השקעה בנפט לא מתאימה למשקיעים לטווח ארוך - הנה הסיבות
הטלטלה במחירי הנפט מיוחסת לאחרונה לחששות מהאטה בצמיחה בעקבות מלחמת הסחר וכפועל יוצא חשש מירידה בדרישה העולמית לנפט. הורדות הריבית האחרונות של הפד האמריקאי ותוכניות התמריצים של הכלכלה הסינית, יחד עם אספקת נפט בעייתית מכיוון וונצואלה איראן ולוב או קיצוץ התפוקה של ארגון אופ"ק יכולים לדחוף את מחיר החבית חזרה מעלה. בנוסף לכך, שיפור או פתרון מלחמת הסחר בין סין לארה"ב יכול להצית ראלי למול המצב הנוכחי של תפוקה מול אספקת הנפט בעולם.
ברבעון האחרון של 2018 צלל מחיר חבית נפט מרמות של כ-75 דולר לחבית לשפל של 43 דולר, זאת ברקע לציפיות שונות (שהתבדו) למיתון בשנת 2019 כפי שניתן היה לצפות מעקום התשואות ההפוך שהיה באג"ח של ארה"ב. יחד עם התיקון של השווקים מתחילת השנה וירידה בציפיות למיתון, תיקן מחיר חבית הנפט את מחירו עד לרמת מחירים של 66 דולרים בחודש מאי וחודש יוני כבר חזר להגדרה של שוק דובי עם ירידה של מעל 20% מרמת המחירים של חודש מאי.
בהתחשב בעלויות ההשקעה בנפט - האם זו הזדמנות השקעה?
בנוסף לכך שמחיר הנפט הוא תמיד בין הציפיות של השווקים לפוליטיקה ישנם מספר דברים נוספים שכדאי לדעת לפני שמשקיעים בנכס עוקב זה או אחר על מחיר החבית.
בניגוד לרכישת מניה או אג"ח כאשר רוכשים נכס בורסאי העוקב אחר מחיר הנפט הוא יורכב מחוזים על מחיר החבית ואינו מחזיק את הסחורה עצמה, לא מדובר ברכישה של חביות שעומדות במשמרת לטובת הנכס הבורסאי אלה בחוזים עתידים אשר מחירם משקללים גורמים שונים, סך הגורמים הללו נקראים "cost of carry – עלות נשיאה". עלויות הנשיאה משקללות למחיר החוזה את שווי הריבית האלטרנטיבית, עלות אחסון והובלה של הסחורה, עלויות ביטוח הסחורה ועליות נוספות של תקופת החזקת הסחורה שיחושבו לפי אורך חיי החוזה על הסחורה. בנוסף לכך תמיד יש להתחשב בעלות המכשיר עצמו, המכשיר הנפוץ ביותר שהוא ה-ETF-USO מדובר בעלות שנתית של כ0.73% שנתי.
במצב עולם תקין החוזים על הנפט יסחרו ב-"contango" – "קונטנגו" הוא מצב המתאר מחיר חוזה גבוה יותר ממחיר ה-"ספוט" של הסחורה עצמה מכיוון שהוא נדרש לשקלל את "עלות הנשיאה".
בפועל, מחיר החוזה יהיה גבוהה מאופן משמעותי ממחיר הספוט בתחילת חיי החוזה ויתקרב אליו לקראת הפקיעה. מכאן יש להבין כי במכשירים המחזיקים חוזים על מחיר הנפט, אנחנו המשקיעים במכשיר נשלם באופן כמעט קבוע את עלויות הקונטנגו. לפרקי זמן קצרים יחסית ולעיתים נדירות יותר מצב המסחר בחוזים יהיה ההפך מקונטנגו, מצב זה נקרא "backwardation" – "פיגור" או היפוך.
מצב זה נוצר לרוב עקב לחצים נקודתיים של ביקוש למול צפי למחיר חבית נמוך יותר בעתיד. במצב "פיגור" למעשה אנחנו כמשקיעים נרוויח כל פעם שמכשיר ההשקעה שלנו מגלגל קדימה חוזה שפקע לחוזה עתידי חדש.
הפער בין מחיר הנפט התאורטי לעלויות ההשקעה בפועל
הגרף מראה את מחיר חוזה הנפט (הקו העליון הכהה) שהונפק בחודש יוני 2015 ויפקע לקראת סוף השנה, מאז הנפקת החוזה מחירו ירד קצת יותר מ2%. למול מחיר החוזה ניתן לראות כי מכיר ה-ETF-USO (הקו התחתון הבהיר) המחזיק מגלגל חוזים מדי חודש ירד בתקופה הזו כ-18%, ההפרש של 16% הללו מיוחסת מעט לעלות השנתית של המכשיר שהיא כ-0.7% ובעיקר לעלות הנשיאה ה-"קונטנגו". ככול שנבחן את מחיר החוזה למול מחיר הUSO על טווחי זמן ארוכים יותר נגלה שחיקה מהותית יותר של מחיר ה-USO למול בחינה רציפה של החוזה.
האם חשיפה למחיר הנפט באמצעות חוזים מתאימה להשקעה לטווח ארוך?
חד משמעית לא. לא ניתן להתייחס לרכישה של נכסים אלו כהשקעה שכן השחיקה עקב העלויות הגבוהות לאורך הזמן תשחק את "ההשקעה" שלנו עד דק, בפועל ניתן לראות גם דילול המשקיעה שבפועל ולאורך זמן יחזיק במספר פחות יותר חוזים על יחידות השקעה שרכש במכשיר המחקה. מכשירים אלו הם כלי עבודה בלבד לגידור והגנה על חלק מתיק השקעות רחב יותר ומתאימים לטווחי זמן קצרים בלבד.
אז עד שתחליטו לעמיד חבית נפט בחצר להשקעה לטווח הארוך, או עד שתזדקקו לאספקת נפט על מנת לזקק ולמכור, מחיר הנפט בגדר "לראותו בלבד".
אילן ארד קשת הוא מנכ"ל יצירה בית השקעות. אין לראות באמור המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג. המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו. החברה ו/או הכותב מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.DNRאינעל DNR 29/11/2019 22:47הגב לתגובה זו0 0מנית נפט אמריקאית למשקיעים עם עצבים מברזל...סגור
-
6.הערהנדי 29/11/2019 14:24הגב לתגובה זו1 1הכתבה ברורה וחשובה , אבל קצת עריכה לשונית לא תזיק על מנת שנתייחס ברצינות לכתוב, במקום להניח שנכתב ע"י ילד.סגור
-
5.בפשטות, יש עלות "ביטוח"dw 29/11/2019 10:44הגב לתגובה זו3 0כמו שאתם שורפים כמה אלפי שקלים מדי שנה על ביטוח הרכב שלכם ככה יש עלות "ביטוח" בחוזי נפט. זה הכל. לכן מי שמשקיע בחוזי נפט(לונג) צריך לקחת בחשבון תשלום "ביטוחי" מסויים. אם יקרה אירוע "ביטוחי" - ברכב תאונה ח"ח ובנפט עלייה - הרווחתם. אם לא יקרה (נפט נשאר קבוע או אפילו יורד) ? הפסדתם. פשוט.סגור
-
4.ניתוח של - אני לא מבין מילה ממה שכתבתי, אבל זה עושה רושראובן 29/11/2019 09:05הגב לתגובה זו3 6אבל זה עושה רושם. מחיר הנפט מתנדנד לפי גחמות של טראמפ או לפי טרוף של האירנים. עכשיו תראה אם תתפוס אותו בעלייה או ירידה וכך או שתרוויח או שתפסיד . וכל שאר המילים המפוצצות הן בילבול מוח מוחלטסגור
-
הבנת הנקראשמוליק 30/11/2019 01:03הגב לתגובה זו1 1תקרא שוב פעם את הכתבה.כניראה שלא הבנת...סגור
- טען עוד
-
3.סקטור הגז הטבעי ומוצרי הדלקים הולך לפתוח מבערים בעליותישראלים 29/11/2019 07:50הגב לתגובה זו0 2יש לקחת בחשבון שתקופת החורף נכנסת לתהליך שבו יהיה ביקושים גדולים לכל מוצרי הדלקים ויחד עם זאת מחירי המניות שנמצאים בשפל יצאו לעליות חדות לתיקון לאור הפיגור הגדול בשערי המניות הללו .סגור
-
2.מה הכתבה הזו אומרת ?לא הבנתי כלום 29/11/2019 07:32הגב לתגובה זו1 0אם רוצים לקנות אנרגיה יש xle ויש מניות של חברות נפט שצמודות למחיר הנפטסגור
-
לא לקנות קסם נפטמה היא אומרת? 29/11/2019 14:18הגב לתגובה זו0 0אם תקנה במחיר 60 דולר ותמכור אחרי שנה במחיר של 60 דולר עדיין תהיה מופסד באחוזים לא מעטים. XLE זה סל של מניות והוא מתנהג ככזה. הוא אמנם מושפע ממחיר הנפט אבל הוא ממש לא מייצג את מחיר הנפט.סגור
-
1.מחכיםיפה 29/11/2019 06:01הגב לתגובה זו2 0וכל הכבוד,אזהרה במקום!דברי עינת!,סגור