המאבק על פאני מיי מתחדש; הספקולנטים נושאים עיניים לטראמפ
המנייה שתרמה למשבר הנדל"ן והתרסקה ב-2008 חזרה לרווחיות ועלתה ב-170% לאחר עשור אך הממשל האמריקאי, שלקח עליה השליטה, לא ממהר להחזיר אותה לציבור. האם כדאי להסתכן בהשקעה?
פאני מאיי (Federal National Mortgage Association, סימול: FNMA) ואחותה פרדי מאק (Federal Home Loan Mortgage Corporation, סימול: FMCC) נוסדו, כסוכנויות ממשלתיות, ב-1938 ובעקבות המשבר הכלכלי של שנות ה-30.
המשבר הביא להתמוטטות סקטור המשכנתאות בארה"ב ובאותה שנה תפסו הבנקים האמריקאים כ-60% מהבתים בארה"ב בעקבות פיגורים בתשלומי המשכנתא.
שתי הסוכנויות נוסדו על מנת לייצר שוק משני למשכנתאות וזאת כדי לתת לבנקים האפשרות להמשיך ולממן בנייה. הסוכנויות רוכשות מבנקים ומוסדות פיננסיים חבילות של משכנתאות ומחזיקות בהן לפדיון. הרכישות יוצרות נזילות שמאפשרת לתת עוד הלוואות משכנתא. המהלך הזה הוכח כהצלחה גדולה, שוק הנדל"ן התאושש וארה"ב יצאה מהמשבר הגדול בתולדותיה.
נכס צאן וברזל: הסוכנויות מונפקות לציבור
פאני ופרדי הפכו למעשה למכונות כסף, מרוויחות מהפערים בריביות. חשוב לציין שאחוזי אי החזרת המשכנתאות אז היו אפסיים. בשנת 1968 הנפיק הממשל את הסוכנויות לציבור. השליטה בפועל נשארה אמנם בידי הממשל, באמצעות מניות בכורה, אבל "השפעת" הציבור, שרכש מניות רגילות הלכה וגדלה. ההנפקה הייתה צעד חכם ביותר. לא רק ש"הורידה" את הסוכנויות מתקציב המדינה, היא גם נתנה למשקיעים סולידיים את "המניה האידיאלית" מבחינתם. מניה שייצגה חברה עם צמיחה מתמשכת, דיבידנד שגדל בעקביות וכמעט ללא סיכון ואכן, עד תחילת ה-90 היוותה המניה "נכס צאן ברזל" בכל תיק השקעות סולידי בארה"ב.
ב-1993 נכנס הנשיא קלינטון לבית הלבן שבעידודו של הנגיד הכל יכול דאז, גרינספן, החלה תקופה של ביטול רגולציות. התהליך היה המשך לפעילות הנשיא רייגן בשנות ה-80 ובוש האב בתחילת שנות ה-90, לשחרור המשק האמריקאי מכל פיקוח ממשלתי, אלא שבין הדמוקרטים של קלינטון לדעותיו של גרינספן, סולקו רגולציות ללא אבחנה ממש ובמיוחד בתחומי הבניה למגורים ואישורי המשכנתאות.
ב-1995 כדוגמה חוקקה תקנה בשם ה-Community Reinvestment Act שלמעשה ביטלה את הבדיקה הקפדנית של יכולתם של לוקחי משכנתאות לעמוד בתשלומי המשכנתא. "בעלי הכנסה נמוכה", טענו המחוקקים הדמוקרטים, "מופלים לרעה כשהם מנסים ללוות או לקחת משכנתא" והמחוקק שינה את מבנה הביטחונות שמלווים חייבים לדרוש ואיפשר למלווה לאשר הלוואות גם כנגד ביטחונות בדירוג נמוך.
המונח "subprime securities" (ביטחונות בדירוג אשראי נמוך) החל לככב אז בוול סטריט. שם אהבו מאוד את ההקלות כי הבינו את המשמעות לחברות הנדל"ן, הבניה והמשכנתאות ולראייה בסוף 2000 הגיעה מניית FNMA לרמה של 87 דולר, פי 10 ממחירה בתחילת 1990.
בועת הנדל"ן מתנפחת
בין 1996 ל-2000 התפתחו בוול סטריט 2 בועות מקבילות, כל אחת מסיבות שונות. הבועה הטכנולוגית ובועת הנדל"ן. הראשונה התפוצצה ב-2000 ואילו בועת נדל"ן נמשכה להתנפח עד סוף 2008.
בין 2000 ל-2008 החלו להופיע מכשירים פיננסיים מהונדסים שהגיעו ממוחם הקודח של מהנדסי החלל בוול סטריט, כמו ה-CDS (ר"ת Credit Default Swap) וה-MBS, ואלו, בעזרתם המתלהבת של כמה מבתי ההשקעה היותר מכובדים בעולם, מילאו תיקי משקיעים וחברות. מכשירים אלו שבשלב מסוים הגיעו לשוק במעטפת דירוג AAA ובשווי ריאלי של CCC ומטה הם שהובילו למשבר 2008-9.
ל-FNMA ול-FMCC היה חלק לא קטן בתהליך התנפחות הנדל"ן. השתיים שלטו אז בכ-80% מכל המשכנתאות בארה"ב והן, רגולציה או לא, שקבעו למעשה את רמות הבטיחות של המשכנתאות. בסוף 1999 למשל, הקלה פאני מאיי את דרישות האשראי על המשכנתאות אותן רכשה מבנקים ומוסדות פיננסיים כדי להכניס ציבור שמתקשה לקבל הלוואה למעגל הלווים.
בקיץ 2007 (כשכבר ברור היה שמשהו רע מתרחש בתחום הנדל"ן/ בניה) אמר היו"ר/ מנכ"ל של FNMA, Franklin Raines, "נכון שהרחבנו בצורה משמעותית, באמצעות הורדה גדולה של דרישות התשלום, את הבעלות של מיליוני משפחות על בתים אבל יש עוד משפחות רבות שהקרדיט שלהן נמצא טיפה מתחת לדרישות הנוכחיות, שאם להתחשב ברמות הסאב פריים הן גבוהות מידי". Raines אגב היה גם מנהל אגף התקציבים אצל קלינטון. מזל שהמשבר פרץ לפני שריינס הצליח להעביר ההקלות הנוספות שיזם שהרי אם היה עושה זאת המשבר היה גדול בהרבה.
המשבר מחמיר; המניות מתרסקות
וול סטריט, למרות שהכתובת הייתה על הקיר זמן רב לפני התרסקות המניות, לא עיכלה האפשרות של נפילת הסוכנויות. לא עזרו האזהרות של הפרופסור רוביני ב-2006 ולא העובדה שכמה ממנהלי ההדג' הגדולים, החלו, כבר ב-2005, לבנות פוזיציות שורט ענקיות על המכשירים הפיננסיים כמו ה-CDS וה-MBS למיניהם.
סוכנויות הדירוג כולן המשיכו לתת דירוגי AA ו-AAA לבנקים ולבטח לסוכנויות (עד קיץ 2007 למעשה). באוגוסט 2007 הגיעה מניית FNMA ל-70.5 דולרים (לאחר עלייה של כ-100% מתחילת 2006) וזאת למרות שארבעה חודשים קודם הודיעה המלווה הגדולה בארה"ב להלוואות סאב פריים, New Century Financial Corporation ומהלקוחות הגדולות של פאני מאיי, על פשיטת רגל.
אפילו במרץ 2008, כשהודיע בנק ההשקעות בר סטרנס על קשיים ומניית FNMA התמוטטה בעקבות ההודעה היא חזרה ועלתה חזק לקראת סוף החודש כי האנליסטים החליטו שהשד אינו נורא כל כך. אבל ב-16.8, הודיעה AIG שהיא בקשיים וזאת יום לאחר נפילת ליהמן. נפילות אלו עוררו את וול סטריט להיקף המשבר. "אם AIG נופלת בגלל שווי הביטחונות", אמר הנרי פאולסון לנשיא בוש, שזמן קצר קודם מינה אותו לשר האוצר (היה היו"ר והמנכ"ל של גולדמן סאקס), "זה אומר שיש כאן בעיה לאומית שעומדת להתפתח תגובת שרשרת שתגרור אותנו למשבר נוסח שנות ה-30".
בסוף אוגוסט הציע פאולסון את תכנית ה-TARP (ר"ת Troubled Asset Relief Program), השקעת ענק של הממשל בשורה ארוכה של חברות (למעלה מ-70 חברות ענק), בראשן הבנקים האמריקאים הגדולים, 2 הסוכנויות, AIG, ו-GM. בתחילת ספטמבר 2008 אושרו הצעותיו של פאולסון, בגיבוי מלא של הבנק המרכזי ותכנית ה-TARP יצאה לדרכה עם אישור של 700 מיליארד דולר להצלת החברות. אז גם הכריז הממשל שהוא לוקח השליטה על שתי הסוכנויות והמניות התרסקו.
FNMA נחתה, ב-17 לספטמבר 2008 על 35 סנט. בחודש זה הוכנסו שתי הסוכנויות לקטגוריה של conservatorship, מעמד משפטי שבו עברה הבעלות לממונה מטעם האוצר וזה מעמדן עד עצם היום הזה (מחזיקים בעלות באמצעות אופציות למעשה). הממשל עדיין מחזיק בשליטה מלאה באמצעות מניות בכורה כאמור כאשר הציבור מחזיק בכל המניות הרגילות.
תכנית ההצלה עובדת; המאבק על המניות מתחדש
החל מ-2013, כאשר הסתבר שתכנית ההצלה מצליחה (הסוכנויות התחילו להחזיר כספים לאוצר) והסוכנויות חוזרות לרווחיות, החלו מנהלי קרנות הדג' גדולים להיכנס למניות ואלו התחילו במאבק לביטול ה-conservatorship. נכנסו מנהלים מהסוג של ברוס ברקוביץ, סטיבן כהן, ליאון קופרמן, ביל אקמן, ריי דאליו, קרל אייקן ושכמותם, וכניסתם סחפה משקיעים רבים אחרים.
משקיעים אלו האמינו שמרגע שסכנת פשיטת הרגל חלפה יוכלו לשכנע בתי משפט שהחברות חייבות לחזור לידי הציבור, שממשלת ארה"ב אינה יכולה לנהל חברות. אלא שממשל אובמה נעמד על רגליו האחוריות, שר האוצר של אובמה, גייטנר, דרש להחזיר את החברות למצבן שלפני 1968 וכאשר התקרבו בחירות 2016 והסיכוי שהילארי קלינטון תזכה עלה משמעותית, עלתה הפסימיות בקרב המשקיעים והמניה ירדה, ערב הבחירות, ל-1.7 דולרים ואז ניצח טראמפ והרפובליקאים השתלטו על הסנאט והקונגרס.
הדבר שוב רומם רוחם של הספקולנטים הגדולים, "לא רק שהשלטון עובר לאנשי השוק החופשי, קפיטליסטים מובהקים", אמרו, "אלא שטראמפ עצמו הוא נדלניסט שמבין עניין ושלא יעלה על דעתו לתת לבירוקרטים בוושינגטון לנהל משהו, בטח לא בממדי הסוכנויות". ואכן, בארבעת החודשים לאחר הזכייה של טראמפ בבחירות עלתה מניית FNMA ב-170%. אלא שבשנתיים שלאחר מכן, סוף 2018, הפסידה המניה 75% מערכה כיוון שחלק גדול ממנהלי ההדג' שתלו תקוותיהם בטראמפ התאכזבו ונטשו. "יש לנו הרושם", טענו כמה מהם, "שהסוכנויות הפכו למקור מימון לממשל וטראמפ זקוק לכספים הגדולים שהן מעבירות" ומכרו.
אפילו האנליסטים נטשו. אלא שמאז סוף 2018 שוב עלתה המניה בכ-170% ונראה שהמאבק מתחדש. מה קרה הפעם? גל פתאומי של הצהרות, גם של שר האוצר מנוצ'ין וגם של היו"ר ראש של סוכנות המימון לדיור הפדרלית, ד"ר מרק קאלאבריה, שהממשל מעוניין לבטל את ה-conservatorship מחד, ושמכינים הנפקת ענק (100 מיליארד פלוס) לשתי הסוכנויות מאידך החזירו הצבע ללחיי ההדג'ניקים.
כהערת אגב נציין שהממשל ניצל "רק" 632 מיליארד דולר מתוך ה-700 שהותרו וזה לפני "הטיפול" בשתי הסוכנויות. נכון לסוף מרץ 2019 חזרו לאוצר המדינה 740 מיליארד, 350 מיליארד ממכירת מניות שהתקבלו מהחברות ועוד 390 מיליארד בדיבידנדים כך שהממשל מורווח (עד סוף הרבעון הראשון של 2019) 108 מיליארד דולרים על "ההשקעה".
AIG אגב הייתה הנהנית הגדולה מתכנית ההצלה וקבלה 189 מיליארד מתוך ה-632 אבל החזירה, עד כה, 205 מיליארד. 2 הסוכנויות קיבלו ביחד 191 מיליארד ונכון לסוף מרץ החזירו השתיים 297 מיליארד או 55.5% ROI. תכנית ההצלה הצליחה ובגדול. וחשוב להזכיר שבספטמבר 2008 הייתה התנגדות "מקיר לקיר" של כל המומחים לתכנית ההצלה.
האם כדאי להסתכן ולהשקיע ב-FNMA?
נחזור על האזהרה שכתבנו בכתבה האחרונה על הסוכנויות, מתישהו ב-2013-14, "זה משחק לספקולנטים בלבד ורק לכאלו שיודעים לספוג הפסד כי כרגע, הסיכוי ש-FNMA תחזור למצבה המשפטי שלפני ה-conservatorship שווה לסיכוי שתחזור למצבה מלפני 1968", היא נכונה גם היום.
שני כוחות חזקים מאוד פועלים נגד המשקיעים הספקולנטים. הראשון הוא הרווחיות של הסוכנויות שהפכה למקור מימון שאיש לא חלם עליו בעבר וממשל טראמפ, במלחמותיו מול הקונגרס, צריך סוג כזה של כסף ולכן לא "ישחרר" את האחיזה. הגורם השני הוא השמרנים, תומכי הנשיא, שלטענתם צריך לבטל בהדרגה את קיום הסוכנויות בכלל. הסוכנויות, לטענת צוות חשיבה של השמרנים, בגלל משקלן הגבוה בשוק המשכנתאות, מעוותות מחירים וצריך לבטלן כליל (מומלץ לקרוא הכתבה. זה אגב תהליך שאם יוחלט עליו ייקח שנים).
מול טענות אלו באים ההדג'ניקים, כעת, בראשות ברקוביץ ואקמן וטוענים שהמהלך כולו, ה-conservatorship לא היה חוקי מלכתחילה ובמצבן הנוכחי של הסוכנויות בית משפט יאשר זאת. הטלת ה-conservatorship לטענתם הייתה מותנית בכך שברגע שמצבן של החברות ישתפר "השימור" יסתיים "וחמש שנים של רווחי עתק", טוען אקמן, "הם הוכחה מספיק טובה שהמצב אכן השתפר".
על הממשלה, אליבא אקמן, להגדיל ההון בחברות, להחזירן לציבור ולדאוג לרגולציה מחמירה מבעבר. "אז, אם הרפורמה תבוצע אני מדבר על שווי למניה בין 23 ל-46 דולרים". העובדה שקברניטי המשק מדברים על הנפקת ענק היא זריקת עידוד לספקולנטים. שכחנו עוד סיבה "קטנה" כנגד הספקולציה, טראמפ עלול להפסיד בבחירות הבאות ועד אז ממילא שום דבר לא יוחלט בנושא FNMA.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
16.המאמר הזה עשה לי יותר סדר מכל מה שקראתי לפני על המשבר..סימפל 12/09/2019 00:27הגב לתגובה זו0 0אז תודה רבה על זה. הנה כמה שאלות: ראיתי שFNMA מופיעה תחת כמה שמות, וכולן הן מניות OTC. למה זה? שאלה שניה היא, למה יש כזה הבדל גדול בין פאני מיי לפרדי מבחינת הסחירות? 3 מניות ה-OTC של פרדי כמעט ולא מראות נפח מסחר...סגור
-
FNMA FNCC והאחרותשלמה גרינברג 12/09/2019 12:14הגב לתגובה זו1 0FNMA זה הסימול של המניה הרגילה. כל היתר כמו FNMAL או FNMAC ואחרות מסמלות סוגים שונים של מניות כמו "מבוכרות", "ברות קריאה" וכדומה ולכן סחירותן נמוכה. כך זה גם בפרדי מק. ההבדל בסחירות בין פאני לפרדי קשור למספר המניות הרשומות למסחר, בפאני זה 1.16 מיליארד ובפרדי 650 מיליוןסגור
-
תודה על התשובות! (ל"ת)סימפל 12/09/2019 19:00הגב לתגובה זו1 0סגור
-
15.בואינגצביקה 11/09/2019 17:36הגב לתגובה זו0 0בואינג היתה ליפני כחצי שנה מעל 400 דולר.כתבתה שאתה הייתה מחכה.מה דעתך היום? בתודה מראש.סגור
-
שאלה מצויינת, תבדוק הנתונים, תשאל היועץ ותחליט (ל"ת)שלמה גרינברג 12/09/2019 12:15הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
14.בואינגצביקה 11/09/2019 17:34הגב לתגובה זו0 0שלמה הזכרתה ליפני חודשים את מנית בואינג כשהיתה מעל 400 דולר ואתה היסגור
-
13.שלמה אפשר כמה מילים על פורד ? f (ל"ת)גרישה 10/09/2019 15:39הגב לתגובה זו0 0סגור
-
12.רגע, גופים עסקיים רוצים לבדוק יכולת כלכלית של לוויםישעיהו 10/09/2019 15:04הגב לתגובה זו0 1ואז באו הדמוקרטים השמאלנים והכריחו אותם לחלק הלוואות לכל מי שרוצה כי אחרת זו אפליה? ולכן הגיע המשבר העצום שהפיל את כלכלת ארה"ב? וואו אני בשוק. כל כך מופתע! בשבוע הבא אני רץ לבחור שמאל. מצטער על הכנסת הפוליטיקה אבל זה עניין חינוכי. חשוב שאנשים ידעו מה גרם למשבר הכלכלי.סגור
-
בד"כ איני עונה לשטויות אבל כיוון שאתה מגיבשלמה גרינברג 11/09/2019 08:33הגב לתגובה זו1 0בבטחון כזה על משהו שלא כתבתי אגיב רק בהצעה שתקרא בעיון.סגור
-
11.fnma הייתה 20 סנט ב ינואר 2009 (ל"ת)fixrfixr 09/09/2019 16:26הגב לתגובה זו1 0סגור
-
10.תודה שלמה פאני ופרדי כבר משעממות (ל"ת)כרמי 07/09/2019 17:24הגב לתגובה זו0 1סגור
-
באמת???עמי 09/09/2019 18:55הגב לתגובה זו2 0תזמון מדהים לכתבה הזאתסגור
-
ממש משעממות, מתי הסתכלת בפעם האחרונה? (ל"ת)שלמה גרינברג 09/09/2019 17:52הגב לתגובה זו6 1סגור
-
היום אחת מהן עולה 25% ממש משעמם (ל"ת)סטרוברי 09/09/2019 19:50הגב לתגובה זו3 0סגור
-
9.ד אקמןאליבא 07/09/2019 12:20הגב לתגובה זו0 0ולא אליבא אקמןסגור
-
8.חושב שמצא את הבועה הבאהמייקל ברי 06/09/2019 16:36הגב לתגובה זו4 0השקעות אינדקס פאסיביותמה דעתך שלמהסגור
-
צריך לקרוא בעיון מה בדיוק ברי אומר וללמוד מיהו האיששלמה גרינברג 07/09/2019 09:55הגב לתגובה זו1 0הקשר בין הקרנות הפסיביות (וגם האקטיביות) למניות המובילות ברור. כלומר אם תהיה מפולת הכול יפול. הטענה שאי אפשר יהיה לצאת פשוט לא נכונה אנשים יצאו מכול הקרנות במשברי עבר בניו יורק. ההשוואה של זרימת כסף לסלים עם זרימה למכשירי ההשקעה של משבר 2008 (CDU או MBS ) פשוט אינה נכונה מהמכשירים אכן אי אפשר היה לצאת אבל מדוברבשני מכשירי השקעה שונים לחלוטין. לבסוף, זו אמריקה רבותי וכול הצהרה של "בעל עניין" צריכה להילקח בזהירותסגור
-
לדעת מייקל ברי אי אפשר יהיה למכור תעודות הסל בזמן משבר (ל"ת)האם זאת המלכודת? 06/09/2019 20:36הגב לתגובה זו2 0סגור
-
לא מבין את כוונתו של בריגרניט 07/09/2019 17:23הגב לתגובה זו0 0בשביל למכור תעודה צריך מוכר וקונה בדיוק כמו מניה בודדת...הווליומים בקרנות הרבה יותר גדולים מברוב המנויות. למה צפויה בעיית נזילות ?סגור
-
שלסוג 07/09/2019 12:25הגב לתגובה זו0 0משחק פירמידה,האחרונים לא יוכלו לצאתסגור
-
7.TTMעמי 06/09/2019 16:07הגב לתגובה זו0 0שלמה רציתי בבקשה לדעת אם יש לך מושג לגבי מצבה של טאטא מוטורס? תודה!סגור
-
לא (ל"ת)שלמה גרינברג 07/09/2019 09:41הגב לתגובה זו1 0סגור
-
6.האם הנדל"ן בארה"ב ימשיך לעלות כמו שהיה בשנת 2000יבגני 06/09/2019 10:06הגב לתגובה זו0 0תודה רבה על הכתבה המעניינת כמו תמיד שלמה.האם אתה חושב שהנדל"ן בארה"ב ימשיך לעלות כמו שהיה בשנת 2000 גם במקרה של משבר בוולסטריט?או שהוא יקרוס ביחד עם השווקים כמובן שאי אפשר לדעת מה יקרה אבל באמת כמה יש השפעה של השווקים על המשק האמריקאי בכלל ועל שוק הנדל"ן בפרט שנראה שהמשק האמריקאי ממשיך להשתפר בשנים האחרונות.תודהסגור
-
"או שהוא יקרוס ביחד עם השווקים "??שלמה גרינברג 07/09/2019 09:40הגב לתגובה זו2 0אתה מניח שהשווקים יקרסו אז ברור שאם זה יקרה מניות הנדל"ן (לא הנדל"ן ) יקרסו גם הן. הנדל"ן, כפי שציינתי בכתבה, הוא סקטור מרכזי בצמיחה של ארה"ב (וגם במשברים)סגור
-
5.לפי אקונומיסט יש סימני מיתון בחלק ממדינות ארה"בשאלה לשלמה 06/09/2019 02:05הגב לתגובה זו5 1ירידה במכירות הקראוונים שזה המדד הראשון למיתון, ביטול אלפי מישרות בג'נראל מוטורס ועוד סימנים. מה דעתך המלומדה?סגור
-
האקונומיסט שבועון מצוייןשלמה גרינברג 07/09/2019 09:37הגב לתגובה זו1 1אבל אחוזי ההצלחה שלהם בחיזוי שואפים לאפס. אגב, יש הבדל בין "ביטול אלפי מישרות בג'נראל מוטורס "לבין אזהרה של המנכלי"ת לסגירת מפעל באוהיו כחלק מהלחץ שהיא מפעילה על טראמפ לקבל תנאים טובים יותר. ירידה במכירות קרוונים???סגור
-
לגרינברג.היזהר לך בפיטפוטיך וקישקושיך חסרי השחר והמהות. (ל"ת)אקונומיסט 08/09/2019 14:09הגב לתגובה זו1 4סגור
-
להיזהר ממי? מקשקשן כמוך שאפילו מתביש בשמו (ל"ת)שלמה גרינברג 09/09/2019 08:31הגב לתגובה זו4 2סגור
-
4.תודה רבה שלמה (ל"ת)אלון 05/09/2019 22:54הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.שלמה מייקל ברי טוען שקרנות מחקותמייקל ברי 05/09/2019 22:54הגב לתגובה זו0 0הן הבועה הבאהברי טוען כי השקעות פסיביות יצרו בועה בשוקי המניות והאג"ח, כפי שעשו אג"ח מגובות נכסים (CDO) למשכנתאות סאבפריים לפני משבר 2008סגור
-
2.אחד בשם מייק ברי טוען שתעודות הסל מעוותות את השוק, ושלומות לשלמה 05/09/2019 22:04הגב לתגובה זו1 0וביום מבחן הצפתן בפקודות מכירה יביאו למשבר דומה בעוצמתו ל-2008. המאמר בנושא מופיע באתר הזה. מה דעתך על תסריט "יום הדין" הזה?סגור
-
1.נייר חדרהאבנר 05/09/2019 21:14הגב לתגובה זו0 0תודה על המאמר שלמה! אני לא יודע אם אתה מתעניין גם במניות בישראל, אבל במידה וכן - מה דעתך על נייר חדרה? ההסכם עם אמאזון והמחיר הנמוך יכולים להיות הזדמנות קנייה מעניינת?סגור