לא רק בפוליטיקה - שימו לב לרוטציה בשוק המניות העולמי
השינוי המהותי בהתנהגות השוק בשבועות האחרונים הוא סימן שאסור להתעלם ממנו. לפני שנדבר על הרוטציה המאוד מעניינת שמתרחשת בשוק לאחרונה, אתייחס למתקפה על מתקן זיקוק הנפט Abqaiq בסעודיה.
המקרה הזה ממחיש שוב שמי שעוסק בשוק ההון צריך לקחת בחשבון שיקולים מהמון עולמות תוכן מקבילים, כשגם העולם הגיאו-פוליטי הוא אחד מהם. להערכתי, אפשר להגדיר את האירוע הזה כאירוע ברבור אפור, עם פוטנציאל להפוך לאירוע ברבור שחור. שיבוש אספקה של כ-5% מתפוקת הנפט היומית העולמית (ושל כ-50% מהתפוקה הסעודית!) הוא אירוע עם משמעויות כלכליות וגיאו-פוליטיות רחבות היקף.
ברמה הכלכלית, עליית מחירי הנפט בעקבות המתקפה (כ-10% במחיר ה-Brent נכון לכתיבת שורות אלו - עלייה של 15% ביום הראשון ואחר כך ירידה) היא מהלומה לא פשוטה לעולם המערבי.
נכון שבעקבות מהפכת פצלי השמן, ארה"ב מצליחה להפיק לעצמה כמעט את כל צרכי האנרגיה שלה (ראו גרף בהמשך), אבל כמעצמה הכלכלית הגדולה בעולם, שיבוש ועליית מחיר כזאת של משאב כל כך חיוני היא התפתחות שלילית מאוד. לכך צריך להוסיף את סין, האיחוד האירופי, יפן ומדינות חשובות אחרות, שהן יבואניות נפט גדולות, ומאוד לא רוצות לראות עליה חדה במחירו.
היקף הייבוא נטו מארה"ב:
מקור: EIA
ברמה הגיאו-פוליטית, הסיכון הוא אפילו גדול יותר. לפי הדיווחים הנוכחיים, ישנן עדויות כי המתקפה על Abqaiq יצאה מאיראן. ארה"ב, שסעודיה היא בעלת ברית אסטרטגית שלה, לא תוכל לעמוד מנגד ותצטרך להגיב, כשהסעודים ידרשו ככל הנראה תגובה אגרסיבית. יש שני גורמים שעשויים "לרכך את המכה" ולמתן את ההשפעה הכלכלית השלילית של המתקפה. הגורם הראשון הוא ההבטחה של הסעודים להשתמש בעתודות הנפט שלהם כדי לענות על הביקושים בשוק, והגורם השני הוא העובדה שמחירי הנפט נמצאים ברמה סבירה ולא גבוהה מאוד היסטורית. לשיבוש כזה בשרשרת ההפצה יכלה להיות השפעה גדולה יותר אם הנפט נסחר ב-100 דולר לחבית.
בכל מקרה, משמעות המתקפה היא עלייה בסיכון הגיאו-פוליטי בעולם. היסטורית, השווקים הפיננסיים נוטים להיות מושפעים מהתפתחויות לרעה בגזרה זו, אבל לטווח קצר בלבד. במידה והיקף העימות יהיה גדול, ההשפעה יכולה להיות יותר משמעותית ומתמשכת.
שימו לב – רוטציה לפניכם
יכול להיות שבימים הקרובים נשמע הרבה את המונח רוטציה בהקשר הפוליטי. בינתיים, בשוק המניות העולמי מתקיימת רוטציה (Rotation) מעניינת מאוד כאשר הסקטורים המחזוריים (Cyclicals), שהציגו ביצועי חסר משמעותיים מאוד מתחילת השנה לעומת הסקטורים הדפנסיביים, מתחילים "להרים ראש".
ישנן מספר דרכים שממחישות את הרוטציה שמתרחשת בשוק, כשאחת מהן היא ביצועי סקטור הפיננסים, סקטור מחזורי קלאסי, בהשוואה לביצועי סקטור הטכנולוגיה, שהוא סקטור עם מאפיינים מגוונים, אבל שבאופן כללי הוא יותר מחזורי מדפנסיבי (ויותר Growth מ-Value). לאחר שבחודשים ינואר-אוגוסט סקטור הטכנולוגיה (לפי ה-XLK) החזיר תשואת יתר של כ-14% על סקטור הפיננסים (לפי ה-XLF), בחודש האחרון היוצרות החלו להתהפך, כשסקטור הפיננסים רשם תשואה מרשימה מאוד של כ-9%, לעומת תשואה של כ-5% בסקטור הטכנולוגיה.
הסיבה המרכזית לשינוי ב"טעם" המשקיעים, היא התזוזה המאוד מאוד אגרסיבית של תשואות האג"ח הארוכות בארה"ב. האפיקים הדפנסיביים, שמתואמים שלילית עם כיוון התשואות בשוק האג"ח, החלו להיחלש, כשבתוך פחות משבועיים התשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים עלתה בכ-45 נ"ב, מ-1.45% ל-1.9%.
מה מלמדת התזוזה הזאת? קודם כל שגם משקיעי האג"ח, שנהנים (ובצדק) ממוניטין של כסף שקול ומתון בהשוואה למשקיעי האקוויטי, עושים לפעמים Overshooting. דבר שני וחשוב יותר, שהשוק קצת נרגע עם החשש למיתון קרוב בארה"ב, כשהסיבה המרכזית לכך היא "ירידת הטונים" במלחמת הסחר בין האמריקאים לסינים. גם תלילות עקום התשואות האמריקאי, נושא שהדאיג הרבה גורמים בשוק בחודשים האחרונים (ראו טור קודם שלי בנושא), הפכה לחיובית, כשהתשואה ל-10 שנים גבוהה בכ-12 נ"ב מהתשואה לשנתיים.
הירידה בחשש למיתון סייעה לשוקי המניות להציג ביצועים חזקים ולהתקרב מרחק נגיעה מרמות השיא שלהם, במקביל לרוטציה מהסקטורים הדפנסיביים לסקטורים המחזוריים.
לאן הולכים מכאן?
כרגיל, הרבה מאוד תלוי ב-Fed. ביום רביעי הופחתה הריבית כצפוי ב-0.25%. השוק תימחר באופן מלא הורדת ריבית אחד לרמה של 1.75-2%. הורדת הריבית הזאת לא תספיק לשוק, שירצה גם לראות שינוי בטון של חברי ה-Fed, עם צפי להורדות ריבית נוספות בהמשך השנה וב-2020. שינוי בטון לא התרחש (בינתיים).
ה-Fed עמד בתחזיות של השוק, אך לא בטוח שסיפק את הסחורה מבחינת צפי למדיניות עתידית. אם השוק ישתכנע בכוונת חברי ה-Fed ליישם מדיניות אגרסיבית יותר בהמשך - סביר שנראה את הסקטורים המחזוריים ממשיכים לסגור פערים. אחרת, שוקי המניות והאג״ח יבצעו התאמות, כשכמו תמיד, תהליך ההתאמה עשוי להיות מהיר וכואב.
הכותב הוא מייסד ושותף מנהל בקרן הגידור Tree Garden Capital
* המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
פרסום מידע זה אינו מהווה הצעה לציבור להשקעה בשותפות. ההשקעה בשותפות הינה על בסיס הצעה פרטית בלבד, בכפוף למגבלות כמפורט בהוראות הדין החל, ולפי שיקול דעתו המוחלט והבלעדי של השותף הכללי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.הבולשיט ... הכול קרה בדיוק ההפך !!!מאז הכתבה מלאת ... 20/09/2019 22:09הגב לתגובה זו0 0מי אמר שאי אפשר לתזמן את השוק ?סגור
-
9.קרן הגידור tree garden capitalבועות 20/09/2019 10:12הגב לתגובה זו0 0ניר שלום. תוכל לתת נתונים על ביצועי הקרן שלך? נראה שאין על הקרן שום מיג פרט לכתוב באתר הקרן. סיפורי ההצלחה שלך כוללים חברות שכבר לא נסחרות. כך שלמרות ניחות כלכלי שמוצג כמצליח השאלה עם קנית בזמן. לזהות זו חוכמה אחת. לבצע זו חוכמה שניה. אשמח לתגובתך.סגור
-
8.שוק זה שוק.. חבל על הנסיון לתזמן בכלל (ל"ת)יהןדי 19/09/2019 21:47הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.סקטור הבריאותאייל 19/09/2019 16:51הגב לתגובה זו0 0הוא לדעתי הסקטור המועדף כעת - הכוונה ל - XBI ו - LABUסגור
-
וגם תעופה וחלל - נותנים עבודה.... (ל"ת)טולי 21/09/2019 11:30הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
6.שהבורסה בשיא כל הזמנים ?ואיך אתה מסביר ... 19/09/2019 16:39הגב לתגובה זו0 0למרות התהפכות עקום התשואות , מלחמת הסחר , דוחות לא משהו בלשון המעטה ועתיד לא מבטיח במיוחד ?סגור
-
5.שבימי הבלה בלה בלה של טראמפ נגד סין הבורסה לא ירדה ...איך אתה מסביר ... 19/09/2019 16:26הגב לתגובה זו0 0ומניות הטכנולוגיה עלו ? למרות התהפכות התשואות בעקום ?סגור
-
4.מה הקרן גידור שלך עשתה מתחילת השנה ?בוא נשמע ... 19/09/2019 14:45הגב לתגובה זו1 1אני בטוח שאתה לא פועל בקרן בדומה לדברי החוכמה כאן !!!סגור
-
יותר ממה שקרן הגידור שלך עשתה (ל"ת)יונתן 19/09/2019 18:08הגב לתגובה זו2 0סגור
-
אבל אני לא דוחף אנשים במכוון למערבולת ביםיכול להיות ... 19/09/2019 19:04הגב לתגובה זו0 0ואומר להם שחו "הים רגוע "סגור
-
3.דבריך הזויים. לא תהיה רוטציה בפוליטיקה (ל"ת)ויקטור 19/09/2019 14:45הגב לתגובה זו3 1סגור
-
2.ירידה בחששות ממיתון לא היו מורידים את הריבית !!!אם היתה באמת ... 19/09/2019 14:43הגב לתגובה זו4 0ואם מורידים את הריבית אין כול הצדקה לעליות במניות הסקטור משום שרווחי הבנקים נפגעים ... ההסבר לתופעות הוא אחר לחלוטין ... אין ירידה בחשש ממיתון , להיפך, לכן ממשיכים בהורדות הריבית ,אבל בד בבד עם זה משדרים שהמצב טוב , מתוך האמונה שההבנה של השוק עד כמה המצב רע תוביל להידרדרותו , בד בבד עם הורדות הריבית מזריקים כספים לשוק שהרי אם הבורסה עולה זה מראה עד כמה המצב "טוב ". זה ההסבר מדוע השוק לא מפסיק לעלות , כל ירידה נקטעת ע"י הזרמה מאסיבית של כספים מתוך חשש שאם יתחיל גל ירידות הוא יוביל למפולת ויהיה בלתי ניתן לעצירה . זה שסקטור הפיננסים עולה כעת זה בגלל ששאר הסקטורים מנופחים לגמרי ובאופן מקרי הגיע תורו להיות מנופח ... ופעיליי שוק ההון מתייצבים להסביר כמה המצב משתפר וטוב ... אבל בל נשכח לא הם יפסידו את כספם ביום הדין . פשוט בושה !!!סגור
-
1.ירידה בחששות ממיתון לא היו מורידים ריבית !!!אם באמת היתה ... 19/09/2019 14:32הגב לתגובה זו1 0ואם מורידים את הריבית אין כול הצדקה לעליות במניות הסקטור משום שרווחי הבנקים נפגעים ... ההסבר לתופעות הוא אחר לחלוטין ... אין ירידה בחשש ממיתון , להיפך, לכן ממשיכים בהורדות הריבית ,אבל בד בבד עם זה משדרים שהמצב טוב , מתוך האמונה שההבנה של השוק עד כמה המצב רע תוביל להידרדרותו , בד בבד עם הורדות הריבית מזריקים כספים לשוק שהרי אם הבורסה עולה זה מראה עד כמה המצב "טוב ". זה ההסבר מדוע השוק לא מפסיק לעלות , כל ירידה נקטעת ע"י הזרמה מאסיבית של כספים מתוך חשש שאם יתחיל גל ירידות הוא יוביל למפולת ויהיה בלתי ניתן לעצירה . זה שסקטור הפיננסים עולה כעת זה בגלל ששאר הסקטורים מנופחים לגמרי ... וכמובן פעילי שוק ההון המרוויחים הגדולים מה"בלוף"סגור