה. מעבר לכך כל אחד עם הדעה שלו לגבי אופטימיות או פסימיות.
  • אכן לוקים באופטימיות יתר (ל"ת)
    גבי 08/03/2019 21:48
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    יוסי 08/03/2019 15:36
    הגב לתגובה זו
    השאלה: למי מאמינים ולמה?
  • שלמה גרינברג 09/03/2019 09:42
    הגב לתגובה זו
    למי שלאחר שעשית מחקר עצמאי רציני מתאים יותר למה שגילת במחקר
  • 13.
    אסף 08/03/2019 14:16
    הגב לתגובה זו
    חדש בשבילי . ניתוח העבר ולפוצץ את המוח ולבלבל את השכל עם אלפי מילים שריקות ממעשים בשטח להפקת רווחים לא אמורה לעניין אף אחד . ואתה מצאת שיטה טובה . השיטה שלך לנתח את העבר ולפוצץ את המסך במילים יפות זה גם הבן שלי בן 3 יודע לעשות
  • tal 09/03/2019 17:36
    הגב לתגובה זו
    לאף אחד לא אכפת ממה שיש לך להגיד.
  • שלמה גרינברג 09/03/2019 09:43
    הגב לתגובה זו
    שעם בן כ"כ גאון אתה מבזבז זמנך על השטויות שאני כותב
  • 12.
    ליאור 08/03/2019 10:53
    הגב לתגובה זו
    ישנן כמה חברות בודדות שהצליחו אבל מאות או אלפי חברות אחרות שנמחקו או שעדין קיימות כשלדים ולמעשה מחקו את המשקיעים הנה זה בא מכיוון סין,היצוא וגם הייבוא מתרסקים, הנה זה בא מה ECB חוזרים להדפסות כסף כי המיתון מאיים הנה זה בא מארהב האטה כלכלית ערימות של חובות אבל יחי הבייבאק עולם שלפני קריסה טוטאלית הידד למי שהביא אותנו הלום
  • 11.
    משקיע מתחיל 08/03/2019 07:52
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה, בהיקשר לכתבה משבוע שעבר בנוגע לקונזנסוס האנליסטים השבוע קיבלנו דוגמא חיה כאשר ubs ומורגן סטנלי קבעו מחירי יעד חדשים והמניה הגיבה בהתאם. מה שמעלה ספקות בנוגע לחשיבות ההמלצות הנ"ל. הרי (תקן אותי אם אני טועה) בסך הכל לא קרה אירוע דרמטי. תוכנית ההתיעלות מתקדמת כמצופה ואף למעלה מכך, השחיקה בקופקסון פחות או יותר לפי התחזית.. באופן כללי הדוח ל2018 לא רע, ושולץ ממשיך בתוכניות כמתוכנן. אז על מה כל הרעש במניה? ועל מה השינויים החדים בהמלצות? רק מחזק וממחיש את דבריך משבוע שעבר. שבת שלום.
  • אסף 08/03/2019 14:13
    הגב לתגובה זו
    ותה השיטה ובאותה המכונת הסתרת האמת וסידור פוזיציות שלא צלחו . וברור שגם 2017 עד 2019 זה אותה הסיטואציה הסתרת האמת ניפוח בעזרת הזרמת קניות וכמובן זה יגמר כשם שנגמר תמיד . יאשימו את המהגרים והעניים מעצרים לא יהיו ואף לא שערה מראשם של מובילי ההונאה לא תזוז
  • שלמה גרינברג 09/03/2019 09:45
    שהבן הגאון שלך חקר גם נושא זה
  • 10.
    יוסי 07/03/2019 22:45
    הגב לתגובה זו
    החוקר ליילה דיוויס טוענת שהחברות שהן בחובות הכי גדולים, הן החברות שלקחו הלוואות לטובת רכישות עצמיות כדי להעלות את ערך המניה.
  • ו...? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/03/2019 08:50
    הגב לתגובה זו
  • המסקנה: נטל החוב ימוטט בסוף את רובן, כמו שקרה עם GE (ל"ת)
    יוסי 08/03/2019 15:30
  • 9.
    סיל 07/03/2019 22:18
    הגב לתגובה זו
    מה קרה לה?
  • מה נכתב לפני יומיים? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/03/2019 08:51
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    גזיאל 07/03/2019 18:36
    הגב לתגובה זו
    יש לא מעט כתבות שאתה מזכיר ובצדק את פייסבוק ואחרות... לא זכור לי (וסביר שכתבת) על טוויטר.מה דעתך על החברה ועל ההנהלה (גק דורסי ושותפיו) היכן אתה רואה את טוויטר עוד כמה שנים מעכשיו? תודה גבה
  • כתבתי (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/03/2019 08:51
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    טמיר 07/03/2019 18:33
    הגב לתגובה זו
    כבר לא מעט זמן הבנק "משתפר" והמניה עדיין סביב 4.5$ מה דעתך שלמה? תודה
  • הבנק אכן משתפר (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/03/2019 08:52
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    מתחיל לו עוד תיקון חברים (ל"ת)
    פרי 07/03/2019 18:16
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    תוד רבה שלמה עוד מאמר מצויין (ל"ת)
    יוראי 07/03/2019 18:16
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    גיל 07/03/2019 18:15
    הגב לתגובה זו
    החברה והמניה לא מתקדמות לשום מקום? כבר לא מעט זמן
  • אתה בטח מדבר על המניה (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/03/2019 08:52
    הגב לתגובה זו
  • החברה מתקדמת? היכן ? במיין סטריט? (ל"ת)
    גיל 08/03/2019 11:50
  • 3.
    גדי 07/03/2019 18:14
    הגב לתגובה זו
    שהדרך הכי גרועה לחברה להשיג צמיחה היא ע"י רכישות
  • כעובדתית זה לא נכון (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/03/2019 08:54
    הגב לתגובה זו
  • עברית 11/03/2019 17:53
    עובדתית ולא "כעובדתית"
  • יוסי 08/03/2019 15:34
    אלי הורוביץ ידע כנראה איזה חברות לרכוש איך להטמיע אותן נכון בטבע. אלה שבאו אחריו כנראה עשו את המהלך הזה פחות טוב...
  • 2.
    דרומי 07/03/2019 15:19
    הגב לתגובה זו
    בהקשר למאמרך על טסלה - שאלה - למדנו שקונים בירידות ומוכרים בעליות - האם טסלה עכשיו שמדשדשת סביב מחיר 275 מיצתה את הירידות והיא במצב נוח לקניה או שעדיין לא הגיעה לתחתית? כיון שאני למד ומחכים הרבה ממאמריך, אולי תוכל להוסיף מאמר נוסף כל שבוע? תודה על המענה
  • tsla 07/03/2019 16:26
    הגב לתגובה זו
    נניח לזה שלשלמה יש תשובה קבועה "שאלה טובה ליועץ שלך" והקניות היחידות שהוא חושף לקוראים זה "פירות וירקות". עצם המחשבה שלמישהוא יש תשובה שמיליוני משקיעים בעולם מתחבטים זה כול שניה ושניה במהלך יום המסחר... בקיצור גנון
  • 1.
    אסף 07/03/2019 14:39
    הגב לתגובה זו
    בחיאת שלמה תהיה רציני מיליארד מילים כתבת ותכלס סתם כאב ראש
  • דגן 07/03/2019 21:53
    הגב לתגובה זו
    .
  • באפט 07/03/2019 19:34
    הגב לתגובה זו
    ובעיקר לא לכתוב שטויות.