
הזעזוע האחרון בשווקים - האם העשור הנוכחי יסתיים במיתון?
בין שני עשורים ועל השקעות בתקופות של אי יציבות. סת קלארמן נחשב לאחד ממנהלי ההשקעות הטובים שיש, "האורקל מבוסטון" מכנים אותו בוול סטריט (בעקבות הכינוי של באפט "האורקול מאומהה") והשבוע הביאו, באתר הגורואים, כתבה שלו, "השקעות ערך בתקופה סוערת" שנכתבה ב-1997, לפני 22 שנים.
קלארמן מנהל, מאז 1982, קרן בשם Baupost Group שמשקיעה לטווח הארוך לפי אותה מדיניות ההשקעות של ווארן באפט. באתר הגורו מאמינים שבזמנים סוערים כמו היום שווה לקרוא דברים שכתב האיש בתקופה דומה בעבר. כיוון שגם באותו "סיבוב" השתתפנו, חשבנו שמן הראוי באמת להשוות את העשור שהוביל לבועה לעשור שעבר מאז משבר 2008, ולראות מה אפשר ללמוד מכך.
הבורסה יורדת - מה לעשות עם ההשקעות שלכם?
המשקיעים מתעלמים מאזהרות ב-1991 התחיל שוק המניות להתאושש מהמשבר של 1987, הכלכלה הריאלית החלה להתאושש כבר שנתיים קודם. עד ל-1994 עלו שלושת המדדים המובילים, הדאו, ה-S&P והנאסד"ק לאיטם, בלוויות זעזועים, שהרי אימת המשבר של 1987 עדיין הובילה את המשקיעים. אבל ב-1994, התחילו המדדים בהובלת הנאסד"ק, להגביר קצב ההתאוששות ולשבור שיא לאחר שיא ובסוף 1997 חצה הנאסד"ק את רמת ה-1,700 נקודות, 400% לערך מעל רמתו ב-1991.
באותם ימים, סוף 1997, כתב קלארמן את הכתבה שלו כאמור. הסיבה לכתבה הייתה העליות שהלכו והתחזקו במהלך 1997 וזאת למרות שכבר בנובמבר 1996 הזהיר הנגיד דאז, אלאן גרינשפן, אדם שגדל בוול סטריט והכיר את השוק פנימה והחוצה, מפני היווצרות בועה. "ההתנפחות מוגזמת" הגדיר הנגיד את מחירי המניות בנובמבר 1996, "המשקיעים מתעלמים לחלוטין מההערכות כלכליות, מתעלמים מהעובדה שההתאוששות הכלכלית הריאלית אינה מצדיקה הערכות כאלו במניות" ואפילו יצא בקמפיין ציבורי להזהיר משקיעים מעליות המחירים.
אלא שבין נאום גרינשפן בנובמבר 1996 לכתיבת המאמר של קלארמן בנובמבר 1997 עלה הנאסד"ק ביותר מ-40%. בסוף 1997 היה ברור לכל משקיפי וול סטריט ש"משהו גדול, מפחיד בעוצמתו, מתרחש, במיוחד בסקטור הטכנולוגי. החלומות", אמרו הפרשנים, "לקחו ההובלה והערכים יושבים מאחור". קלארמן, כמו גרינשפן ומומחים רבים אחרים, שפעלו בתקופה בין 1996 ל-2000, לא פסקו מלהזהיר. תחילה התמקדו האזהרות במחירי המניות שמתנתקים מהערכים הכלכליים ומאוחר יותר מהחששות למה שזה עלול לגרום לכלכלה בכלל. המשקיעים התעלמו מהאזהרות והמשיכו להסתער על המניות.
בתחילת 2000, כאשר מדד הנאסד"ק חוצה את רמת 5,200 הנקודות, התפוצצה הבועה וב-2001 נכנסה ארה"ב למיתון. כהערת שוליים נוסיף שבסוף 1998 התהפך עקום התשואות כאשר התשואות הקצרות עוברות את הארוכות אבל איש לא התייחס לתופעה שכבר אז, אליבא האקדמיה לפחות, נחשבה כמבשרת מיתון. התקשורת כלל לא התייחסה לתופעה ולא רק זה אלא שהבנק המרכזי אפילו העלה, בפברואר 2000, את הריבית כחלק ממדיניותו דאז לעצור אינפלציה שבבנק העריכו שמתפתחת.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
קלארמן לא העלה על דעתו, בסוף 1997, שהשוק יגיע לגבהים שהגיע וגם לא העריך שהמיתון יגיע אבל כאדם שחי את השוק הבין שמשהו גדול כאמור מתפתח וכתב הכתבה כדי להכין את לקוחותיו ל"תקופת חוסר הוודאות שמתקרבת". במאמרו דאז כותב קלארמן, "יש 2 דרכים להיכנס לתקופה של זעזועים, עם מזומן והגנות. הקרן שלנו נכנסת עם שניהם, הרבה מזומן (מוכרים לתוך העליות) והגנות בצורה של מניות שמייצגות חברות נבחרות.
"אנחנו במצב שבו המשקיע חושש מירידות (אם בעקבות רמות המחיר או בשל האטה שמתקרבת) וכיוון שאין דרך בעולם לדעת מה יעשה השוק (הצעתי היא) לעבור למזומן ולהשאר במניות הערך". נציין שמניות הערך ב-1997 היו מניות הדאו בעיקר שלא כללו שום מניה טכנולוגית להוציא IBM ו-HP.
אם תיקחו העשור של 1991-2000 ותשוו אותו, מבחינת התנהגות המניות בוול סטריט ותגובות פרשניה להתנהגות, לעשור הנוכחי, 2009-19, הדמיון פשוט מדהים, ממש Copy paste. מה שהכי מדהים הוא התייחסות המומחים במהלך שני העשורים לעליות ולסכנות שעלולות להגיע בגלל ההתנתקות מהערכים הכלכליים. כמו בעשור הנוכחי, כך בעשור של 1991-2000 הוזהרו המשקיעים משני סוגים של סכנות. הראשון, ההערכות. כל שבירת שיא של המדדים הביא לגל אזהרות שאין לכך הצדקה ומסיבות שונות. הסוג השני של אזהרות, שהחל להגיע בשלב מאוחר יותר, ככל שהעליות גברו, היה ברמות המקרו, האינפלציה שתיווצר כתוצאה מהגיאות בבורסה שתביא למשבר כלכלי.
האם אפשר ללמוד מניסיון העבר? למרות הדמיון, יש הבדלים משמעותיים בין סביבת הפעולה של עולם ההשקעות בעשור הנוכחי לזו שהייתה בעשור האחרון של המאה ה-20. ההבדל הראשון הוא שהעליות במניות הטכנולוגיה בין 1991 ל-2000, שסחפה אחריה את המדדים כולם, התבססו על החלום נטו, החברות הטכנולוגיות שהובילו את הגיאות כמעט ולא מכרו כלום והיו בהפסדי עתק ואילו ההערכות של חברות הטכנולוגיה בעשור האחרון, למרות שגם כעת החלומות הם חלק רציני מההערכה שלהן, מתבססות בעיקר על ערכים.
החברות הטכנולוגיות של היום רווחיות מאוד, עמוסות מזומן והערכים, למרות שהם גבוהים רחוקים מלהשתוות לאלו של 2000. דוגמה? סיסקו (סימול: CSCO) מלכת התשתיות אחת מחברות הטכנולוגיה הבודדות אז שהציגה הכנסות ורווחים. ב-2000 הפכה סיסקו לחברה היקרה ביותר בעולם, מעל ל 470 מיליארד שווי חברה. היא סיימה את אותה שנה עם מכירות של 18.9 מיליארד, רווח נקי של 2.7 מיליארד או 36 סנט למניה בדילול מלא והמניה הגיעה אז ל-80 דולרים. החברה, שמכירותיה היום מגיעות ל-51.9 מיליארד עם רווח נקי של 11.6 מיליארד או 2.6 דולר למניה, נסחרת היום בשווי שוק של 214 מיליארד ובמחיר מניה של כ-48.5 דולר.
ההבדל השני הוא בסביבת הפעילות של המשקיעים שהיא ההבדל המשמעותי ביותר. איש בוול סטריט של 2000 לא חלם שסביבת העבודה בוול סטריט 2019 תהיה כפי שהיא כיום. מהפכת הטכנולוגיה התקדמה, התמזגה עם כלכלת המיינסטרים ויצרה סביבת עבודה שלמשקיע שונה לחלוטין מהסביבה שהייתה בין 1991 ל-2000. העובדה שחלום "הכל מחובר עם הכל" התגשם, יצרה מצב שבו המשקיע כלוא למעשה בין שטף עצום של אינפורמציה. זה מקשה על קבלת החלטות ועל היכולת להעריך את החברה הבודדת, במיוחד הטכנולוגית לבין מה שאנחנו מכנים "תרבות כותרות" שבהגדרה מובילה לפייק ניוז ולהתמקדות בסנסציות ובאינפורמציה נגטיבית. קחו לדוגמה את שקרה בשבוע שעבר עם העקום שהתהפך, ה-Inverted yield curve.
מה שקרה בשבוע שעבר, בין ה-13 ל-14 לאוגוסט (נפילת שלושת המדדים המובילים בארה"ב בכ-3%), אירע בדיוק מאותן סיבות שקרו בהיפוך התשואות של 1998, כתוצאה משינוי בפעילות הבנק המרכזי וההשפעה של השינויים על פעילות המשקיעים. מה בדיוק קרה בשבוע שעבר? היפוך עקום זה תהליך ש"מתבשל", בתחום פערי התשואות בין אגרות החוב הקצרות והארוכות הממשלתיות.
התהליך הזה מתחיל כתוצאה משינוי הציפיות של המשקיעים בנושא מדיניות הבנק המרכזי. ההתהפכות שהביאה לזעזוע של ה-13.8 החלה להתבשל בתחילת השנה. אם תבדקו הגרפים של תשואות האגחי"ם הארוכים והקצרים תראו שתשואות אגרות החוב, הקצרות כארוכות, עלו במהלך 2018 (מחירי האגחי"ם ירדו) כאשר החל מאוקטובר 2018 משנות התשואות כיוון ומתחילות לרדת (הארוכות תחילה, באוקטובר, והקצרות הצטרפו במהלך מרץ 2019) והן יורדות עד היום.
המשקיעים חוזרים לאגרות החוב החל מסוף 2018 - תחילת 2019 מתחילים המשקיעים לקנות אגחי"ם ואם תתבוננו בגרפים של התשואות מאז תראו בברור שהכסף הגדול יותר נכנס לאגרות הארוכות וכתוצאה הן עולות מהר יותר מהקצרות, ובהתאם התשואות יורדות מהר יותר ומרווח התשואות ביניהן הולך ונסגר עד שבמהלך יולי עוברות התשואות הקצרות את הארוכות (רואים זאת מצוין אם מניחים הגרפים זה על זה). שתי שאלות: 1. מה הביא המשקיעים להיכנס לאגחי"ם? 2. מה הוביל בעצם להיווצרות ה-Inverted yield curve?
המשקיעים, שעד סוף 2018-תחילת 2019 יצאו מהאגרות חוזרים אליהן כיוון שנראה להם שהבנק המרכזי עובר מהעלאות ריבית להורדות. הרכישות הגדולות יותר נעשות באגחי"ם ארוכי טווח ואם תוסיפו לכך משקיעים שרוכשים אגחי"ם כהגנה (Safe haven) ושגם אלו מתמקדים בעיקר האגחי"ם ל-10 שנים תבינו מדוע נוצר ה-Inverted yield curve.
התהליך הזה, של "התבשלות" והיווצרות Inverted yield curve, קרה מספר פעמים בעבר, תמיד כשנה-שנתיים לפני מיתון אבל ומעולם, עד לשבוע שעבר, המצב הזה לא גרם לזעזוע כה משמעותי במניות. למעשה מדדי המניות "התעלמו" מכל מקרי ה-Inverted yield curve בעבר. מדוע? כי למרות העובדה של העיתוי אין שום הוכחה אמפירית שההיפוך נוצר בגלל חיזוי המיתון או בגלל סיבות אחרות מהסוג שזה עתה תיארנו.
בין אם העקום המהופך אכן מנבא מיתון או שיצירתו היא תוצאה של מדיניות הבנק המרכזי הרי מה שקרה בשבוע שעבר מוכיח עד כמה השתנתה סביבת העבודה של המשקיע בעשור האחרון שפועל בתנאים בלתי אפשריים כמעט. תזכרו שעניין המיתון כבר בכותרות מזה זמן (למעשה גלי האזהרה ממיתון חוזרים מפעם לפעם מאז העליות של 2010). אין משקיע שאינו חשוף לאיומי המיתון מזה שנה לפחות ואין משקיע שמאמין במיתון מתקרב ושלא התארגן לכך.
יותר מכך, ההיפוך עצמו כבר ארע ביולי אז למה יום אחד של היפוך באוגוסט יוצר מהומה שכזו, מה קרה באוגוסט דווקא? אבל ראו מה שקורה, מתהפך העקום. המדדים יורדים ב-3% והשוק כולו מתבלגן. העובדה שלמחרת עלה השוק בעצמה מוכיחה את האבסורד שבירידות ביום הקודם ולא פחות את הקושי של המשקיע להגיע להחלטות נכונות.
לאור הדמיון בין שני העשורים עולה השאלה אם העשור הנוכחי יסתיים כמו העשור האחרון של המאה ה-20, ב"פקיעת בועה" ומיתון? אנחנו חושבים שלא. מדוע? בעיקר בשל המשך ההתקדמות של מהפכת הטכנולוגיה, בשל מצבן של החברות המובילות ובשל ההתבוננות שלנו במצב הכלכלי האמיתי בארה"ב שאינו נראה גרוע כפי שהתקשורת מנסה לשכנע.
המצב הכלכלי של ארה"ב, עמוד האש שמוביל את התקדמות המהפכה, אינו מצדיק את הפניקה הנזרעת וכך גם מלחמות הסחר שיוזם הנשיא טראמפ. סכנות יש והרבה אבל העובדות גם הן חשובות והעובדות אינן מצביעות על מיתון בארה"ב. הצריכה בעלייה, התעסוקה מלאה, השכר הממוצע בעלייה ובסוף יולי נפתחו 7.3 מיליון הצעות תעסוקה בארה"ב, שלא להזכיר העלייה החדה בביקוש למשכנתאות לאחרונה ועוד.
ומה קורה אם מלחמת הסחר תיגמר בטוב? זו גם אפשרות לא? בכלל, מתי רואי השחור צדקו לאחרונה? אז כפי שכתב לפני 22 שנים, לעבור תקופת זעזועים עם הרבה מזומן ומניות איכותיות (אנחנו מעדיפים סלים) והכי חשוב לבדוק, להתייעץ ולא להאזין לכותרות.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 50.משקיען מבולבל 29/08/2019 15:49הגב לתגובה זואיך יודעים מתי לחזור, העליות יימשכו כי אין ברירה, אבל מתי חוזרים לבורסה ... ?
- 49.נחום 28/08/2019 00:39הגב לתגובה זושלום מר גרינברג,תמיד תענוג לקרוא את כתבותיך.תודה. ראיתי את קרימר מראיין את מנכל סטארבקס החדש.אשמח לכתבה מזוית הראיה המלומדת שלך. אה ועוד משהו - אולי איזה כמה מילים על ראדא? נראה שמשהו טוב עובר עליה....דעתך? תודה רבה מראש
- שלמה גרינברג 28/08/2019 09:32הגב לתגובה זואחת החברות הכי מעניינות ומומלצות להשקעה לטווח הארוך שכוחה ביכולת השיווק המופלאה שלה. בנויה ורטיקלית ועל חדשנות בסגנון מקדונלד, קוקה קולה ושכמותן. המנכ"ל ג'ונסון, שהגיע מעולם הטכנולוגיה שם עבר בהצלחה תפקידי ניהול ב IBM, מייקרוסופט וג'וניפר הוא האיש הנכון במקום הנכון. לגבי ראדא, נראה שסוף סוף יש התקדמות
- אלפי תודות (ל"ת)נחום 29/08/2019 10:08
- 48.bway 27/08/2019 16:29הגב לתגובה זוהאישור היה בינואר 2018 [ההכנסות ברבעון השני עלו ב-53% לקצב שיא של 5.7 מיליון דולר, אבל ההפסד הנקי עלה ל-3.5 מיליון דולר, לעומת 1.8 מיליון דולר ברבעון המקביל נועם בראל | 26/08/2019]
- 47.pm קרסה אתמול 27/08/2019 07:49הגב לתגובה זוPhilip Morris Stock Slumped on Rumors It Might Merge With Altria By Teresa Rivas Updated Aug. 26, 2019
- הכול אפשרי (ל"ת)שלמה גרינברג 27/08/2019 11:39הגב לתגובה זו
- mo pm 27/08/2019 13:28Altria to spin off Philip Morris International 29 Aug 2007 America's disenchantment with smoking has prompted the conglomerate Altria to spin off its Philip Morris International tobacco arm, which sells Marlboro cigarettes everywhere in the world except in the US. Prompted by litigation, regulation and declining sales in its home market, Altria believes it can unleash more earnings potential by hiving off the overseas operation into an independent entity.
- 46.יכול לטרלל העולם מתי שבא לו..וכולם רצים מיד להרגיע אותו (ל"ת)איזה כיף לטראמפ 27/08/2019 07:32הגב לתגובה זו
- הוא אומלל. יש לו הכל ואין לו למעשה כלום ושום דבר. (ל"ת)איזה כייף לו? 27/08/2019 18:33הגב לתגובה זו
- סוחר במניות שלו לפני פרסום תגובותיו להסכמי הסחר עם סין (ל"ת)מטרלל ומתעשר 27/08/2019 16:04הגב לתגובה זו
- תוכל לתת דוגמה למניה שלו? (ל"ת)שלמה גרינברג 28/08/2019 09:33
- 45.שאלה לשלמה 26/08/2019 21:05הגב לתגובה זוולכן צפויה ירידה דרמאטית (=אלא אם הפד יתערב, מה שהוא לא מתכוון עדין). האם אתה מסכים להערכה זאת?
- שלמה גרינברג 27/08/2019 11:40הגב לתגובה זולמצב המניות
- הרב הידען והמומחה 26/08/2019 21:26הגב לתגובה זוהכוונה מכל הבורסות הנסחרות בארה"ב והכוונה רק למניות כרגע!!!!
- וואו!!! (ל"ת)שלמה גרינברג 27/08/2019 11:41
- 44.יש מדפסת 26/08/2019 10:32הגב לתגובה זוכאשר ב 2019 הוא יהיה טריליון דולר. CBO expects deficit to grow more than projected, warns that tariff hikes could harm growth PUBLISHED WED, AUG 21 2019 The U.S. budget deficit is expected to hit $960 billion in 2019, and average a whopping $1.2 trillion per year between 2020 and 2029, according to the CBO’s look ahead at the U.S. budget and economic outlook over the next decade.
- צביעות 26/08/2019 12:37הגב לתגובה זושכשהדמוקרטים בשילטון הם מדברים יום וליל על בעית הגרעון וכשהם חוזרים לשלטון אין להם שום בעיה להכנס לגרעונות חסרי תקדים - וזה לא בתקופה של מלחמות ברחבי העולם או מיתון כלכלי.
- לרון 26/08/2019 22:43הם פשוט רוצים להבחר ותגובותיהם בהתאם,מי שלא יכול לחיות עם "הסרחון" הפוליטי שלא יהיה שם!
- 43.פרופ' איצ100 לשלומו 25/08/2019 09:45הגב לתגובה זוקבל את המשך תחילת הסוף שעימנו ואחריתו האמיתית והעמוקה מי ישורנה...זה ממש לא כמה ימים של ירידות יוצרים מאומה..וזה ממש לא האבסורד שבירידות ובטח לא המהפכה התעשייתית והמילים והכתבות הנפלאות(על אמת)שבאות להגן על תהליכים נוראיים שהעולם עובר ועוד בתקופת נשיא אהוד על ידכם שהוא שרץ אמיתי ומחריב עולמות. שא ברכות ובריאות.
- מירי 25/08/2019 21:24הגב לתגובה זוארס ורוע לכל כיוון אפשרי. בי היא פגעה לאחרונה בצורה מבישה ועלובה. פיתחתי אלרגיה אליה ואני מבינה מאין באה ומה מבלבלת המוח ומעליבה (אותי)אני לא מתפלאת שהיא מייצגת לגרינברג כי לדעתי רוצה ממנו ידע ותמיכה מה שאין בידו לתת לה. אם תמשיך בזנותה ארה אותה בפי שעלול לרסק את בהמיותה אפילו.
- שלמה גרינברג 26/08/2019 09:57איני יודע מיהי גליה והיא לא מייצגת אותי אבל הפה שלך, מזוהם תשתדלי להימנע מלכתוב ואגב, אם את חושבת שאין ביכולתי לעזור מדוע את נמצאת כאן?
- הטרול חזר לצערנו. (ל"ת)גליה 25/08/2019 14:18הגב לתגובה זו
- מה את עיוורת? שלמה כאן למזלנו כל הזמן. (ל"ת)אסי לגליה 25/08/2019 20:51
- 42.מחירי הסחורות הנכסים והשכר ישפיעו בעתיד על אורך המיתון (ל"ת)שור 24/08/2019 22:00הגב לתגובה זו
- 41.רשרש 24/08/2019 21:57הגב לתגובה זובמשך חיי הארוכים פגשתי המון מחזורים של עליות וירידות בכל מיני צורות וסוגים .אז אם יגיע מיתון שיגיע.
- גלבר 25/08/2019 08:38הגב לתגובה זותהיה בריא ומאושר
- 40.שלמה למה באמת אתה מעדיף סלים מאשר מניות טובות? (ל"ת)אורי 24/08/2019 21:17הגב לתגובה זו
- אין טובות 25/08/2019 08:42הגב לתגובה זותנודתיות מטורפת בגלל תרבות הכותרות. תראה את nvda שנמצאת היום 45 אחוז מתחת לשיא שהייתה בו בסוף שנת 2018 (גם עלתה יותר מידי בגלל תרבות הכותרות - וירדה עם המשבר במטבעות הקריפטו - כותרות כאמור )
- נשמע הגיוני! (ל"ת)אורי 25/08/2019 22:22
- רמי 25/08/2019 08:40הגב לתגובה זואתה באמת יודע מי החברה שתנצח ותוציא רכב אוטונומי ראשונה?אתה יודע מי תמציא תרופה לסרטן ? וכו' השקעת בנייר x ופתאום נכשלה ירדת 40% ביום ולך תחזיר אותם..
- לרון 26/08/2019 22:52ידועה רק בדיעבד,ואז משקיעים בה עוד ועוד עד שהיא מתרסקת!
- נשמע הגיוני,תודה (ל"ת)אורי 25/08/2019 22:22
- 39.פנסיונרית 24/08/2019 20:19הגב לתגובה זוהשאלה איזה מזומן , שקל ? דולרים ? אירו ?
- עדיף $ אבל אל תלכי תמירי עכשיו (ל"ת)סו אלן 25/08/2019 08:41הגב לתגובה זו
- 38.טראמפ מטרלל העולם 24/08/2019 18:44הגב לתגובה זונראה שיש הצדקות לחלק מהטענות של טראמפ (=וחלקן מדומיינות), ועלולות לגרור ארה"ב למלחמה ביותר מידי "אויבים" בו זמנית. לאישיות של טראמפ ולגישתו האגרסיבית עלולה להיות השפעה משמעותית (=כי בכלכלה יש גם מרכיב פסיכולוגי)
- נכון. צודק (ל"ת)כספי 25/08/2019 08:42הגב לתגובה זו
- 37.ג 24/08/2019 16:36הגב לתגובה זוקודם כל אתה מביא את סיסקו כדוגמא. לא רציני. לא חסרות דוגמאות לחברות חלום שחיות על גיוסים ושורפות טון מזומן. טסלה למשל. אוטוטו we work לפי שווי 50 מיליארד ששורפת מליארד בשנה. ועוד. סיסקו מזמן לא מובילה בשוק המניות בניגוד לשנים עברו. מעבר לזה אתה מתעלם מאיך השוק הגיע לאן שהגיע כיום. לא בגלל פעילות אמיתית אלא הרצת מניות בחסות הפד והבנקים המרכזיים. ריבית אפס. טריליוני דולרים שהוזרמו. רכישות עצמיות מסיביות של חברות וחוב עולמי טופח בכל מקום ומכל סוג. ערכים כלכליים?? ממש לא. אנשים גרידיים. 10 שנים של עליות מטורפות. את ה 8000 חצינו כאילו כלום. מגרדים 3000 ב s&p ועוד. המפילה תגיע ואני מקווה שתכאיב מספיק להרבה.
- טמיר 25/08/2019 08:44הגב לתגובה זוהחברות מציגות כבר עשור של שיאי רווחים והכנסות והכלכלה בשיפור וגדילה מהיציאה מהמשבר
- לאמיר אתה קשקשן ובלבלן מוח ולא מבין עניין (ל"ת)גיבור 25/08/2019 21:41
- 36.יוסי 24/08/2019 16:03הגב לתגובה זואין כל אפשרות להבין את השוק מפני שבבית הלבן יושב משוגע. כל יום שבו המטורף הזה מצייץ בטוויטר מטלטל את תיק המניות שלי למעלה או למטה, בלי שום קשר למציאות הכלכלית...
- 35.גדי 24/08/2019 14:33הגב לתגובה זושלום שלמה ותודה על הכתבה.האם לדעתך מניית ברקשייר דפנסיבית יותר מהס אנ פיי500 ? ב2008 הspyצנח כ50% וברקשייר כ27%. האם לעומת הspy, ברקשייר נחשבת סולידית יותר? תודה
- אין קשר 25/08/2019 08:47הגב לתגובה זובשנת 2008 sp500 היה מפוצץ במניות פיננסים ונדלן שהתרסקו במשבר - זה לא המצב היום. באפט בן 88 - מה יהיה עם מחיר המניה אחרי לכתו ? יש כאן סיכון מטורף של חשיפה למניה בודדת.
- סילבן 25/08/2019 11:28לקנות אחריי הירידות שיהיו שבאפט ומאנגר ...
- 34.יובל 24/08/2019 14:20הגב לתגובה זואינני חושב שאתה צודק למרות נימוקיך שתמיד נשענים על משהו כולל ידע רב. הטכנולוגיות התמזגו גם בעבר לכלכלה הריאלית. ובראיה לאחור המיזוג הזה לעולם לא היה מושלם. להבדיל ממך אני חושב שהעליות בעשור האחרון נולדו רק בגלל עיוות מוניטרי ופיסקלי בדמות רובית אפסית הדפסות כסף חינם וחובות אדירים שלעולם לא יוחזרו ובודאות די גדולה רק ימשיכו לתפוח. אחת התופעות הכי הזויות הן הביי בק. שלדעתי בעתיד ייכתבו ספרים על מה שקרה בעשור הזה וכיצד נתנו לזה לקרות עד הבום הגדול שיבוא
- 33.שלמה היקר נשמח לכתבה מקיפה אודות מלחמת הסחר והשלכותיה (ל"ת)מיקי 24/08/2019 13:59הגב לתגובה זו
- 32.הנביא 24/08/2019 12:10הגב לתגובה זותרגילים פיננסיים כדי להעלות את הדולר, ובכל זאת לא לגרום לתיקון מתמשך. נראה כמה זמן ייקח כל התרגיל... בזך הכל, לא מפילים בכוח בורסה.
- גזיאל 25/08/2019 08:45הגב לתגובה זואז ... כל התורה שלך לא שווה כלום טוקבקיסט, לך ולמד
- 31.אלי 24/08/2019 11:42הגב לתגובה זוהכלכלי גם לאחר שמוסיפים את פרמיית החלומות? תשובה כזו חיובית או שלילית יכולה להרגיע את המשקיעים .
- 30.Ben 24/08/2019 11:11הגב לתגובה זועל פי ניסיון העבר המסקנה המתבקשת גם הפעם - כמו בכול הפעמים הקדומות בהן הפוך התשואה התהפך - היא כי המיתון יגיע לארה"ב וזאת עד לסוף שנה הבאה. לעקום התשואה (10-2) יש 100% הצלחה כך שעד שלא יוכח אחרת הרי שאין כל בסיס לטענה כזאת או אחרת שהפעם זה שונה... זה לא
- שלמה גרינברג 25/08/2019 11:30הגב לתגובה זולעקום אין % 100 הצלחה
- אלי 24/08/2019 11:48הגב לתגובה זווהמיתון הגיע בכל זאת.
- 29.עכשיו אני בטוח שיהיה מיתון (ל"ת)עוד קורא 24/08/2019 09:37הגב לתגובה זו
- רבותי 26/08/2019 12:56הגב לתגובה זועל מיתון ידוע תמיד בדעבד,ובד"כ כשמדובר על האטה או מיתון עתידי הענין כבר מצוי באותה נקודת שיח.
- 28.לקח קנאביס? 24/08/2019 03:47הגב לתגובה זושהורדת ריבית תציל את ארה"ב מהשפעות מלחמת הסחר?פיחות לא יותר אפקטיבי?זה גם יביא לפיחות המיוחל?אצלנו והדולר יהיה ב 4ש"ח!
- טראמפ לא חושב 24/08/2019 11:53הגב לתגובה זוטראמפ חייב הרבה כסף ולכן ריבית נמוכה טובה בשבילו
- 27.הדחה 24/08/2019 03:38הגב לתגובה זווהכל נרגע לפחות חלקית הלא כן?
- 26.שאלה 24/08/2019 03:29הגב לתגובה זומר גרינברג שמלחמת החרמות והמכסים שתמצה את עצמה בשלב כלשהו תיפסק לפחות חלקית עקב בדלנות וצמצום הגלובליזציה?
- 25.שלמה אוחז בדעות של יועצי הנשיא טראמפ (ל"ת)כותב 24/08/2019 00:43הגב לתגובה זו
- 24.כותב 23/08/2019 23:52הגב לתגובה זוהאופטימית. מעניין שכל העולם במערבולת הניסוי(הבלופ) הגדול
- 23.היי במבו 23/08/2019 23:07הגב לתגובה זוחחחחח האיש באמת סופרמן או....לא נעים..!!!!!!! שלמה די בבקשהעם המהפכה התעשייתית וחירטוטים. אפל תעלם.
- מסכים עם כול מילה (ל"ת)שלמה גרינברג 25/08/2019 11:31הגב לתגובה זו
- 22.רז 23/08/2019 23:00הגב לתגובה זו/
- 21.האם טראמפ נכשל? 23/08/2019 17:28הגב לתגובה זוברור שהמאבק לא יגמר מהר, אבל הכיוון לא מצביע על ניצחון של טראמפ. מספר התיירים הסינים ירד דרמאטית (=וגם הקניות שלהם בארה"ב).
- התירות הסינית אינה מהווה משקל "במשחק" הזה (ל"ת)שלמה גרינברג 24/08/2019 09:39הגב לתגובה זו
- 20.סלבה 23/08/2019 16:29הגב לתגובה זותודה רבה, מעשיר מאוד
- 19.יוסי חבקוק 23/08/2019 14:29הגב לתגובה זושליימה....אתה השלמה ארצי של כתבי הכלכלה...ממש הוגה דעות. מה שיפה אצלך שאתה תמיד מוגן. בכל הפרשנויות שלך אתה מזהיר שהשוק ירד, מעריך שהשוק יעלה... מלך! תמיד תוכל לומר- אמרתי לכם! אתה קולט ששרפתי 11 דקות לקרוא את ערימת השטויות שכתבת (הפסקתי באמצע, מודה)? בקיצור, תניח לנו. לקחת מאמרים מכל מני מקומות זה גם אני יודע. עוד לא שמעתי על מישהו שמבין ויודע לנתח את כל התעשיות והמגזרים. אולי באפט, אבל אתה לא באפט, נכון? אחרת לא היית כותב כאן.
- אף אחד לא כופה עליך לקרוא (ל"ת)משה 29/08/2019 17:31הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 24/08/2019 09:40הגב לתגובה זוכמנהגך
- חייב להגיד או לעשות משהו רע הוא לא ירדן אחרת (ל"ת)השלמה 25/08/2019 21:44
- לשלמה ממעריץ אלמוני 24/08/2019 13:13והגידופים וההשמצות והרוע והעוולות והשטחיות והרמייה והעתקה והניבזות..ויש עוד רבים אבל אין לי כוח..ולנצח את הרוע לוקח לי חצי שנייה שלמה יקיר המחנה הימני משמאל
- גיל 24/08/2019 11:55אם אתה לטווח ארוך של שנים תביר חברה לפני דרך והנהלה וביצועים.מי שלא נכנס עד עכשיו יכול לנסות עוד 3-5 אחוז למטה. מי שבפנים אין מה לגעת.לא ניתן לתזמן.מעבר לכל שלמה באמת מתייחס למספר מצומצם של חברות.ללא יכולת ניתוח עצמאית!!!
- דגן 24/08/2019 08:22הגב לתגובה זו.
- הוא מחזיק מעצמו לא בצדק רב ומתעלל בעמך קוראיו. (ל"ת)לחברות המשך 23/08/2019 21:00הגב לתגובה זו
- תותח על אתה. דברים ישר ולעניין לבטן הרכה..והרוטטת.. (ל"ת)יוסי חבקוק היקר 23/08/2019 20:56הגב לתגובה זו
- מה הקשר לבאפט? 23/08/2019 17:31הגב לתגובה זולשלמה יש את הידע והדעות שלו, ואתה לא חייב לקבל אותן. הוא לא מייעץ לך להשקיע, אלא מנתח הנתונים לפני מיטב הבנתו. על מה הביקורת או המרירות?...הרי אין לו אינטרס כזה או אחר
- 18.מכאל 23/08/2019 14:12הגב לתגובה זואתמול פורסם כי מדד מנהלי הרכש ירד מתחת ל50.האם זה לא סימן למיתון?
- אז מפיטום!! מפיטום!! (ל"ת)אם שלמה יענה 23/08/2019 16:14הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 23/08/2019 15:33הגב לתגובה זואבל צריך להמתין לעוד חודשיים-שלושה של ירידות
- 17.אנליסט 23/08/2019 13:42הגב לתגובה זוכבר 20 שנה שאני קורא את הכתבות שלך אתה מספר 1 תודה ושבת שלום
- 16.כלכלה 23/08/2019 11:03הגב לתגובה זוולכן דיסאינפורמציה בעבר ופייק נ. היום,גרינספן היה אלוף בכך ואמר שאינו בסדר אם הבינו את מה שאמר,"אספת הנגידים החשובה" גם היא בלון ניסוי כי למעשה אין הרבה שניתן לעשוץ!כתבה משובחת
- 15.יורם 23/08/2019 10:50הגב לתגובה זושלמה שלום ותודה על הכתבה.לא מעט חברות משמעותיות במגזר הבריאות ירדו באופן די משמעותי השנהbiib, pfe,uthr, abbv ועוד אחרותמה דעתך על הסקטור? האם בטווח בינוני וארוך הוא מעניין לרכישה בסביבת המחירים הנוכחית ? תודה רבה
- לדעתי זה אחד הסקטורים המעניינים ביותר (ל"ת)שלמה גרינברג 23/08/2019 15:34הגב לתגובה זו
- לרון 23/08/2019 17:13לא הכל מקשה אחת לא ניתן להשוות לדוגמא את pfe ל abbv רמות סיכון לגמרי אחרות.
- בריאות 23/08/2019 15:27הגב לתגובה זוהמלחמה בסרטן מתחילה להדליק את וול סטריט. אז איך משקיעים? למרות ההתקדמות הרפואית נזקי המחלה גדלים בהתמדה וחברות הפועלות בתחום המלחמה בסרטן מהוות יעד לעסקאות M&A עם פרמיות שמנות לבעלי המניות שלמה גרינברג | 12/01/2019 00:30
- סקטור הבריאות 23/08/2019 15:25הגב לתגובה זומיזוג מיילן פייזר - וולמארטיזציה של סקטור הבריאות. ומה עם טבע? למרות כל הבעיות שמלוות אותו ,הסקטור הגנרי ימשיך לצמוח ולהתרחב כי כרגע אין לו תחליף. למה פייזר נכנסה לתחום, מדוע הבחירה במיילן, מה משמעות הסיפור מבחינת טבע ואיך משקיעים נכון בתחום - שלמה גרינברג מספק תשובות שלמה גרינברג | 10/08/2019 06:58
- 14.שלמה דעתך על השוק היפני ? תודה רבה (ל"ת)עמי 23/08/2019 10:47הגב לתגובה זו
- מתמקד באמריקאי, יש מומחים ליפן לא אני (ל"ת)שלמה גרינברג 24/08/2019 09:41הגב לתגובה זו
- 13.יבגני 23/08/2019 09:02הגב לתגובה זוהיבוא של ארה"ב הוא גדול מאוד ולכן בעיות בכלכלה העולמים פחות משפיעים על ארה"ב ולהיפך בעיות בארה"ב משפיעות על העולם כי היא קונה את המוצרים והסחורות ומניע את הכלכלה העולמית.מה שפחות קורה זה שהעולם משפיע על ארה"ב אבל פחות.ארה"ב היא כוח כלכלי ענק שמיבא כמויות אדירות של סחורות ומוצרים מכל העולם, חלק מהסיבה של טראמפ במלחמת הסחר לנסות להגדיל גם את היצוא ע"י הקטנת המכסים של המדינות על המוצרים האמריקאים.כדי לאזן את היבוא והיצוא וליצור עוד צמיחה.השוק הפני של ארה"ב הוא גם ענק ובתוכה יש אי כלכלה עצום שיכול להזין את עצמו מעולה בנוסף לכלכלה הגלובלית מה שמעניק לארה"ב חסינות מסוימת ממה שקורה בעולם.לסיכום הכלכלה בארה"ב לא תלויה ביצוא שלה אלה זה רק יכול לשפר אותה עוד.
- צודק (ל"ת)שלמה גרינברג 23/08/2019 15:35הגב לתגובה זו
- מלכוד מהסרטים 23/08/2019 15:21הגב לתגובה זוברגע שהוא פותר את מלחמת הסחר (מגיע להסכם עם סין) - לנגיד האמריקאי יהיה פחות תמריץ להוריד ריבית (ולך תדע אולי השווקים יתרסקו בגלל שזה יתפרש שלא יהיו בקרוב עוד הורדות ריבית)
- שלמה גרינברג 24/08/2019 09:44הרי אם "לנגיד האמריקאי יהיה פחות תמריץ להוריד ריבית " זה אומר שהכלכלה חזקה . מדוע שהשווקים יתרסקו?
- 12.אוליבר 23/08/2019 05:35הגב לתגובה זוניתוח מושלם. קורא בשקיקה את המאמרים שלך. תודה רבה!!
- 11.אבנר 23/08/2019 00:13הגב לתגובה זומאמר מעולה. תודה רבה. אני מסכים עם כל מה שאומר, אבל החשש הכי גדול שלי שכל תרבות הכותרות הזה בסופו של דבר תהיה "חשיבה שיוצרת מציאות" - ראינו את זה גם בספטמבר האחרון - ירידות חדות בבורסה פותחות מהדורות חדשות, הצופה (הצרכן) נבהל, אומר לעצמו "כנראה שאנחנו מתקרבים למיתון, לכן עליי להפסיק לצרוך", וזה בעצם מה שמוביל בסופו של דבר להתרחשות האמיתית של המיתון. בדיוק עכשיו עומד לצאת ספר חדש של זוכה פרס הנובל בכלכלה רוברט שילר בשם: Narrative Economics: How Stories Go Viral and Drive Major Economic Events. הספר מדבר על איך שהפסיכולוגיה משפיעה בסופו של דבר יותר מכל נתון כלכלי אמיתי, ובסופו של דבר גורמת לשיבושים כלכליים.
- לאוניד 23/08/2019 23:09הגב לתגובה זומסכים עם הכתוב. אבל יש פער רציני בין "הפחד" הפסיכולוגי של המשקיע מהמיתון המתקרב לבין הצריכה שלו כצרכן (בסוף זה אותם האנשים). כלומר בזמן שהוא פוחד ממיתון בפועל הוא עדיין חולם על מכונית חדשה והולך וקונה אותה, ועל Gadget חדש... והפער הזה, ב - long run מנצח. כי הכלכלה הריאלית מבוססת צריכה בפועל.
- שלמה גרינברג 23/08/2019 15:36הגב לתגובה זוראה רשתות הקמעונות ורמות הצריכה
- 10.תוספת קטנה 23/08/2019 00:01הגב לתגובה זוומדד מנהלי הרכש בתחום הייצור התכווץ (=פחות מ-50 נקודות) , וזה הפעם הראשונה מאז 2009. האי וודאות גרמה לכל גאוני הכלכלה, בראשות סטנלי פישר להיפגש כדי לחפש דרך להחזיר הוודאות והיציבות לשוק
- שום דבר לא יעזור לארצות הברית הזחוחה..זמנה עבר!! (ל"ת)פרופסור וגנרל 23/08/2019 16:16הגב לתגובה זו
- גם גנרל וגם פרופסור?? תוכל גם לנמק? (ל"ת)שלמה גרינברג 24/08/2019 09:45
- שלמה גרינברג 23/08/2019 15:38הגב לתגובה זוולא ברור מהן הסיבות האמיתיות להיפוך. לי נראה שזה יותר כמו שהסברתי אבל נצטרך להמתין ולראות. "נאוני הכלכלה לא נפגשים במטרה זו אלא לפגישה שנתית קבועה
- 9.שאלת השאלות 22/08/2019 23:50הגב לתגובה זו(או לשבת על מניות ערך)...או שלהיות אופטימי וללכת עם מדד ה- S&P
- 8.מאמר מעולה שלמה 22/08/2019 23:48הגב לתגובה זוולא נראה שבהורדת המס של טראמפ הוכיחה את עצמה נכון להיום. בגלל מלחמת הסחר העלות של מוצרים עולה הרבה כסף לצרכן האמריקאי
- 7.מאמר מעולה שלמה 22/08/2019 23:46הגב לתגובה זוולא נראה שבהורדת המס של טראמפ הוכיחה את עצמה נכון להיום. בגלל מלחמת הסחר העלות של מוצרים עולה הרבה כסף לצרכן האמריקאי
- 6.גולן 22/08/2019 22:02הגב לתגובה זויגיבו. אתה אלוף.
- לגולן 23/08/2019 12:41הגב לתגובה זואולי בצדק. חשבת על זה גולן הקטן.
- 5.מביט מהצד 22/08/2019 20:35הגב לתגובה זוהי שלומה, בכתבה מוצג הצב בארה"ב על בסיס נתונים שמפורסמים וע"פ מצב זה אתה מניח שהמצב ימשיך להיות טוב, הבעיה לדעתי היא ההסתכלות רק על ארה"ב ולא על שאר העולם, לדעתי אין שום כלכלה בעולם שיכולה להיות אי מבודד של מושפע ממה שקורה מסביבו, תקן אותי אם לדעתך אני טועה. חוץ מזה כתבה מעניינת ומעמיקה.
- טראמפ 23/08/2019 08:59הגב לתגובה זומה שפחות קורה זה שהעולם משפיע על ארה"ב אבל פחות.ארה"ב היא כוח כלכלי ענק שמיבא כמויות אדירות של סחורות ומוצרים מכל העולם, חלק מהסיבה של טראמפ במלחמת הסחר לנסות להגדיל גם את היצוא ע"י הקטנת המכסים של המדינות על המוצרים האמריקאים.כדי לאזן את היבוא והיצוא וליצור עוד צמיחה.השוק הפני של ארה"ב הוא גם ענק ובתוכה יש אי כלכלה עצום שיכול להזין את עצמו מעולה בנוסף לכלכלה הגלובלית מה שמעניק לארה"ב חסינות מסוימת ממה שקורה בעולם.לסיכום הכלכלה בארה"ב לא תלויה ביצוא שלה אלה זה רק יכול לשפר אותה עוד.
- 4.משקיע 22/08/2019 18:10הגב לתגובה זובארה"ב לראשונה מאז 2019 מתחת לרףף ה-50 נק', אבל לא לדאוג חחחחח, שלמה גרינברג טוען שהכל טוב
- 3.תודה שלמה. 22/08/2019 17:32הגב לתגובה זומאיר עיניים ומרחיב הדעת.
- 2.ירון 22/08/2019 17:24הגב לתגובה זומאוד מעניין מה שקורה בתקופה האחרונה בתודה מראש
- שלמה גרינברג 23/08/2019 15:41הגב לתגובה זוהספור האחרון של Harry Markopolos הוסיף לבלבול אבל גם זה צריך להתבהר. נמתין ונראה
- 1.קונספרציה 22/08/2019 17:09הגב לתגובה זוכל העולם מדבר על כך שעקומת האג"ח משמעותית לשוק, אבל רק שלמה גרינברג טוען שלא..
- "כול העולם"? תבדוק העובדות בבקשה (ל"ת)שלמה גרינברג 23/08/2019 15:42הגב לתגובה זו
- יש לך בעיות בהבנת הנקרא. (ל"ת)איחטיאנדר 23/08/2019 09:20הגב לתגובה זו