החיסכון הפנסיוני - עצות ואזהרות ואיך לחסוך בדמי הניהול

איך לבחור חיסכון פנסיוני, איך להוזיל את דמי הניהול, ולמה צריך לבדוק לעומק את דוח הפנסיה השנתי
 | 

הטור היום יעסוק בעיקר בדמי הניהול שהמשקיע משלם מדי שנה על החיסכון הפנסיוני, על קופות גמל, קרנות השתלמות, פוליסות חיסכון ועוד. לכאורה העובדות פשוטות ובהירות. בעת ההצטרפות הלקוח חותם גם על שיעור דמי הניהול השנתיים שישלם.

בפועל מדובר בחידה המצריכה פיצוח ובקיאות במבנה וגובה דמי הניהול ובאלטרנטיבות והפרקטיקה בשוק. משקיע/חוסך מיודע ואסרטיבי יכול מצד אחד לחסוך כסף רב. מצד שני, עיסוק ייתר מצד המשקיע בדמי ניהול וקבלת החלטות חפוזות אך ורק לפי קריטריון זה, עלול לפגוע משמעותית הן בצבירת ההון והן בכיסויים ביטוחיים למקרה אובדן כושר עבודה, נכות, פרישה ובמקרה של מוות.

חוסר הבקיאות של החוסכים
כמו בכל הנושא של אוריינות פיננסית, ההבנה של הציבור בדמי הניהול וחשיבותם לוקה בחסר. בסקר גיאוקרטוגרפיה מראשית 2019 עלה כי 80% מהציבור אינם יודעים מה גובה דמי הניהול שהם משלמים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לשאלה "מה אתם מעדיפים, הנחה של 0.5% בדמי הניהול הפנסיוניים או זוג כרטיסי טיסה לארה"ב, או מגש פיצה בכל יום למשך שנה", ענו 56% שהם מעדיפים זוג כרטיסי טיסה לארה"ב, ו-8% ענו שהם מעדיפים לקבל מגש פיצה בכל יום למשך שנה.

המשמעות היא וויתור על הנחה בדמי הניהול ששוויה יכול להגיע למעל 200,000 שקל, תמורת כמה אלפי שקלים בכרטיסי טיסה או פיצות.

הרגולטור מודע לחוסר הבקיאות של הציבור ולכן מחייב את הגופים המוסדיים להדגיש בצורה שקשה להתעלם ממנה את גובה דמי הניהול בדו"ח הרבעוני והשנתי הנשלח אל המשקיעים.

שיעור דמי הניהול מודגש בפונט, מוקף ומודגש בצבע ואף מושווה בדו"ח לגובה דמי הניהול הממוצעים בשוק באותו אפיק חיסכון. האם זה עוזר בפועל לחוסכים? למרביתם לא.

עיניים להם ולא ייראו.

הבלבול מתחזק גם בשל מבנה לא אחיד של דמי ניהול בין מוצרים שונים. למשל, נוסחת דמי הניהול בקרן פנסיה שונה מזו של ביטוח מנהלים ומכשירים אחרים. זאת ועוד, דמי הניהול השתנו גם לאורך השנים. בביטוחי מנהלים למשל, נוסחת דמי הניהול השתנתה ב-1992, ושוב ב- 2004, ושוב ב-2013.

מה ההבדל בין פוליסה לתקנון ואיך זה קשור לדמי הניהול?
ובכלל - מה ההבדל בין פוליסה לתקנון? פוליסה (למשל ביטוח מנהלים או ביטוח חיים) היא חוזה. מרגע שנחתם, תנאיו אינם יכולים להשתנות ללא הסכמה מפורשת של המשקיע וחברת הביטוח.

להבדיל, קרן פנסיה, קופת גמל או קרן השתלמות פועלות מתוקף תקנון, שהחברה המנהלת יכולה לשנות בתנאים מסוימים, לטובה או לרעה. בטור אחר ארחיב בסוגיה עקרונית זו, אבל לעניין דמי הניהול ברור כי מי שחוסך ומשקיע במוצר הפועל לפי תקנון, חשוף גם לשינויים בנוסחת ובגובה דמי הניהול שהוא משלם לאורך התקופה.

גם שינויים אלה מקשים על ההתמצאות של המשקיע.

הרוצח השקט של החיסכון הפנסיוני
חשוב להבין שככל שתקופת ההשקעה ארוכה יותר ושיעור דמי הניהול גבוה יותר, הפגיעה שלהם בצבירה של הלקוח ו/או בקצבה החודשית שלו משמעותית יותר. על פי מחקר עדכני של מוסד שורש, מי שמשלם לאורך תקופת עבודתו דמי ניהול מקסימליים לקרן הפנסיה (6% מההפקדות החודשיות בתוספת 0.5% מסך הצבירה) חותך בכ-20% את סך הצבירה שלו לתום תקופה.

הפגיעה הדרמטית הזו יכולה להצטמצם לכ-6% בלבד במקרה של תשלום דמי ניהול נמוכים באחת מארבע קרנות הפנסיה הנבחרות (קרנות ברירת המחדל) הפועלות כיום בהתאם למכרז של משרד האוצר.

הבדל של שמיים וארץ.

אמנם דמי הניהול בעולם הפנסיוני נשחקים ונמצאים במגמת ירידה מזה שנים, אבל עדיין מדובר בשוק אכזרי, שמתנהלת בו אפליית לקוחות שמשמעותה שהמשקיעים הגדולים יותר משלמים פחות, בעוד אלו הבלתי מאוגדים או החלשים יותר מבחינה סוציו-אקונומית משלמים יותר.

בנוסף, בין הגופים המוסדיים לבין הלקוחות מתנהלת מערכת יחסים לעומתיים כמו במשחק סכום אפס, בו הרווח של צד אחד מושג בהכרח על חשבונו של הצד השני. המצב הזה איננו מחויב המציאות, אפשר וצריך לחיות אחרת.

לעת עתה המשקיע נאלץ להתמודד עם סוגיית דמי הניהול ולא להדחיק אותה לקרן זווית. אחרת, הוא ישלם ביוקר. 

"להפוך שולחן" ולעבור למתחרים
כשחלקנו מבינים לפתע שאנחנו משלמים דמי ניהול גבוהים מהממוצע ולעיתים אף מקסימליים, אחת התגובות הטיפוסיות היא זעם, עלבון ורצון לנקום בגוף המנהל. איך לנקום? או לדרוש בתוקף הנחה משמעותית בדמי הניהול, או פשוט לעבור, כלומר לנייד את הכסף לאחד המתחרים ובדמי ניהול נמוכים יותר. אכן רפורמת הניוד והקלות רגולטוריות נוספות מאפשרות כיום לנייד כספים פנסיוניים מגוף מנהל אחד לשני, ולכן לכאורה זה הפתרון. גילתם שאתם משלמים ביוקר? יופי. הגילוי הזה הוא כבר חלק מהפתרון. תדרשו בתוקף הנחה משמעותית בדמי הניהול. לא תקבלו? אז תעברו. פשוט, נכון? אז זהו שממש ממש לא.

פינת האזהרות: ראשית, אל תבצעו ניוד של מוצר פנסיוני-פיננסי כלשהו מבלי להיוועץ. מרביתנו לא מודעים לכך אבל למעבר מבית השקעות אחד לשני, או מחברת ביטוח או קרן פנסיה אחת לשנייה יש השלכות רבות נוספות שעלולות לפגוע במשקיע שאינו מודע להן בכלל. הדבר נכון במיוחד לגבי מוצרים המשלבים חיסכון עם רכיבי ביטוח, כמו ביטוח מנהלים, קרן פנסיה ובמקרים מסוימים גם קופת גמל.

ניוד על בסיס קריטריון יחיד של דמי ניהול נמוכים יותר עלול לפגוע בלקוח למשל בזכויות העתידיות שלו כפונקציה של גילו בעת הניוד. בנוסף, בקרנות פנסיה קיימת תקופת אכשרה של 5 שנים שקשורה למצבו הבריאותי של החוסך, ובתנאים מסוימים מעבר מקרן לקרן עלול לחשוף את המשקיע לתקופת אכשרה חדשה, במהלכה לא יהיה מבוטח למקרה אובדן כושר עבודה או מוות. יש דוגמאות רבות נוספות שאינן קשורות לרצון להוזיל דמי ניהול העלולות לפגוע במשקיע ובמשפחתו. לכן תוותרו על התגובה האימפולסיבית, ואל תמהרו לעבור לגוף מנהל אחר מבלי להבין את העניין מול אנשי מקצוע.

בנוסף, בחירה בגוף מנהל לפי דמי ניהול בלבד היא בחירה שגויה. יש שיקולים רבים נוספים ולא פחות מרכזיים, כמו התשואות (הביצועים) של הגוף המנהל, התאמת המוצר למצבו הכלכלי, המשפחתי, התעסוקתי של המשקיע, כמו גם לאישיותו. לכן מומלץ לבצע תהליך של אפיון הלקוח וקביעת חלוקת אפיקי ההשקעה בפרמטרים שונים. 

פינת הטיפים
א. תבדקו ותבררו כמה דמי ניהול אתם משלמים. הנתון הזה מופיע בדו"ח הרבעוני/שנתי שאתם מקבלים. לא מצאתם לא קיבלתם? אפשר לברר עם סוכן הביטוח הפנסיוני שלכם או ישירות אצל הגוף המנהל.

ב. השוק תחרותי וזה יכול לעבוד לטובת המשקיע. אחרי שהבנתם מהדו"ח את השיעור הממוצע של דמי הניהול באותו מוצר, תוכל ולהשוות לאלו שאתם משלמים. הסתבר לכם שאתם משלמים ביוקר? מותר ורצוי להתמקח ולדרוש הפחתה בדמי הניהול.

ג. איום לעזוב ולנייד את הכסף לאחד המתחרים, תמיד עוזר.

ד. אם האיום לא עוזר, תעברו, בכפוף לייעוץ/ פגישה עם אנשי מקצוע.

ה. תבדקו האם אתם יכולים להצטרף לקולקטיב? דמי הניהול לקולקטיבים נמוכים יותר (וועדי עובדים, מוסדות, חבר ועוד). בקרנות פנסיה החשיבות של סעיף זה ירדה מאז הושקו קרנות הפנסיה הנבחרות.

קיבלתם הנחה? אל תירדמו בשמירה: מרבית המשקיעים אינם מודעים לכך שלכל הנחה בדמי הניהול יש "פג תוקף". לפי החוק, תוקף ההנחה בדמי הניהול הוא מינימום שנתיים, אלא אם כן המשקיע הסכים בכתב לתקופה קצרה יותר.

בנוסף, לעיתים ההנחה מותנית בקיומם של תנאים מתלים, כמו למשל שההנחה תקפה כל עוד יש הפקדות שוטפות לחיסכון הפנסיוני, ועוד. בתום תקופת ההנחה דמי הניהול חוזרים לעלות לפי התעריף המלא והמירבי, בדר"כ בלי שהלקוח שם לב שחזר לשלם ביוקר. נכון, על הגוף המנהל חלה חובת הודעה של 60 יום מראש ללקוח על תום תקופת ההנחה, אבל מי מאיתנו פותח את המעטפה או את הודעת ה- סמס? ומי שפותח מבין מה הוא קורא? לכן את תרדמו בשמירה. סמנו לכן ביומן מראש את תאריך פג התוקף של ההנחה ותישארו ערניים.

האמור בטור זה אינו מהווה ייעוץ ו/או המלצה לרכישת או פעולה כלשהי במוצר פנסיוני או פיננסי, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני או פיננסי, בידי בעל רישיון עפ"י הדין, המתחשב בנתונים ובצרכים הפרטניים של כל אדם.​

הכותב הוא מתכנן פיננסי בכיר, בעל רישיון סוכן ביטוח פנסיוני, מרצה לצרכנות פיננסית נבונה, ומומחה לשווקים הפיננסיים. www.ronenavigdor.co.il

תגובות לכתבה(23):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 17.
    מצויין! כתבה מעולה, אנשים, לכו להוריד עלויות... (ל"ת)
    יואב 05/01/2020 10:44
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 16.
    הייתי מצפה
    לרון 03/01/2020 23:32
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שלכתבות מהסוג הזה יהיו מאות טוקבקים,אבל זה לא המצב,הקהל לא מתענין,מתעייף אחר הכותרת ולא ממשיך לקרוא,כתבה חשובה אך רק למביני ענין לא לשאר!
    סגור
  • הגבתי ב 15 (ל"ת)
    מיכאל 04/01/2020 15:47
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 15.
    ניתוח חובבני וחסר
    אקטואר 02/01/2020 18:48
    הגב לתגובה זו
    2 7
    מרבית המידע בכתבה לקוי וחסר,ראשית קיימות כיום קרנות פנסיה שמאפשרות כיסוי גם במהלך תקופת אכשרה של חמש שנים ראשונות.שנית דמי הניהול בגופים המובילים אלשטשולר וילין לפידות הם גבוהים ב30% מהממוצע אולם התשואה שלהם בעשור האחרון היא ישרות אחוזים גבוהה מהממוצע.הפחתת דמי ניהול או המלצה לקרן זולה או בריאת מחדש חושפת את העמית לגירעונות אקטוארים עתידיים ותשואות נמוכות.כדי ללמוד את התחום הזה היטיב ולא לצאת בכותרות חסרות אחריות
    סגור
  • אלטשולר ברשימת ברירת המחדל עם דמי ניהול מופחתים (ל"ת)
    החוסך 04/01/2020 10:32
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • טען עוד
  • רק על מה שהם זכו במכרז
    יאיר 04/01/2020 22:19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לדוגמא בקופת גמל להשקעה הם עפים על עצמם (אולי בצדק..) ולוקחים השנה פי 2 מהמתחרים (ואף הרבה יותר מהממוצע שלהם עצמם)
    סגור
  • ביום שיפסיקו לגנוב אותנו
    מיכאל 04/01/2020 15:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    נשקיעה בחשיבה ! חושבים בשבילנו ואומרים לנו להמר !
    סגור
  • 14.
    כתבה מעולה
    ירון 02/01/2020 18:48
    הגב לתגובה זו
    7 0
    כתבה מעולה וממצה כל הכבוד רונן עלה והצלח
    סגור
  • 13.
    ביטוח נהלים או קרן פנסיה
    אלחנן 02/01/2020 18:00
    הגב לתגובה זו
    1 1
    שלום, קראתי ואפילו התייעצתי עם רונן, קבלתי הסבר מפורט על היתרונות והחסרות של כל מוצר, עזר לי לקבל החלטה. ממולץ. אלחנן
    סגור
  • 12.
    פנסיה ברירת מחדל-המחדל שלא מדברים עליו
    א.כ. 02/01/2020 17:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קרנות ברירת המחדל כשמן כן הן -מצרפות כל אחד כעמית ללא בדיקה רפואית.מצרפות אנשים חולים...את מה שתחסכו בדמי הניהול תשלמו בקיזוז אקטוארי...תספורת שיעשו לכם כדי לכסות את תביעות העמיתים שיתבעו בגין אובדן כושר עבודה/פרישה מוקדמת עקב מחלה...
    סגור
  • 11.
    תודה (ל"ת)
    אבנר 02/01/2020 17:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 10.
    דירה = קורת גג
    דירה = קורת גג 02/01/2020 12:33
    הגב לתגובה זו
    1 0
    דירה = קורת גג
    סגור
  • דירה=שעבוד לבטון ל30 שנה (ל"ת)
    גאג 02/01/2020 22:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 9.
    עוד משהו חשוב
    ש.א 02/01/2020 08:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש עוד משהו חשוב שלא מדברים עליו וזה עלות כיסוי הביטוחי בקרנות הפנסיה ובביטוח מנהלים זה ברוב המקרים בהרבה יותר גבוה מדמי ניהול אבל אף אחד לא מדבר על זה. זה מקטין את קצבת הפנסיה
    סגור
  • 8.
    אל תאמינו להם.תלחמו
    ישראל ישראלי 02/01/2020 04:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למען עצמכם בלבד תלמדו ותשימו בקרנות הפנסיה שמרויחות מיליארדים על חשבון החוסכים בלבד.חבל בהצלחה רבה
    סגור
  • 7.
    למדתי (ל"ת)
    איתי 01/01/2020 17:42
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 6.
    חשוב לקרוא
    בועז 01/01/2020 13:04
    הגב לתגובה זו
    2 0
    תודה רבה על המידע והעצות.חשוב. מקצוען אמיתי!!
    סגור
  • 5.
    האם ניתן לשנות את דמי הניהול בביטוחי מנהלים? (ל"ת)
    דור 01/01/2020 12:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    כתבה עניינית ומעניינת
    גיא 01/01/2020 12:30
    הגב לתגובה זו
    2 0
    תודה
    סגור
  • 3.
    צבא משטרה
    יוסי 01/01/2020 11:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הצבא משטרה לא משלמים דמי ניהול למה הם לא מרוויחים מספיק וגם יש להם פנסיה תקציבית .
    סגור
  • מה אתה מבלבל במוח ?
    מישמש 01/01/2020 15:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    משלמים כמו גדולים על קופות גמל וקרנות השתלמות משלמים כמו כולם. על הפנסיה התקציבית משלמים דמי ניהול למרות שאין באמת כסף שמנוהל. אז אל תזרוק שטויות בלי לבדוק.
    סגור
  • 2.
    כתבה מעולה ובעלת ערך (ל"ת)
    אדי 01/01/2020 11:11
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • 1.
    ומילה אחת(לפחות) על השרות?
    מאיר 01/01/2020 10:16
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ומה דעת הכותב לגבי תיגמול נותן השרות?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות