קיבלתם הלוואה מקרן השתלמות או קופת גמל? התנאים כנראה טובים, אבל...

מרבית החוסכים אינם מודעים לכך שנטילת הלוואה מקרן השתלמות או קופת גמל, משמעותה - מינוף ההשקעה ובהתאם הגדלת הסיכון והסיכוי של החוסך. רצוי להיכנס עם עיניים פקוחות - הנה התסריטים להשלכות המינוף
 | 

לעיתים, להחלטה פיננסית נבונה אחת, כמו נטילת הלוואה זולה וזמינה מקרן השתלמות או קופת גמל, יש תופעות לוואי בעלות חשיבות רבה לחוסך. האם מדובר בתופעת לוואי שלילית או חיובית? התשובה אינה חד משמעית, ותלויה בין השאר בתשואה העתידית של קרן ההשתלמות או קופת הגמל מרגע שניטלה ההלוואה, בשיעור ההלוואה שניטלה מסך היתרה, בהעדפות הסיכון-סיכוי של החוסך ובפרמטרים אינדיבידואלים נוספים שלו כמו מצבו הפיננסי-פנסיוני ועוד. 

הלוואה מקרן השתלמות וקופת גמל - תנאים טובים
מה שברור הוא שהתנאים של ההלוואה מקרן השתלמות או קופת גמל, הם טובים. כלומר, במבחן של ההלוואות שאתם יכולים לקחת מהבנקים, חברות כרטסיי האשראי ובכלל, מדובר בהלוואה טובה. אבל, מרבית החוסכים אינם מודעים כלל וכלל לכך שנטילת הלוואה כזו משמעותה גם מינוף ההשקעה שלהם, ובהתאם גם הגדלה לעיתים משמעותית של הסיכון והסיכוי של החוסך.

עבור חלק מהחוסכים, אלו שאוהבים ליטול סיכונים מחושבים והסבורים שהביצועים המרשימים של שוק ההון מתחילת השנה יימשכו, מדובר בתופעת לוואי חיובית מאוד. בנסיבות כאלה, מינוף כזה צפוי להגדיל את התשואה האפקטיבית על ההון העצמי שלהם, מעבר לתשואה שתניב קרן ההשתלמות עצמה. אבל עבור משקיעים שונאי סיכון החוששים מהפסדים עתידיים, מינוף כזה חושף אותם לסיכונים מוגברים שהם לא לקחו בחשבון בעת קבלת ההלוואה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עקרונית, נטילת הלוואה מהחיסכון הפנסיוני היא אחת הדרכים הזמינות והזולות ביותר הקיימות מבין האלטרנטיבות בשוק ההלוואות. ההלוואה מקרן השתלמות או קופת גמל ניתנת לחוסך מכספו שלו, ולכן היא אינה דורשת ערבים והיא זולה מאוד, בדרך כלל בריבית משתנה בשיעור פריים מינוס חצי (כיום 1.25% שנתי). עבור אלו הסובלים מהחזרים גבוהים של הלוואות יקרות בהרבה מהבנקים, מחברות כרטיסי האשראי ומחברות מימון פרטיות, נטילת הלוואה מהחיסכון הפנסיוני יכולה להוזיל משמעותית את עלות האשראי ולהקל על התזרים החודשי.

כמה ניתן ללוות?
במקרה של קרן השתלמות או קופת גמל נזילה, ניתן לקבל הלוואה כזו עד לגובה 80% מהיתרה. מקרן השתלמות לא נזילה ניתן ללוות עד 50% מהיתרה, ומקופת גמל לא נזילה - עד 30%  מהיתרה. על פי החוק, אסור לחברות המנהלות לגבות עמלות נוספות, דמי טיפול ושאר סעיפים המייקרים בפועל את הריבית האפקטיבית על ההלוואה. עד כאן, מדובר בצרכנות פיננסית נבונה.

מה הקשר בין נטילת ההלוואה למינוף הפיננסי של החוסך?
נניח שלחוסך יש קרן השתלמות נזילה בסך 150 אלף שקל, ממנה הוא נטל הלוואה בשיעור המקסימלי המותר (80% מהיתרה) בסך 120 אלף שקל. סכום ההלוואה אינו מקוזז מהיתרה. המשמעות היא שביצועי הקרן בשוק ההון חלים על כל הסכום - 150 אלף. גם דמי הניהול נגבים מהסכום המלא הזה. אבל מה בעצם סכום ההשקעה האפקטיבי, מהו ההון העצמי האמיתי של החוסך? התשובה היא 30 אלף שקל בלבד, כלומר היתרה המקורית בניכוי סכום ההלוואה.

אם כן, נטילת הלוואה זולה, השאירה את החוסך עם הון עצמי אפקטיבי של 30 אלף שקל, ועם קרן השתלמות בסך 150 אלף שקל, שחשופה בביצועיה לתשואות אפיקי ההשקעה השונים בשווקים הפיננסיים. מבלי משים, החוסך הוא עתה בעליו הגאה של תיק השקעות במינוף של 1:5. מדובר על רמת מינוף שלא מביישת פעילים ממולחים, ספקולנטים ושועלי קרבות וותיקים ומנוסים בשוק ההון. אבל הם נכנסים להשקעה ממונפת אגרסיבית כזו בעיניים פקוחות. הם גם יכולים לספוג את ההפסדים במקרה שהציפיות האופטימיות שלהם יתבדו. ואתם?

לקחתם הלוואה מקרן השתלמות - הסתכנתם
בטבלה המצורפת נדגים את ההשלכות של המינוף שלא מדעת הזה במספר תסריטים:
 

בתסריט א', בתום שנה מיום נטילת ההלוואה, הניבה הקרן תשואה נאה של 6%. על יתרה של 150 אלף שקל מדובר ברווח הון בסך 9,000 שקל. בהתאם למינוף ביחס של 1:5, התשואה על ההון העצמי האמיתי של החוסך הינה 30%, כי בפועל הרוויח 9,000 שקל על הון עצמי של 30 אלף שקל בלבד.

אבל מינוף של תיק השקעות הוא מטבע בעל 2 צדדים. בתסריט ב' של ירידות בבורסה, בהנחה שקרן ההשתלמות איבדה 5% במהלך השנה, אותו חישוב מניב תוצאה קשה מאוד עבור המשקיע. הפסד של 7,500 שקל על ההון העצמי האפקטיבי שלו משמעותו הפסד של 25% . כן, שוב פי 5 מתשואת קרן ההשתלמות. זה הצד השני והמסוכן של מינוף פיננסי.

תסריט ג', מציג מקרה חריג של שנה קשה במיוחד בשוק ההון (זה קורה כל מספר שנים) במהלכה איבדה קרן ההשתלמות 20% משוויה. 20% כפול 5 משמעותו מחיקה של 100% מההון העצמי האמיתי של החוסך בקרן ההשתלמות.  במקרה כזה יתרת הקרן פחתה ל-120 אלף שקל וכנגדה יש הלוואה בסכום זהה (נתעלם מהוצאות הריבית), ולאחר קיזוז, המשקיע נותר ערום ועריה.

רגע. ומה קורה עם ההלוואה עצמה? הרי החוסך קיבל לידיו 120 אלף שקל. הכסף הזה הלך על אוטו חדש, או שיפוץ הדירה, חתונה של הילדים, וכדומה ומילא את מטרתו. לו היה סכום ההלוואה מושקע באפיק אלטרנטיבי, החישוב הנ"ל היה משתנה מהותית. אבל בדרך כלל הציבור עושה שימוש שוטף בהלוואות מהחיסכון הפנסיוני, ואינו משקיע אותם באפיקים נושאי תשואה. הוא צריך את הכסף כאן ועכשיו.

האם ניתן לגדר את הסיכון המוגבר בעקבות המינוף של החיסכון הפנסיוני?
מבלי להיכנס לאסטרטגיות פיננסיות שמרבית הציבור אינו מכיר, יש בהחלט דרך פשוטה לצמצם את הסיכון המוגבר שנגזר מקבלת הלוואה כזו, עבור אלו המעוניינים לצמצמו. אחת הדרכים היא לעבור ממסלול ההשקעה הנוכחי שבו מופקדים כספי החוסך בקרן ההשתלמות, למסלול השקעות אחר, סולידי יותר.

מסלול עם פחות חשיפה למניות, פחות אג"ח קונצרני מסוכן, ויותר אג"ח ממשלתי ונכסים סולידיים אחרים שקרן ההשתלמות רשאית להשקיע בהם, יקטין את הסיכון עבור חוסך שנטל הלוואה כזו. מעבר מסלול השקעה איננו כרוך בעמלה, והוא מתבצע על פי בקשת הלקוח בתוך 3 ימי עסקים.

כמו כל החלטה בתחום הפיננסי והפנסיוני, חשוב מאוד שכל חוסך יקבל ייעוץ אישי מבעל רישיון רלוונטי, בהתאם לנסיבות הספציפיות של החוסך. לכל אחד מההחלטות הנ"ל יש השלכות שהחוסך הממוצע אינו מודע להם, ולכן מומלץ להתייעץ מלכתחילה עם בעל רישיון פנסיוני.

נכון שמינוף מגדיל את הסיכוי-סיכון של המשקיע, אבל הטור הזה נכתב במיוחד עבור המשקיע הממוצע, שונא הסיכון, במטרה להגן עליו מפני החלטות פיננסיות לא שקולות ומסוכנות. אני זוכר חברים שלי שבתחילת שנות ה-90 היו מושקעים בבורסה באמצעות הלוואות זולות שניתנו להם על ידי הבנקים, להשקעה בקרנות הנאמנות של אותם בנקים (בעידן שלפני רפורמת בכר).

אחרי המפולת בשנת 94, נותרו חלק מחבריי עם הלוואות יקרות בסכומים שעלו משמעותית על תיק ההשקעות החבוט שנותר להם. הם החזירו את ההלוואות במשך שנים ונותרו עם צלקות וטראומות קשות. זהו מצב שאינני מאחל לאף אחד. ומכאן הגישה השמרנית שלי כלפי מינוף החיסכון הפנסיוני עקב קבלת הלוואה, שהיא כשלעצמה זולה וטובה.

ומה עם אותם קוראים שמחפשים כל הזמן דרכים להתמנף, ושמוכנים ורוצים להגדיל סיכונים? שיבושם לכם. הנה דרך נוספת למנף את תיק ההשקעות שלכם. רוצים יותר? בבקשה. קחו הלוואה מקרן ההשתלמות או קופת גמל, בשיעור המקסימלי המותר, ואז דרשו לעבור מסלול השקעות. לאיזה מסלול? למסלול המנייתי, או למסלול מסוכן יותר מזה הנוכחי שבו אתם חוסכים. אבל זה לבעלי עצבים חזקים בלבד. וגם כאן, העצה היא להתייעץ תחילה עם בעל רישיון פנסיוני. אני מקווה שהוא יצליח להרגיע אתכם.

** האמור בטור זה אינו מהווה ייעוץ ו/או המלצה לרכישת או פעולה כלשהי במוצר פנסיוני או פיננסי, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני או פיננסי, בידי בעל רישיון עפ"י הדין, המתחשב בנתונים ובצרכים הפרטניים של כל אדם.​

הכותב הוא מתכנן פיננסי אישי, בעל רישיון סוכן ביטוח פנסיוני, מרצה לצרכנות פיננסית נבונה ומומחה לשווקים הפיננסיים.

תגובות לכתבה(31):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 26.
    הלוואות צריך להחזיר - למה לא פשוט לממש (חלק) קרן נזילה? (ל"ת)
    רון ו 11/11/2019 03:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 25.
    לא לוקחים הלוואה לאוטו או שיפוצים וכו
    חוסך 31/07/2019 12:24
    הגב לתגובה זו
    4 0
    זה דברים שמתכננים מראש. ובכלל קרנות השתלמות זה להמון זמן אז גם אם עברה שנה קשה, ההפסד חזר משמעות כי לאורך שנים הבורסה תמיד עולה. והנכון הוא לקחת הלוואת בלון (משלמים רק את הריבית) ואת הכסף משקיעים שוב בבורסה על אחד המדדים שלאורך שנים תמיד עולה. בקיצור זו השקעה לטווח ארוך של יותר מ 5 שנים. זה כסף שלא מתכננים עליו ! והוצאות כמו להחליף אכב או לשפץ דירה חוסכים בנפרד !
    סגור
  • 24.
    קשקוש בלבוש
    ahron@invest-fs.co.il 30/07/2019 23:50
    הגב לתגובה זו
    3 0
    כתבה משוחדת לבנקים .... הלוואות כאלה נתנות ל3-7 שנים .... מתי רצף של 5 שנים (ממוצע,) נתן תשואה שלילית.... לקחת כל עוד אפשר למרות שהבנקים לא אוהבים את זה זה כסף שלנו וזכותינו להשתמש בו . הריביות הממוצעות בבנק סביבות פי 4 ממה שיש בבתי ההשקעות .
    סגור
  • דוגמא ב 2007 עד 2009 רוב הקרנות הפסידו
    רון ו 11/11/2019 03:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למה בכלל לקחת הלוואה אם הקרן נזילה?
    סגור
  • 23.
    איך אני הבנתי את המסר
    מרדכי 30/07/2019 22:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כנראה שיש לא מעט אנשים שרוצים לקבל 80% מהצבירה בריבית פריים פחות חצי אחוז ע״מ להיכנס להרפתקאות נדל״ניו מעבר לים. וזה כרוך בסיכונים שונים: סיכוני מטבע, סיכון בפרוייקטי נדל״ן במדינה זרה שיכולים להיות ממונפים בפני עצמם ועוד.
    סגור
  • טען עוד
  • 22.
    השכלתי מאוד.תודה (ל"ת)
    יהודה 30/07/2019 20:54
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 21.
    זוכר
    1 30/07/2019 13:15
    הגב לתגובה זו
    1 0
    "את הדעות שלי על המשבר הגדול שעומד בפתח ולא היה כמותו לפחות מאה שנה לא הסתרתי מאף אחד. כתבתי על זה, אמרתי את זה. זה היה גלוי. הסכין נפלה והמשיכה ליפול, ולא רציתי לשים את כל הביצים שלי באותו סל. מותר לי בתור אדם פרטי לנהל את הכסף שלי איך שאני רוצה. אין שום חוק שאוסר עליי לעשות את זה. התנזלתי, נכון. עבדתי במזומן גם כי היו לי צרכים אישיים באותה תקופה. אין בזה שום דבר פסול".
    סגור
  • 20.
    דמי הניהול .אם אתה בידים שלהם אין סיכוי שיורידו
    חנוך 29/07/2019 19:31
    הגב לתגובה זו
    2 0
    דמי הניהול ,גמישות תפקודית (כל מיני ביטוחים ושאר ירקות יקרים)
    סגור
  • 19.
    איזה שטויות
    נשמעת כתבה ממומנת 29/07/2019 19:25
    הגב לתגובה זו
    3 0
    זה אפיק הלוואה זול הכותב מדבר שטויות
    סגור
  • 18.
    איטרסנט
    א.ש 29/07/2019 06:49
    הגב לתגובה זו
    11 2
    מאות מילים ריקות על עובדה פשוטה אחת ,בשוק ההלואות אלו ההלוואות הזולות ביותר הכתבה מריחה משיקולים זרים
    סגור
  • 17.
    מעניין
    רז 29/07/2019 03:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חומר למחשבה זה הדבר הבא השקעות ורק למי שיש רישיון פנסיוני
    סגור
  • 16.
    חבל שלא התייחסתם
    אמיר 29/07/2019 03:50
    הגב לתגובה זו
    5 0
    להחזר ההלוואה, בגרייס, בלון או החזר חודשי קרן ריבית. ולתקופת ההחזר. אם כבר אתם מלמדים אנשים להתמנף, תלמדו כמו שצריך ותציינו את העובדה שניתן להשקיע את הכספים הללו ולקבל תשואה גבוהה מהריבית וכך ליצור רווח על כסף שלא שלנו. (אפשר גם להפסיד)
    סגור
  • 15.
    עשיתי זאת
    גילי 28/07/2019 23:26
    הגב לתגובה זו
    7 0
    היה לי 190.000 שקל נזיל בקרן השתלמות לקחתי הלוואה של 140000 שקל פריים מינוס חצי . וההלוואה יורדת לי כל חודש 7 שנים לא כמו הלוואת בלון . ואני חושב שעשיתי צעד טוב מאוד בהתאם לשוק כי הקרן עשתה השנה הזאת הרבה כסף והסכום ההלוואה יורד לי כל חודש
    סגור
  • 14.
    לקחתי הלוואה לקניית רכב חדש
    blond101209 28/07/2019 22:36
    הגב לתגובה זו
    5 0
    כיום נותרו לי עוד 3 שנות החזר.יש לי את הסכום להחזר הלוואה אבל בריבית המצחיקה לא מסלק את ההלוואה עד שתהיה עליה בשיעור הריבית בישראל. מקטין את הסיכון ע"י מעבר בין מסלול מניות לכספי(מזומן).נכנס למניות רק אם יש תיקון מעל 6% .סיימתי את שנת 2018 עם תשואה חיובית נטו של 0.66% ואת מחצית 2019 עם תשואה 7.5% נטו וכעת יושב במזומן מחכה לתיקון אם יבוא.
    סגור
  • 13.
    מה הקשר???
    איציק שני 28/07/2019 20:38
    הגב לתגובה זו
    7 2
    א. יש לי קרן השתלמות. ב. אני לוקח הלוואה לקניית דירה. מה הקשר בין שני הדברים?? מינוף, סיכון, שוק ההון, מניות,אגרות חוב ועוד מילים כאלו ואחרות. מה זה משנה מהיכן קיבלתי הלוואה ובאיזה אפיקים מושקעת קופת הגמל. ההסבר נשמע כמו ניפוח שכל... תקנו אותי אם אני טועה....
    סגור
  • אם היית מבין בשוק ההון אז לא היית שואל ...
    שלום 29/07/2019 09:11
    הגב לתגובה זו
    4 1
    זה שאתה סולידי ולא מבין לא עושה את זה לא נכון . אם ממנפים את הכספים שיש לנו בימי גאות בשוק ההון אז אפרש להרוויח הרבה מאוד כסף ולהגדיל את ההון העצמי. אז תלמד ותבין.
    סגור
  • נכון שאפשר לקחת הלוואה ולמנף השקעה אבל זה לא המקרה
    לא קשור לשוק ההון 30/07/2019 01:19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הכותב מדבר על הלוואה שנלקחת שלא לצרכי השקעה אלא לצרכי צריכה (נניח החלפת רכב). במצב הזה אין שום מינוף ושום כלום. קרן ההשתלמות היתה ונשארה באותו סכום ועם אותן תשואות חיוביות או שליליות. במקביל יש גם הלוואה שצריך להחזיר כל חודש, בדיוק כמו במקרה שהיא היתה נלקחת מבנק או מחברת אשראי, רק בריבית טובה יותר. שום קשר למינוף או סיכון עודף בקרן ההשתלמות.
    סגור
  • אתה צודק בהחלט (ל"ת)
    עמי 29/07/2019 07:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 12.
    הלוואות מקרן השתלמות
    מני 28/07/2019 18:42
    הגב לתגובה זו
    0 1
    לא הבנתי.. אותי למדו הלוואות צריך להחזיר .בגלל זה אני גם לא לוקח הלוואות.
    סגור
  • 11.
    חירטוט
    חרטטן 28/07/2019 18:25
    הגב לתגובה זו
    0 1
    הלוואה לא לוקחים לשנה אחת, לאורך זמן קרן ההשתלמות תשאף לממוצע. הלוואות מקרן השתלמות לוקחים לטובת הלוואות ולא לטובת רכב חדש.
    סגור
  • 10.
    קישקוש, אם מישהוא לוקח הלוואה בכול מקרה אז לפחות שישלם
    אלמוג 28/07/2019 16:03
    הגב לתגובה זו
    5 0
    פחות ריבית. גם במקרה ג, ההפסד יותר קטן מהלוואה בריבית יותר גבוהה. פחות ריבית. רק אם פודים את הקרן אז אין בכלל סיכון אבל גם אין סיכוי, הכול תלוי במה תהיה התשואה של הקרן אבל את זה אפשר רק לשער.
    סגור
  • 9.
    נשמע כמו חרטוט של מספרים
    אדם פשוט 28/07/2019 16:00
    הגב לתגובה זו
    11 2
    כשמסתכלים על זה מנקודת מבט יותר פשוטה מבינים שהכתבה חרטא. אדם היה צריך 120 אלף שקל, והיתה לו קרן השתלמות עם 150 אלף שקל. נניח שהוא לקח הלוואה ממקור אחר, אז הקרן שלו עדיין היתה עושה את אותה תשואה חיובית או שלילית (בשקלים - לא באחוזים) והוא עדיין היה חייב למישהו 120 אלף שקל. משמע שהבחור שלקח הלוואה מקרן ההשתלמות והבחור שלקח הלוואה ממקור אחר הפסידו אותה כמות שקלים בקרן ההשתלמות ושניהם חייבים קרן של 120 אלף שקל מה שהשתנה בינהם זה רק תנאי ההלוואה. אלא אם מטרת הכתבה היא להמליץ לשונאי סיכונים לרוקן את קרן ההשתלמות בהקדם לפני שהיא תפסיד כסף.
    סגור
  • 8.
    לא ממש- כי יש בטוחה
    susu 28/07/2019 15:59
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כמו שהבטוחה צוברת ריבית אז היא גם חלק מההון העצמי ולכן האחוזים למינוף קטנים יותר. הכותב משחק עם המספרים לצרכיו.
    סגור
  • 7.
    סתם סיבכו או שלא הבנתי
    שלומי 28/07/2019 15:52
    הגב לתגובה זו
    9 0
    המטרה בלקיחת הלוואה כזו היא לא לפדות את קרן ההשתלמות ולקחת הלוואה בתנאים טובים. פשוט להסתכל על קרן ההשתלמות לפני ההלוואה ואחרי כאותו סכום בקרן.על ההלוואה להסתכל כהלוואה חיצונית לכל דבר.150 אש"ח בקרן השתלמות ממשיכים להיות 150 אש"ח גם אחרי בלי קשר להלוואה.לא מבין למה סיבכו פה את העניינים.
    סגור
  • 6.
    מה הקשר למינוף?
    שמעון 28/07/2019 15:51
    הגב לתגובה זו
    5 1
    רוב מי שנוטל הלוואה כזו, מטרתו אינה השקעה ומקור החזר ההלוואה הוא מהכנסה שוטפת/שכר. רק מי שלוקח הלוואה לצורך השקעה או שמקור החזר הכסף הוא קרן ההשתלמות - אפשר לחשב כמינוף. המאמר מנסה להכניס שיקולי השקעה אצל אנשים שמחפשים רק מקור זול להלוואה שעדיף על הלוואה מבנק/חברת אשראי. חישובים מפולפלים, גם אם נכונים, ולא מיועדים לרוב נוטלי הלוואות. חבל
    סגור
  • מה הקשר???
    איציק שני 28/07/2019 20:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש לי קרן השתלמות ואני מקבל הלוואה לקנות דירה.... מה הקשר בין הדברים... האם בודקים אותי אולי אני הדיוט???
    סגור
  • 5.
    סחתיין. כתבה שקראתי עד הסוף! (ל"ת)
    אורן אפטר 28/07/2019 15:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    הכל טוב ויפה
    אבי 28/07/2019 15:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין קשר לתשואות מתחילת שנה כל אחד יעשה את החשבון איה מסלול מתאים לו מבחינת הסיכון ריביות כאלה נמוכות זה זמןשאול שלא יחזור חבל שלא כולם מבינים את זה
    סגור
  • 3.
    ניראה שגם בתסריט ג המצב עדיף על
    ברק 28/07/2019 15:00
    הגב לתגובה זו
    3 0
    לקיחת הלוואה בריבית גבוהה בבנק ולהחזיר אותה כשהקרן תבשיל.כי ההפסד זהה אבל הריבית יותר נמוכה.רק אם החוסך דוחה את ההוצאה (קנית הרכב) למועד הפדיון אז מצבו מעט יותר טוב.בהנחה שיקח הלוואה בכל מקרה עדיפה הלוואה מהקרן,אם יש לו אפשרות לפדות את הקרן אז זה עשוי להיות עדיף כי זה מוריד את המינוף ומבטל את הסיכון אבל גם את הסיכוי.
    סגור
  • 2.
    משך תקופת הסיכון / סיכוי
    מרים 28/07/2019 14:55
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שלום כמה זמן נמשכת החשיםה לסיכון / סיכוי לאחר קבלת ההלוואה? האם בסיום ההלוואה הקרן חטזרת למסלולה המקורי מבחינת סיכון/ סיכוי? ושאחה מוספת: על פי הסטטיסטיקה - כל כמה שנים קרתה ירידה משמעותית בבורסה שלנו?
    סגור
  • 1.
    טעיתם
    דרור 28/07/2019 14:54
    הגב לתגובה זו
    5 1
    מקופת גמל ניתן לקחת עד 30% מיתרת התגמולים בקופה, ולא מיתרת הקופה כולה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות