הקטנת סיכונים היא שם המשחק
מהו המנוע שמזיז/מטלטל את השווקים הפיננסיים הגלובליים כרגע ובכל הסקטורים? נתוני הכלכלה? התוצאות העסקיות? ניסיון ההדחה של טראמפ? הברקזיט? לא!! מה שמוביל כרגע הן ההודעות המתפרצות, רובן הגדול "פייק", אודות מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין.
באמצע השבוע שעבר ירדו מדדי המניות וההסבר לכך היה, בעיקר, החששות מהאטה כלכלית, אלא שיום אחרי עלו החוזים העתידיים בעצמה לנוכח הידיעה שמתחדשות השיחות מול סין וכך היה גם בפתיחת המסחר. פשוט נדנדה של שוק שמושפעת מפייק ניוז.
זו רק ההתחלה - המניות הן המשחק היחיד בעיר
המצב הזה מייצג חלק מהשינויים שמביאה ההתמזגות הטכנולוגית שבשורה התחתונה מקשה על יכולתו של המשקיע להחליט מחד וגורמת לזעזועים עזים במכשירי ההשקעה כולם מאידך. זו עדיין רק ההתחלה, המצב ימשיך להתדרדר גם בתחום "הבנת הנקרא" ברמת המשקיע וגם בתחום הזעזועים.
הדעה שלנו, לגבי המשקיע הסולידי היא, להמתין להתבהרות (אפילו אם ייקח זמן) ואז להתרכז בסלים ובקרנות ובסקטורים שנראים לכם כמעניינים ביותר להמשך התקדמות המהפכה, כי בשורה התחתונה המהפכה עדיין בתחילתה והמניות הן עדיין המשחק היחיד בעיר.
השפעת התמזגות מהפכת הטכנולוגיה לכלכלת המיינסטרים על החלטות ההשקעה
בשנים 2007-9 החלה ההתמזגות המעשית של מהפכת הטכנולוגיה לתוך כלכלת המיינסטריט וזאת עם הגעתו של הטלפון החכם לשימוש הצרכן. המהפכה עצמה התחילה באמצע המאה ה-20 ואפילו קצת קודם אבל תהליך השפעתה על כלכלת המיינסטרים לקח זמן.
ההופעה של הטלפוניה החכמה, בתוך המולת המשבר הכלכלי ב-2008 והאָדַפְּטַצְיָה המהירה והמוצלחת שלה הייתה ציון הדרך הגדול הראשון לשינויים, בחברה ובכלכלה, שתביא המהפכה.
בוול סטריט, במהלך 60-70 שנים, נרקמו חלומות שהביאו ליצירת ערכים חלליים וזעזועים עזים, התחילו המשקיעים לחפש דרכים להתאמת ההשקעות לשינויים. המציאות הכלכלית-חברתית שמתפתחת במיין סטריט מחייבת חשיבה חדשה, מודלים חדשים להשקעה.
הפרופסור מילטון פרידמן תאר את תוצאות מהפכת האינפורמציה כבר ב-1969 בהרצאה שנתן אז, "העולם כולו יהיה מחובר", אמר, "האינפורמציה תזרום חופשית ובו זמנית לכל אחד ואחת התוצאות תהיה פחות זעזועים בבורסה..". טוב, לא בהכל צדק האיש הגדול אבל את מה שעומד לקרות הבין היטב וזה קרה כשסטיב ג'ובס היה בן 10.
מהנדסי החלל של וול סטריט
השתתפנו בגל ההנפקות הביו טכנולוגיות הראשון, 1980-85 והבנו שמה שהיה מבחינת הערכת נכסים עד אז ישתנה בגדול כי הפוטנציאל העתידי נכנס אז כמשתנה החשוב ביותר להערכת הנכס. ראינו כיצד הופכת וול סטריט חלום רחוק למציאות עכשווית וכיצד היא יודעת לתת לדבר ערכים.
אז, בהנפקת אמג'ן (סימול:AMGN), החל להופיע המונח "מהנדסי החלל של וול סטריט", כאשר בנק ההשקעות סמית-בארני העניק לחברה בת ה-3 שווי של 211 מיליון דולרים ("רק מהנדסי חלל מסוגלים להעריך מעבדה בהקמה בקליפורניה בסכום שכזה" נכתב אז. להזכירכם החברה שווה היום מעל 115 מיליארד והמניה, מאז, עלתה פי 607 פעם).
חשבנו אז שמדובר רק בתחום הביו טכנולוגי הרפואי אבל זה המשיך לעולם האלקטרוניקה, התכנה, האנרגיה, המדיה, הביטחון, הצריכה ושאר מרכיבי הכלכלה. עם הזמן הלכו החלומות וגדלו וה"מהנדסים", שבנו את ההערכות על בסיס הפוטנציאל שהחלומות יצרו, היו כ"כ מוכשרים ביצירותיהם שלא צריך להתפלא על ההיווצרות של "בועת 2000".
אותם משקיעים והגורואים שב-2000 האמינו בחלומות הטכנולוגיים באמונה שלמה חשבו, ב-2002 שהכול היה הצגה שביימו והעלו בנקאי ההשקעה בוול סטריט אבל זמן קצר לאחר מכן, אם בגלל ההתפתחויות בתקשורת, בחלל, בתחומי האפליקציות והתכנה ובגלל מחירי המניות הטכנולוגיות שהתרסקו במהלך 2000-2002 חזרו המשקיעים בעידוד הגורואים לחלומותיהם שנקטעו שוב ב-2008 והפעם בעזרת הסקטור הכי פחות טכנולוגי בכלכלה, הנדל"ן.
אבל את משבר 2008 במיין סטריט "זירזו" מכשירי השקעה נדלניים בוול סטריט, מכשירים שמהנדסי החלל בבנקים להשקעות יצרו כדי למלא צורך שנוצר בגלל השינויים שיצרה המהפכה. למשל, הירידה הממושכת בריבית.
תפקידו המרכזי של הטלפון החכם ביצירת סלי השקעה
כך או כך ובעוד בוול סטריט מנסים להתאים עצמם להתפתחויות הלכו אלו והתקדמו, בעשור האחרון, בקצב מהיר מאשר מישהו חשב. הטלפוניה החכמה העלתה 4 תופעות על פני השטח: ראשית הסתבר שהמהפכה, במיוחד מהפכת ה-IT, מייצרת לחצים אנטי אינפלציוניים. שנית הסתבר שהמהפכה מפעילה בהתקדמותה לחץ על המחירים ובמיוחד על מחירי הסחורות וחומרי הגלם. שלישית הסתבר שהמהפכה מייעלת את פעילות החברות וניהולן ולבסוף שתעשיית המוליכים למחצה היא למעשה "הזנב שמכשכש בכלב".
ארבעת התהליכים הללו יצרו בוול סטריט מצב שבו היכולת של המשקיע לבחור מניות מנצחות הולכת ויורדת ובעצם נוצרה הכדאיות למעבר של כספי השקעה לניהול, בעיקר פסיבי, באמצעות סלים וקרנות אבל גם אקטיבי באמצעות חברות ניהול.
מתחילה זרימה מסיבית של כספי השקעה, במניות וגם באגחי"ם, לקרנות הנאמנות, למנהלי השקעות והכי בולט לסלי ההשקעה, מכשיר ההשקעה החדש (שפותח ב-1989 כדי לענות לביקוש שהלך וגדל להשקעה במדדים מובילים) שהפך למכשיר ההשקעה הפופולרי בעולם ו"מנהל", היום השקעות של 5.02 טריליון דולרים.
היו אנשים שצפו ההתפתחויות הנ"ל הרבה לפני שאלו התחילו להשפיע. בתחילת שנות השבעים עבדנו בלילות כמתכנתים במחלקת המחקר של ענקית התקשורת-מדיה והאלקטרוניקה RCA.
מנהל מחלקת המחקר בחברה ד"ר רוברט אגארט, שגם היה הסמנכ"ל בחברה וגם ניהל את השקעותיה, גילה שיש ישראלי במחלקה שלו ומפעם לפעם היה מגיע בלילות לדבר על ישראל.
מה לאיש עסקים אמריקאי, לא יהודי ולישראל?
הסתבר שאגרט, רפובליקן קנאי שמוצאו בליטל רוק שבמדינת ארקנסו נלחם לסיפוחה של ישראל כמדינה ה-51 של ארה"ב. מדוע? כי היה אוונגליסט מאמין. "לא רחוק היום", הסביר לנו האיש, "שייבחר נשיא אוונגליסט בארה"ב שהרי אין ספק שאנחנו, האוונגליסטים, נהיה הרוב המצביע וגם השולטים ברוב ההון האמריקאי ואז תהיה זו חובתנו, כמצווה בכתובים, לשמור ולטפח את ציון בכל משמר וסיפוח, במצבכם ובסביבה שלכם זה הפתרון היחיד לדעתי".
מלבד האמונה הזו שמאוד העסיקה אותו, האיש נחשב לגורו כלכלי ומנהל השקעות מוביל בארה"ב. לפני בואו ל-RCA היה אגארט היועץ הכלכלי של רוברט מקנמארה ולי היאקוקה בפורד. התיק של RCA שניהל היכה כל מדד דאז וכיוון שכבר התיידדנו שאלתיו איך הוא עושה זאת. "אני פועל ע"פ העקרונות של בנג'מין גרהאם (מורו ורבו של ווארן באפט שבאותם ימים היה כוכב עולה) אבל בגדול אני יושב על ה-500 S&P, אגחי"ם ממשלתיים לעשר שנים וגם פתחתי מודל משלי להערכת חברות בצרות שמאפשר לי לזהות את פוטנציאל היציאה שלהן מהצרות".
"הבעיה היא", אמר, "שניהול השקעות עומד לעבור שינוי משמעותי והמשקיעים יעברו מהשקעה במניות נבחרות להשקעה במדדים סקטוריאליים. לפי מה שאני רואה שקורה בתחומי האלקטרוניקה והתקשורת ולפי ההתארגנות שאני רואה בקונגלומרטים כמו שלנו מתפתחת כאן מהפכה תעשייתית נוספת, השלישית מאז המאה ה-18, שתשנה את העולם שוב ותקשה מאד על החלטות ההשקעה".
"להערכתי, בעתיד הלא רחוק וכיוון שהערכה נכונה של חברה תהפוך קשה יותר ויותר יחפשו המשקיעים קרנות נאמנות ממוקדות, סקטוריאליות, שישקיעו במדדים ובסקטורים. קרנות שיאפשרו למשקיע לקנות את ה-S&P, שתאפשרנה להשקיע רק באלקטרוניקה, ברפואה, בחקלאות וכדומה. המשקיעים יינטשו את המניות לטובת הסקטור".
לאחר שעזב את RCA ייסד את הירחון Blue Chip Economic Indicators שהוא המסמך המוביל בתחזיות כלכליות-פיננסיות בארה"ב עד היום. נשארנו ידידים עד יום מותו, ב-2007 באריזונה.
"עולם חדש מחליף את הישן"
בתקופת הבועה הטכנולוגית נפגשנו באריזונה, "התעלם ממחירי מניות הטכנולוגיה", אמר לנו, "הם מטורפים וזה זמני. מה שאתה רואה בוול סטריט זה הכיוון אליה הולכת מיין סטריט, על זה דברתי ב-RCA. זה ייקח כמה שנים וכמה משברים אבל עולם חדש מחליף את הישן. כל האינדיקטורים לפיהם המשקיעים מתנהלים ישתנו לחלוטין, הטכנולוגיה תשנה אותם".
"וול סטריט תצטרך לפתח מודלים חדשים להערכת נכסים. המהפכה אינה משנה את חוקי הכלכלה אלא הדרך שבה הם משפיעים על ההתנהגות הכלכלית, עקומת פיליפס ההיסטורית, רמות המכפילים, מערכות היחסים במאזנים, הכול ישתנה והמשקיע יצטרך למצוא מכשירי השקעה שמתאימים לכך. במצב שייווצר יהיה קשה לבחור מניה בודדת להשקעה. אני מאמין שהמשקיעים יעבירו יותר ויותר כספים למנהלי השקעה ולקרנות הנאמנות, במיוחד הקרנות שמייצגות מדדים מובילים, גם במניות וגם באגחי"ם. דברנו על כך וזה כבר קורה".
המודלים להערכת שווי מאבדים רלוונטיות
אגארט צדק. המודלים של הערכת נכסים, שכולם נוצרו במאה ה-20 אינם מתאימים למאה ה-21. לא רק המורכבות של העסק מהווה בעיה בבחירת מניה/חברה מנצחת גם השינויים שיצרה מהפכת האינפורמציה בהתנהגות המשקיעים, בשיטות המסחר ובכיסוי התקשורתי מקשים.
תופעות כמו תגובות פראיות של מדדים, פייק ניוז, כותרות סנסציוניות שהשפעתן גדולה, פעילות קרנות ההדג', המכונות החכמות והשפעת הקונצנזוס יוצרות חוסר וודאות וזה רק הולך ומתרחב. המשקיע יכול לאבחן תחום שצומח אבל קשה לו לבחור מניה מנצחת בתחום.
מנהלי הקרנות והסלים הבינו את ההתפתחויות הללו ולכן התחילו להציע מכשירים שיתאימו לצרכי המשקיע הנבוך, מקרנות או סלי מדדים ועד קרנות וסלים סקטוריאליים והם צדקו, ההוכחה בהצלחה.
החל מ-2009 רואים מעבר שהולך ומתחזק כאמור מאחזקה במניות בודדות לקרנות, סלים וניהול. הסיבה העיקרית למעבר קשורה בירידה המתמשכת של המשקיע בהבנת הפעילות המיקרו והמקרו הכלכליות.
כמה משקיעים מבינים מה בדיוק עושה חברה כמו נבידיה, כמה יודעים איך להעריך חברה כמו אובר? כמה מקדישים זמן לקריאת דוחות כספיים? האם לא ראינו כיצד התלהבו המשקיעים מהנפקת WeWork ושבוע לאחר מכן זעקו "רמייה". יש מיליוני משקיעים שמאמינים שההגנה על ה-IT זה התחום להיות בו, גם אנחנו ביניהם.
איך אתה בוחר מניה מנצחת בתחום?
איך מסבירים ש-CYBR מניבה הרבה יותר מ-PANW או CHKP ואיך מסבירים ש PANW שווה הרבה יותר מצ'קפוינט? מה יקרה אם CYBR לא תעמוד בקונצנזוס שהפך חשוב יותר מכול אינדיקטור ריאלי? וול סטריט רואה את המבוכה הגדלה ומציעה לכן סלים כמו HACK או CIBR. נכון, הם לא יעלו כמו "מניות מנצחות" אבל הם גם לא ירדו כמו "מניה מנצחת" שמאכזבת.
המגמות הללו מתבטאות היטב במספרים. בין 2008 ל-2017 עלה סכום הכסף בניהול מ-38.2 טריליון ל-79.2 טריליון. הסכום בקרנות עלה מ-9.6 ל-18.8 טריליון (למעלה מ-1,000 קרנות חדשות נוצרו בתקופה) ובסלים מ-760 מיליארד ל-4.7 טריליון (בספטמבר 2019 עלה הסכום ל-5.02 טריליון).
הקטנת סיכונים היא שם המשחק כרגע
מנהלת ההשקעות הגדולה בעולם, בלקרוק (סימול:BLK) מנהלת 6.84 טריליון דולרים ומציעה למשקיע כל סוג ומכשיר של השקעה. הם התחילו עם 5 מיליארד ב-1992. החברה נכנסה ל-2010 עם 1.4 טריליון בניהול, ללא סלים ועם כ-15 קרנות. היום היא מציעה 672 קרנות ו-356 סלים וניהול. כפי שאמר נשיא בלקרוק לפני ימים ספורים "הקטנת סיכונים היא שם המשחק כרגע. מזומן, מניות מובילות, אמריקאיות בעיקר (גם בגלל ההערכות, גם בשל האיכות וגם בשל הסחירות). אגרות החוב האירופאיות עדיפות כרגע בשל התשואה (רק בממשלתיות) ובמטבעות האירו הוא המועדף". זו בהחלט גם דעתנו.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
32.מודה,כנראה טעיתילרון 17/10/2019 14:25הגב לתגובה זו0 0בקשר לטראמפ,כשכתבתי בעבר שההיסטוריה שופטת מנהיג,אך כנראה שיש מנהיגים שהזמן לא צריך לעבור לצורך שפיטתם ההיסטורית!סגור
-
31.תודה לך שלמה על הטורים המצויינים. קורא כל טור בשקיקהעוקב ותיק 16/10/2019 12:20הגב לתגובה זו3 0ומחכה לבא. אנא המשך לכתוב עודסגור
-
30.וולס פארגו נפגע מירידות הריביתפרי 15/10/2019 17:12הגב לתגובה זו0 0שלמה מזמן לא הכנת כתבה על מגזר הבנקאות בארה"ב..תודה עלמהכתבהסגור
-
29.תודה על הכתבה (ל"ת)זיו 15/10/2019 10:35הגב לתגובה זו5 0סגור
-
28.חברת roku ומבט לעתיד שלהבני 15/10/2019 10:34הגב לתגובה זו0 0שלמה תודה על המאמרמה דעתך על רוקו... עלתה מטאורית.ירדה לאחרונה כ30% ממחיר לא שפוי למחיר מעט יותר שפוי.בראייה של 5-10 שנים קדימה, מה דעתך ? תודהסגור
- טען עוד
-
לא עוקב מקרוב (ל"ת)שלמה גרינברג 15/10/2019 12:15הגב לתגובה זו1 0סגור
-
27.חבל..חבל..חבל..עם קמץ באות ב !! (ל"ת). 14/10/2019 23:30הגב לתגובה זו0 0סגור
-
26.Because of the large increase in bank reservesכותב 14/10/2019 14:11הגב לתגובה זו0 0Because of the large increase in bank reserves caused by QE, open market operations alone can no longer effectively maintain the federal funds target.סגור
-
25.הרכב תיק השקעותיואב 14/10/2019 09:26הגב לתגובה זו2 0שלמה שלום, אני עוקב בעניין אחר המאמרים שלך, ולפחות בתקופה אחרונה, אתה ממליץ על השקעה בסלים. במאמרים מסוימים אתה אף מתייחס לסלים ספיציפיים. שאלתי ובקשתי: האם הנך יכול להקדיש מאמר להרכב/ הרכבי תיקים שאתה ממליץ עליהם, וישכללו מינון כזה או אחר של סלים ספציפיים. יתכן אף בהתייחס לרמות סיכון כלליות (בינוני /גבוה וכו').סגור
-
24.Death by China פיטר נאוורוהסכם פקה פקה 13/10/2019 13:33הגב לתגובה זו0 0למעשה חתמו על הסכם פקה פקה - מדובר על נקודות שהסינים כבר מזמן הסכימו להם. Death by China שם הספר שכתב יועץ הסחר של טראמפ - מעניין אם הוא יהיה הבא בתור לעזובסגור
-
את הספר עצמו כנראה לא קראתשלמה גרינברג 14/10/2019 09:20הגב לתגובה זו3 0זה ספר שיצא לפני למעלה משמונה שנים וספר מצויין שמצביע על כול עוולותיה של סין בתחום העיסקי-כלכלי. הספר נכתב ע"י אוטרי ונאבארו, 2 כלכלנים מהטובים שיש ושלהבדיל מכמה כלכלנים-פרשנים מהאקדמיה הם גם עבדו בעולם העסקים ואכן, נאבארו הוא יועצו של טראמפ. אם האיש יפוטר זה לבטח לא בגלל הספר שאם תקרא אותו בעיון תגלה שהוא אבי מלחמת הסחר של הנשיא. פייק נוז בייבי!!סגור
-
לא יודע לקרוא רק לכתוב פרוזה+שירה יוונית עתיקה ב28 שפות (ל"ת)הסכם פקה פקה 15/10/2019 11:50הגב לתגובה זו1 0סגור
-
China Emerges With Wins From U.S. Trade Trucewsj 13/10/2019 15:06הגב לתגובה זו0 0U.S. shelves new tariffs against Beijing while leaving many demands to be worked out later If you’re China, you’re pretty happy with the outcome,” Arthur R. Kroeber, founder of Beijing-based consultancy Gavekal Dragonomics, said of the latest trade talks. “China’s negotiation position has always been, the longer you can extend the talks the better.”סגור
-
וזה אומה מה? (ל"ת)שלמה גרינברג 15/10/2019 12:17הגב לתגובה זו1 0סגור
-
בסהכ טוען שכול ההסכם עם סין זה פקה פקה אחד ענקנשיא פקה פקה 15/10/2019 15:46הגב לתגובה זו0 0וזה הכול סביב נושא אחד - השגעת של טרמפ. על הדברים האלה יכלו להסכים כבר מזמן. לדעתי נווארו יעזוב בקרוב כי טרמפ נכנע לגמרי וירד מכול העצים שטיפס עליהם (מבחינת השקפת העולם של נאוורו - לדעתי)סגור
-
לא אתווכח על דעותיךשלמה גרינברג 15/10/2019 16:12הגב לתגובה זו0 0אבל בכול זאת אולי כדאי שתקרא ספר שאתה מסתמך עליו. מבחינת השקפת עולמו של נבארו (בעצם יותר של אוטרי שהוא המוביל) טראמפ בסדר גמורסגור
-
23.תודה. ותודה מראש על תשובה לשאלה:יוסי. 13/10/2019 13:28הגב לתגובה זו0 0פי כמה מושקע/מוחזק בקרנות/סלים עוקבים על נכס בסיס מדד s&p500/ דאו30/נאסדק?סגור
-
שאלה מורכבת אבלשלמה גרינברג 14/10/2019 09:34הגב לתגובה זו1 0הצעתי שתתחיל במסמך https://www.yardeni.com/pub/fofhhwealth.pdf שיצא ב 24.9 של ד"ר אדוארד ירדני, האורים ותומים של הדברים הללו ולאחר מכן, אם יש שאלות, תשאל, חג שמח. אגב, ההשקעה הגדולה בעולם היא בקרנות נאמנות, 46.7 טריליון ב 2018, כמחצית בארה"ב.סגור
-
ל-23 גגל לכתבה הנלסלים 14/10/2019 14:53הגב לתגובה זו0 0"הבעיה הגדולה בשווקים - תעודות הסל. התעודות מעוותות את מחירי המניות" מייקל ברי, שהפך בשנים האחרונות למוכר במיוחד ברקע לסרט "מכונות הכסף", מנסה לשמור בשנים האחרונות על פרופיל נמוך. השבוע בראיון נדיר הוא מצביע על הבעיה הגדולה בשווקים - תעודות הסל. לטענתו אין מספיק נזילות בתעודות הסל, ובזמן מצוקה עלולה להתפתח מפולת עמית נעם טל|05/09/2019סגור
-
מייקל ברי? (ל"ת)שלמה גרינברג 15/10/2019 12:17הגב לתגובה זו1 0סגור
-
גגל לכתבה הנלגגל 13/10/2019 21:57הגב לתגובה זו0 0"הבעיה הגדולה בשווקים - תעודות הסל. התעודות מעוותות את מחירי המניות" מייקל ברי, שהפך בשנים האחרונות למוכר במיוחד ברקע לסרט "מכונות הכסף", מנסה לשמור בשנים האחרונות על פרופיל נמוך. השבוע בראיון נדיר הוא מצביע על הבעיה הגדולה בשווקים - תעודות הסל. לטענתו אין מספיק נזילות בתעודות הסל, ובזמן מצוקה עלולה להתפתח מפולת עמית נעם טל|05/09/2019 במדד ה-S&P500 המצב איננו שונה: המדד מכיל את המניות הגדולות בעולם, אך כ-266 מתוכן נסחרות היום עם מחזור הנמוך מ-150 מיליון דולר ביום. זה נשמע הרבה, אך טריליוני דולרים מוצמדים למניות אלו. התופעה של קרנות פאסיביות הופכת לפופולארית יותר ויותר, אך דלת היציאה זהה תמיד".סגור
-
22.הכורת והפסקה האחרונה מספיקים כדי להבין את הרעיון.משה מיציע א 13/10/2019 00:33הגב לתגובה זו0 0היתר סיפורים, סיפורים. תמיד כדאי להקטין סיכונים. אפשר גם להשתמש במכשירים פיננסים. תקראו את הכתבה של ADAM KHOO בנושא, מ 11 באוקטובר 2019 ביו טיוב. כדאי ללמוד ממנו.סגור
-
האם תוכל לתת קישור (ל"ת)אבי 14/10/2019 09:57הגב לתגובה זו0 0סגור
-
21.אהבתי את רעיון המדינה ה 51 (ל"ת)אלי 12/10/2019 22:50הגב לתגובה זו2 0סגור
-
מדברים על זה שנים.יוס 13/10/2019 12:40הגב לתגובה זו0 0אגב למה 51 ולא 52 ?סגור
-
גיזת הזהב - זה פותר מיידית את הסיכסוך עם הבני דודיםכולם דרכון אמריקני 13/10/2019 15:19הגב לתגובה זו0 0מצד שני תשלם 100 דולר לחיסון שפעת ו 10 אלפים דולר על לידה שעוברת "חלק" בלי בעיות (למי שאין ביטוח בריאות)סגור
-
20.הפד שולט באופן מלא בכסףו בשווקיםשוק חולה 12/10/2019 22:32הגב לתגובה זו0 0ועד שזה לא ישתנה השוק יהיה שוק מלאכותי. מדובר בתרמית שתלמד בשעורי כלכלה ומנהל עסקיםסגור
-
עדיף "מלאכותי""לרון 13/10/2019 12:30הגב לתגובה זו0 0על "מתמוטט" הלא כן?סגור
-
מלבד העובדות אתה צודק (ל"ת)שלמה גרינברג 13/10/2019 11:24הגב לתגובה זו2 0סגור
-
19.תודה שלמה (ל"ת)ספיר 12/10/2019 20:54הגב לתגובה זו3 1סגור
-
18.ג'נרל אלקטריק וקיצוץ הפנסיותגדי 12/10/2019 20:53הגב לתגובה זו0 1גי אי עשתה מהלך שיפגע בפנסיונרים, אבל אולי יעזור מעט למחזיקי המניות ?דעתך לגבי ge לעתיד ולרה ארגון לא השתנתה ? תודהסגור
-
ראשית כדאי שתקרא מה GE עשתהשלמה גרינברג 13/10/2019 11:25הגב לתגובה זו2 0ולא את הכותרות. אין שום פגיעה "בפנסיונרים" דעתי לא השתנתה, ההפךסגור
-
תודה.. שוקל להכנס לפוזיציה קטנה בge (ל"ת)גדי 13/10/2019 19:02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
17.קבלו בדיחה ב"חשבון "לרון 12/10/2019 16:24הגב לתגובה זו3 1שניים מגיעים לבית כנסת ריק,אומר האחד "אתה ואני אני ואתה ושנינו,יחד6"אומר השני אותו דבר,יחד 12, שניים מיותרים,בוא אנחנו יכולים ללכת.סגור
-
16.מחסור עולמי בהליוםאמוץ 12/10/2019 15:10הגב לתגובה זו0 0שלום שלמה האם המחסור העולמי בהליום יכול להשפיע לטובה על אחת מחברות וול סטריט שאתה מכיר שאולי מפתחת תחליפים? לםי ההערכות תוך פחות מעשור כל המאגרים בעולם צפויים להיגמרסגור
-
נבואות אפוקליפטיותלרון 13/10/2019 12:32הגב לתגובה זו0 0אף פעם לא מתגשמות.סגור
-
15.שלמה, כיף לקרוא את הכתבות שלךאורן 12/10/2019 10:24הגב לתגובה זו1 0במיוחד החזרה לעבר תוך חיבור התפתחויות מעניינות לתוך הוול סטריט. אם היית כותב ספר כזה (או אולי כבר קיים כזה) זה היה מעוד מעניין.סגור
-
כבר יש ספרספר 13/10/2019 09:02הגב לתגובה זו2 0לוחצים על שם המחבר (בראש בכתבה הנל) ומגיעים לעשרות מאמרים עד שנת 2012. ברוב התקופה הוא היה מפרסם כתבות פעמיים בשבוע בימי שני וחמישי.סגור
-
14.כתבה טובה תודה רבה וחג שמח (ל"ת)נתן 12/10/2019 09:45הגב לתגובה זו7 0סגור
-
13.שלמה מה אתה אומר על חברות הסייבראבי3 11/10/2019 22:52הגב לתגובה זו0 0בדגש כל תופין ופורסקאוט?סגור
-
לא נשאלתילרון 12/10/2019 09:46הגב לתגובה זו1 0אך בכ"ז ,תופין היא מנייה מסוכנת,ובאופן כללי כל מה שמונפק בשוק גבוה מסוכן באופן מובנה!סגור
-
לא עוקב מקרובשלמה גרינברג 12/10/2019 09:18הגב לתגובה זו3 0כי בתחומים שלהן אני עוקב אחרי המתחרות דווקא, בעיקר סיסקו. אבל 2 החברות פועלות בתחומים צומחים כך כשנגיע לסקטור הספציפי אלמד אותן ואכתובסגור
-
סבבה. תודה שלמה! (ל"ת)אבי3 12/10/2019 12:32הגב לתגובה זו1 0סגור
-
12.5gג'ו 11/10/2019 18:55הגב לתגובה זו0 0שלמה אשמח לדעת את דעתך לגבי מי מחברות השבבים מובילה בתחום של הדור החמישי 5g?סגור
-
כתבתי רבות על הנושא (ל"ת)שלמה גרינברג 12/10/2019 09:18הגב לתגובה זו2 1סגור
-
לא שאל "על הנושא"הוא 12/10/2019 16:38הגב לתגובה זו1 0הוא ביקש שם של חברת שבבים המובילה בנושא!יש הבדל!!!סגור
-
גם על כך כתבתי לא מעט (ל"ת)שלמה גרינברג 13/10/2019 11:27הגב לתגובה זו1 0סגור
-
לא הבנת ששלמה מעדיף סל כמו SOXX על פני מניות בודדות?סלנו על כתפנו 12/10/2019 05:17הגב לתגובה זו3 0והשאלה המענינת היא מה יהיה עם וואווי הסינית שמובילה בתחום, אבל נמצאת בבעיה בגלל "מלחמת סין - ארה"ב"סגור
-
לשאולהפסיקו 12/10/2019 16:41הגב לתגובה זו0 2תשובותיו של ג אינן רלבנטיות כי אינו עונה למעשה,תפקידו בעיניו לסכם ידע מאתרים ואנשים מובילים אחרים וזהו!סגור
-
זו הכתבה על 5G מאוגוסט 2019גגל 13/10/2019 09:03הגב לתגובה זו1 0המהפכה הבאה בסלולר: מניות ה-5G שחייבות להיכנס לתיק ההשקעות כבר בתיקון הבא הדור החמישי פותח דלתות לתעשיות ענק חדשות והיישום מתקרב מהר משהעריכו. מה זה אומר, אילו חברות ייהנו מהשדרוג וכיצד כדאי להשקיע? שלמה גרינברג|03/08/2019סגור
-
11.בחירותמשה 11/10/2019 14:40הגב לתגובה זו0 1שלמה, איך לדעתך ישפיעו בחירות בפעם השלישית על שוק ההון המקומי? האם דירוג האשראי של ישראל עלול להיפגע? האם סטיות התקן יעלו? האם לדעתך טראמפ משפיע על השווקים כי הוא בתוך פוזיציות? מה דעתך שלמה?שלמה- אתה עונה מתוך הסוכה?? אנא ענה, אני בלחץ אחושילינגגגגגסגור
-
שאלות רבות שאינן מתאימות לטור הזהשלמה גרינברג 11/10/2019 17:03הגב לתגובה זו6 0רק לגבי טראמפ והפוזיציות והסוכה. טראמפ מעולם לא היה בשוק ההון וזו עובדה ומלבד זה, עם כול המעקבים אחריו אתה מתאר לעצמך שהוא יסתכן גם בכך? לגבי הסוכה, לאסגור
-
10.מה מוסר השכל כעת ב2019 (ל"ת)יואל 11/10/2019 13:22הגב לתגובה זו0 0סגור
-
ממש מעט סנופי, קצת זהב והרבה אג"ח ממשלה (ישראלי).דגן 12/10/2019 19:31הגב לתגובה זו1 0.סגור
-
9.האם יש בעיית נזילותתודה על הכתבה 11/10/2019 12:14הגב לתגובה זו1 0במערכת הבנקאית בארהב? אחרת למה הפד מגדיל את מאזנו?אודה לתשובתךסגור
-
היות והריבית נמוכהלרון 12/10/2019 09:50הגב לתגובה זו0 0אין לבנק המרכזי דרך אחרת לשמור כן לשמור על שוקי ההון!!!הכלים שננקטו בעבר ,עבר זמנם!סגור
-
אין בעיית נזילות בכלכלה האמריקאישלמה גרינברג 12/10/2019 09:41הגב לתגובה זו5 0מערכת הבנקאות זה ספור שונה. אתה מתייחס כנראה לפעילות הפד באמצעות רכישה או מכירה של אגרות חוב מ ול 12 הדילרים של ארה"ב. הפעילות הזו היא חלק ממדיניות מוניטרית שחשוב להבין שאינה קשורה כלל למצב הנזילות בוול סטריט אלא אד ורק לרגולציה על פיה אמורים הבנקים לשמור על יחס בין הלוואות להון, פעילות מאזנית נטו. שים לב שמה שעושה כרגע הפד זה קניה, ליום-יומיים, של אגחים, בכך מזרים כסף למוסדות הנ"ל אין לכך קשר ל M1 או M2 וכו. ה M2, שזה המנוע לפעילות הכלכלית נמצא בשיא כול הזמנים, 14.95 טריליון בסוף אוגוסט 2019 וזה לא קשור לדיווחים השוטפים על פעילות הפד. עצתי שתקרא את החומר על "הפעילות המוניטרית של הבנק המרכזי של ארה"ב - המצב הנוכחי" שיצאה בספטמבר (החודש) , https://fas.org/sgp/crs/misc/RL30354.pdf, שווה המאמץ ובכלל, כדאי לך להצטרף למינויי הבנק הפדרליסגור
-
אין בעיית נזילות בכלכלה האמריקאי?שלמה גרינברג 12/10/201כותב 14/10/2019 14:08הגב לתגובה זו0 0caused by QE, open market operations alone can no longer effectively maintain the federal funds target.סגור
-
8.תעשיית הגרפיט מה דעתךמייק 11/10/2019 10:42הגב לתגובה זו0 0שלום שלמה מה דעתך על עתיד הגרפיט והשימוש בו ? האם מכיר חברה בשם גראפטק (סימבול eaf) ?אשמח לכמה מיליםסגור
-
תעשיית הפחמן והגרפיטשלמה גרינברג 12/10/2019 09:50הגב לתגובה זו2 0מכיר את GrafTech נגיע לכתבה על החברה והסקטור בעתיד.סגור
-
טאנקס שלמה (ל"ת)מייק 12/10/2019 20:50הגב לתגובה זו2 0סגור
-
7.שלמה אתה אלוף.. תודה רבה (ל"ת)טמיר 11/10/2019 10:40הגב לתגובה זו8 0סגור
-
6.שלמה אפשר דוגמא או 2 לאגח ממשלתיראדה 11/10/2019 10:40הגב לתגובה זו0 0אירופאי כמו שהצגת בסוף.. דוגמאות כלליות בלי המלצה לאגח אירופאי...פשוט לא הבנתי מה הכוונה.תודה רבהסגור
-
הכוונה כפי שכתובשלמה גרינברג 12/10/2019 10:11הגב לתגובה זו2 0הקטע לקוח מהדיווח העדכני של בלקרוק (https://www.blackrock.com/us/individual/insights/blackrock-investment-institute/outlook) ולא אכנס כאן להסבר. הצעתי שתיכנס לדיווח ולאחר מכן תקרא 2 כתבות https://www.nytimes.com/2019/10/11/business/profitable-bonds-safety.html של הניו יורק טיימס ו-https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-08-07/european-bonds-are-best-placed-to-enjoy-spoils-of-a-currency-war ואם עדיין הדבר לא ברור תגיב ואנסה לעזורסגור
-
אוקיי תודה שלמה (ל"ת)ראדה 13/10/2019 12:43הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.תודה רבה שלמה. מסכים עם הנאמר בסוף (ל"ת)זאב 11/10/2019 10:38הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.על טסלה היוםדעתך 11/10/2019 09:19הגב לתגובה זו0 0בהשוואה למשל ל אי טרון של אאודי,בהתעלם מהמחיר 400 אלף ש"ח שבוודאי ירד בעתיד!סגור
-
3.אם טראמפ ישקיע לפני "ציוץ", הוא יוכל להיות טריליונר...אלטשולר "טוען" 11/10/2019 04:13הגב לתגובה זו3 0אם, תיאורטית, טראמפ ישקיע (=דרך צד ג') באופציות לפני כל "ציוץ" שלו, הוא יוכל להיות טריליונר (=בגלל ההשפעה המידית על השוק). אבל גם זה סתם פייק ניוזסגור
-
2.האג"ח הממשלתיות האירופאיות עדיפות?יאיר 11/10/2019 02:55הגב לתגובה זו0 0בשל התשואה? הם לא בתשואה שלילית כאשר אג"ח ממשלת ארה"ב עדיין בתשואה חיובית?סגור
-
ראה תשובתי ל 6 (ל"ת)שלמה גרינברג 12/10/2019 10:12הגב לתגובה זו2 0סגור
-
"גם זה רעיון"לרון 12/10/2019 09:42הגב לתגובה זו0 0כולל מניות באירופה,ההצמדות כל הזמן לארה"ב בלבד זה סוג של התנהגות תמוהה ולא מובנת,אני מזמן לא רק בארה"ב!ה"ממליצים" למיניהם מתעוררים רק כשבורסה סקטור או מנייה עם מחירים בשמיים,כמו אלון גלזר בראיון על מניות הבנקים היום,לאומי?באמת!!!סגור
-
1.תעירו אותייוגב 10/10/2019 21:30הגב לתגובה זו1 4חברה, נרדמתי בקטע של סיפוח ישראל. תעירו אותי כשיהיה משהו מעניין. עוד טור שדומה לשיר של שלמה ארצי.סגור
-
יוגב אתה מיותר. ובעיקר חובבן. לך לים.גל 11/10/2019 10:38הגב לתגובה זו5 1עזוב את הטור המעולה של שלמה . ואותנוסגור
-
אז למה אתה קורא... אני קורא קבוע של שלמהמשה 11/10/2019 00:46הגב לתגובה זו4 1של הטור השבועי הזה (מזה שנים כבר עוד מגלובס), ומוצא את הידע הרב שהטור מעניק כמאד מעשיר... תעשה לנו טובה, אתה ועוד דומים לך, ותפסיק לקרוא (ובעיקר תפסיק להגיב)סגור
-
אפסיק לקרוא אבל אגיב. אין לזה שום משמעות אם קראתי או לא (ל"ת)בסדר רק אגיב בחוכמה. 11/10/2019 16:45הגב לתגובה זו0 3סגור
-
להגיב בחוכמה ואתה לא הולך יחדסנאי 11/10/2019 17:42הגב לתגובה זו5 0זה כמו שמן ומים. אז פשוט עדיף שלא תגיבסגור