
האם זה הזמן לקנות מניות? ממש לא בטוח
לפני כשלושה שבועות פרסמתי סקירה שקוראת להקטנת רמות הסיכון בתיק ההשקעות, בשל הערכת חסר של ההשפעות הכלכליות האפשריות של נגיף הקורונה. מטריד ואפילו מקומם לחזור היום להמון סקירות והערכות כלכליות שנכתבו על ידי גופים רשמיים בשבועות האחרונים שהתעלמו מהשפעת הקורונה. הגופים האלו פשוט "נפנפו" את הוירוס הקטלני כאילו לא היה קיים ולא התייחסו להשפעתו על הכלכלה העולמית.
קרן המטבע העולמית למשל, העריכה לאחרונה שהנגיף "יגלח" 0.1% בלבד מהצמיחה העולמית ב-2020. הרוב המוחלט של הגורמים בשוק העריכו כי הנגיף לא ייזכר בהמשך השנה וכי גורמים שונים ובראשם, היעדר האלטרנטיבות לשוק המניות, ידחפו אותו עוד למעלה. יותר מעשור של שוק שורי עשה את שלו ויותר מדי גורמים הפגינו את התכונה המסוכנת ביותר לשווקים הפיננסים – שאננות.
מחירים אנושיים כבדים, השפעה כלכלית לא ידועה כשמדברים על נגיף הקורונה חשוב לזכור שמעבר להשפעה הכלכלית שלו, מדובר בראש ובראשונה בטרגדיה עבור הרבה מאוד אנשים בעולם. אלפי הרוגים, עשרות אלפי נדבקים וכמה עשרות מיליוני אנשים שעצרו את מסלול חייהם, הפסיקו לעבוד ולבלות, ונמצאים פחות או יותר בבידוד מהעולם החיצון. לפני ההשפעות על השווקים הפיננסיים, צריך לזכור את המחירים האנושיים הכבדים.
ברמה הכלכלית, לא נראה שיש דרך להעריך בצורה מדויקת את ההשפעה של נגיף הקורונה על הצריכה והייצור העולמיים. הסיבה המרכזית לכך היא היעדר ה-Reference. כלומר, אין למה להשוות את התפרצות הנגיף. היום כבר ברור שההשוואה להתפרצות ה-SARS ב-2003 היא לא נכונה, גם בגלל האופי השונה של הנגיף (קטלני פחות אבל מדבק הרבה יותר) וגם בגלל התגברות הגלובליזציה והחשיבות הגדולה פי כמה של סין לכלכלה העולמית.
- המכירות הקמעונאיות אכזבו בפברואר - המשקיעים לא מודאגים
- רינת אשכנזי על המגמות בכלכלה העולמית; ומה צפוי בארה"ב?
גם השוואה למשברים כלכליים נקודתיים היא לא נכונה, שכן התפרצות הנגיף גורמת ל-Shock כלכלי פתאומי, מעין עצירה בחריקת בלמים ללא התראה מוקדמת, בניגוד להאטה כלכלית "קונבנציונלית" שמלווה בסימנים מקדימים.
אם מאמינים למספרים שיוצאים מסין (וזה אם גדול מאוד), עושה רושם שהמגפה נמצאת בשליטה מחוץ למחוז Hubei. עם זאת, האינדיקציות הכלכליות הנוכחיות מסין מלמדות עדיין על חזרה איטית והדרגתית מאוד לשגרה. גורם רשמי במפלגה העריך אתמול שרק כ-30% מהעסקים הקטנים והבינוניים במדינה חזרו לפעילות.
מה שלא פחות מטריד כרגע את העולם היא ההתפרצות במוקדים אחרים מחוץ לסין, ובראשם איטליה ודרום קוריאה. צריך לזכור שסין עשתה צעדים דרסטיים כדי לעצור את המגפה. בידוד של עשרות מיליוני אנשים, עצירה כמעט מוחלטת של תנועת אנשים וסחורות ומאמץ ממשלתי יוצא דופן (כולל הקמת בתי חולים ב-10 ימים). במערב, צעדים כאלו הם לא אפשריים ולכן, סכנת ההתפשטות היא גדולה אפילו יותר. אם העולם קיבל באדישות יחסית את התמונות של רחובות שנגחאי ובבייג'ינג השוממים, לא סביר שהוא יקבל באותה צורה תמונות כאלה מניו-יורק, לונדון או טוקיו.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אף אחד לא יודע איך המגפה הזאת תתפשט ומה תהיה השפעתה, בעיקר הפסיכולוגית, על הצרכנים בעולם. עכשיו כבר ברור ששיעורי התמותה של המגפה הם די נמוכים באוכלוסיות צעירות ובריאות, אך היעדר החיסון (ולא, הוא לא נמצא מעבר לפינה), רמת ההידבקות הדי מפחידה (קראו על ה-R Naught של הקורונה לעומת נגיפים אחרים) ובעיקר, חוסר ההיכרות של העולם עם הנגיף, עשויים לגרום לתגובה פסיכולוגית לא רציונאלית לכאורה. כפי שסוחרים בשוק ההון יודעים היטב, להשפעה הפסיכולוגית יש לפעמים השפעה חזקה יותר מאשר ההשפעה הכלכלית.
>>>לעדכונים שוטפים על הקורונה >>>האם למכור את קרנות הנאמנות והמניות?
פחות מדי עיניים על ה-Fed לדעתי, וכתבתי על זה כן מספר פעמים, הגורם הראשון בהשפעתו על השווקים הפיננסיים בעולם הוא מדיניות הבנק המרכזי בארה"ב. בהתאם, גם בגל הירידות הנוכחי, יש ל-Fed תפקיד מרכזי. שוקי המניות העולמיים פתחו את פברואר בעליות חדות, זאת למרות שהמספרי הנדבקים בסין "השתוללו" והכלכלה הסינית הייתה פחות או יותר משותקת.
לדעתי, הסיבה המרכזית לכך היא הזרמת נזילות יוצאת דופן מצד הבנק המרכזי בסין (174 מיליארד דולר בתחילת פברואר), ביחד עם הערכה שבנקים מרכזיים אחרים יעקבו אחריו. אלא, שלחברי ה-Fed היו תכניות אחרות.
ביום שלישי שעבר פורסמו הפרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה של ה-Fed. זה היה השלב הראשון במהלך של חברי ה-Fed, שמטרתו "לצנן" מעט את שוק המניות הלוהט. בפרוטוקולים צוין כי הכלכלה האמריקאית מראה סימני חוזקה מתמשכים וכי בהתאם, שיעורי הריבית צפויים להישאר ברמתם בתקופה הקרובה. בפרוטוקולים גם הייתה התייחסות לרמות התמחור של נכסים פיננסים בשוק כ-"Elevated". לאחר מכן, יצאו מספר חברי Fed, וביניהם סגן הנשיא ריצ'רד קלרידה, בהתבטאויות הטוענות כי העובדה שהחוזים העתידיים מתמחרים מספר הורדות ריבית בארה"ב בהמשך השנה, אינה מייצגת את התחזיות האמיתיות בשווקים הפיננסיים.
לטענתו, כדי להבין עד הסוף את התחזיות בשוק יש צורך להתבסס גם על סקרים שמבוצעים בקרב כלכלנים (קישור לראיון). גם נציג ה-Fed בסנט לואיס, ג'ימס בולרד, שפך מים קרים על התחזיות להורדת ריבית ב-2020 ואמר שהן "יתפוגגו" ביחד עם ההשפעה הכלכלית של נגיף הקורונה, שצפויות לדעתו להיות קצרות טווח. שימו לב שיום פרסום פרוטוקולי ישיבת הריבית של ה-Fed, יום שלישי שעבר, ה-19 לפברואר, היו גם היום שבו מדדי המניות האמריקאים הגיעו לשיא. מקרה? לדעתי ממש לא.
צריך להבין את הרציונל מאחורי מהלכים אלו של חברי ה-Fed. עד לשבוע שעבר, שוק המניות האמריקאי שבר שיאים על בסיס כמעט יומי. על פניו, אין בכך שום בעיה. אבל כשזה מגיע על רקע צמיחה אנמית עד לא קיימת ברווחי החברות ועלייה לרמות חריגות של תמחור, זה כבר מתחיל להטריד את חברי ה-Fed. כשמוסיפים לכך מהלכי עליות הזויים בכמה מניות (Tesla, Virgin Galactic ואחרות), שמבלי להיכנס להאם הם הגיוניים או לא, מזכירים יותר התנהגות של מטבע וירטואלי אזוטרי מאשר של נכס פיננסי, זה כבר גרם ל-Fed להתערב.
נכון, חברי ה-Fed אף פעם לא רוצים להפיל את שוקי המניות (שימו לב איך קלרידה מתעלם מהתייחסות לרמות התמחור בראיון שצורף קודם), ובוודאי שהם אינם הגורמים הבלעדיים מאחורי הירידות האחרונות. אך גם הם ראו ששוק המניות מתחיל להתחמם קצת יותר מדי ולכן, אולי כדי להחזיר אותו למסלול יותר נורמלי.
לאן הולכים מכאן? נגיף הקורונה גורם להמון אי וודאות ברמה הכלכלית. רצה הגורל, וההתפרצות שלו גם התרחשה בזמן שהיסודות הפונדמנטליים של שוקי המניות בעולם היו מאוד רעועים – צמיחה אנמית ברווחי החברות, תמחור גבוה מאוד ומומנטום יוצא דופן, שנבע יותר מגורמי נזילות מאשר מגורמים כלכליים. לכך צריך להוסיף את ההצלחה המפתיעה עד כה של ברני סנדרס בפריימריז הדמוקרטים. סנדרס מאיים לזעזע את המערכת הקפיטליסטית בארה"ב ולכן, הוא מועמד מאוד לא רצוי בוול סטריט. עד יעבור זעם, ועד יתבררו פרטים נוספים על התפשטות הנגיף והשפעותיו הכלכליות, המלצתי היא להקטין עוד יותר את רמות הסיכון בתיקי ההשקעות.
והערה אחרונה לסיום. יום יבוא וכולנו נסתכל על ההתנהלות של טראמפ וסוללת יועציו כדוגמה לאיך אסור למנהיגים ומקבלי החלטות להתייחס לשוקי המניות. טראמפ מצייץ על מצב השוק ברמה היומית, משפיע על תזוזות השוק בצורה מעוותת ושולח את יועציו (בראשם היועץ הכלכלי לורנס קדלו ושר האוצר סטיבן מנושין) כדי להשפיע על השוק. עד כדי כך שאתמול התראיין קדלו והמליץ למשקיעים בעלי אופק השקעה ארוך טווח לשקול ברצינות לקנות מניות.
יכול להיות שזה נכון, אבל מה זה קשור לתפקידך כיועץ כלכלי לנשיא ארה"ב? כולנו מכירים את הגרף שמראה את המתאם בין שיעורי התמיכה בטראמפ לבין שוקי המניות, אך נראה לי שהוא ויועציו הלכו רחוק מדי. זה התחיל עם אינסוף ראיונות וציוצים בנוגע להסכם הסחר עם סין, שדחפו את השוק למעלה, למרות שההסכם מלא חורים והשפעתו הכלכלית מוטלת בספק. לדעתי, זאת התערבות לא ראויה במקרה הטוב, ו"פמפום" השוק בצורה מלאכותית ומסוכנת במקרה הרע.
הכותב הוא מייסד ושותף מנהל בקרן הגידור Tree Garden Capital
* המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פרסום מידע זה אינו מהווה הצעה לציבור להשקעה בשותפות. ההשקעה בשותפות הינה על בסיס הצעה פרטית בלבד, בכפוף למגבלות כמפורט בהוראות הדין החל, ולפי שיקול דעתו המוחלט והבלעדי של השותף הכללי.
- 27.יובל 04/03/2020 08:23הגב לתגובה זולידיעת הכותב - "הרוג" נפגע באירוע אלים כלשהו. ממחלה מתים לא "נהרגים". מעבר לכך בשנה רגילה יש בארה"ב 30,000 מתים משפעת רגילה. לא ראיתי סקירה של עשרות אלפי המתים בגלל שפעת. רוב המתים עד עתה אינם אנשים בריאים. אז עצוב על האוסטרלי שמת מקורונה (ומלת רקע - קדחת דנגי הקטלנית) - למה לא הפוך? מת מקדחת דנגי עם קורונה?
- 26.השואל 01/03/2020 22:46הגב לתגובה זואם 1. כשקונים מניה הכסף פשוט מחליף ידיים. 2. מאיפה בדיוק מגיעים הדיבידנדים של כל החברות האלה לדעתך? מהפד?
- 25.חר טטן 01/03/2020 17:19הגב לתגובה זוולמה ביזפורטל חייבים לפרסם את זה???
- 24.ומתי היית כן בטוח? כשזה עלה ועלה? (ל"ת)משקיע מבולבל 01/03/2020 10:49הגב לתגובה זו
- 23.בירדין היקר 29/02/2020 20:02הגב לתגובה זולא צריך להיות גאון גדול וטיפש מי שלא מבין את זה
- 22.כתבה מפחידה 27/02/2020 11:51הגב לתגובה זוהרבה יותר. כל מי שבבידוד אולי לא יקנה בגדים אוכל כן יקנו ואת החסר בבגדים יקנו עוד חודש ויפצו את עצמם. הבעיה היא של המפחידים והמבוהלים . חוסר פרופורציה מכוון
- אל 27/02/2020 13:59הגב לתגובה זומה קשור כמות המתים. כרגע מדובר בחוסר ידיעה, בחוסר ניסיון ופסיכולוגיה. תאר לך מצב שחצי מהעולם נדברק בנגיף, שכל הזמן בסביבה, גם אם יהיה רק 0.1% מתים. מי רוצה חברה נגועה ??
- 21.גד 27/02/2020 10:42הגב לתגובה זוכל השאר ( ניתוחים, מתימתיקה, תיאוריות, פרסי נובל, שחיתויות, הרצות, קורונות .... הכל) רק מקרקרים סביב ההונאה הזו (עם כללי המשחק שלה)
- 20.לה לא הקורונה 27/02/2020 10:02הגב לתגובה זוטרמפונה.הכל בגללו הגיעה הבורסה למצב לפני הנפילה.ועכשיו הקורונה מראה לטרמפונה שהו כבר לא יכול להשפיע עם הצילומים שלו.מעכשיו הוא צריך להופיע מול העיתונאים, וגם זה לא יעזור לו...
- 19.נתי 27/02/2020 00:29הגב לתגובה זואף פעם לא היה קשר בין המניות לבין פונדמנטלי. זכור לי נייר דואלי שב08 טס בשוק צונח, רווחים לא הצדיקו והמכפילים היו דמיוניים. ואז הגיע קנה אותי או שאקנה אותך וכל הבלוף התפוצץ, אבל היי השחקנים הריצו קרוב לעשור נייר. עוד דוגמא ניירות פתאום גילו מוצר נוצץ והסקטור נסחר מכפיל מינוס 170, מכפיל 300 וכולם יודעים שגם אם יגיע רווח הוא יהיה מזערי ורק הדור הבא יצליח ו.... הניירות התנפחו ועדייו בשיא. מהצד השני חברות טובות שמציגות רווח קבוע יציב אבל מה לעשות אין ניצוץ יורדות או תקועות. גם ראיתי חברה עתירת מזומן בפיקדונות שנסחרה חצי מהונה העצמי, מאז השתנה דברים בנייר. ועכשיו לנושא טראמפ אולי לא היה צריך לפמפם ולדבר על שוק המניות, אבל בתחום הכלכלי הוא עשה מהלכים מצויינים, שתורמים לחוזקה של אמריקה, שמחזירים מקומות עבודה הביתה וגם מאזנים את המאזן בין המדינות. בו נומר שאם מחר סוגרים את כל השווקים והסחר בניהם ארה"ב ממוקמת טוב, התעשיות חזרו הבית. מה שכן מעריך שהאינפלציה תעלה לכולם.
- 18.שטויות במיץ 26/02/2020 20:45הגב לתגובה זוהוירוס יחלוף לו עם בוא האביב, סין תגדיל את הייצור והשוק ימשיך מעלה כל עוד הריביות נמוכות. מספיק להפחיד
- 17.נדי 26/02/2020 19:56הגב לתגובה זולי. אני אקנה
- 16.משה 26/02/2020 19:38הגב לתגובה זומזדהה לגמרי עם מה שנכתב- נחנו חשופים לקצה הקרחון של פעילות הנגיף, יש הרבה מדינות שבהן בכלל לא יודעים שאלפים נדבקו-תמוהה בעיני שבהודו היו שלושה מקרים וגם הם נרפאו. אז נכון ששירותי הבריאות בהודו הם לעילא, והאולוסיה מאוד קטנה ומפוזרת אבל....
- 15.טראמף טוב לשמלאנים 26/02/2020 18:08הגב לתגובה זוכל הניתוחים על מצב החברות ממש לא קשורות לשוק. תפקיד השוק לעלות בטווח ארוך, מניות כל עוד ריבית נמוכה זה האופציה הכי טובה היום לחסכון.
- 14.צביקה 26/02/2020 17:46הגב לתגובה זוכמי שעוקב אחרי השווקים 35 שנים אני יכול לומר שסוף סוף נהנתי לקרוא דברי טעם.
- 13.שם 26/02/2020 17:43הגב לתגובה זודבר ראשון לחתוך חשיפה ללונג בהזדמנות הראשונה . למכור כל מה שלא במגמה עולה בטווח ארוך. דבר שני מה שמגיע לסטופ לחתוך הפסד. דבר שלישי לקנות הגנות ועדיף לא אופציות כי התנדותיות מזנקת וגם הערך שלהן אז מי שנזכר לקנות הגנות רק בירידות חדות עדיף תעודות סל . לא בושה גם לשבת על מזומן בצד עד יעבור זעם .
- 12.דירה=קורת גג 26/02/2020 15:56הגב לתגובה זודירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
- 11.הסתיים התיקון 26/02/2020 15:41הגב לתגובה זוהשוק תנודתי מי שישמע לדברי ההבל האלה ישאר בחוץ
- 10.חיה 26/02/2020 15:05הגב לתגובה זוסיכום דברים ריאלי והגיוני של כל ההתנהלות ה]פיננסית בזמן האחרון!!
- 9.גיא 26/02/2020 15:04הגב לתגובה זושלא יעבדו עליכם תמכרו הכל ותצילו את הכסף שלכם עד יבור זעם ההיסטוריה אכן מראה שבטווח הארוך חוזרים לעליות אבל לנה לעבור את כל הגיהינום ואת כל ההפסדים שבדרך שבו על הגדר ,כנסו כאשר המגמה תשתנה לחיוב ותרוויחו מכל הכיוונים אנ י בעל ניסיון של 30 שנה בשוק המניות ואין לי המלצה טובה מזו חכם עיניו בראשו יוסיף לקח וילמד.
- 8.יוסי 26/02/2020 15:01הגב לתגובה זואנשים כמוך מכניסים את הציבור הלא מבין לפניקה. היכן האחריות שלך.? בגמר בבורסות יטוסו למעלה
- 7.הנביא יחזקאל 26/02/2020 14:59הגב לתגובה זובספק אם השנה נחזור לשאיר מלפני שבוע... מהסיבה שהוירוס מעורר כותרות יומיומיות ודי בכך לשגע את השוק בתנודתיות יתר. ובנוסף כל הנזקים יתחוורו בדוחות ובחודשים הבאים... העולם נכנס למיתון אחרי שנים של טמינת ראשבחול והתנהגות לא אחראית של מקבלי ההחלטות.
- 6.מה עם השורט על טבע (ל"ת)סגרת ? 26/02/2020 14:52הגב לתגובה זו
- 5.גיא 26/02/2020 14:35הגב לתגובה זוסופסוף בנאדם שכותב את האמת. הרצת מניות בחסות הפד בלחץ הנשיא וחבר מרעיו. הממשל הנוכחי ממש אבל ממש מקדש את שוק המניות ופשוט מפעיל לחץ ענק ומלאכותי במגוון אופנים וצורות כדי שימשיך לעלות . מתישהו זה יעצר ואז...נפילה מצוק. הגיון כלכלי אין פה
- 4.חשוב 26/02/2020 14:18הגב לתגובה זוזאת הסיבה למעבר לחוזים חיוביים. אחרי 10% ככל הנראה הולכים לראלי גדול. הדולר יחזור להתפרק בקרוב
- 3.נעמה 26/02/2020 14:17הגב לתגובה זואת זה?
- 2.תעיפו את סובול (ל"ת)עורך דין 26/02/2020 14:08הגב לתגובה זו
- 1.הצלף 26/02/2020 13:56הגב לתגובה זומי שקונה מניות פשוט טיפש