מהפכת הבינה המלאכותית תופסת תאוצה - איך תרוויחו ממנה?
סקר מנהלי ההשקעות החודשי האחרון של הבנק אוף אמריקה-מריל לינץ לנובמבר (Bank of America Merrill Lynch Global Fund Manager Survey) שבו מביעים 230 מנהלי קרנות שביחד מנהלים למעלה מ-700 מיליארד דולר את ציפיותיהם לגבי המצב בשווקים ב-12 החודשים הקרובים הפתיע וזאת בלשון המעטה. החשש ממיתון שאפף את וול סטריט במהלך הקיץ ובספטמבר הגיע לשיא פשוט נעלם!!
“The bulls are back”, אמר Michael Hartnett, מנהל חטיבת המחקר הגלובלי בבנק. האופטימיות לגבי העתיד עלתה ב-43% לעומת אוקטובר שהראה ירידה קלה בציפיות למיתון לעומת סקר ספטמבר.
האופטימיות חזרה
מה לפתע קרה שהאופטימיות חזרה? ל-Hartnett לא היה הסבר מדעי אבל לדעתו יש לאופטימיות 3 סיבות: 1. נראה שבכל זאת יהיה דיל עם סין, 2. נראה שהברקזיט יעבור בשלום ו-3. כתוצאה מ-1 ו-2 "רוח ה-FOMO השתלטה על המשקיעים".
מה זה FOMO? המשמעות היא "Fear Of Missing Out", הפחד שאם לא יקנו מניות כעת יפסידו העליות שיוביל הגל המתגבר של האופטימיות שנשען על סיבות 1 ו-2 וזה לצד ה"תגלית" שנכנסים לעונת המכירות החזקה של השנה שתהיה טובה מהצפוי. הסקר מהווה כמובן סוף-סוף חדשה טובה למשקיעים וכמובן זה רע לתקשורת הפיננסית שצפתה בביטחון שהסקר יצביע על התגברות הציפיות למיתון.
איך מחפים במקרה כזה על האכזבה? העורך הראשי של יאהו פייננס, בריאן סוזי, מוסיף לסיכום הנושא את המשפט הבא, "הנסיגה בחששות ממיתון מעלה כמה חששות על שעלול להתפתח. אחת החששות עלולה למשוך את תשומת לבו של הבנק המרכזי, האינפלציה!! בסקר אוקטובר זינקה הציפיה לאינפלציה ב-29% כאשר 31% מהנשאלים צופים עליות המדד המחירים הגלובלי לצרכן בשנה הקרובה. זה עלול לסכן את המטרה המועדפת של הבנק המרכזי של אינפלציה מתחת ל-2%".
לא יאומן כי יסופר ממש. מה הפלא שריי דליו, מייסדה והיו"ר של חברת ניהול ההשקעות וקרן ההדג' הגדולה Bridgewater Associates, קובע "The World Has Gone Mad and the System Is Broken".
אבל העולם לא משתגע ושום דבר לא נשבר. מה שקורה הוא שהשינויים שמביאה מהפכת הטכנולוגיה יוצרים חוסר ודאות וקשיים ביכולות החיזוי של התפתחויות והערכות כלכליות. את זה אנחנו מנסים להסביר במהלך העשור האחרון.
סדרי עולם משתנים
מהפכת הטכנולוגיה, כמו ארבעת המהפכות התעשייתיות שקדמו לה, משנה סדרי עולם, כלכליים וחברתיים וכתוצאה מכך משתנות גם שיטות ההערכה של נכסים בוול סטריט וכמובן הציפיות. כחלק מתהליך השינוי מתקבל בוול סטריט הרושם שההנחות הכלכליות והפיננסיות ההגיוניות, אלו ששימשו בסיס לקביעת ההערכות של מכשירים פיננסיים (אגחי"ם, מניות, מטבעות או נדל"ן) במהלך המאה הקודמת, אינן נכונות יותר או שפשוט "נזרקו מהחלון" כפי שטען המיליארדר ריי דליו.
אנחנו ממליצים לקוראים לקרוא בעיון מאמר זה שבו מתאר דליו את הדינמיקה של ההתפתחויות השליליות בוול סטריט כתוצאה מהתפתחויות שליליות במיין סטריט בתחומים כמו הנזילות, התנהגות הבנקים המרכזיים, צמיחה כלכלית אנמית וללא אינפלציה. המאמר המצוין כתוב בצורה שמשכנעת את הקורא שגדל בסביבה הכלכלית שלפני התמזגות מהפכת הטכנולוגיה לתוך כלכלת המיינסטרים. לדעתנו דליו טועה בחששות שלו, העולם לא משתגע והמערכת לא נשברה אלא שמדובר בתהליכי התאמה למצב שיתהווה לאחר סיום ההתמזגות.
העולם משתגע?
הדעה שהעולם משתגע והמערכות נהרסות אינה חדשה היא עלתה בתהליך ההתקדמות של כל אחת מחמש המהפכות הגדולות ששינו את העולם. המהפכה הראשונה, שמכונה "The Financial-agricultural revolution" התחילה ב-1600 והסתיימה ב-1740.
50 שנה לאחר שהמהפכה הסתיימה (התמזגה) בא הכומר והמלומד הגדול דאז, תומאס רוברט מאלטוס עם התיאוריה שלו לפיה הגידול המהיר של האוכלוסייה ("exponential growth" לדבריו) בהשוואה לגידול הפחות מהיר ביכולותיה לספק מזון תביא לאסונות אין ספור. כאשר שטח מאלטוס את התיאוריה שלו הייתה המהפכה התעשייתית הראשונה, שהתחילה 20 שנה לאחר שהמהפכה החקלאית והפיננסית הסתיימה, בעיצומה.
רבים, במיוחד התקשורת דאז, שלא הבינו את אפקט המהפכות, האמינו בתיאורית מלטוס ופעלו בהתאם וזאת מבלי לשים לב ששתי המהפכות, החקלאית והתעשייתית הראשונה (שכונתה גם "מהפכת הקיטור"), שינו לחלוטין את העולם הכלכלי, התעשייתי, החברתי והצרכני ובעוד העיתונות מלאה במאמרי אימה שנכתבו כתוצאה ממחקרו של מלטוס החלו להיווצר עודפי מזון גדולים.
מהפכת הקיטור נמשכה עד 1840 לערך וב-1870 החלה המהפכה התעשייתית השנייה, "מהפכת החשמל" שנמשכה עד 1914 ושבה החליפה המכונית את הסוס. לקח לוול סטריט שנים להתאים את ההערכות ששלטו בפלטפורמות שהיו לפני שהגיע לשוק המודל T של פורד (ב-1908) והחל להחליף הכרכרות.
מהפכה רודפת מהפכה
המהפכה השלישית, מהפכת המדע, האלקטרוניקה ואנרגיה אטומית, התחילה ב-1969 ועדיין נמשכת היום כאשר מתוכה, באמצע שנות ה-70, נולדה המהפכה הנוכחית, הרביעית, "הדיגיטאלית" שהתמזגותה לכלכלת המיינסטרים החלה רק ב-2008-9. בדיוק כפי שקרה במהפכות הקודמות גם כעת לוקח זמן לדור שמוביל את הכלכלה להתאים עצמו לשינויים.
"למה גורמת מהפכת הטכנולוגיה?", שאלה העתידנית הגדולה פיית' פופקורן (Faith Popcorn) בהרצאה שנתנה בתחילת שנות השמונים במלון הפלאזה בניו יורק, "המהפכה מזרזת את תהליך ההתגלמות ("Cocooning" בלשונה) ועוזרת לאדם לצאת מהגולם ולהפוך לפרפר יפיפה". הנאום ניתן כהסבר לאנליסטים ושחקני שוק מדוע הביאה מהפכת הביו טכנולוגיה הראשונה של תחילת שנות השמונים בוול סטריט לגאות ולבועות אין ספור.
היו אז הרבה אנשים שטענו שהשוק והעולם השתגעו והגברת הסבירה שהבועות דאז מאותתות על הציפיות מהמהפכה שהתחילה. כדאי לכם לבדוק מי היא הגברת הזו, שנולדה כפיית' פלוטקין ובאמת חזתה כמה מהטרנדים השיווקיים הגדולים ביותר בארה"ב ושהירחון פורבס כינה אותה, "Nostradamus of marketing".
מהפכה הבינה המלאכותית תופסת תאוצה
מזה כחמישים שנים ויותר "עוזרת" מהפכת הטכנולוגיה לאדם לצאת מהגולם, להפוך לפרפר יפיפה. רק ב-2008 החל הגולם להיפתח ורק בשנתיים האחרונות מתחיל הפרפר לצאת ולהתגלות במלוא הדרו וזאת בעיקר בשל ההצלחה בהפיכת הבינה המלאכותית (ה-AI) מרעיון אקדמאי למגמה כלכלית גלובלית.
הבינה המלאכותית מאפשרת לאדם לחוש חלומות כמו תעשיית הרכב עם המכונית החשמלית והאוטונומית, הבית החכם והעיר החכמה, הרפואה שם מתפתחת רשת העצבים המלאכותית (neural network) כגון ההדמיה של אופן חיבור הנוירונים במוח, השינויים באקולוגיה ועוד.
החלומות האלו מתחילים להתממש באמצעות דברים כמו למידת המכונה (Machine learning), עיבוד השפה הטבעי (Natural Language Processing) שחוקר את הבעיות הקשורות לעיבוד ומניפולציה של שפה טבעית, והבנה של שפה טבעית על מנת לגרום למחשבים "להבין" דברים שנאמרים או נכתבים בשפות אנושיות, הראיה הממוחשבת (Image Recognition) שעיסוקה בעיבוד אוטומטי של תמונות המבוססות על העולם האמיתי, במטרה לחלץ ולפרש מידע חזותי הטמון בהם.
תחום הרובוטיקה שתפקיד ה-AI בו ברור וכמובן תחום ניתוח התחזיות (Predictive Analysis) שמקום של כבוד לו בפלטפורמות חיזוי בבורסה. השתלבות ה AI בתעשייה היא המשך להשתלבות טכנולוגיות כמו הענן, ה IOT ושכמותן. כניסת ה AI תזרז את הגשמת כל אותם חלומות ענק שכבר ב 2000 יצרו בוול סטריט את הבועה הגדולה. "השיגעון" שמייחס דליו לשווקים אינו אלא הניסיון להתאים הערכות וזה ימשיך לטווח הנראה לעיין. אבל מבחינת מיין סטריט כל אותן תעשיות חדשות שהזכרנו, מהמכונית האוטונומית ועד לפתרון בעיות עצביות ברפואה, יהיו מנועי צמיחה ענקיים, גדולים ממנועי הצמיחה שהכרנו בעבר.
לבסוף, חברת השירותים המקצועיים Accenture plc האירית (סימול: ACN), שעוזרת לחברות בבחירת אסטרטגיה, אימוץ טכנולוגיות דיגיטאליות ומייעצת בפעילות שוטפת חקרה את התרומה הפוטנציאלית של תעשיית ה-AI על 16 מגזרי תעשייה שמרכיבים את 12 הכלכלות המובילות בעולם והגיעה למסקנה שהכנסת ה AI תגדיל את הרווחיות של התעשיות ב-38% בממוצע.
בארה"ב למשל תוסיף הטמעת ה-AI ארבע עשר טריליון דולרים בערך מוסף עד 2035 לתוצר האמריקאי וזה ללא חישוב ההתייעלות. להוסיף לכלכלה הגדולה בעולם 67% בתוך 15 שנה ורק מהטמעת ה-AI אומר שלסינים מצפה עבודה רבה לעקוף את ארה"ב כלכלית וגם אומר שהמניות הן עדיין ההצגה הגדולה בעיר.
אלו הסיבות שלדעתנו מצביעות על כך שאין תחליף למניות מה גם שמהפכת הטכנולוגיה מפחיתה בהתקדמותה את הכדאיות להשקעה במכשירים אלטרנטיביים למניות. יחד עם זאת המשקיע חייב לזכור שהכיוון מעלה במניות יהיה מלווה בתיקוני הערך רבים וגדולים ולכן שיטת "רכוש בתיקון ומכור חלק בשיא" מתאימה יותר ויותר לעולם ההשקעות עם התקדמות המהפכות.
החברות שמובילות כרגע את התעשייה הצעירה הן אותן כוכבות של ה IT והמוליכים למחצה כמו NVDA, GOOG, FB, AMAZ, MSFT, BIDU, AAPL, DJI, IBM, QCOM, TSC, TWIT ושכמותן אלא שהשינויים המהירים והכמות האדירה של חברות סטארט-אפ שנכנסות יכולים לשבש כל תחזית ובנוסף איך מחליטים בין "יצרניות" ה AI ל"משתמשות" ה AI, מי ירוויחו יותר?
כיצד להשקיע?
הדרך הטובה ליהנות מהשתלבות ה-AI היא באמצעות סל או קרן מתמחה. ה-AI הוא חלק מתעשיית ה-IT כמובן. אז לצד סלי ה-IT המובילים כמו ה-Vanguard Information Technology Index Fund (סימול: VGT) יש את סל הרובוטיקה וה-AI המומלץ, ה-BOTZ וישנו סל ה-IOT, ה-SNSR או קרן הנאמנות של פידליטי, ה-Red Oak Technology Select (סימול: ROGSX).
יש הטוענים שסל הנאסד"ק 100, ה-QQQ, הוא המתאים אפילו שאינו טכנולוגי פרופר כלל. מדוע? כי הוא כולל את המייצרות הגדולות והמשתמשות הגדולות. לבסוף ישנם סלי המוליכים למחצה כמו ה SOX שלחברות שבו עניין גדול ב-AI וששוב נמצא בשיא כל הזמנים. ההחלטה שלכם רבותיי, נא לבדוק ולהתייעץ אבל אין ספק שה AI הוא השקעה טובה לטווח הבינוני והארוך.
לבסוף, רצינו להכניס לכתבה את מניית חברת גרטנר (סימול: IT) אלא שלא הספיק המקום וננסה לכתוב עליה בנפרד בקרוב. חברה זו תיהנה מצמיחת תעשיית ה IT על כל מרכיביה כולל ה AI כמובן. כדאי לקוראים לעקוב אחרי החברה והמניה שנמצאת קרוב לשיא כל הזמנים שלה.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
17.CPRT מדווחת היום (הכתבה של שלמה מ 7.2019)הופכת חלודה לזהב 20/11/2019 18:54הגב לתגובה זו0 0התיקון הבא בדרך והוא עלול להיות אלים; איך להתכונן לירידות? המניות שוב בשיא כל הזמנים וזו הזדמנות להגדיל את פוזיציות המזומן; וגם, מי החברה בסקטור הרכב שהופכת חלודה לזהב? שלמה גרינברג|06/07/2019 כרגע רק 2 אנליסטים (מתוך 12) מצדדים בקניית המניה, מחירה נמצא הרבה מעבר למחיר היעד בקונצנזוס (כ-15% מעל) ואפילו המנכ"ל מכר 13 מיליון מניות לפני שבועיים. אבל אם בוחנים את הפרשנויות על החברה מגלים שיש עדיין מספר לא קטן של מומחים שטוענים שהריצה מעלה תימשך אבל כניסה בשלב הנוכחי מתאימה לבעלי לב אריה לפחות.סגור
-
16.מאמר מעולהאבנר 18/11/2019 18:18הגב לתגובה זו1 0יותר ממה שאני נהנה לקרוא את החלק הקטגוריאלי-ספציפי של המאמרים, אני נהנה לקרוא את ההקדמות הכלליות ששופכות קצת פרספקטיבה היסטורית לדברים ומעשירות את הידע. אין עליך שלמה! איך ביזפורטל השיגו אותך??סגור
-
15.1)העולם לא השתגע ודליו טועה? 2)האופטימיות חזרה? מתי____. 18/11/2019 11:51הגב לתגובה זו1 1היא נעלמה?3)בינה מלאכותית זה נושא כבד. הילדים כאן נהנים מתפעמים ומתלהבים..אך המרחק בין אינפורמציה ומידע על בינה מלאכותית שנירשמה כאן לבין מידע אמיתי ומעמיק..ממש מרחק אדיר. מה שנכתב בעצלתיים כאן טוב לזבי החומר ששמעו משהו פה ומשהו שם וגם לכותב ששמע על הבינה משהו פה ומשהו שם..לא הוגן להעלות כתבה שכזאת ברמה זאת אלא אם באמת כיוונת למתחילים ביותר והבנתך רחוקה מ"מושלת"בנושא. כל הנל לא עלבון. פשוט עובדות מרגיזות ואף מתריסות.סגור
-
לא נעלבתי אבלשלמה גרינברג 18/11/2019 13:42הגב לתגובה זו1 2העובדות המרגיזות ואף מתריסות פשוט תומכות במה שכתבתיסגור
-
איזה תגובה אווילית תתנצל מיידזיקו 18/11/2019 11:57הגב לתגובה זו1 0בפני שלמה. כתבה מצויינת ברמה גבוהה...סגור
- טען עוד
-
14.סייברארק הנפקת אגח להמרהיצחק 17/11/2019 13:27הגב לתגובה זו0 0איך אתה מסביר הנפקת אגח להמרה בסך 500 מיליון דולר לחמש שנים בריבית אפס ופרמית המרה של 37 אחוז. למה קוניםסגור
-
למשקיעים שמאמינים במניה זה חסכון.שלמה גרינברג 17/11/2019 13:54הגב לתגובה זו2 0נניח קנית אגחי"ם כאלו ב 100,000 $ זה מקנה לך בהמרה 15,754 מניות שאם היית רוכש היום היית משלם כ 1.78 מיליון דולרים. תלוי מה יהיה מחיר ההמרה אבל למי שמאמין בחברה % 37 זה לא נורא לחמש שניםסגור
-
שלמה נדמה לי שטעיתיצחק 17/11/2019 14:50הגב לתגובה זו0 0אגח בפרמיה להמרה של 37 אחוז משמע שאם בתום 5 שנים מחיר המניה יעלה על 37 אחוז מהיום ההפרש יהיה הריווח שלך. אנא בדוק שניתסגור
-
מדוע טעיתי?שלמה גרינברג 17/11/2019 16:48הגב לתגובה זו1 0זה בדיוק מה שכתבתי ועל כך בונים המשקיעיםסגור
-
13.שלמה חייבים כתבה על גרטנר .. it (ל"ת)גיזמו 16/11/2019 17:46הגב לתגובה זו0 0סגור
-
12.גרטנרג 16/11/2019 16:22הגב לתגובה זו0 0כשתהיה כתבה על גרטנר אשמח להסבר הכיצד חברת יעוץ ששולי הרווח שלה אמורים להיות נהדרים מצליח לייצר על כ 4 מיליארד הכנסות ~7% רווח נקי ?? לא ברור.סגור
-
אם תפרט מה לא ברור אולי אוכל לענות (ל"ת)שלמה גרינברג 17/11/2019 16:49הגב לתגובה זו1 0סגור
-
לא ברור?מה 18/11/2019 08:09הגב לתגובה זו0 0אפילו לי מובנת כוונתו ,הכנסות גדולות ורווח קטן!סגור
-
אפילו אתה לא הבנתשלמה גרינברג 18/11/2019 13:45הגב לתגובה זו1 0כאשר מישהו כותב, "ששולי הרווח שלה אמורים להיות נהדרים" מן הראוי שיבדוק תחילה את שולי הרווח ורק לאחר מכן יגיע למסקנה והפעם נכונהסגור
-
11.שלמה היקר בבקשה ממך כמה מילים על סיסקו עם תוכל (ל"ת)rsi 69.10 16/11/2019 13:45הגב לתגובה זו2 0סגור
-
אגב, למחרת ההודעה ושיחת הוועידהשלמה גרינברג 17/11/2019 17:03הגב לתגובה זו1 0הגישו 15 אנליסטים את מסקנותיהם על החברה. 9 מהם נתנו המלצת "קניה" ושש המלצת "החזק" אז המצב לא נורא כמו בכותרות ואם תבדוק מי הממליצים לקנות https://www.marketbeat.com/stocks/NASDAQ/CSCO/price-target/ תירגעסגור
-
לדעתי הגזימו האנליסטים ובכול מקרהשלמה גרינברג 17/11/2019 16:58הגב לתגובה זו1 0לפני שאענה כדאי שתקרא ביון את ישיבת האנליסטים מול מנהלי החברה לאחר הפרסום, הפרוטוקול מצורף https://finance.yahoo.com/news/edited-transcript-csco-earnings-conference-191558723.html אם עדיין תחשוב שהמצב נורא כמו בכותרות והיה מגיע למניה לרדת כפי שירדה אתן דעתי באריכותסגור
-
אכן מתבקש לאור התחזיות החלשות שהביאו לחששות משקיעיםמשקיע נבון 16/11/2019 15:59הגב לתגובה זו0 0ולצניחת המניהסגור
-
10.קוראגרפים 16/11/2019 11:37הגב לתגובה זו0 0QQQ נמצאת 10% מעל שיאי 2018 ואילו BOTZ עדין 30% מתחת לשיאי 2018. האם זה לא מראה על חולשת תחום הרובוטיקה ?סגור
-
9.שלמה מה קרה ב- df? מה המשמעות לבעלי המניות?רועה צאן 15/11/2019 19:19הגב לתגובה זו1 0שלמה היקר! בבקשה תסביר לי מה קרה ב- df? מה המשמעות לבעלי המניות של החברה? האם בעקבות ולאחר האירועים האחרונים לדעתך החברה תצליח לצאת מהמצב שהיא נמצאת בו? מה דעתך כעת לאחר הארועים האחרונים? אני מאוד מאוד אעריך אם תוכל לאמר לי מה אתה חושב. תודה תודה תודה!סגור
-
כתבתי על החברה וכעתשלמה גרינברג 17/11/2019 11:53הגב לתגובה זו2 0החליטו להיכנס להגנה משפטית (פשיטת רגל). לדעתי הייתה כאן בעיית ניהול רצינית אבל זה כבר חלב שנשפך. צריך להמתין ולראות מה יגיד ביהמש"פ. זו חברה גדולה מאוד, יש הרבה קונים פוטנציאליים אבל בית משפט זה ספור מסובךסגור
-
החברה פשטה רגל (chapter11)משקיע נבון 16/11/2019 12:27הגב לתגובה זו0 0שלמה הזכיר אותה לא מזמן... אתה מוזמן להגיש הצעה לרכישה - הם ישמחו לרועה צאן!!סגור
-
8.כתבה נהדרת, תודה (ל"ת)אלי 15/11/2019 18:49הגב לתגובה זו12 3סגור
-
7.אם כבר מהפכה אז בתחום הקרדיולוגיה יש את חברת Amarinאריק 15/11/2019 18:04הגב לתגובה זו0 0AMRN שאתמול זכתה בחדשות טובות לאחר שהפאנל האמריקני למנהל המזון והתרופות האמריקאי הצביע 16-0 להמליץ ??על אינדיקציה והרחבת תוויות עבור כמוסות ואספאפה שלה. החלטה סופית של FDA בסוף חודש הבא ??על אישור אינדיקציה והרחבת תווית עבור כמוסות ואספה כדי להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים בחולים עם סיכון גבוה בהתבסס על תוצאות ניסוי התוצאות REDUCE-IT לב וכלי דם. זה גורם מספר 1 למוות בארה"ב יותר מכל סוגי הסרטן.סגור
-
6.פצצה של כתבה גארטנר חסרהיוני 15/11/2019 13:49הגב לתגובה זו2 0אשמח מאוד לכתבה על גארטנר..סגור
-
5.מהפכה הבינה המלאכותית תגרום לביקושים אדירים לזיכרון ופהישראל 15/11/2019 13:31הגב לתגובה זו1 0מי שתרוויח בענק היא מייקרון MUסגור
-
מייקרון מענינתדן 15/11/2019 15:19הגב לתגובה זו0 0במיוחד לאור מחירה כיום סביב 47$ שהוא מחיר נוח.סגור
-
נזכרת מאוחראבנר 18/11/2019 18:18הגב לתגובה זו0 0מיקרון הייתה מעניינת לפני חצי שנה ב-30 דולר.סגור
-
4.מהפיכה שמהפיכהבזיל 15/11/2019 11:46הגב לתגובה זו14 14כסף זול בידי מעמד הביניים יוצר אינפציה. כסף זול בידי העשירונים העליונים מנפח נדלן ונכסים פיננסים. למה יש ריבית נמוכה כל כך? להאכיל עוד הלוואות למעמד הביניים? הוא כבר מימלא בחובות. הצמיחה לא תמשיך והסייקל השלישי בוא יבוא עם כל הכבוד לפרפריםסגור
-
מה היו הסייקל הראשון והשני? (ל"ת)שלמה גרינברג 15/11/2019 15:42הגב לתגובה זו2 0סגור
-
הכוונה הייתה לסייקל שליליבזיל 15/11/2019 17:36הגב לתגובה זו2 2לא שלישיסגור
-
3.שאלה כלליתא 15/11/2019 11:46הגב לתגובה זו0 0איך אתה בודק ממה בדיוק החברה מרוויחה? כמה נכנס מכל תחום עיסוק שלה?סגור
-
שאלה מוזרהשלמה גרינברג 15/11/2019 15:44הגב לתגובה זו1 0איך? אתה הולך ל 20F למשל שם תמצא כול מקור הכנסה. אתה גם יכול לעלות על http://www.trefis.com ואתרים דומיםסגור
-
תודה שלמהא 17/11/2019 14:16הגב לתגובה זו0 0לומד ממך הרבהסגור
-
2.VGT - Vanguard Information Technology ETF ולא VGH (ל"ת)משה 15/11/2019 10:41הגב לתגובה זו0 0סגור
-
תוקן (ל"ת)מערכת 16/11/2019 07:55הגב לתגובה זו0 0סגור
-
צודק, כנראה האצבע רעדה (ל"ת)שלמה גרינברג 15/11/2019 15:45הגב לתגובה זו3 0סגור
-
1.מהפיכת התעופה חשובה לא פחות ממהפיכת הרכב, ואולי יותר (ל"ת)מה עם המטוס? 14/11/2019 22:24הגב לתגובה זו3 0סגור
-
בהחלט חשובה (ל"ת)שלמה גרינברג 15/11/2019 15:45הגב לתגובה זו3 1סגור