צביקה שלזינגר
צילום: אילן בשור
ניתוח

העולם על פי טראמפ: למה הסינים מפחידים אותו ומדוע הוא מתעקש על ריבית נמוכה

מה היקף הסחר בין ארה"ב וסין, האם חברות הטכנולוגיה הסיניות מאיימות על החברות האמריקאיות ואיזה בועות התנפחו בשנים האחרונות... בגלל טראמפ?

צביקה שליזנגר | (5)

ב-2016 נוסף לז'רגון הסוחרים המונח ''Trump Trade". המונח התייחס להשפעת ציוציו התכופים של טראמפ על השוק, אבל מאז התרחב המונח לתחומים בעלי השלכות נרחבות יותר ממגמת מסחר קצרות מועד.

במובנים רבים טראמפ יותר מכל נשיא אמריקאי אחר משפיע על מגמות המסחר הגלובליות (ומרגישים זאת מדי יום). להכרזותיו יש השלכות על תפיסת השווקים הפיננסים על מדינות כגון: סין, מקסיקו, איראן, סעודיה, ישראל, תורכיה וה- EU.

אבל יש גם כמה חברות על הכוונת הנשיאותית אולי כי הן יותר גדולות ממרבית מדינות העולם הן במונחי תל"ג והן במונחי תושבים. לא קשה לנחש שהרשימה כוללת את: פייסבוק, אפל, אמזון, נטפליקס וגוגל כמובן.

הנושאים על סדר היום הכלכלי של טראמפ ולכן על סדר היום של כולנו הם בעיקר נתוני הסחר והריבית, ובעיקר מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין.

כשמסתכלים על נתוני הסחר, הנתונים הבסיסיים שגורמים לטראמפ להאדים ולחרחר סביב מלחמת הסחר הגלויה (סמויה תמיד הייתה) מול סין, הם ברורים: 

- ארה"ב מייבאת: 3.1 טריליון דולר בשנה - ארה"ב מייצאת: 2.5 טריליון דולר בשנה - גרעון הסחר: 621 מיליארד דולר בשנה

- יבוא אמריקאי מסין: 540 מיליארד דולר בשנה (17.3%) - יצוא אמריקאי לסין: 120 מיליארד דולר בשנה (4.8%) - גרעון הסחר מול סין: 420 מיליארד דולר בשנה - 67% מהגרעון!!   מעבר לנתוני הבסיס, מה שבאמת מדיר שינה מעיני האמריקאים זו ההתקדמות הטכנולוגית האדירה של סין שמקטינה את היתרון התחרותי, הטכנולוגי במהותו, של האמריקאים.

הסינים פועלים מזה זמן רב להפחתת התלות הסינית ברכיבים טכנולוגיים זרים. היעד שהציבו הסינים לעצמם הוא 40% ייצור מקומי עד 2020 ו-70% עד 2025. כבר שנים שהסינים מאלצים חברות טכנולוגיה שביקשו ושמבקשות גישה לשוק הסיני לעבוד באמצעות שותף מקומי ולתת לו גישה מלאה ל-IP ולטכנולוגית הליבה של החברה.

לצד זאת, הסינים מחלקים סובסידיות נדיבות לחברות טכנולוגיה סיניות שהמוכרת שבהן למערב היא כנראה Huawei. מעבר ליתרון התחרותי שהגיבוי הממשלתי והסובסידיה מאפשרים לחברה בתמחור מוצריה יש לא מעט חברות תקשורת אמריקאיות מובילות שהתחרות על מכירת תשתיות דור 5 מדירה שינה מעיניהן ומעיני המשקיעים בהן.

כל הכותרות

אם לא לוקחים צד בפוליטיקה, אז השקעתית המצב הזה הופך חברות טכנולוגיה סיניות למעניינות מהרבה תחומים אחרים.

נתונים נוספים שתומכים בהשקעה בחברות אינטרנט וטכנולוגיה סיניות:

- טכנולוגיה ואינטרנט בסין מהוות כבר 25% מהאינדקס בסין כמעט כמו ב-S&P.

- החדירה של האינטרנט בסין קטנה ביחס לעולם המערבי ולכן פוטנציאל הצמיחה של החברות הפעילות בתחום עדיין גדול.

- העלייה במשקל של הטכנולוגיה במדדים בארה"ב (מ-5% בשנת 1980 ל-27% כיום).

עליבבא שעוסקת בריטייל ובענן היא דוגמא טובה לחברות סיניות שאנו סבורים שהן מעניינות להשקעה.

החששות ממלחמת הסחר גררו את מרבית אסיה לירידות אבל יש שם לא מעט התפתחויות מעניינות כך שפיזור חלק מההשקעה לאסיה נראה הגיוני. כדאי בהקשר זה לקחת בחשבון גם את התחזית שבהינתן שיעורי הצמיחה בתל"ג התחזית היא שב-2028 כלכלת סין תהיה גדולה מכלכלת ארה"ב.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

לצידה יובילו בטבלה הודו, ארה"ב ויפן המדינות האירופאיות ממשיכות לאיתן לשקוע לתחתית הטבלה. יש סיכונים לא מבוטלים אבל בהינתן המגמה, לא סביר לא להיות שם בוודאי לכל מי שמשקיע לטווח ארוך. אפשר להוסיף לכך שהודו - אחרי הניצחון של מודי נראית מעניינת, וככל שהיחסים של קים ג'ונג-און וטראמפ יתחממו דרום קוריאה כנראה תרוויח גם היא.

בהיבט הענפי אין ספק שהשקעה בטכנולוגיה ממשיכה להוביל את השווקים אבל בתוך כך יש הגיון רב בחשיפה בעיקר לחברות המובילות בסגמנטים צומחים כמו ענן וסייבר. אפשר להשקיע דרך מדדים כגון Skyy ואפשר דרך השקעה בחברות כגון: אמזון, סיילספורס, מייקרוסופט... וכו'.   ובינתיים בארה"ב: מתווה של ריבית יורדת החזית של הריבית היא החזית המשמעותית ביותר מבחינת טראמפ בשנתיים הקרובות, כי במידה רבה יש לה השלכה ישירה על ההסתברות לכהונה שניה של הנשיא. ככל שהריבית נמוכה יותר הצרכן האמריקאי יכול לצרוך יותר ובגדול זה משמח אותו מספיק בכדי לרצות עוד ולהצביע בהתאם.

הבעיות הגלומות בריבית נמוכה מידי הן רבות כמובן כשהמוכרות והבולטות שבהן הן הבועות המתנפחות בשוק הנדל"ן, בשוק המניות, בשוק האשראי וכו'. בעיה נוספת שמטרידה בעיקר כלכלנים היא שכאשר הריבית אפסית, כמעט ואין לבנקים המרכזיים כלים לווסת את הכלכלה ולמתן את התנודתיות של הסייקלים. כרגע עושה רושם שהדאגות של הבנק המרכזי לא מטרידות את טראמפ שעסוק בעיקר בשמירה על מדדי המניות.

בכדי למנוע פיצוץ מוקדם מידי של הבועות, טראמפ מנסה לשלוט במבערים המייצרים את האוויר החם המנפח אותן. שנתיים וחצי הדינמיקה הזו עבדה ושוק המניות ממשיך לעלות כשמידי פעם פיצוץ (יש שיגידו מבוקר) מפחית קצת את הלחץ על מעטפת הבועות ומאפשר להן לחזור ולהתנפח בשלווה. השקעתית כל עוד זו המגמה עדיף לא לשחות נגד הזרם.

המצב הכלכלי בעולם - לא משהו תמונת המצב בארה"ב היא אבטלה נמוכה, צריכה מתמשכת, כלכלה חזקה וגם כמה בועות. אבל אצל מרבית השכנים המצב לא משהו.

חוסר היציבות של גוש האירו שמתנדנד כבר שלוש שנים סביב הסוגיה של כן\לא ברקזיט ובעיות הפליטים, הזדקנות האוכלוסייה והבעיות הנובעות מכך באירופה יפן ותיכף בסין, חוסר היציבות המתמשך של מאות מליוני אנשים במרחב של מדינות ערב עד אירן ותורכיה לא משאיר הרבה אפשרויות לניתוב אפיקי השקעה. המציאות הזו ללא ספק פועלת לטובת אסטרטגיית הריבית הנחוצה לטראמפ בטווח הקצר.

תמונת המצב הזו מייצרת המלצות די ברורות לטווח הקצר והבינוני למי שמשקיע בחול. מיקוד בשוק האמריקאי עם תיבול נקודתי בענפים מסוימים בשווקים שונים בעולם.

תוחלת החיים והשפעתה על הכלכלה מגמה גלובלית נוספת שכולנו מכירים ושיש לה השלכות דרמטיות על התפתחות ענפים וחברות היא העלייה בתוחלת החיים מרמה של 35-40 לפני 100 שנים ל-80+ כיום. ההשלכות על השקעות הן משמעותיות בתחום הביטוח, הפנסיה, מכשור רפואי, בתי אבות, תרבות פנאי ותיירות או בקיצור כל מה שמוסיף לאיכות החיים בגיל השלישי.

מעולם לא חיו על פני כדור הארץ כל כך הרבה אנשים מבוגרים כמו עכשיו. למרות התבגרות האוכלוסייה והגידול בביקוש לתרופות הנגזר מכך סקטור אחד שכדאי כנראה להימנע ממנו לפחות עד הבחירות הוא סקטור הפארמה.

המאבקים על ביטוחי הבריאות והחזרי תשלומים כנראה לא ירדו מסדר היום וילבו את אי הוודאות לגבי המודל העסקי של החברות בתחום.

בשורה התחתונה - הבחירות בארה"ב, ההתפתחויות באסיה והשפעתן על חברות הטכנולוגיה הסיניות, הדומיננטיות של הגיל השלישי והביקוש הוודאי לשירותי ענן וסייבר מייצרים הזדמנויות השקעה מעניינות ודינמיות שנראה שילוו אותנו, חלקן בשנתיים הקרובות וחלקן גם מעבר לכך. ארה"ב תשאר מעניינת כתמיד, אך כדאי לתבל גם בענפים מסוימים בשווקים שונים בעולם.

צביקה שליזנגר, הוא מנהל דסק השקעות חו"ל, IBI בית השקעות

** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    טראמפ ביריון בחליפה 06/09/2019 02:14
    הגב לתגובה זו
    טראמפ חשב שעם לחץ ואיומים ומילים גדולות, הוא יצליח להביס את סין ואחרות. בפועל גרם להתנגדות רבה בעולם נגדו.
  • 3.
    טראמפ צודק 28/08/2019 12:09
    הגב לתגובה זו
    כמו הקרן הנורבגית.
  • 2.
    מדוייק - טראמפ צודק, הוא פשוט עושה צדק היסטורי לאמריקה (ל"ת)
    בני 26/08/2019 17:19
    הגב לתגובה זו
  • h 29/08/2019 10:02
    הגב לתגובה זו
    כבר מזמן עבר לסין . בארה"ב החברות הגדולות מתעסקות בפירסום או בתיווך. הפועלים הסינים חרוצים ופטריוטים ובארה"ב הם עצלנים ומפונקים. הכיוון הוא ברור וכדור השלג של העברת ההגמוניה כבר מזמן אינו ניתן לעצירה. הרי די שסין תמכור 1% מהחזקותיה בחברות האמריקאיות (ובאג"ח) כדי לגרור את ארה"ב לכאוס.
  • 1.
    ובציוץ הבא יירד השוק בעוד 1.5%.. (ל"ת)
    ציוצים 26/08/2019 15:38
    הגב לתגובה זו