חשוב לכיס: ככה תנצלו את הטבות סוף שנה בחסכונות בפנסיה וקופות הגמל
שכירים, יש כסף על הרצפה שמחכה שתרימו אותו. כשכירים אנו מפקידים לפנסיה בכל חודש דרך מקום העבודה. בעבור ההפקדה אנו מקבלים הטבת מס בכל חודש ישירות לתלוש השכר שלנו. הטבת המס הזאת נקראת זיכוי ממס והיא שווה לנו 35% מסכום ההפקדה לפנסיה.
לדוגמה, שכיר שמרוויח 7,000 שקלים לחודש ומפקיד לפנסיה לפי חוק, 420 שקלים לחודש, מקבל מידי חודש הטבת מס בגובה 147 שקלים שמקטינה את תשלומי מס ההכנסה. באפשרות העובד להגדיל את ההפקדה שלו ל- 7% מהשכר החודשי והטבת המס תגדל בעוד כמה שקלים בכל חודש.
חשוב לדעת כי ההטבה מוגבלת בתקרה, בשנת 2019, ההפקדה המירבית שתזכה את העובד בהטבה היא 616 שקלים. לדוגמה עובדים שמרוויחים 12,000 שקלים ומפקידים לפנסיה 720 שקלים בחודש, יקבלו הטבת מס רק על 616 שקלים.
את הטבת המס על ההפקדה לפנסיה יקבלו רק שכירים החייבים במס, הטבת המס תינתן מידי חודש אוטומטית דרך תלוש השכר במקום העבודה.
הטבה נוספת שמגיעה לשכירים היא על הפקדה לפנסיה על שכר עליו המעסיק לא מפקיד להם לפנסיה, שכר לא מבוטח.
לדוגמה אתם מקבלים תשלום עבור שעות נוספות או שאת מקבלת תשלום עבור עמלות מכירה. במידה והמעסיק לא מפקיד לך לפנסיה על מלא השכר, ניתן להפקיד על חלק זה מהשכר באופן עצמאי ולקבל הטבת מס נוספת.
איך עושים זאת?
פונים לחברה אליה רוצים להפקיד, פותחים קופת גמל במעמד עצמאי או שמפקידים לקרן הפנסיה הקיימת ומבצעים העברה בנקאית או הוראת קבע.
טיפ לחיסכון, במידה וישנו פער בין הכנסות בני הזוג או שיש פער בגובה החיסכון הפנסיוני של בני הזוג, ניתן להפקיד לחשבון על שם בן הזוג ולחסוך גם בתשלומי המס בפרישה.
לדוגמה, נניח כי לעובד קיימת הכנסה בגובה 10,000 שקלים עליה הוא והמעסיק מפקידים לפנסיה מידי חודש. בנוסף, ישנה הכנסה נוספת של 2,000 שקלים בעבור שעות נוספות. העובד יכל להפקיד מידי חודש 300 שקלים לחיסכון הפנסיוני שלו או של בת הזוג שלו ולקבל הטבת מס נוספת.
יש לזכור שכדי לנצל את ההטבת המס על השכר הלא מבוטח יש להגיש דוח שנתי למס הכנסה.
יש לך ביטוח חיים או ביטוח משכנתא? מגיע לך כסף חזרה
שכירים לא חייבים להפקיד לפנסיה עוד כסף כדי לקבל הטבות מס. ניתן לקבל הטבות מס גם על ביטוח החיים שרכשתם או על ביטוח המשכנתא. הטבת המס על ביטוחי החיים מגיעה לכל מי שלא ניצל את מלא הטבת המס על ההפקדה לפנסיה.
כדי לקבל את הטבת המס יש להגיש דוח שנתי למס הכנסה.
פנסיית חובה לעצמאים
משנת 2017 עצמאים חייבים להפקיד לפנסיה. סכום ההפקדה משתנה בהתאם להכנסה השנתית. עצמאים עם הכנסה שעולה על השכר הממוצע במשק, 123,276 שקלים. חייבים להפקיד לפנסיה 10,476 שקלים בשנה. עצמאים שמרוויחים פחות מהשכר הממוצע במשק נדרשים לחשב את סכום ההפקדה השנתי באופן הבא:
עד מחצית השכר הממוצע במשק, 5,136.5, 4.45% מהכנסה ומעבר למחצית השכר הממוצע במשק 12.55%.
עצמאי שלא יפקיד לפנסיה צפוי לקנס בגובה 500 שקלים
שכירים וגם עצמאיים?
יתכן ואינך חייב להפקיד לפנסיה כעצמאי. במידה והפקדה שלך כשכיר (כולל חלק המעסיק והפיצויים) עולה על החובה כעצמאי תהייה פטור מהפקדה נוספת כעצמאי.
לדוגמה, נניח כי יש לך הכנסה כשכירה בגובה 10,000 שקלים בחודש והכנסה נוספת כעצמאית בגובה 3,000 שקלים בחודש. כעצמאית היית חייבת להפקיד לפנסיה 133.5 שקלים בחודש, אך מכיוון וכשכירה הפקדת בכל חודש יחד עם מעסיקך 1,850 שקלים. תהיי פטורה מהפקדה כעצמאית.
עוד פטורים מהפקדה עצמאים שהגיעו לגיל 60 או עצמאים שהגיעו לגיל 55 ביום כניסת החוק לתוקף (ינואר 2017)
הטבות מס בחיסכון פנסיוני לעצמאים
עצמאים אל תסתפקו בהפקדה לפנסיית החובה לעצמאים. באפשרותכם להפקיד סכום גבוה יותר עד 16.5% מהכנסה ועד לתקרה של 34,848 שקלים ולקבל הטבות מס על ההפקדה וכמובן להגדיל את החיסכון שלכם לפנסיה.
טיפ לחיסכון, מכיוון והפקדות של עצמאים בדרך כלל נמוכות, חשוב לבחון לאיזה מוצר מפנים את ההפקדות לקופת גמל או לקרן פנסיה ומה דמי הניהול אותם אתם משלמים. ככל ותשלמו סכומים נמוכים על דמי הניהול מהפקדה ועל עלויות הכיסוי הביטוחי, יוותר בידכם סכום גבוה יותר לחיסכון לפרישה.
חיסכון בקרן השתלמות הוא לא חובה לעצמאים הוא זכות
בעוד שהפקדה של עצמאי לפנסיה היא חובה, הוא לא חייב להפקיד לקרן השתלמות, אך הפקדה לקרן השתלמות היא אחת מהטבות הגדולות שמעניקה לו המדינה.
בעוד שחסכונות אחרים בשוק ההון חייבים במס רווחי הון בגובה 25%, הרווחים על הפקדה לקרן השתלמות יהיו פטורים ממס במועד משיכת הכספים. השנה גובה ההפקדה הפטור ממס רווחי הון הוא 18,480 שקלים.
הפקדה לקרן השתלמות מזכה אתכם גם בהטבת מס
מלבד העובדה שהרווחים בקרן ההשתלמות יהיו פטורים ממס. המדינה מעניקה לכם הטבת מס כבר על ההפקדה לקרן. ניתן להפקיד לקרן השתלמות עד 4.5% מהכנסה ועד להפקדה בגובה 11,880 שקלים והפקדה תקנה הטבת מס מסוג ניכוי לחוסך עצמאי.
טיפ לחיסכון, ניתן להפקיד לקרן ההשתלמות גם מעבר להפקדה המזכה בהטבות מס, לדוגמה עצמאי עם הכנסה שנתית של 80,000 שקלים יכל להפקיד 18,480 שקלים שיקנו לו פטור מתשלום מס רווחי הון, אך רק 3,600 שקלים יקנו את הטבת המס.
חשוב לזכור כי לא כל אחד יכל להפקיד באופן עצמאי לקרן השתלמות. עצמאי ייחשב כמי שיש לו הכנסה מעסק או ממשלח יד.
הגדלת החיסכון הפנסיוני וחיסכון ליום סגריר
את הכספים שהפקדנו לחיסכון הפנסיוני יהיה ניתן למשוך בגיל הפרישה כקצבה. מה הפתרון לעצמאי שמחפש חיסכון נוסף שעשוי להגדיל לו את החיסכון לפרישה? קופת גמל להשקעה.
קופת גמל להשקעה היא מכשיר חיסכון שניתן למשוך בכל שלב ללא תשלום קנסות. גובה ההפקדה השנתית לקופת הגמל להשקעה מוגבל בתקרה, השנה 71,121 שקלים. חוסכים שיפקידו השנה את התקרה יוכלו לבצע הפקדה נוספת כבר בחודש ינואר 2020.
הכותב, סמנכ"ל מקצועי בהלמן אלדובי קופות גמל ופנסיה, בעל רישיון משווק פנסיוני, מרצה במכללת נתניה ובעל הבלוג : פנסיוני, להבין את הפנסיה
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.הכתבהטופי 11/12/2019 14:47הגב לתגובה זו0 0זה על אבא שלי ??????????????סגור
-
2.כתבה מטעה, בעולם האמיתי, אין החזרי מסטעות 10/12/2019 10:29הגב לתגובה זו0 3כתבה מטעה, הוספתי הפקדות לפנסיה בשנת 2018. הגשתי למס הכנסה טפסים להחזרי מס על שנים 2017-2018 ולא קיבלתי כלום. שכיר שאין לו סוללה של רואי חשבון עורכי דין ויועצי מס. שלא יעיז להפקיד בעצמו. כי הוא לא יקבל כלום . רק יגדיל את העמלות שגובים ממנוסגור
-
1.איך אדע שאני מקבל הטבת מס?שכיר עם תלוש זעום 09/12/2019 18:14הגב לתגובה זו1 0התלוש הממוצע שלי הוא 6000 ש"ח, שכיר, ואני מפקיד בערך 350 ש"ח לפנסיה. לפעמים יורד לי מס הכנסה של 200 ש"ח, ואני לא רואה בתלוש שאכן קיבלתי הטבת המס 35%. איפה רואים את זה ? תודה.סגור
-
תשובהאזרח 10/12/2019 13:38הגב לתגובה זו0 0תחת "מצטברים -> זיכוי 35"סגור