החברות החדשות שידחקו את השוק האפור לשוליים
לשוק האשראי בישראל יש את הפוטנציאל לדחוק את שוק האשראי האפור לשוליים, זאת באמצעות רישוי והסדרה של מעל 1,800 חברות ועסקים הפועלים בשוק בהיתר וברישיון של רשות שוק ההון.
רשות שוק ההון פרסמה ב-28 בנובמבר נוהל חדש ומקיף לרישוי שירותים פיננסיים מוסדרים. הנוהל החדש מחייב למעלה מ-1,800 חברות וארגונים נותני שירותים פיננסיים מוסדרים לכללי דיווח מקיפים ונוקשים יותר מבעבר, כתנאי לקבלת הרישיון. לוח הזמנים הצפוף ייצר מצב בלתי נסבל שבו כ-300 חברות ועסקים בעלי רישיון עיסוק שתוקפו היה עד סוף 2019 – עמדו בפני סכנה לאי חידוש הרישיון ב-2020.
רשות שוק ההון, שקראה נכון את הלחץ של העוסקים, פרסמה בימים האחרונים הבהרה הקובעת שתוקף אישורים שכבר ניתנו לעוסקים בתחום – יהיו עד 3 חודשים לאחר כינונה של הכנסת ה-23.
אך בפועל מדובר בזריקת הרגעה לכעשירית מהעסקים הפעילים כיום בתחום. המשמעות הישירה הינה שכ-1,800 עסקים הפועלים בענף וכן כ-700 מבקשי רישיונות חדשים למתן רישוי שירותים פיננסיים צריכים להיערך להגשת בקשה (בהתאם להנחיות הנוהל החדש) – ויפה שעה אחת קודם.
- וורן באפט מעלה את הבורסה היפנית; רכש מניות יפניות בכ-2-3 מיליארד דולר
- טסלה מקבלת דירוג "תשואת יתר" מ-RBC: האם המומנטום יחזור?
ככלל, עסקים קטנים ובינוניים בישראל נמצאים באופן תמידי במלחמת הישרדות מתמשכת. המאבק המתיש בבירוקרטיה ובחסמי האשראי, מציב אותם במקרים רבים בפני שוקת שבורה עד כדי קבלת ההחלטה לסגור את הפעילות. במצב דברים רגיל ניתן היה אולי לצפות מהמדינה לצאת מגדרה בכדי לסייע לעסקים אלו לצמוח, אולם במציאות הפוליטית והרגולטורית הנוכחית – הציפייה המינימלית מהמדינה היא שפשוט לא תפריע.
והיא מפריעה, אפילו יתר על המידה. הדוגמא המובהקת ביותר לכך היא המגבלות הכבדות שהוטלו על האישורים המוענקים לחברות המעניקות אשראי חוץ בנקאי. מאות אלפי עסקים קטנים ובינוניים משוועים לאשראי, שלא יכול להינתן – מאחר ולכ-1,600 ארגונים, חברות ועסקים הפועלים בתחום מתן אשראי חוץ בנקאי – אין רישיון קבוע מהממונה – לפעול והם פועלים מתוקף היתר המשך עיסוק והם מוטרדים מאוד באשר לעתידם.
ואם לא די בכך, על פי חוק, רשות שוק ההון מחוייבת להשיב לפנייה למתן היתר – בתוך 70 ימים מהמועד שבו אושרו מסמכי הפנייה ורק לאחר שהוגשו כנדרש. במילים פשוטות, אלפי החברות והעסקים שהגישו את מסמכי הבקשות הנ"ל – צריכים להתפלל ולקוות שאכן הגישו את המסמכים כדת וכדין, שאם לא כן, כל הליך קבלת התשובה מרשות שוק ההון – יתעכב משמעותית.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אין ספק גם שרשות שוק ההון איננה עושה עד כה חיים קלים לאותן חברות ועסקים למתן אשראי חוץ בנקאי. בנוהל החדש והמעובה שפורסם בנובמבר 2019, פורסמו במסגרת רשימת ההנחיות מספר הנחיות בזוטי דברים, שעין בלתי מיומנת יכולה בקלי קלות להחמיץ, דוגמת הדרישה למלא את כל הטפסים בכתב יד, או למשל על מי מוטלת החובה לאשר באמצעות עורך דין ש"דרך פעולת העסק תואמת לחוקים החלים עליו".
חשוב להדגיש, כי כל טעות שכזו במילוי הטפסים, עלולה להוביל לעיכוב משמעותי בקבלת ההיתר. דבר שיכול להימנע באמצעות מילוי מיומן, מקצועי ויעיל של הטפסים על ידי בעלי מקצוע, המיומנים בכך.
במאמר מוסגר נאמר עוד כי הפלונטר הפוליטי מסיט את השיח הציבורי למחוזות אחרים, במקום לשים דגש על סיוע לאחד ממנועי הצמיחה במשק – המגזר העסקי ובדגש על חיזוק העסקים הקטנים. הוואקום הפוליטי הנוכחי מאפשר לבירוקרטיה המנופחת המסורבלת והבלתי נסבלת להרים את ראשה ולטופסולוגיה לגבור על ההיגיון הבריא ועל הראייה האסטרטגית של מה חשוב ונכון למשק. במצב דברים עגום זה עסקים קטנים מקדישים את רוב זמנם להישרדות וניסיונות לשמור על הקיימות העסקית שלהם במקום לחשוב על צמיחה.
הבשורה הטובה היא שיש לכך פתרון בעזרת מספר צעדים מיידים: על הגופים העוסקים בענף לא להמתין ולפעול באופן מידי לקבלת הרישיון, להיעזר ברואה החשבון של העסק על מנת להכין כראוי את כל המסמכים החשבונאיים שיש לצרף ולהכין ולערוך בצורה המקצועית והיסודית ביותר את כל המסמכים, כך שהם יתארו בצורה מלאה את פעילות העסק ויתנו לרשות שוק ההון את הנוחות הראויה להעניק לעסק רישיון.
הנוהל החדש דורש ממבקש הרישיון להציג באופן סכמטי את דרך הפעילות של העסק, את כיוון ההתפתחות שלו, את הדרך שבה פועל העסק בהתאם לדרישות החוקים, בעיקר נושא של איסור הלבנת הון וחוק אשראי הוגן ומה שיביא בסופו של תהליך להעלאת קרנו המקצועית של ענף האשראי החוץ בנקאי למקצועי כבר היום אנחנו רואים התייחסות חיובית ביותר לכל גיוסי ההון של חברות העוסקות במימון חוץ בנקאי ואת שיעורי התשואה שהן נושאות למשקיעים.
במצב הדברים הקיים, חברות רבות מסוגלות ליישר קו עם דרישות רשות שוק ההון ולהוביל את שוק האשראי למצב חיובי שבו שוק האשראי האפור נדחק לשוליים.
הכותב הינו רו"ח מאיר וידל, יועץ לתחום רגולציה בפירמת RSM שיף הזנפרץ ושות'
* המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי בנוגע לפעילות החברה הנסקרת והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
- 6.רוזנבלום 21/01/2025 17:08הגב לתגובה זורוח מאיר וידל היה במשך עשור וחצי סמנכל הכספים של המרכז ללימודים אקדמיים ובעל תפקידים ציבוריים שונים ב2019 הורשע ברישום כוזב במסמכי תאגיד לאחר שסייע לעובד לרמות את הביטוח הלאומי בכ2 מיליון שקל
- 5.אורי יהודה 11/02/2020 14:19הגב לתגובה זועדיף שתתחבא בשקט.לא מבין איך שיף צירף אותך למשרדו..
- 4.ליהי 10/02/2020 23:42הגב לתגובה זותתביישו
- 3.רמי 10/02/2020 21:28הגב לתגובה זוהאיש אחראי להתמוטטות המרכז ללימודים אקדמיים ומכללת כרמל בחיפה. המרחק בינו לקיום חוק רחוק ממנו כידוע למאות עובדיו שפוטרו ומחפשים עבודה.
- 2.דוד 10/02/2020 14:09הגב לתגובה זורו"ח וידל, סמנכ"ל הכספים ובהמשך מנכ"ל המרכד ללימודים אקדמיים שהתמוטט כלכלית, הפך למומחה לרגולציה..אותי זה ממש לא מצחיק!
- 1.צחי 10/02/2020 13:47הגב לתגובה זומוזר שוידל כותב על חוק וסדר כשהוא היה המנכ"ל שאחראי להתמוטטות המרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה שהתמוטו ופשט רגל.וידל גם היה סמנכ"ל הכספים כאשר בתקופתו נעלמו, לדברי הבעלים ותבעותיהם, מליוני שקלים רבים.צריך לצרף מידע זה לקרדיט של וידל במאמר.